KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

4/9/11

Helikopter Tentera Malaysia hampir ditembak Tentera Indonesia


Apa boleh buat, pemimpin Malaysia sedang sibuk berkempen di Sarawak dan juga sibuk dengan Video Lucah sampai tak ada masa hendak berunding dengan kerajaan Indonesia mengenai masalah sempadan laut dua negara berjiran serumpun ini. Antara kemungkinan punca masalah nelayan sering kena tangkap ialah Indonesia menolak peta sempadan laut Malaysia tahun 1979, Indonesia menggunakan peta dari aturan Konvensi Hukum Laut (UNCLOS) tahun 1982.

Analisis lanjut mengenai masalah sempadan maritime antara Malaysia dan Indonesia ini di http://amkns.blogspot.com/2010/09/nelayan-malaysia-ditangkap-tentera.html

Buat malu saja, pihak berkuasa Indonesia acukan pistol pun helikopter kita tidak boleh berbuat apa-apa. Apa pun, satu langkah yang bijak oleh APMM dan TLDM untuk mengelakkan konfrontasi.

Pemimpin Negara harus selesaikan isu masalah sempadan maritim ini yang sudah lama berlarutan. Yang menjadi mangsa ialah para nelayan kita.

Rakyat sudah bosan dengan sikap Pemimpin Negara dan Video Lucah.

SELAMATKAN RAKYAT !

DUA BOT TEMPATAN DITAHAN PIHAK BERKUASA INDONESIA

Utusan Malaysia 9 April 2011

KUALA LUMPUR 8 April - Dua bot nelayan tempatan kelas C dari Hutan Melintang Perak telah ditahan oleh pihak Jabatan Pengawasan Sumberdaya Kelautan dan Perikanan Republik Indonesia di Selat Melaka kira-kira 25 batu nautika dari sempadan perairan Malaysia-Indonesia dan 45 batu nautika barat daya Pulau Pinang semalam.

Seramai 12 krew berasal dari Thailand, berusia lingkungan 30 an dari kedua-dua bot dengan nombor pendaftaran KH 5195 dan KH 5325 itu dilaporkan ditahan oleh pihak berkuasa Indonesia yang menaiki bot mereka dalam kejadian yang berlaku pada pukul 12.30 tengah hari.

Menurut satu kenyataan yaang dikeluarkan Kementerian Pertahanan, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah menghantar empat helikopter dan dua buah kapal peronda ke lokasi kejadian selepas menerima maklumat.

"Dua helikopter yang terlibat ialah jenis AW139 dari APMM, manakala dua helikopter jenis Super Lynx dan Fennec dari TLDM.

"APMM telah menghubungi bot Indonesia melalui radio bagaimanapun tiada maklum balas yang menyebabkan satu arahan menggunakan pembesar suara dibuat agar kedua-dua bot tersebut dilepaskan," kata kenyataan itu.

Bagaimanapun, usaha untuk membebaskan semula krew kedua-dua bot tempatan itu tidak berjaya kerana krew bot pihak berkuasa Indonesia itu mengacukan pistol ke arah helikopter APMM.

"Tindakan pihak berkuasa (Malaysia) tidak menggunakan kekerasan adalah untuk mengelakkan sebarang ketegangan terhadap tindakan provokasi bot negara jiran itu," katanya.

Menurut sumber, tindakan provokasi dari bot Indonesia masih berterusan dan dalam kejadian terbaru hari ini pula, cubaan sebuah kapal Navy 826 Indonesia untuk menahan sebuah bot tempatan di selatan Pulau Jarak berjaya dipatahkan pihak berkuasa.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0409&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_05.htm

5 comments:

Anonymous said...

Superb blog you have herе but Ӏ ωas сuriouѕ about if you kneω of any
disсussion boards that coѵeг the ѕame topіcs discussеd heгe?
ӏ'd really like to be a part of online community where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Bless you!

Feel free to surf to my homepage :: single Family homes For rent Mckinney

Anonymous said...

ya sudah perang sajah sanah :D
hahaha...
bilang sama pejabat kau tuh yang suka sodomi !!
ajak peranglah dengan kami

Anonymous said...

ya allah kapan saya menikah insya allah atau insya budha ya allah ???????????????????

Anonymous said...

indon anjing jangan kurang ajar...jet pun low spec lagi nak bising2 macam anjing lapar....mau perang sama malaysia ya???boleh ke indon tu keluarkan modal jutaan utk tujuan perang wakakaka.....kasi makan rakyat pun xmampu....aset tentera pun level besi buruk ada hati mau perang....sekali malaysia hantar sukhoi 30 10 unit siap brahmos abis hancur negara miskin endon anjing babi tu hahahaha!!!orang indonesia ni kebanyakan nya perangai macam babi!!!!

Anonymous said...

indonesia ituuuuu→anjinggg!!!