KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

6/7/10

Johor Daif


Berita ini bukan dari Harakah atau Suara Keadilan tapi dari Berita Harian. Daif dan usang, begitulah keadaan rumah sepasang suami isteri di Batu Pahat. Keadaan rumah berusia 52 tahun terpaksa berhati-hati apabila memijak lantai kayu rumah berkenaan akibat beberapa beluti lantainya akan bergoyang ketika berjalan di atasnya.

*********************************
BANTUAN DIPROSES 2008 TETAPI SEHINGGA KINI TIADA JAWAPAN

Berita Harian 7 Jun 2010

BATU PAHAT: Daif dan usang, begitulah keadaan rumah sepasang suami isteri, Mohd Yusof Alam, 55, dan Halimah Abdullah, 49, di Kampung Parit Lapis Batu Puteh, Simpang Lima, Parit Sulong, di sini.

Keadaan rumah pasangan berkenaan yang sudah hampir berusia 52 tahun itu juga sudah tidak sesuai didiami berikutan terpaksa berhati-hati apabila memijak lantai kayu rumah berkenaan akibat beberapa beluti lantainya akan bergoyang ketika berjalan di atasnya.

Malah, pasangan suami isteri itu sehingga kini masih meniti titian usang dan tidak stabil yang merintangi parit di hadapan rumah mereka untuk keluar masuk setiap hari walaupun hampir kesemua penduduk kampung berkenaan sudah membina titian daripada konkrit. Halimah berkata, mereka suami isteri reda dengan ketentuan takdir hidup yang dihimpit kemiskinan kerana tidak mempunyai pendapatan tetap.

"Kami tidak mempunyai pelajaran kerana bersekolah setakat darjah enam saja apatah lagi hanya pakcik saja yang bekerja mengambil upah mengait sawit di kebun orang dengan pendapatan kira-kira RM200 sebulan dan wang itu digunakan untuk perbelanjaan harian.

"Makcik ada sakit jantung, kencing manis dan darah tinggi. Bagaimanapun, makcik akan tetap menemani pakcik mengait buah kelapa sawit jika keadaan mengizinkan," katanya ketika ditemui di rumahnya.

Makcik sebenarnya segan hendak meminta-minta, sebab itu kami suami isteri mendiamkan diri dan reda terhadap ujian tuhan ini.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Johor_Daif_/Article

BEBERAPA ARTIKEL SEBELUM INI KESUSAHAN RAKYAT DI JOHOR :

Sekolah di Johor Bahru tak siap-siap sejak 2004
http://amkns.blogspot.com/2010/06/menteri-pengajian-tinggi-tak-turun.html

Masalah tanah perkuburan Islam di Muar
http://amkns.blogspot.com/2010/05/masalah-tanah-perkuburan-islam-di-johor.html

Masalah jalan kampung teruk di Batu Pahat
http://amkns.blogspot.com/2010/05/pakatan-rakyat-johor-tidur-ke-sibuk.html

1 comment:

Anonymous said...

SEDARLAH ORANG JOHOR,PEMIMPIN KAMU SEMUA BUTA PERUT.CONTOHI SELANGOR PEMIMPIN PR SENTIASA ADA DISISI APABILA RAKYAT MEMERLUKAN.BERANI UNTUK KALI INI BERI UNDI PADA PR INSYAALLAH ANDA TAKKAN MENYESAL