KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

3/20/11

Ulama Umno sokong Injil Bahasa Melayu


Bible atau Kitab Injil dalam Bahasa Melayu tidak menjadi masalah menurut pandangan Islam dan Perlembagaan Persekutuan, menurut Fathul Bari Mat Jahya seorang ulama Umno. Beliau menyatakan bahawa masyarakat harus sedar bahawa bahawa bahasa bukan mewakili mana-mana agama. Fathul juga berkata tiada masalah juga utntuk orang Kristian untuk menggunakan perkataan Allah.

The Star, Saturday March 19, 2011
Use of Bahasa Bible is fine, says ulama

PETALING JAYA: The usage of Bahasa Malaysia Bible is perfectly fine both in the eyes of Islam and the Federal Constitution, said Umno ulama Fathul Bari Mat Jahya.

He said people must not confuse the fact that a language did not represent a particular religion.

“Arabic is the original language used in the Al-Quran. But Prophet Muhammad had never stopped or forbade others in using Arabic to spread their own religions,” he said.

Fathul said although the Federal Constitution forbade the preaching of other religions to Muslims, the AlKitab (Bible) did not contravene its spirit.

“It should only be for Christians. If the Bahasa Malaysia Bible is not used to preach to Muslims, then there is nothing wrong,” he said.

Fathul said it was also perfectly acceptable for Christians to use the word “Allah”.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2011%2F3%2F19%2Fnation%2F8301418

8 comments:

Pak Tam Mergong said...

Mengikut Per lembaga an Negoro Malay sia melarang ugama ugama lain disebarkan kepada orang Islam tapi dan ramai orang Melayu dah jadi Kristian dan Hindu contohnya:-
Lina Joy, Aishah Bukhari dan lain-lain.
Tak ada apa pun tindakan dari pihak yang menjaga perlembagaan. Sekurang-kurangnya tindakan pemulihan aqidah.

Anonymous said...

Salah tu Pak Tam, mcm2 dah dibuat. Malah kita ada kem pemulihan aqidah takkan , tapi tak payah dihebahkan.
Nanti anwar ibrahim pecah lubang lak kat member dia. Nik Aziz pun cakap tak salah kristian pakai Allah.
Takkan tak tahu pulak. Apa tujuan penulis blog ni? OO dia tahu salah, so alihkan kat ulama umno supaya org telupa kat Nik Aziz.

Anonymous said...

pembangkang ni lidah cam biawak...mereka sume sebenarnya menyokong supaya perkataan Allah digunakan oleh ugama lain...Lepas salahkan ulama UMNO....SANGGUP KE KITA..APABILA AQIDAH KITA MENGATAKAN ALLAH ITU ESA, TIDAK BERANAK DAN TIDAK DIPERANAKKAN....TAPI BERI PADA KRISTIAN YANG MENGATA TUHAN MEREKA JESUS YANG MEMPUNYAI IBU....JIKA KITA SANGGUP BERMAKNA KITA TELAH MEMBENARKAN BAHAWA ALLAH BERANAK DAN DIPERANAKKAN.....Sila baca semula surah al ikhlas dan faham maksudnya...Jika tk tahu biar saya jelaskan...1/ Katakan bahawa Allah itu Esa 2/ Tempat makhluk meminta pertolongan 3/ Tidak beranak dan tidak diperanakkan 4/ Sesungguhnya tidak makhluk yang setara denganNya. Jadi jgn ambil mudah kerana ianya turut mengaitkan aqidah kita..

Anonymous said...

Bengap bebenor le mike dua orang ni, kalau nak ambil ayat quran tu jangan pilih pilih, amik semua sekali. Kalau bab yg tak kene dengan mike, mike tolak kalau rase boleh nguntungkaan mike...sapu...katalah sesuatu yang benar walaupun pahit untuk ditelan...tujuan penciptaan manusia adalah ibadah kepada allah...semua manusia...kalau tak mau terima akan terima balasan....serulah mereka dengan hikmah dan bijaksana....kamu muhammad tidak akan dapat memberi petunjuk / hidyah kerana itu hak Allah...baca balik seereah tentang kemusnahan umat terdahulu...sebab apa....fikir fikirkan...

Anonymous said...

Mmg nama Allah dibenarkan utk digunaka oleh agama lain. Asalkan tidak dihina dan diguna sesuka hati. Klo xthu jgn ckap..nmpk sgt bodonya.

Anonymous said...

Assalamualaikum......
Mengapa kita masih bertelagah dlm bab ini (penggunaan nama ALLAH & bibble dlm bahasa melayu) ??? Adakah kita tidak terfikir agama kristian asalnya agama yg diturunkan oleh Allah S.W.T kpd nabi Isa ibnu Maryam sebelum diselewengkan oleh tangan2 manusia.....jika ia ingin menggunakan nama tuhannya Allah adakah menjadi kesalahan ?????. Ini kerana konsep ketuhanan antara Islam & Kristian sungguh jauh berbeza....mengapa jiwa kita yg kuat berpegang dgn Islam sungguh takut dgn bab ini.??? ngapa kita tidak merasa sedimikian dlm bab spt disco, arak, judi, hudud & lain-lain dimana telah terang2 terangan Allah S.W.T. sungguh murka jika kita melaksanakannya atau bersubahat utk melakukannya....dlm bab bible, bukankah kita digalakkan untuk mengkaji agama lain utk menguatkan lagi kefahaman kita tentang kebenaran Allah S.W.T & menjadi tanggungjawab kita membawa saudara kita yg beragama lain drp Islam utk menganuti Islam ??? Jika kita tak mengkaji agama Islam mana mungkin kita ingin menjawab hujah-hujah mereka???? ingatlah besarnya tanggungjawab sbg Khalifah Allah S.W.T dimuka bumi ini.....

Anonymous said...

Bila pulak Allah menurunkan agama Kristian?
Allah menurunkan agama Islam kepada kepada semua para Nabi.
Begitu juga Allah menurunkan agama Islam kepada Nabi Isa.
Kitab Injil dalam bahasa Aramaik gunakan perkataan Eloi.
Kitab al Quran dalam bahasa Arab gunakan perkataan Allah.
Allah adalah tuhan yang namanya disebut sendiri dalam Al Quran.
Tidak wajar orang Kristian menggunakan nama Allah untuk merujuk kepada tuhan rekaan Kristian.

Anonymous said...

Entah kenapa sekarang baru orang Kristian di sini nak guna nama Allah?
2000 tahun dulu kitab injil tak da pun guna nama Allah.
Bahkan masa portugis menjajah Melaka dulu pun tak da pulak orang Kristian guna nama Allah.
Kenapa sekarang baru ada?
Ini adalah muslihat orang Kristian untuk menyesatkan umat Islam khasnya Melayu di malaysia.