JEJAK UKHUWWAH

JEJAK UKHUWWAH

3/15/11

Polis Bodoh atau Menteri yang Bangang isu Saman Ekor ni


Semakin hari makin banyak kisah lucu dan tidak masuk akal dalam isu saman ekor ni. Datuk 85 tahun bawa superbike 500cc disaman ekor bawa melebihi had laju. Penunggang motosikal tak pakai tali pinggang keselamatan disaman ekor. Kini guru agama pula disaman ekor bawa kapcai buruk 70cc di tempat yang dia tak pernah pergi. Kisah macam ni boleh masuk Raja Lawak, kah, kah, kah. Malaysia Darul Lawak, Hidup Raja Lawak.

Kesian polis trafik, mereka cuma ikut arahan Menteri dan software yang canggih, Menteri pula tak faham operasi software dan peralatan yang canggih ini yang tak fool proof langsung. Akhirnya polis jadi bahan ketawa, menteri lepas tangan.

Kisah datuk 85 tahun disaman di http://amkns.blogspot.com/2011/01/warga-emas-malukan-pdrm-dan-menteri.html
Kisah naik motor tak pakai tali pinggang keselamatan di http://amkns.blogspot.com/2011/03/saman-ekor-bawa-motor-tak-pakai-tali.html

GURU AGAMA DISAMAN BAWA MOTOSIKAL LEBIH HAD LAJU
Utusan Malaysia 15 Mac 2011


BALING 14 Mac – Seorang guru agama yang kabur mata kiri terkejut apabila menerima saman trafik atas kesalahan menunggang motosikal melebihi had laju di Km 46 Jalan Alor Setar-Butterworth, tiga tahun lalu.

Abdul Wahab Tampal, 65, yang mengalami masalah kabur mata kirinya berkata, selain tidak pernah melakukan kesalahan melebihi had laju itu, dia juga tidak pernah melalui jalan tersebut selama ini.

Dia yang hanya mampu menunggang motosikal tidak sampai 10 km di sekitar tempat tinggalnya di sini, hairan bagaimana dia boleh dikenakan saman menggunakan motosikal berkuasa antara 90 hingga 250 kuasa kuda.

Sedangkan, kata Abdul Wahab, dia hanya mempunyai motosikal Honda berkuasa 70cc dan tidak pernah ke mana-mana dengan motosikal itu kecuali ke masjid atau ke rumah saudara berdekatan.

"Saya hanya menunggang motosikal buruk berkuasa 70 cc sahaja itupun di daerah ini sahaja," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Telok Durian, Kupang dekat sini hari ini.

Dalam notis saman yang diterimanya, Abdul Wahab didakwa menunggang motosikal jenis Honda bernombor Plat PEX 9314 dan melakukan kesalahan tersebut pada 10 September 2008, kira-kira pukul 7.30 pagi. - Utusan

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0314&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_14.htm&arc=hive

3 comments:

pinkgurl said...

hahaha..bengong nye polis....mmg leh masuk maharaja lawak doh...

Anonymous said...

Boleh jadi BETUL.....tak Mustahil......mungkin ATUK ROCK & ATUK REMPIT punya keja....ubah suai injin. Dari Kapchai ke Superchai....nak merempit.....hahaha......camera tak tipu Aaaaaa.....tapi yg tipu Reporter....hahaha.....

Anonymous said...

Zaman ini kita tidak lagi boleh menunggu kat berharap..Ubah cara dan azam kita, Diluar sana banyak peluang yang sedang menanti. yang penting minat dan usaha. Semua terletak pada bahu kita. mari semua kita menceburi bidang perniagaan xcuba xkan berjaya.

PELUANG MEMILIKI KEDAI/FARMASI PERCUMA :
** tiada kos bulanan*
** tiada risiko*
** xperlu buat pinjaman*
Hanya perlu register & buat permohonan kedai.
Ayuh anda semua ubah konsep hidup dari sekrg. layari fb :aliya.adrieana@yahoo.com
call/sms/wasap : 013 2552 704
Bimbingan dan tunjuk ajar adalah percuma. Cepat yang lepaskan peluang depan mata.