KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

10/31/09

Rumah hantu sarang ular

Banglo PD Village terbiar, dipenuhi semak samun

TELOK KEMANG: Suasana kawasan perumahan banglo setingkat PD Village di sini agak menyeramkan walaupun pada waktu siang kerana daripada 47 rumah di situ, hanya tujuh didiami.

Tinjauan Berita Harian mendapati walaupun kawasan itu terletak di lokasi strategik di atas bukit dan dikelilingi pokok, ia belum dapat menarik perhatian pemiliknya untuk terus kekal tinggal di sana.

Difahamkan semua rumah dengan konsep moden itu mempunyai pemilik, namun sebahagian mereka menjadikan rumah itu sebagai rumah percutian dan selebihnya dijadikan aset.

Bagi yang menjadikan rumah itu sebagai rumah percutian, setiap kali bercuti di situ, mereka akan membersihkan kawasan sekitar. Keadaan jauh berbeza dengan pemilik yang langsung tidak pernah menjenguk rumah mereka yang kelihatan seperti rumah ‘hantu’.

Beberapa rumah yang lengkap dengan alat pendingin hawa juga kelihatan dipecah masuk berdasarkan keadaan pintu dan tingkap yang pecah.

Malah, beberapa rumah yang dalam proses pengubahsuaian dibiarkan begitu saja dengan peralatan untuk mengubah suai dilihat terbiar di luar rumah dalam tempoh yang agak lama.

Sebagai kemudahan tambahan, pihak pemaju turut menyediakan sebuah kolam renang di kawasan ‘elit’ itu, namun kerana tiada pengguna mahu pun penjaga, ia dibiarkan begitu saja dan hanya dipenuhi air hujan serta daun kering.

Rumah pengawal di pintu masuk kawasan itu juga kosong. Difahamkan perumahan itu masih dijaga oleh seorang pengawal keselamatan yang hanya datang pada waktu malam.

Seorang penduduk yang ditemui, Abdullah Sani Mohd Said, 56, memberitahu kawasan itu memang dibiarkan begitu saja oleh pemilik sejak enam tahun lalu selepas siap dibina.

Katanya, walaupun semua rumah memiliki pemiliknya, dia juga tidak pernah mengenali jirannya kerana jarang berjumpa.

"Lebih 80 peratus pemilik adalah orang luar dan kebanyakan mereka berasal dari Kuala Lumpur. Ada yang membeli rumah ini untuk dijadikan rumah percutian dan ada yang dijadikan aset.

"Rumah tiga bilik ini saya beli dengan harga RM140,000 pada 2003 dan sekarang saya rasa harganya sudah jatuh memandangkan banyak rumah dibina di kawasan Port Dickson," katanya yang senang tinggal di situ kerana suasana nyaman sesuai dengan kehidupannya sebagai pesara.

Namun, perkara yang membimbangkannya dan penduduk sekitar, kawasan yang dipenuhi semak samun itu menarik minat haiwan seperti ular sawa dan tedung.

Abdullah Sani yang tinggal bersama isteri dan dua anaknya berkata, dia sering terserempak dengan haiwan liar itu di luar kawasan rumah dan bimbang jika memasuki rumahnya.

"Walaupun di bahagian kiri, kanan dan belakang rumah saya tidak berpenghuni, saya kerap membersihkan semak yang ada bagi mengelakkan kehadiran ular serta mahukan persekitaran yang bersih," katanya.

Tidak cukup dengan itu, Abdullah Sani berkata, bagi menjamin kawasan perumahan itu sentiasa selamat, dia dan beberapa penduduk yang tinggal di situ mengeluarkan sendiri wang untuk mengupah pengawal keselamatan berjaga pada waktu malam.

"Sudah ada beberapa kejadian pecah rumah di kawasan ini, terutama pada waktu malam kerana ia bertambah sunyi. Jadi saya dan beberapa penduduk setempat bertindak mengeluarkan wang sendiri sekurang-kurangnya RM30 setiap bulan bagi mengupah pengawal keselamatan," katanya.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Friday/Wilayah/20091030100846/Article/index_html

10/29/09

Stesen tahi burung


Berita Harian 29 Okt 09

TEMPAT duduk dan lantai di Stesen Bas Kuala Klawang dipenuhi najis burung sehingga menjejaskan keselesaan pengguna.

Orang ramai jijik melihat najis di setiap sudut perhentian bas Kuala Klawang

KUALA KLAWANG: Menjijikkan! Itulah kesimpulan terbaik mengenai keadaan Stesen Bas Kuala Klawang, di sini yang dicemari dan dipenuhi najis burung hingga digelar sebagai 'stesen burung'.

Tinjauan mendapati najis haiwan itu bukan saja memenuhi bumbung stesen berkenaan tetapi juga bersepah di atas lantai dan tempat duduk untuk orang ramai menunggu bas hingga mencemarkan pandangan serta menimbulkan bau busuk.

Sepatutnya, sebagai lokasi yang menjadi tumpuan ramai, termasuk pelancong, kemudahan yang disediakan perlu bersih, selesa serta cantik, apatah lagi, ia adalah ‘cermin’ utama kepada imej daerah Jelebu.

Walaupun tidak banyak bas beroperasi di stesen berkenaan, tinjauan mendapati ia tetap digunakan sebagai tempat menunggu dan menurunkan penumpang serta menjadi hentian bagi kereta sewa.

Tambahan pula, kedudukannya bersebelahan dengan Pasar Awam Kuala Klawang, sudah tentu menjadikan stesen berkenaan menjadi tumpuan ramai, terutamanya pada hujung minggu.

Pemandu kereta sewa, Mustafa Yoep, 61, berkata stesen bas berkenaan sudah kelihatan seperti rumah burung.

“Setiap sudut di stesen ini dipenuhi najis burung, sehingga jalan raya berdekatan juga dipenuhi najis haiwan itu.

“Jadi, kami tidak ada pilihan, selain menjadikan stesen ini sebagai tempat menunggu dan menurunkan penumpang walaupun keadaannya tidak begitu bersih dan menyenangkan,” katanya.

Beliau berkata, sememangnya stesen itu menjadi tumpuan burung berkeliaran dengan hinggap di atas bumbung, lantai dan tempat duduk kawasan itu setiap hari, terutama pada waktu malam.

“Memang ada pekerja Majlis Daerah Jelebu (MDJ) datang melakukan kerja pembersihan sekali dalam seminggu tetapi kotoran dan keadaan sama berulang kerana burung sentiasa berkeliaran dan hinggap di stesen ini,” katanya.

Pelajar, Norzaedah Jamil, 17, yang menunggu bas setiap hari di stesen berkenaan berharap MDJ dapat melakukan sesuatu bagi mengatasi masalah kekotoran najis burung yang bersepah di situ.

“Stesen bas ini adalah kawasan tumpuan di Kuala Klawang kerana ramai yang menggunakan pengangkutan awam menunggu di sini. Keadaan akan bertambah sesak pada hujung minggu kerana pada hari itu, semua orang akan turun ke pekan ini bagi membeli barang keperluan.

“Kami akan bersesak di lorong pertama kerana hanya di lorong ini yang agak bersih kerana dibersihkan oleh penjaga tandas di stesen ini,” katanya.

Katanya, MDJ perlu menjaga kebersihan dan menaik taraf stesen ini yang agak uzur kerana ia penting demi menjaga imej pekan Kuala Klawang sebagai pintu masuk utama ke daerah Jelebu.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Wilayah/20091029095425/Article/

10/28/09

Orang mati pun layak dapat kupon beras

Di mana silapnya ? Bukan kupon beras sahaja, banyak bantuan kerajaan sebelum ini ada yang tidak sampai ke golongan sasaran. Tak percaya tanyalah orang kampung siapa selalu dapat bantuan kewangan, rumah PPRT, bantuan lembu, tanah pinggir dan sebagainya ?

Sampai bilakah masalah ini akan berlarutan ? Senang saja , edar semua borang bantuan secara online atau melalui laman web. Biar pegawai setiap agensi siasat dulu dalam pengkalan data samada pemohon ada mendapat bantuan lain dan layak, kemudian turun padang dan siasat.

Jangan semata-mata tunggu JKKK yang beri nama. Saudara mara, jiran tetangga, wartawan dan individu yang prihatin boleh membantu memberi maklumat terus kepada agensi berkaitan JKM, BaitulMal dan sebagainya.

*************************
Kosmo 27 Oktober 2009

Orang mampu pun tersenarai - Senarai nama penerima bantuan subsidi beras diragui, orang mati juga dapat

ALOR SETAR - Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Ahmad Bashah Md. Hanipah mendedahkan terdapat nama golongan berkemampuan yang disenaraikan sebagai penerima kupon subsidi beras.

Selain itu, katanya, nama orang yang telah meninggal dunia juga didapati masih tersenarai untuk menerima bantuan tersebut sehinggakan orang miskin yang benar-benar layak terpinggir.

Sehubungan itu, beliau meminta semua Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) negeri Kedah melakukan pembersihan terhadap senarai nama golongan terbabit yang masih terdapat dalam sistem E-Kasih.

Menurut beliau, pengeluaran kupon itu akan dilakukan berdasarkan senarai nama yang terdapat dalam sistem tersebut namun pihaknya mendapati ada antara data-data itu meragukan.

"JKKKP diminta agar buat bancian dengan pusing keliling kampung bagi mengenal pasti setiap orang miskin supaya nama mereka disenaraikan sebagai golongan yang layak mendapat kupon subsidi beras itu," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=1027&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm

10/26/09

Kedai aktivis PAS kebakaran di Kuala Pilah


Pada awal pagi 26 Oktober 2009 kedai makan yang diusahakan sejak sekian lama oleh seorang aktivis PAS di Kuala Pilah Sdr Abdul Karim Shahimi Abd Razak telah terbakar di Kg Melang , Kuala Pilah.

Turut terlibat ialah kedai runcit milik Puan Rahimah yang baru kematian suami (Allahyarham Osman) 4 hari sebelum itu.

Sehubungan dengan itu mereka yang ingin menghulurkan bantuan kewangan untuk meringankan sedikit beban mereka yang terlibat dengan kebakaran ini bolehlah menghubungi wakil Dewan Pemuda PAS Kawasan Kuala Pilah Sdr Mohd Anizar Abd Rahman di talian 017-6812025.

Sumbangan boleh disalurkan melalui akaun berikut :
Nama: MOHD ANIZAR ABD RAHMAN
Maybank: 155023331741
Bank Islam: 05012010069722

Sila SMS masa dan jumlah yang dimasukkan ke 017-6812025

Semoga bantuan yang sedikit dari kita semua akan meringankan beban dan merapatkan ukhuwwah kita semua.

Juga berita berkaitan di pautan berikut http://jemapohku.blogspot.com/2009/10/kebakaran-kedai-makan-karim-suhaimi.html

10/23/09

Promosi Kartun Zunar dan Konco konco

Konco Zunar http://koncozunar.blogspot.com adalah sekumpulan kartunis kecil yang berpadu tenaga untuk melahirkan produksi- produksi berasaskan lukisan kartun sekaligus memperbanyakkan khazanah seni lukisan kartun di Malaysia.

Berbeza sedikit dengan yang lain, disamping mengeluarkan hasil untuk diperdagangkan, Konco Zunar juga mengutamakan kualiti, yakni setiap kartunis dalam kumpulan ini mestilah membawa mesej kepada masyarakat sebagai keutamaan disamping teknik melukis.

Dipelopori oleh kartunis berpengalaman, Zunar diikuti kartunis muda Jonos dan Ronasina serta teman-teman seperti Azzam Supardi, Nazar, Israq, Maisuri dan lain-lain sebagai permulaan.

Zunar Dan Konco-Konco menyediakan khidmat membekal apa juga jenis produk yang boleh dibeli atau ditempah orang ramai. Juga menyediakan khidmat kepakaran untuk menjalankan aktiviti melukis kartun serta mengadakan kursus untuk melatih kartunis muda.

Buat permulaan Konco Zunar menyediakan:

1. Kelas Melukis Kartun
2. Tempahan untuk menjalankan / menguruskan aktiviti / menguruskan aktiviti melukis / peraduan melukis untuk hari keluarga / sambutan DLL
3. Melukis karikatur (akan datang)
4. Lain-lain produk

Maklumat lanjut / pertanyaan, hubungi kami di talian 03-22744931 atau emel di editorkartun@gmail.com . Laman Blog di http://koncozunar.blogspot.com

Perumahan Guru dah jadi Projek Gajah Putih

Utusan Malaysia 23 Oktober 2009
Rumah guru: Buat salah, tak buat pun salah

LANGKAH kerajaan melalui Kementerian Pelajaran menyediakan rumah untuk guru-guru amatlah dihargai dan dialu-alukan. Malangnya projek perumahan tersebut yang telah siap beberapa tahun lalu dianggap membazir sahaja dan tidak relevan dengan keadaan masa sekarang.

Ini barangkali disebabkan lambatnya pihak kementerian dan kerajaan khususnya bertindak memenuhi permintaan kaum pendidik yang amat memerlukan rumah satu ketika dahulu bagi melancarkan tugas yang memerlukan mereka tinggal berhampiran sekolah. Kelewatan melaksanakan projek ini menyebabkan apabila ia siap, tiada pula orang yang hendak mendiaminya.

Hampir setiap daerah pendidikan di seluruh negara mempunyai sekurang-kurangnya satu kompleks yang terdiri daripada dua hingga empat blok apartmen lima tingkat. Ada daerah yang mempunyai dua kompleks begini mengikut kapasiti sekolah-sekolah di situ.

Sekarang ini kompleks-kompleks tersebut kosong sahaja tidak berpenghuni. Ia sama ada telah rosak atau usang akibat tidak digunakan. Ada juga yang telah dicerobohi kerana tidak ada pengawasan mengakibatkan beberapa peralatan dan barang-barang yang disediakan hilang.

Ada beberapa faktor yang menyebabkan berlaku keadaan demikian:

1. Kerajaan lambat memulakan projek ini iaitu selepas hampir 20 tahun permintaan para pendidik yang memerlukan rumah akibat kekurangan projek perumahan dan juga syarat ketat untuk membuat pinjaman membeli rumah. (Ketika itu pegawai mesti berusia 30 tahun ke atas, baru dikira layak memohon pinjaman).

2. Kebanyakan guru sekarang telah mempunyai rumah sendiri sama ada di bandar berdekatan atau di kampung masing-masing atau menyewa rumah yang berhampiran.

3. Sekiranya tinggal di rumah yang disediakan ini, dipotong semua elaun perumahan dan COLA yang didapati melebihi kadar sewa rumah-rumah persendirian yang lain (Contohnya guru DG44 akan kehilangan RM500 sedangkan sewa rumah persendirian baru sekitar RM300).

Kesan daripada itu, kita dapat lihat bangunan kompleks perumahan guru ini lengang dan usang. Tidak ada penjagaan dan pengawasan sebab tidak ada penghuni. Ia dikelilingi semak-samun dan ada yang menjadi sarang kutu rayau dan penagih dadah.

Ini dapat dielakkan kalau kerajaan mengkaji semula pemotongan elaun perumahan dan COLA pegawai-pegawai yang berkeinginan tinggal di situ. Beri kelulusan mereka tinggal di situ dengan kadar sewa yang munasabah bagi satu-satu kawasan ataupun satu piawaian yang tidak membebankan. Atau buka pelawaan untuk kakitangan jabatan lain untuk menyewa sebagai tempat kediaman daripada dibiarkan kosong sahaja.

Dengan cara ini, pembaziran dapat dielakkan dan bangunan tidak usang dan rosak begitu sahaja. Semoga perbelanjaan yang telah dikeluarkan itu berbaloi untuk kegunaan warga pendidik dan kakitangan Jabatan Pelajaran.

ILHAM SYAKIMA

Taman Guru, Kedah

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1023&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_02.htm

Habuk gugat peniaga


Sinar Harian 23 Okt 09

BATU KIKIR - Seorang peniaga di Gerai Majlis Daerah Jempol (MDJL) berhampiran kawasan kilang simen dan kilang batu-bata meluahkan rasa kecewa terhadap beberapa permasalahan berlaku di kawasan berkenaan.

Juliana Sidek, 27, berkata, sebelum ini memang sudah ada masalah taburan pembawakan habuk di kawasan gerai di sini, tetapi berkurangan sekarang setelah jalan diturap.

Namun, katanya, walaupun jalan diturap, tetapi keadaan taburan habuk masih timbul terutama apabila lori keluar dan masuk memandu laju di kawasan berkenaan.

“Sejak saya berniaga di sini Februari lalu, keadaan jalan di sini sudah berturap, tetapi taburan habuk masih timbul terutama apabila lori keluar masuk itu dipandu laju.

“Walaupun saya berniaga di sebelah petang kira-kira jam 2 petang dan keadaannya agak berkurangan berbanding pagi, tetapi kami masih menghadapi masalah sama,” katanya.

Tinjauan Sinar Harian di sekitar kawasan gerai MDJL mendapati keadaan kurang selesa dari segi kesihatan udara.

Ini adalah disebabkan habuk pasir dan habuk kilang berhampiran ditambah taburan habuk berterbangan dibawa lori menyebabkan sesiapa sahaja melalui jalan berkenaan pasti akan perasan keadaan berkenaan.

“Selain menghadapi masalah habuk sehingga menyebabkan kami perlu sering menyapu dan mengelap meja beberapa jam sekali, pelanggan turut kurang datang ke sini.

“Pada pandangan kami, mungkin disebabkan peletakan gerai ini kurang strategik ke dalam kawasan di hadapan gerai mempunyai tanah lapang kini dipenuhi semak menyebabkan kurang pengunjung yang tahu ada gerai makan di dalam ini,” katanya.

Sinar Harian mendapati, terdapat kawasan lapang di hadapan deretan binaan gerai ditumbuhi dengan semak kecil sehingga menutup pandangan pemandu melalui jalan berkenaan dari arah jalan besar.

Pihak peniaga di sini memohon kerjasama pihak MDJL agar dapat melakukan sesuatu terhadap permasalahan berlaku agar pengunjung selesa dan peniaga turut selesa berniaga di sini.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story5311122.asp

Pesara polis tuntut ganti rugi, sewaSinar Harian 23 Okt 09

TAMPIN – Pesara polis tidak puas hati dengan tindakan sekumpulan pihak terlibat dengan kerja pelebaran jalan utama bandar Tampin menuju Gemas yang didakwa menceroboh kawasannya.

Mangsa, Ismail Mohd Pilus, 78, ketika ditemui mendakwa, kehadiran sekumpulan pekerja projek terbabit kira-kira lima bulan lalu memasuki kawasan dan premis miliknya menimbulkan beberapa permasalahan lain.

Dakwanya, tindakan kumpulan pekerja berkenaan dengan meletakkan peralatan projek antaranya jentolak, selain menggunakan premis itu tanpa meminta kebenaran adalah pencerobohan serta penganiayaan kepadanya.

“Kira-kira lima bulan lalu, kerja melebarkan jalan utama pekan Tampin ke Gemas dilakukan dan pihak tidak bertanggungjawab itu sesuka hati meletakkan peralatan dan menggunakan premis bangunan tanpa kebenaran saya.

“Saya ada meminta penjelasan pihak terbabit, namun usaha dilakukan tidak mendapatkan sebarang hasil. Pihak terbabit saling menuding jari dan perkara itu memaksa saya membuat laporan di balai polis berdekatan,” katanya.

Ismail mendakwa, tindakan pekerja projek berkenaan menggunakan premis bangunan perniagaannya itu secara percuma menimbulkan banyak permasalahan seperti kerosakan dan bil utiliti melambung tinggi setiap bulan.:

“Sudah berteduh di premis tanpa kebenaran saya, timbul masalah lain seperti kerosakan pada pintu dan stor. Saya kesal dengan permasalahan berlaku dan berharap campur tangan pihak berkuasa dapat menanganinya,” katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Repah, S Veerapan berkata, pihak bertanggungjawab diminta segera bersemuka dengan Ismail dan membayar ganti rugi serta sewa premis berkenaan.

Menurutnya, tindakan undang-undang dan guaman dilakukan sekiranya pihak bertanggungjawab enggan membuat maklum balas berikutan pencerobohan ke atas harta milik persendirian.

“Selaku wakil rakyat kawasan Repah, saya kesal tindakan pihak terbabit kerana menganiaya Ismail. Pihak terbabit diharap dapat tampil bertemu Ismail dan membayar ganti rugi serta sewa terhadap premis itu.

“Saya tidak teragak-agak membantu Ismail mengenakan tindakan undang-undang dan guaman terhadap pihak itu kerana sudah melakukan pencerobohan di atas kawasan orang,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story5309035.asp

10/20/09

Kupon Beras akibatkan beras akan naik harga

1. Pemberian kupon khas SUBUR (Subsidi Beras Untuk Rakyat) adalah menggantikan sistem pemberian subsidi beras kepada pengilang dan pemborong beras yang bernilai RM60 juta sebulan.
PERSOALAN : Apakah harga beras akan naik selepas tiada lagi subsidi kepada pengilang dan pemborong ?

2. Pemberian kupon akan disalurkan menerusi anggota Parlimen.
PERSOALAN : Kenapa tidak disalurkan menerusi agensi kerajaan sedia ada Jabatan Pertanian, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Pejabat Daerah dsbnya ?

3. 200,000 keluarga miskin dan Orang Asli akan menerima kupon RM10 bagi elayakkan mereka membeli beras gred ST15 yang berharga RM24 pada kadar RM14.
43,500 keluarga miskin tegar berpendapatan RM450 sebulan di bandar dan RM420 di luar bandar akan diberi kupon bagi 30 kilogram beras percuma setiap bulan.
150,000 keluarga yang berpendapatan RM1,500 sebulan (bandar) dan RM1,000 (luar bandar) pula akan menerima tiga kupon subsidi masing-masing bernilai RM10 setiap enam bulan sekali.
PERSOALAN : Pasti akan ada keluarga yang layak, tetapi tercicir. Bagaimana untuk mempastikan pemberian kupon ini telus dan sampai ke sasaran ?

PEMBANGKANG KUAT , RAKYAT TERBELA

10/19/09

Bertindak segera sebelum ragut nyawa


Sinar Harian 18 Okt 09

TAMAN SRI PINANG – Kejadian gempa berlaku sejak kebelakangan ini menggusarkan semua pihak walaupun Malaysia tidak berada di dalam lingkungan bencana alam itu.

Seorang penduduk ditemui, Mohd Hassan Mohd Taib, 43, berkata, negara jarang mengalami kejadian gempa bumi, tetapi kejadian tanah runtuh adalah antara bencana pernah meragut banyak nyawa.

“Di tengah kawasan taman ini terdapat tanah runtuh. Kejadian ini seminggu berlaku dan dikhuatiri penduduk di sini.

“Mengenai tanah runtuh berlaku di Lorong Diana 9, dilaporkan kepada pihak berkuasa dan berharap tindakan segera dapat diambil untuk menyelesaikan masalah ini.

“Selain tindakan menambat semula kawasan ini, diharap mereka menjalankan kajian secara terperinci mengenai struktur tanah di sini dan kekuatannya untuk menampung seluruh kawasan perumahan ini,” katanya.

Mohd Hassan berkata, saya baru sahaja lima bulan pindah ke sini dan risau dengan keadaan itu jika dibiarkan begitu sahaja tanpa sebarang tindakan.

“Di hujung kawasan perumahan ini turut berlaku runtuhan dan rekahan tanah. Longkang besar ini telah runtuh dan tersumbat.

“Beberapa rumah berada di hujung telah mendap. Penghuninya juga berpindah kerana khuatir sesuatu yang buruk akan berlaku.

“Saya yakin banyak aduan dibuat mengenai permasalahan ini dan ketika pilihan raya DUN (Dewan Undangan Negeri) Bagan Pinang kawasan ini dilawati pemimpin negara.

“Saya berharap tindakan drastik dapat dilaksanakan kerana melibatkan nyawa banyak pihak. Boleh dikatakan keseluruhan tebing dan curam di kawasan perumahan ini telah mendap,” katanya lagi.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story5291493.asp

Warga emas tabah besarkan Pok Chik


Sinar Harian 19 Okt 09

TAMAN JAYA LUKUT , Port Dickson – Pengorbanan insan yang bernama ibu dan ayah menjaga anak tidak ternilai harganya apatah lagi anak yang diamanahkannya itu adalah mereka yang tergolong dalam kategori orang kelainan upaya (OKU).

Namun dalam kekuatan dan kesungguhan menjaga dan mendidik anak OKU yang semakin meningkat dewasa pasti semakin terbatas dilaksanakan ibu dan bapa yang semakin menjejak usia warga emas.

Piramin Khamis, 56, bersama suaminya Ramli Lazim, 76, terus tabah mengerah tenaga dan mencurah kasih sayang anak bongsunya, Mohd Noor Affandi.

Perlu perhatian sepanjang masa

Mohd Noor Affandi menghidap sindrom ‘down’ sejak lahir 18 tahun lalu memerlukan perhatian 100 peratus daripada kedua ibu bapanya.

Walaupun Mohd Noor Affandi atau lebih mesra dipanggil Pok Chik mempunyai abang dan kakak tetapi dia tidak suka diganggu dua saudaranya itu.

Piramin berkata, bukan kerana benci, tetapi kakaknya yang suka bergurau dan menyakat adiknya sejak kecil menyebabkan Mohd Noor Affandi tidak selesa berada di bawah jagaan kakaknya.

“Pok Chik akan mengamuk apabila dijaga kakaknya dan dia memang sentiasa memerlukan perhatian sepenuhnya serta tidak boleh ditinggalkan bersama orang lain apatah lagi bersendirian.

“Walau bagaimanapun kakaknya sering datang menjenguk adik bongsunya ini,” katanya kepada Sinar Harian.

Bergantung harap gaji bulanan RM500

Oleh kerana Pok Chik tidak mahu dijaga orang lain selain ibunya, Piramin mengambil keputusan untuk menjalankan perniagaan mengambil tempahan baju secara kecil-kecilan dari rumah untuk menampung perbelanjaan seharian membantu suami.

Namun sejak setahun lalu, Piramin sudah terputus pendapatan kerana mengalami masalah kesihatan.

Menurutnya, melalui rawatan x-ray yang dilakukan di hospital, doktor memberitahu bahawa di bahagian pinggang kanannya ada ketulan batu.

Mungkin disebabkan itulah, katanya, punca mengalami kesakitan apabila duduk terlalu lama ketika menjahit.

Disember ini, doktor mengarahkan dia supaya sekali lagi datang ke hospital untuk rawatan selanjutnya.

“Dan sejak itu, kami sekeluarga hanya akan bergantung hidup kepada pendapatan suami yang bekerja sebagai seorang pengawal keselamatan di Seremban sebanyak RM500 sebulan.

“Dengan wang itulah kami membahagi-bahagikannya untuk keperluan Pok Chik, bayaran sewa rumah, api, air dan selebihnya barulah untuk kegunaan kami, itu pun jika masih berbaki. Tetapi apa yang jelas lebih separuh wang gaji digunakan untuk keperluan Pok Chik,” katanya.

Menurutnya, perbelanjaan untuk penggunaan lampin pakai buang Pok Chik sahaja sudah banyak. Malah, sehari boleh dikatakan empat hingga lima kali tukar lampin. Ini kerana dia sentiasa mempunyai selera untuk makan.

“Apabila kita gantikan lampin pakai buang itu dengan lampin kain, Pok Chik berasa tidak selesa dan akan membukanya sendiri,” katanya.

Piramin turut memaklumkan bahawa dia sekeluarga telah beberapa kali berpindah rumah kerana tuan rumah dahulu ada yang mahu menaikkan harga sewa.

“Kami terpaksa berpindah dan mencari rumah yang paling murah sewanya serta selesa untuk kehidupan kami sekeluarga,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story5296401.asp

10/18/09

Majlis Makan Malam KEADILAN Rembau 31 Okt 09

Majlis Makan Malam Kutipan Dana dan Kebajikan KEADILAN Rembau

KEADILAN Rembau Fundraising and Charity Dinner


31 Oktober 2009 (Sabtu)

Jam 8 malam

Di Restoran Teratai , Seremban 2, Seremban


Tetamu Kehormat :

Dato Zaid Ibrahim

YB Tian Chua

YB Elizabeth Wong

YB Ronnie Liu


Turut bersama : Chegubard YB Antony Loke, YB Taufek, YB Ravi, YB Chai dan Ginie


Tiket makan malam hanya berharga RM35/RM50


Please help us to help people in need.


Maklumat lanjut hubungi 0123696474 (NorAzizi) atau di http://chegubard.blogspot.com

US dakwa Malaysia bekal senjata ke Iran

Iran Miliki Senjata AS Lewat Distributor Malaysia

By Republika Newsroom

Senin, 14 September 2009

WASHINGTON--Iran meningkatkan peroleh perlatan dan teknologi militer buatan AS melalui distributor dari Malaysia lewat perdagangan ilegal, demikian menurut pejabat sekaligus pengamat militer AS.


Amerika Serikat sendiri telah mendakwa dan memvonis tahanan paling tidak dalam enam kasus yag melibatkan Malaysia sejak Agustus 2008. Pengiriman tersebut termasuk peralatan pengeboman dan beberapa item yang terkait progam peluru kendali balistik dan nuklir Iran, demikian menurut berkas pengadilan.


Kini pengangkutan dari Malaysia, menurut pejabat penegak hukum AS yang tak ingin diungkap namanya, tengah menjalani penyelidikan. Pengangkutan dan pengiriman peralatan militer itu menggambarkan betap sulitnya AS untuk tetap menjaga rahasia militer dan teknologi perang mereka menjangkau Iran, negara yang dituding AS mengembangkan senjata nuklir dan mensponsori terorisme. AS telah melarang hampir segala bentuk perdagangan dengan Iran.


Distributor senjata gelap itu juga beroperasi di kota Dubai, Uni Emirat Arab. Pengiriman melalui Malaysia meningkat setelah UEA membatasi ekspor ke Iran lebih dari setahun lalu, kata ketua deputi Departemen Kehakiman AS, divisi anti-mata-mata, Steven Pelak, di Washington.


"Kami sudah sering melihat kasus serupa, kini dialihkan lewat Malaysia," ujar Pelak dalam sebuah wawancara. "Kami tahu banyak perusahaan besar Iran di sana dan kami melihat ada peningkatan di sana sejak Dubai mengetatkan hubungan dagang dengan Iran,"


Barang-barang militer itu juga didagangkan secara ilegak le China, yang tengah mengusahakan memiliki teknologi kapal selam, pencitraan, semikonduktor dan peluru kendali buatan AS, demikian menurut laporan Departemen Pertahanan AS tahun ini. "Tudingan mata-mata terhadap China tidak berdasar," ujar jurubicara negara Tirai Bambu, Wang Baodong di kedutaan besar Cina, Washington.


Daftar Belanja


Pemerintah Iran membuat daftar belanja barang-barang yang diinginkan dan memberikan kepada distributor yang mencarinya di Paman Sam langsung atau di mana saja, demikian tutur Pelak. Ketika sebuah negara yang menjadi tuan rumah mediator perdagangan mengetatkan hubungan, pengiriman pun dialihkan ke mana pun," ujar pengamat sekaligus presiden Institut Sains dan Keamanan Internasional, David Albright, di Washington.

"Aktivitas di Malaysia memiliki ancaman," demikian ujar mantan pemeriksa senjata perang Irak, tersebut dalam sebuah wawancara. "Aktivitas itu membuat Iran mampu mengembangkan kemampuan militer dan nuklirnya," imbuh David.


Sementara, Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak, menolah berkomentar mengenai kasus tersebut. Jurubicara dari kedutaan besar Malaysia di Washington, Afdal Hashim, juga tidak merespon saat dimintai keterangan lewat email maupun telepon. bloomberg/itz

http://www.republika.co.id/berita/76399/Iran_Miliki_Senjata_AS_Lewat_Distributor_Malaysia


Iran gains U.S. military technology through Malaysia middlemen

Monday, 14 September 2009

By Justin Blum

Sept. 14 (Bloomberg) -- Iran increasingly is obtaining U.S. military equipment and technology through shipments to Malaysian middlemen that illegally circumvent trade restrictions, according to American officials and analysts.

The U.S. has charged, convicted or sentenced defendants in at least six cases involving Malaysia since August 2008. The shipments have included parts for bombers and items sent to firms linked to Iran’s nuclear and ballistic missile program, according to court papers. More Malaysia shipments are under investigation, according to a law enforcement official who spoke on condition of anonymity.

The shipments illustrate how difficult it is for U.S. law enforcement to keep military secrets and equipment from reaching Iran, a country the U.S. accuses of developing nuclear weapons and sponsoring terrorism. The U.S. bans most trade with Iran.

Middlemen also have operated out of the United Arab Emirates city of Dubai. Shipments through Malaysia increased after the U.A.E. cracked down on exports more than a year ago, said Steven Pelak, the principal deputy chief of the Justice Department’s counterespionage section in Washington.

“We’ve seen a lot more being now diverted through Malaysia in particular,” Pelak said in an interview. “We have seen Iranian front companies there and we’ve seen an increase there since there’s been a tightening in Dubai.”

Military goods also have been illegally shipped to China, which has been trying to obtain missile, imaging, semiconductor and submarine technology from the U.S., according to a Defense Department report this year. Espionage allegations against China are “unwarranted,” said Wang Baodong, a spokesman for the country’s embassy in Washington.

Shopping List

The Iranian government creates a shopping list of items it wants and gives it to middlemen who seek the products in the U.S. and elsewhere, said Pelak.

When one country that is home to intermediaries cracks down, the shipments move elsewhere, said David Albright, president of the Institute for Science and International Security in Washington and a former Iraqi weapons inspector.

The activity in Malaysia “poses a threat,” Albright said in an interview. “It allows Iran to improve its military capabilities, nuclear capabilities.”

In a case unsealed last year, the Justice Department alleged that electronics were illegally sent from the U.S. to Iran through Dubai and Malaysia. Some of those electronics are the same type found in roadside bombs in Iraq.

U.S. Supplier

Shipments to Malaysia have increased, Albright said, because “it’s harder to do it from Dubai. You’re trying to get a U.S. supplier to send it to a false end user.”

The U.S. broke off diplomatic relations with Iran in 1980 after militant Iranian students occupied the American embassy in Tehran in 1979.

Malaysian Prime Minister Najib Razak declined to comment, according to an aide. Afdal Hashim, a spokesman for the Malaysian embassy in Washington, didn’t respond to phone calls or an e-mail.

The U.S. companies that supply middlemen typically are closely held sole proprietorships, said Pelak.

In 2007, the U.S. brought charges against a larger company, defense contractor ITT Corp., based in White Plains, New York, for allowing the transfer to China of night-vision technology. The company agreed to pay $100 million and plead guilty to two criminal charges.

Military Items

The U.S. announced a crackdown in 2007 of illegal exports of restricted military technology and “dual-use” equipment with military and commercial applications.

The multiagency effort resulted in criminal charges against more than 145 defendants in the fiscal year that ended Sept. 30, a 32 percent increase from the year before. Nearly half of the 2008 cases involved munitions or other restricted items headed for Iran or China, according to the Justice Department.

Authorities increased enforcement after concluding other countries were taking advantage of the U.S. to develop their own militaries and compete economically, said David Szady, who retired as an assistant director of the counterintelligence division of the Federal Bureau of Investigation in 2006. The FBI trained agents to better detect illegal exports of sensitive materials, he said in an interview.

Evertop Services

In a March criminal complaint, the U.S. said Iranian national Majid Kakavand oversaw an international network that purchased thousands of military and commercial items from U.S. companies and illegally sent them to Iran via Malaysia.

Recipients included two Iranian military firms that the U.S. says are linked to Iran’s nuclear and ballistic missile programs, according to court papers.

Kakavand allegedly used a company in Malaysia called Evertop Services Sdn Bhd to purchase products for Iran from U.S. and European companies, according to court papers. Among the items were capacitors, spectrometers, resistors and airborne antennae. It’s unclear whether Evertop is still operating. The company couldn’t be located.

Kakavand concealed from the U.S. companies that the products were going to Iran, according to court papers. He was arrested in March in France. The U.S. is seeking his extradition.

The U.S. ambassador to Malaysia, James Keith, said in a February speech in Washington that Malaysia should create a strong system to control exports. A proposed law has been pending since 2004, he said.

“One reason this has become an increasingly urgent priority is trade diversion to Iran by entities who seek to exploit the Malaysian system,” Keith said, according to the prepared text of his speech. “Malaysia has more to contribute to international mechanisms to manage the flow of sensitive technology, including nuclear and missile-related equipment.”

http://www.iranfocus.com/en/iran-general-/iran-gains-u.s.-military-technology-through-malaysia-middlemen-18695.html

Malaysia linked to Iran arms trade

JUSTIN BLUM IN WASHINGTON

September 15, 2009

IRAN increasingly is obtaining US military equipment and technology through shipments to Malaysian middlemen that illegally circumvent trade restrictions, according to American officials and analysts.

The US has charged, convicted or sentenced defendants in at least six cases involving Malaysia since August 2008. The shipments have included parts for bombers and items sent to firms linked to Iran's nuclear and ballistic missile program, court papers say.

More Malaysia shipments are under investigation, according to a law enforcement official who spoke on condition of anonymity.

The shipments illustrate how difficult it is for US law enforcement to keep military secrets and equipment from reaching Iran, a country the US accuses of developing nuclear weapons and sponsoring terrorism. The US bans most trade with Iran.

Middlemen also have operated out of the United Arab Emirates city of Dubai.

Steven Pelak, the principal deputy chief of the Justice Department's counter-espionage section in Washington, said shipments through Malaysia increased after the UAE cracked down on exports more than a year ago.

''We've seen a lot more being diverted now through Malaysia in particular,'' Mr Pelak said. ''We have seen Iranian front companies there and we've seen an increase there since there's been a tightening in Dubai.''

Military goods also have been illegally shipped to China, which has been trying to obtain missile, imaging, semiconductor and submarine technology from the US, according to a Defence Department report this year.

Espionage allegations against China are ''unwarranted,'' said Wang Baodong, a spokesman for China's embassy in Washington.

The Iranian Government creates a shopping list of items it wants and gives it to middlemen who seek the products in the US and elsewhere, Mr Pelak said.

When one country cracks down on intermediaries, the shipments move elsewhere, said David Albright, president of the Institute for Science and International Security in Washington and a former Iraqi weapons inspector.

The activity in Malaysia ''poses a threat,'' he said. ''It allows Iran to improve its military capabilities, nuclear capabilities.''

In a case unsealed last year, the Justice Department alleged that electronics were sent from the US to Iran through Dubai and Malaysia. Some of those electronics are the same type found in roadside bombs in Iraq.

Malaysia's Prime Minister, Najib Razak, declined to comment on the allegations.

In 2007 the defence contractor ITT Corp admitted to allowing the transfer to China of night-vision technology and was fined $US100 million.

http://www.smh.com.au/world/malaysia-linked-to-iran-arms-trade-20090914-fnxs.html

US accuses Malaysia of supporting Iran

Source: Global Times [03:04 September 15 2009]

Comments By Xu Donghuan

Amid espionage allegations by the US against Malaysia, accusing it of playing the role of a middleman in helping Iran obtain US military equipment and technology through shipments, Chinese experts say the US should engage in serious self-reflection on why its military secrets reached Iran.

Li Bin, a professor at the Institute of International Studies at Tsinghua University in Beijing, said the sale of US military technology to Iran through Malaysia, if confirmed, provides sufficient evidence that the US is lax in its law enforcement.

"The US has a law banning the sale of conventional weapons to Iran," he said. "Iran's access to US military technology shows that the US has violated its own commitment."

Professor Shen Dingli, from the Institute of International Studies at Shanghai's Fudan University, said Malaysia and Iran, both sovereign states, have the legitimate right to transfer military technology. "Iran is bound to comply with the Nuclear Non-proliferation Treaty," he said. "However, it does not prohibit Iran from developing its ballistic-missile program."

On Monday, Bloomberg reported that US officials claimed Iran is increasingly obtaining US military equipment through shipments to Malaysian middlemen that illegally circumvent trade restrictions.

US law enforcement officials said the US has charged, convicted or sentenced defendants in at least six cases involving Malaysia since August 2008. The shipments included parts for bombers and items sent to firms linked to Iran's nuclear and ballistic-missile program. More Malaysia shipments are under investigation, the Bloomberg report said.

Middlemen also have operated out of the United Arab Emirates (UAE) city of Dubai. Shipments through Malaysia increased after the UAE cracked down on exports more than a year ago, according to Steven Pelak, the principal deputy chief of the US Justice Department's counterespionage section in Washington, the report said.

A US Defense Department report this year also said that military goods have been illegally shipped to China, which has been trying to obtain missile, imaging, semi-conductor and submarine technology from the US, Bloomberg reported.

"We cannot exclude the possibility that the US has intentionally arranged to have its military secrets sold to China out of needs to please China," Li said, "because the US has a long history of doing so."

http://world.globaltimes.cn/americas/2009-09/467696.html

10/15/09

Kebakaran kapal TLDM dan pencemaran laut


Diedit dari http://steadyaku-steadyaku-husseinhamid.blogspot.com/2009/10/kd-inderapura-terkini.html


KD Seri Inderapura ditarik keluar dari kawasan jetty dalam keadaan masih terbakar dan hampir tenggelam.

Jasadnya kini bersemadi bersama alat ganti bernilai jutaan ringgit yang telah dimuat naik ke dalam kapal. Ia bersemadi dengan aman dan damai menjadi tukun berhampiran Pulau Pangkor.


Untuk beberapa hari dan minggu, minyak yang keluar dari perut kapal akan mencemar pantai dan perairan sekitar. Hasil tangkapan nelayan akan terjejas. Ganti rugi yang terpaksa dibayar kepada mereka yang terlibat sama ada pengusaha hotel atau pelancungan akan menambah beban yang ditanggung kementerian. Dan pembayar cukai.


Untuk pengetahuan, kapal ini pernah terbakar pada tahun 2002. Kerja baik pulih menelan belanja puluhan juta. Apakah keputusan ‘board of inquiry’ pernah diumum. Ataupun sudah terkunci rapi di bawah tikar.


Cerita penuh di http://steadyaku-steadyaku-husseinhamid.blogspot.com/2009/10/kd-inderapura-terkini.html

Peneroka protes dakwa Felda tidak tunai janjiSinar Harian 14 Oktober 2009


RAJA ALIAS 4 - Seramai 300 peneroka Felda Raja Alias 4 mengadakan perhimpunan sebagai tanda menunjukkan rasa ketidakpuasan hati terhadap pihak pengurusan Felda yang tidak menunaikan janji sewajarnya kepada pihak peneroka Felda berkenaan.


Peneroka yang juga merupakan jurucakap perhimpunan itu, Abd Rahman Ramli berkata, kehadiran kira-kira 300 peneroka di Pejabat Felda Raja Alias 4 bukanlah untuk menunjukkan sikap kurang ajar tetapi hanya menuntut hak sewajarnya yang dijanjikan kepada mereka.


Menurutnya, penduduk Felda Raja Alias 4 ingin menuntut hak pembayaran daripada hasil jualan kayu getah yang sudah ditebang beberapa bulan lalu hingga tahun depan.


“Kami sebenarnya ingin menuntut hak yang sepatutnya dapat kerana setiap hasil jualan kayu getah itu adalah daripada tanah-tanah kami.


“Kami mendapat tahu bahawa pihak kontraktor sudah membuat pembayaran atas semua hasil penebangan kayu getah kepada Felda Raja Alias 4 pada September lalu,” katanya.


Rahman berkata, kekecewaan peneroka kerana mereka diperlakukan seperti menagih sesuatu yang tiada penghujungnya daripada Felda.


"Ini kerana Felda berjanji akan membayar pada satu-satu masa yang ditetapkan tetapi apabila tiba pada hari pembayaran,a peneroka masih tidak merasai sebarang pembayaran.


“Sepatutnya pembayaran sudah boleh dilakukan pada masa ini kerana kami semua dijanjikan akan menerima pembayaran sebelum hari raya lepas tetapi sehingga ke hari ini, masih belum menerima,” katanya.

Katanya. peneroka yang menerima hanyalah segelintir, itu pun pembayarannya tidak penuh dan berasa musykil ke mana perginya sejumlah wang sebanyak lebih kurang RM4.8 juta untuk diagihkan mengikut ekar tanah penebangan masing-masing tetapi masih tidak diterima hingga ke hari ini.


"Terdapat seperkara lagi yang membuatkan peneroka ini berasa tidak puas hati terhadap cara pengurusan Felda Raja Alias 4 apabila mereka mendapat tahu Felda akan membuat kira-kira empat jenis potongan yang tidak termaktub dalam syarat pemotongan slip.


“Pada mulanya kami percaya kepada pihak pengurusan Felda ini yang mengatakan akan membayar kepada kami sebelum hari raya tetapi sekarang sudah menjelang Deepavali tetapi kami masih belum menerima sebarang wang pembayaran,” katanya.


http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story5255067.asp

10/13/09

Penduduk ‘kenyang’ debu, habuk

Sinar Harian 13 Okt 09

TEMIANG – Penduduk Taman Bukit Mutiara menyuarakan ketidakpuasan hati mereka terhadap masalah debu dan habuk terpaksa mereka hadapi setiap hari sejak sebuah projek pembinaan dijalankan di sini.

Penduduk mendakwa, sudah hampir setahun mereka berhadapan masalah itu, malah keadaan bertambah serius sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Saban hari, mereka ‘kenyang’ dengan debu dan habuk tanah memenuhi segenap ruang rumah tanpa mengira masa menyebabkan masing-masing mendesak pihak berwajib mengambil tindakan penyelesaian muktamad berhubung masalah itu.

Penduduk, Nor Azizah Muhamad, 43, berkata, dia kesal dengan tindakan pihak berkenaan yang dilihat tidak prihatin terhadap soal kesihatan penduduk di kawasan itu.

Katanya, penduduk tidak pernah menolak pembangunan dilakukan, malah amat menyokong segala usaha berkenaan kerana ia adalah untuk kepentingan semua pihak.

“Tetapi, apabila masing-masing terpaksa berhadapan dengan masalah ini, siapa yang dapat tahan kerana ia betul-betul menjejaskan keselesaan kami.

“Pada awal kerja-kerja dilakukan, ia tidaklah terlalu mengganggu penduduk, namun sejak akhir-akhir ini keadaan semakin buruk apabila kami terpaksa berhadapan dengan masalah kesihatan,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story5246132.asp

10/8/09

Penduduk terkejut terima 'surat kuning'

Sinar Harian 8 Okt 09


BANDAR TINGGI , Jelebu - Penduduk Taman Bandar Tinggi kesal dan terkejut apabila menerima ‘surat kuning’ awal Oktober ini iaitu notis pemberitahuan bagi kerja-kerja pemotongan elektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) walaupun mendakwa, tidak menerima sebarang penyata bagi bulan berkenaan.


Pengerusi Persatuan Penduduk, Abu Yazid Jaapar berkata, dia menjangka, masalah itu turut dialami penduduk lain di taman membabitkan kira-kira 85 unit kediaman berkenaan, berdasarkan maklum balas diterimanya daripada penduduk yang mendakwa turut menerima surat kuning dari TNB.


Menurutnya, masalah itu juga sebenarnya menjadi ‘buah mulut’ penduduk sekitar kampung ibunya di Kuala Pah kerana mereka menerima notis pemotongan bekalan elektrik oleh TNB seminggu lebih awal.


“Saya berharap, sekiranya TNB kekurangan kakitangan, mereka dapat menambahnya secepat mungkin untuk membaca secara terus bil elektrik di kediaman pengguna bagi mengelakkan perkara seumpama ini berlaku di mana bil belum lagi sempat diterima pengguna, notis pemotongan pula yang sampai terlebih dahulu,” katanya.

Mohd Nizam Nordin, 48, berkata, dia sudah dua bulan berturut-turut menerima surat berwarna kuning dan menganggap notis pemotongan pertama yang diterimanya disebabkan kecuaiannya sendiri kerana menghilangkan bil yang dihantar ke rumah.


“Bagaimanapun, saya agak terperanjat kerana bulan ini bukan hanya saya seorang yang menerima notis pemotongan, malah majoriti penduduk mengalami masalah sama.


“Bulan lepas, bil elektrik saya sekitar RM80 hingga ke RM90 sahaja tetapi kini meningkat kepada RM145.25,” katanya.


Nizam berkata, perkara seumpama itu tidak harus berlaku kerana menganggap soal pembayaran bil berkaitan imej individu.


Katanya, kegagalan membayar bil melambangkan imej tidak baik dan dia bukanlah seperti itu.

Lorezan Hassan, 50, pula berkata, dia merujuk masalah itu kepada pejabat TNB berhampiran dan musykil dengan jawapan yang diberikan bahawa dia berkemungkinan menghilangkan bil elektrik dihantar ke rumah dan TNB akan menyiasatnya.


“Bagaimanapun, tidak mungkin sampai hampir satu taman kehilangan bil elektrik masing-masing. Saya terima, jika mereka kata masalah ini berpunca daripada kesilapan teknikal mereka dan bukannya disebabkan kecuaian pengguna,” katanya.


Alias Yahya, 42, pula berkata, dia tidak menerima notis tersebut disebabkan isterinya pergi ke pejabat TNB kerana curiga bil elektrik masih lagi tidak sampai ke rumahnya.


“Nasib baiklah kediaman saya berhampiran pejabat TNB, tetapi cuba fikirkan jika masalah ini dihadapi warga emas yang duduk jauh dari Pekan Kuala Klawang dan tiba-tiba menerima surat pemotongan elektrik.

:“Saya berharap, TNB memandang serius mengenai masalah ini kerana kami sebagai pengguna berhak mendapatkan perkhidmatan terbaik daripada mereka,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story5212871.asp