KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

7/23/10

Wakil Rakyat Kita Pokai ?

Kalau Pakatan Rakyat nak menang besar dalam pilihanraya nanti, mereka harus memberi kefahaman sebenar kepada rakyat akan tugas sebenar seorang wakil rakyat. Wakil rakyat bukan lubuk emas. Mereka ini kalau benar-benar berkhidmat, wakil rakyat boleh dikategorikan orang yang pokai. Apa ke tidaknya elaun baru RM5000 , sewa pejabat RM 500, bil utiliti RM 500 , duit pembantu RM 1000 , sumbangan kenduri atau pengkebumian RM 1000 tinggal RM 2000 untuk anak bini, ansuran kereta dan lain-lain.

Kalau nak ikutkan wakil rakyat ni memang pokai. Jadi apa sebenarnya tugas wakil rakyat ni ?

Mari kita lihat bagaimana seorang wakil rakyat mempertemukan seorang dermawan dengan seorang pelajar yang mempunyai masalah penglihatan serta masalah kewangan pada pautan berikut http://mohdtaufek.blogspot.com/2010/07/sumbangan-dari-pihak-ketiga.html

Mungkin UMNO dan PAS boleh duduk semeja , bincang apa tugas sebenar seorang wakil rakyat , supaya rakyat tidak hari-hari datang pejabat wakil rakyat minta bayar bil elektrik, bil air, yuran sekolah dan sebagainya.

Dibawah ialah pandangan mengenai tugas seorang wakil rakyat :

11 Tanggungjawab Asas Seorang Wakil Rakyat

1. Mengetahui keluasan kawasan yang diwakilinya antaranya daerah, kampung-kampung serta taman perumahan.

2. Mengenali ketua-ketua kampung, pengerusi persatuan penduduk, imam serta nazir masjid/surau, ketua-ketua agama , pengerusi belia , pengerusi wanita di kawasan yang diwaklili.

3. Mengenali ketua-ketua jabatan kerajaan dan badan berkanun di kawasan yang diwakili.

4. Mengadakan lawatan berkala meliputi seluruh daerah yang diwakili untuk mengenal pasti permasalahan semasa yang dihadapi oleh rakyat.

5. Menyalurkan maklumat serta permasalahan yang dibangkitkan oleh rakyat di kawasan yang diwakilinya kepada agensi-agensi kerajaan dan badan berkanun yang berkaitan.

6. Memberi penerangan kepada rakyat dasar-dasar kerajaan yang sedang dan yang akan dilaksanakan yang melibatkan kepentingan rakyat setempat.

7. Menyediakan pusat khidmat masyarakat serta dimaklumkan kepada penduduk setempat waktu berurusan.

8. Menyediakan kemudahan kepada rakyat yang diwakili untuk mengemukakan cadangan atau aduan melalui Sistem Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) , sistem faksimili , borang maklumbalas , alamat surat menyurat atau laman web.

9. Melantik pembantu sebagai wakil untuk memudahkan urusan rakyat apabila berada di luar kawasan atas urusan rasmi atau pun urusan peribadi.

10. Menjadi jambatan penghubung antara rakyat serta agensi-agensi kerajaan dan badan berkanun.

11. Menyuarakan permasalahan serta pandangan rakyat di kawasan yang diwakili semasa sidang Dewan Undangan Negeri atau Parlimen agar dapat diselesaikan di peringkat kerajaan negeri atau kerajaan pusat.

No comments: