JEJAK UKHUWWAH

JEJAK UKHUWWAH

4/30/11

Presiden dari golongan professional mesti patuh UlamaSemasa khutbah Jumaat 29 April 2011, ulama berpengaruh Iran Ayatollah Ahmad Khatami menyatakan dalam khutbahnya di Tehran iaitu Presiden Ahmadinejad mesti patuh kepada arahan majlis tertinggi syura. Ketaatan kepada arahan majlis tertinggi syura tiada bersyarat dan adalah muktamad, walaupun majority rakyat menyokong beliau dalam pilihanraya.


Friday, April 29, 2011

Ahmadinejad Must Obey Orders of Khamenei - Friday Prayer Imam

The influential cleric Ayatollah Ahmad Khatami, acting as the Imam of the Friday Prayer, said today during his sermons in Tehran that President Ahmadinejad must obey the orders of the supreme leader. Such obedience, he added, is not conditional but absolute, regardless of the fact that the majority of people supported him at the polls.

"The president should know that the majority vote for him was not absolute but conditional on his obedience towards the orders by the supreme leadership," Khatami said [Fars News Agency, 29 April].

Ahmad Khatami’s views are usually indicative of the political leanings of the hardline clerical establishment in Iran. Notwithstanding the “democratic” trappings of the Islamic Republic, Khatami is arguing that it is the absolute rule of the supreme leader, selected by the senior Shia clerics and expected to rule for life, that is the essence of the system.

http://www.uskowioniran.com/2011/04/ahmadinejad-must-obey-orders-of.htmlTanah runtuh di KL, banjir di Penang, BALA dah turun

KUALA LUMPUR 29 April 2011 – Sebanyak lapan buah kereta remuk akibat dihempap tembok penghadang dalam kejadian tanah runtuh di kawasan letak kereta Pangsapuri Fasa Dua Kuchai Lama di sini awal pagi ini.
“Sebelum ini, beberapa individu datang menebang pokok di kawasan tebing bukit itu, kemungkinan hujan lebat sejak semalam menyebabkan tanah terhakis dan tembok penghadang itu runtuh,” katanya di sini hari ini.


BUKIT MERTAJAM 29 April 2011 - Hujan lebat kira-kira empat jam sejak awal pagi ini menyebabkan beberapa kawasan termasuk pusat perniagaan dan taman perumahan sekitar bandar ini dilanda banjir. Paling teruk terjejas ialah penduduk di Kebun Sireh, Permatang Batu, Taman Desa Damai, Permatang Rawa dan Taman Sri Rambai yang menyaksikan lebih 60 buah rumah ditenggelami air sehingga 1.5 meter.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0430&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kota&pg=wk_03.htm

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0430&pub=Utusan_Malaysia&sec=Utara&pg=wu_01.htm

4/29/11

Susulan Sekolah Islam Kuala Lumpur ditembak
Susulan insiden tingkap Sekolah Kebangsaan Agama Islam Adni, Taman Seri Ukay, Ampang, Kuala Lumpur ditembak yang dilaporkan pada 27 April 2011. Laporan terkini menyatakan terdapat sekurang-kurangnya 3 das kesan tembakan pada tingkap tersebut. Siasatan mendapati ianya dari pistol semi otomotik .22. Tembakan dilepaskan dari kondominium 6 tingkat yang terletak 50 meter dari sekolah tersebut.

Pihak polis sedang mendapatkan senarai nama penghuni kondominium tersebut.

Dari gambar yang diambil kemungkinan saspek seorang yang amat mahir menembak tepat, apatah lagi dengan menggunakan pistol.

Berita sebelum ini , Adakah Sniper (Penembak Tepat) tembak Sekolah Islam di KL? Di http://amkns.blogspot.com/2011/04/adakah-sniper-tembak-sekolah-islam-di.html

'School used for target practice'
Malay Mail - Thursday, April 28th, 2011

LINE OF FIRE: A police officer points to the spot where the shots are believed to have come from

KUALA LUMPUR: An unknown gunman who fired at least three shots at an Islamic religious school at Taman Sri Ukay in Jalan Ulu Kelang in Ampang here was believed to have used the school for "target practice".

Police also believed that, judging from the trajectory of the shots, the gunman may have opened fire from a six-storey condominium 50 metres behind the school.

A school staff saw bullet-like holes at a window on the third floor of the building on Tuesday morning. He lodged a police report at 10.30am the same day.

Police found several spent bullets scattered at the stairs near the window.

Ampang Jaya district deputy police chief Supt Md Nazri Zawawi said the shooting was probably carried out during the previous weekend when the school was not in session.

"From our investigation, the spent bullets came from a 22-calibre semiautomatic pistol. They have been sent to the Chemistry Department for analysis," he said.

It is learnt police are obtaining a list of the tenants of the condominium from its management to determine who have licensed firearms.

The case is being investigated under Section 39 of the Firearms Act 1960 for negligent use of a firearm.

http://www.mmail.com.my/content/70820-school-used-target-practice

Jangan sia-siakan kematian Ahmad SarbaniBangkit desak SPRM bebas letak bawah Parlimen

Kenyataan Media oleh Chegubard, Pengerusi SAMM

Ingat, pada 15 Julai 2009, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah menahan untuk tujuan soal siasat Teoh Beng Hock sebagai seorang saksi. Pada keesokan paginya Teoh Beng Hock dijumpai mati di bawah bangunan bersebelahan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Selangor. Sehingga hari ini tidak satu penjelasan yang konkrit dapat diberi untuk menjawab bagaimana mayat Teoh Beng Hock yang di bawah pengawasan SPRM dijumpai mati. Sehingga hari ini tidak ada satu pihak pun yang diheret untuk bertanggungjawab atas kematian itu.

Beberapa hari lalu kita dikejutkan lagi dengan kematian Ahmad Sarbani Mohamed, Timb. Pengarah Kastam yang disiasat atas tuduhan rasuah mati dengan aksi yang sama dengan Teoh Beng Hock. Beliau dijumpai mati akibat saya serupa – jatuh dari bangunan SPRM Kuala Lumpur. Kononya beliau datang ke Pejabat SPRM tetapi didapati mati pada hari yang sama akibat dikatakan jatuh dari bangunan.

Solidariti Anak Muda Malaysia, memandang serius kejadian dua kejadian kematian terjun/ terjatuh dari bangunan mereka yang dipanggil untuk soal siasat di Pejabat SPRM. Mereka yang mati ini adalah di bawah tanggungjawab SPRM, berada dalam bangunan SPRM dan akhirnya mati di luar bangunan akibat terjatuh atau terjun atau dibuang dari Bangunan SPRM.

Solidariti Anak Muda Malaysia, selama ini telah mempersoalkan kredibiliti dan integriti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, cara pengendalian soal siasat dan langkah yang diperuntukkan kepada saksi yang dipanggil SPRM untuk disoal siasat. SPRM juga dilihat sebagai alat pekakas regim Bn untuk pendakwaan terpilih bukan sahaja menyerang mereka dari parti lawan tapi turut diperguna untuk menyekat pesaing politik dalam Bn sendiri.

Solidariti Anak Muda Malaysia kesal dengan apa yang berlaku dan setakat ini SPRM gagal mengambil tanggung jawab terhadap kejadian yang berlaku. Kami juga mempersoalkan cara dan teknik soal siasat yang dikatakan tidak berperikemanusiaan, ganas dan bertindak seolah-olah mendera mereka yang disoal siasat. Ada beberapa kes juga melibatkan SPRM dikatakan bertindak melampau dalam menyoal siasat saksi khususnya untuk mendapatkan jawapan yang selari dengan apa yang mereka mahu.

Kita amat kesal dengan SPRM yang menidakkan hak – hak mereka yang disoal siasat dalam kes-kes yang melibatkan jenayah. SPRM hari ini juga banyak berdepan dengan isu keganasan yang melibatkan pasukan soal siasat mereka. Tindakan ganas dan tidak berperikemanusiaan ini juga telah dilaporkan dalam kes yang melibatkan Bekas Kepimpinan UMNO sendiri, yang mana saksi kes ini Halimi Kamaruzzaman dan beberapa saksi lain dalam kes Datuk Norza Zakaria telah memaklumkan bahawa mereka dikasari dan dipaksa mengeluarkan kenyataan yang sealiran dengan kehendak SPRM.

Kami mendesak agar SPRM ini disiasat secara terperinci kerana kami percaya integriti SPRM tercemar dengan tindakan berpilih-pilih, digunakan untuk kepentingan politik individu dan berlaku kejam terhadap mereka yang disoal siasat.

Solidariti Anak Muda Malaysia gusar bahawa Institusi ini yang kononnya mahu mencegah rasuah hari ini bebas melakukan perbuatan jenayah yang melibatkan saksi – saksi yang dipanggil.

Kami memandang berat dan mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah ini terus diletakan di bawah bidang kuasa parlimen untuk mengelakkan mereka dipergunakan, di peralatan dan terlibat dalam politik negara yang menyebabkan mereka tidak nampak adil dan saksama dalam menjalankan tanggungjawab.

Kami percaya banyak isu yang melibatkan kakitangan penyiasatan mereka yang melakukan kecurangan, merobek hak asasi kemanusiaan dan di pergunakan oleh kepimpinan tertentu. Kami memandang berat salah satu Suruhan jaya penting dalam negara ini bertindak menyimpang dari matlamat yang mahu dicapai. Kami membantah sekeras-kerasnya jenayah mereka yang beruniform berleluasa dengan tindakan – tindakan yang terpilih-pilih dan juga mengamalkan rasuah itu sendiri.

Hari ini Suruhanjaya Pencerahan Rasuah Malaysia menjadi bahan ejek baik dalam dan luar negara sebagai satu badan yang tidak lagi punyai kredibiliti dan integriti seperti mana yang diharapkan.

Nampaknya ini menguatkan alasan untuk menyakini tindakan pengkebumian olok-olok SPRM yang kami lakukan pada 25 Feb.lalu satu tindakan yang betul. Klik (http://chegubard.blogspot.com/2009/02/kenyataan-media-penuh-ssamm-sprm-mati.html ) SPRM hanya akan kekal sebagai bangkai bernyawa menghabiskan wang rakyat dengan terus menjadi alat Bn.

Akhir sekali SAMM merakamkan takziah kepada keluarga mangsa arwah Ahmad Sarbani Mohamed. InsyaAllah kematian Ahmad Sarbani tidak akan menjadi sia-sia, ia seharusnya membuka mata rakyat untuk bangkit. Ahmad Sarbani ialah mangsa kerakusan hasil sistem yang korup.

che'GuBard
Pengerusi
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)
http://chegubard.blogspot.com/2011/04/keadilan-untuk-sarbani-jangan-sia.html

4/28/11

Orang Munafik suka bersumpah dan memfitnah


Teks Khutbah Negara Brunei Darussalam
FITNAH

Sesungguhnya lidah itu merupakan nikmat yang amat berharga kerana itu kita hendaklah menjaga dengan sebaik-baiknya, jangan sampai disalahgunakan seperti membuat fitnah.

Namun dalam era kemajuan sains dan teknologi ini, manusia bukan sahaja menyebar fitnah menggunakan lisan tetapi juga melalui kecanggihan teknologi maklumat sama ada melalui media cetak mahupun media elektronik.

Oleh itu kita hendaklah menggunakan kemudahan-kemudahan tersebut dengan baik dan bijaksana. Namun apa yang membimbangkan pada masa ini terdapat segelintir masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan menyalahgunakannya untuk menyebarkan berita-berita yang tidak benar, khabar-khabar angin apatah lagi yang mengandungi unsur-unsur fitnah.

Adapun perbuatan fitnah itu hukumnya adalah haram dan termasuk dalam perkara dosa-dosa besar. Firman Allah Subhanahu Wata'ala dalam Surah Al Qalam ayat 10-11 tafsirnya :

"Dan janganlah kamu menurut kemahuan orang yang selalu bersumpah, lagi yang hina, yang suka mencaci, lagi yang suka menyebarkan fitnah hasutan".

Diriwayatkan daripada Khuzaifah Radiallahuanhu, beliau mendengar Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda maksudnya :

"Tidak masuk syurga orang yang suka memfitnah (mengadu domba)". {Hadis riwayat Imam Muslim}

Khutbah penuh di Kementerian Hal Ehwal Ugama Negeri Brunei Darussalam di
http://www.religious-affairs.gov.bn/index.php?ch=bm_info&pg=bm_info_khutbah&ac=264Jenayah siber berleluasa di Malaysia, polis buat apa?Ada tak KPI untuk mengurangkan jenayah siber oleh PDRM? Semakin hari semakin ramai rakyat Malaysia menjadi mangsa jenayah siber, penipuan internet, penipuan mangsa rogol, penipuan keldai dadah, semua bermula dari alam siber. Ke polis sibuk dengan nak turun indeks jenayah jalanan dan sibuk dengan isu video lucah? Rakyat Malaysia juga yang jadi mangsa, kesian, kesian.

Akhbar The Star 27 April 2011 melaporkan Jenayah Siber di Malaysia meningkat dengan begitu ketara sekali. Dan ianya meningkat secara ekxponen (luar biasa) bukan seksponen ye!

Malangnya akhbar Utusan, Berita dan Metro sibuk dengan video seks. Lantak kaulah orang Melayu, biar ramai kena tipu dek penjenayah siber. Yang penting Video Seks mesti diperbahaskan oleh semua orang Melayu.

***********
Big increase in cyber crimes
The Star 28 Apr 2011


KUALA LUMPUR: There has been an increase in cyber crimes in Malaysia over the last two years, more than 3,500 of them reported in the first three months of this year.

CyberSecurity Malaysia chief operating officer Zahri Yunos said some 8,000 cases were reported last year and attributed this to the growth in Internet usage and broadband penetration that now stood at 55%.

“The cases have increased exponentially.

“In the first quarter of this year, our Cyber999 security incident help centre handled 3,563 cases, of which 36% or 1,273 cases were related to online fraud, which included phishing and identity theft.

“Phishing sites targeting local banks have also increased, with 400 sites detected for the first quarter of this year compared to 900 last year.

“While the numbers are worrying, we are also happy to see that the public are notifying us when they come across such fraudulent websites or e-mail,” Zahri said at the opening of the Anti-Phishing Working Group's fifth annual international Counter-eCrime Operations Summit here yesterday.

Zahri said industry estimates revealed that the cost of cyber crimes worldwide could easily reach US$1tril (RM2.9tril).

Yesterday, CyberSecurity launched a security browser plug-in called “Don't Phish Me”, which automatically detects fake local banking sites that are out phishing for usernames and passwords in order to illegally withdraw money.

CyberSecurity vice-president (cyber security responsive services) Adli Abd Wahid said the free software would detect the fake sites even without clicking on the suspected e-mail.

It can be downloaded as an add-on for Google Chrome and Mozilla Firefox.

The link is also available on www.mycert.org.my.

Zahri also said that CyberSecurity was implementing a safe seal known as “Trustmark” to protect those who conduct online transactions.

He added that a pilot project would begin in July, involving local retail online shopping websites before it was eventually expanded to online banking sites.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2011%2F4%2F28%2Fnation%2F8564427

Majlis Makan Malam DUN Johol 1 Mei 2011MAJLIS MAKAN MALAM MTD JOHOL
1 Mei 2011 AHAD Jam 8 malam
Di Dataran Ikhwan, Johol, N.Sembilan
Bersama YB Ustaz Nasaruddin Md Isa, Timbalan Presiden PAS
Kupon RM20
Hubungi : Azman 0196400062, Saharuddin 0136769492, Mazlan 0162076037, Jamalullail 0196237822, Hj Aziz 0162073045, Zuraidah 0133545785

4/27/11

Patutlah PAS kalah teruk di Sarawak, tak TWIT rupanyeMungkin ianya kebetulan. Tiada fakta, geraf, kajian, kertas kerja untuk mengesahkan teori ini iaitu hipothesis yang mengatakan PAS kalah teruk dan terus akan kalah dalam pilihanraya kerana pimpinannya tak menggunakan Twitter sebagai bahan kempen. Data menunjukkan 10 Ahli Parlimen yang ranking teratas mempunyai pengikut twitter terdiri dari Umno 3 orang, PKR 4 orang dan DAP 3 orang.

Mana pergi pemimpin-pemimpin PAS?

Harap Prof Aziz Bari jangan buat kajian isu Twitter ni, nanti kena hentam lagi.

Senarai 10 Ahli Parlimen teratas, berdasarkan "followers" di Twitter:

1. (UMNO): Dato' Seri Najib Tun Razak (113,905)
2. (PKR): Dato' Seri Anwar Ibrahim (58,078)
3. (UMNO): Khairy Jamaluddin (37,340)
4. (DAP): Lim Kit Siang (28,845)
5. (UMNO): Dato' Mukhriz Mahathir (23,418)
6. (PKR): Nurul Izzah Anwar (19,684)
7. (PKR): Azmin Ali (18,248)
8. (DAP): Tony Pua (16,515)
9. (PKR): Tian Chua (15,679)
10. (DAP): Lim Guan Eng (15,016)

Sumber dari http://nobisha.blogspot.com/2011/04/10-ahli-parlimen-teratas-top-10-di.html

PAS Memartabatkan DUN Chembong 8 Mei 2011CERAMAH PERDANA
8 Mei 2011 AHAD 9 malam
Di Markas PAS Cawangan Kg Rendah, Lot 923, Lrg Sekolah 1, REMBAU

Bersama :
YB Dato' Ir Amiruddin, EXCO Kedah
YB Ng Sue Lim, ADUN Sekinchan
YB Hj Taufek, ADUN Paroi (Rembau)
Chegubard, Pengerusi SAMM

Semua Dijemput Hadir

Blog ADUAN RAKYAT DUN Chembong di http://parchembong.blogspot.com/

Soalan Projek Pengkalan TUDM di N.Sembilan ditolak Sidang DUNKesian ADUN Paroi (PAS) di Negeri Sembilan. Bukan main panjang soalan-soalan disediakan untuk Sidang Dewan Undangan Negeri Sembilan yang berlangsung pada 25 ke 26 April 2011 yang kebanyakannya untuk kepentingan rakyat di Negeri Sembilan. Ada ke patut YB Paroi nak tanya pasal projek pembinaan pengkalan TUDM dan kos Menteri Besar hantar SMS ucap Tahun Baru ditolak tanpa alasan langsung.

Soalan mengenai isu SMS dan Projek Pengkalan TUDM tersebut serta 16 soalan lisan dan bertulis ADUN Paroi berkenaan terdapat di blog ADUN Paroi di http://mohdtaufek.blogspot.com/2011/04/soalan-sidang-dun-april-2011.html

Itu baru seorang wakil PAS dalam Sidang DUN di Negeri Sembilan, Umno dah kelam kabut.

Kalau Speakar DUN Negeri Sembilan ada berani, kemukakan semua soalan oleh Wakil Rakyat Umno di Negeri Sembilan. Biar rakyat menilai sendiri sejauh mana kepekaan wakil rakyat tempat mereka masing-masing.

Adakah Sniper tembak Sekolah Islam di Kuala Lumpur?

Ini satu berita yang harus menggusarkan kita semua. Dilaporkan sebuah sekolah Islam di Kuala Lumpur telah disyakki ditembak oleh seseorang yang tidak dikenal pasti. Jika melihatkan kesan tembakan dari gambar , kemungkinan lebih kurang 10 das tembakan telah dilepaskan. Sebelum ini KL dan Seremban pada bulan Mac 2011 digemparkan dengan serangan asid dimana 16 orang tidak bersalah menjadi mangsa.

Adakah tembakan ini dari senapang biasa menggunakan silencer atau senapang angin, atau mungkin budak-budak nakal lastik dengan batu?


Adakah kejadian tembakan di sekolah ini, merupakan satu lagi ancaman baru terhadap rakyat Malaysia serta menguji kecekapan anggota keselamatan kita?

Cerita serangan asid di KL dan Seremban sebelum ini di http://amkns.blogspot.com/2011/04/polis-minta-orang-ramai-tangkap.html

Teori kemungkinan pihak luar menggunakan sniper atau penembak curi untuk menimbulkan kekecohan di Timur Tengah, Syria, Mesir dan Libya di http://aangirfan.blogspot.com/2011/04/cia-and-saudi-snipers-in-syria.html


SEKOLAH ‘DITEMBAK’
Harian Metro 27 April 2011

AMPANG: Pelajar Sekolah Kebangsaan Agama Islam Adni, Taman Seri Ukay, di sini, gempar selepas beberapa peluru ditemui selain terdapat kesan tembakan di cermin tingkap bangunan tingkat tiga itu, semalam.

Ketua Polis Ampang, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin, berkata tembakan dipercayai dilakukan individu tidak dikenali lebih 50 meter dari sebuah kondominium di belakang sekolah berkenaan.

Katanya, kejadian itu masih dalam siasatan bagi mengenal pasti peluru digunakan.

“Kami sudah menghantar anggota forensik bagi menjalankan siasatan yang akan mengenal pasti jenis peluru digunakan dalam tembakan itu,” katanya di sini, semalam.

Kejadian itu diketahui selepas seorang guru membuat laporan di Balai Polis Ulu Klang kira-kira jam 10.30 pagi, semalam selepas melihat cermin tingkap di sekolah itu berkecai akibat kesan tembakan.

Beliau berkata, kira-kira 15 minit kemudian, pihaknya menghantar pasukan forensik untuk menyiasat punca kejadian itu.

“Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 39, Akta Senjata Api 1960,” katanya yang meminta orang ramai membantu siasatan jika mengetahui kejadian itu.

Sementara itu, seorang pekerja sekolah berkenaan yang enggan dikenali memberitahu tembakan berkenaan mungkin berlaku malam kelmarin atau Ahad lalu hingga tidak disedari penghuni sekolah.

Katanya, perkara itu tidak dihebohkan menyebabkan suasana di sekolah itu masih tenang dan pembelajaran berjalan seperti biasa.

“Seorang guru menyedari perkara itu membuat laporan polis untuk tindakan lanjut kerana bimbang dengan keselamatan pelajar,” katanya yang ditemui di sekolah berkenaan, semalam.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Sekolah__8216_ditembak__8217_/Article/index_html

4/26/11

Nik Aziz mahu Tuan Ibrahim tanding Timbalan Presiden PAS?Hari ini isyarat yang saya perolehi itu sudah pun jelas. Ia bukan menjadi rahsia lagi. Khabarnya Tok Guru Nik Aziz telah menyatakan cadangan agarnya Tuan Ibrahim Tuan Man bertanding merebut jawatan Timbalan Presiden. Apabila cadangan itu dizahirkan maka isyarat dua minggu lepas jelas dan nyata.

Berita Panas seterusnya di http://msomelayu.blogspot.com/2011/04/berita-panas.html

CERAMAH UMUM
Tarikh : 29 April 2011 (JUMAAT)
Masa : 9 mlm
Tempat : No 195, Taman Desa Kelana, Pantai, Seremban
Besama :
Dato Tuan Ibrahim Tuan Man, Naib Presiden PAS
Zulkefly Omar, PJ N9
Chegubard, Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

MAJLIS MINUM PETANG
Tarikh : 29 April 2011 (JUMAAT)
Masa : 5 ptg
Tempat : No 6, Kg Panchor, Seremban
Besama : Dato Tuan Ibrahim Tuan Man dan Zulkefly Omar
Kupon RM10
Maklumat lanjut hubungi 013-3426346

Umno jemput DAP masuk BN?Harakahdaily, KUALA LUMPUR, 26 April 2011: Setelah berjaya memecahkan PAS dengan isu kerajaan perpaduan, Umno kini dikatakan sedang mendekati DAP pula atas agenda membawa masuk parti itu ke dalam Barisan Nasional (BN).

Menurut sumber, usaha ini diperhebatkan lagi ekoran kemarahan Umno terhadap MCA yang mengajak masyarakat memboikot lidah rasmi Umno, Utusan Malaysia.

(Jangan lupa baca artikel : Lebih ramai orang Melayu akan sertai DAP selepas PRN Sarawak di http://amkns.blogspot.com/2011/04/lebih-ramai-orang-melayu-akan-sertai.html )

Ia juga dibuat selepas Umno mendapati pengaruh DAP semakin kuat khasnya selepas pilihan raya Sarawak baru-baru ini.

Pelbagai pihak dalam MCA termasuk presidennya, Datuk Seri Chua Soi Lek menyerang Utusan ekoran cadangan salah seorang editornya.

Antaranya MCA cadangkan agar Utusan diboikot oleh seluruh rakyat Malaysia. Ekoran itu, ada yang beranggapan langkah menjemput DAP ini adalah mesej Umno kepada MCA.

Tengah hari ini, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng memanggil sidang media tergempar di pejabat DAP Pusat namun tidak diketahui apakah isu ini berkaitan.

Harakahdaily difahamkan, Umno telah menggunakan keluarga terdekat pemimpin DAP sebagai jambatan mereka namun tidak dapat disahkan maklumat ini.

Umno sebelum ini berjaya memecahkan PAS kepada dua kumpulan melalui agenda kerajaan perpaduan yang dicadangkan presidennya, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Yang dicadangkan Ustaz Abdul Hadi adalah kerajaan yang menggabungkan Pakatan Rakyat dan BN tetapi yang dispinkan oleh media Umno dan aparatus mereka adalah perpaduan antara PAS dan Umno yang sangat sensitif itu.

Kini selepas gagal menghancurkan DAP dengan pelbagai usaha menyerang, pendekatan baru dibuat dengan menghulurkan tangan persahabatan dengannya.

http://bm.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2977:umno-jemput-dap-masuk-bn&catid=36:headline&Itemid=68

Hospital baru di kawasan DAP Negeri Sembilan, YAHOOMeloponglah orang Rembau terutama di DUN Chembong yang wakil rakyatnya Umno. Tahun 2008 Menteri Besar dah bina batu asas Hospital Rembau di DUN Chembong, akhirnya Nilai yang diwakili DAP pula yang dapat Hospital BARU. Nampak gayanya DUN Chembong, Kota, Rantau lepas ni, pengundi kena pilih wakil rakyat dari PAS dan PKR, baru cepat projek turun.

Artikel Janji Pilihanraya Umum 2008 untuk Bina Hospital Rembau belum ditunai pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2011/02/siapa-yang-menjanjikan-hospital-kepada.html

Anak muda semua, mari kita sertai DAP macam anak Tan Sri Khir Johari di sini http://amkns.blogspot.com/2011/04/lebih-ramai-orang-melayu-akan-sertai.html

***********************
Sambut baik pengumuman hospital di Nilai
Sinar Harian 26 April 2011

SEREMBAN – Pengumuman Kerajaan Negeri untuk mendirikan sebuah hospital besar di daerah Nilai akan datang disambut baik wakil rakyatnya, Yap Yau Weng (DAP - Nilai).

Menurut Yau Weng, jika kemudahan tersebut diwujudkan di kawasan itu, akan memudahkan orang ramai khasnya pesakit untuk mendapatkan rawatan kesihatan.

“Pada pengetahuan saya, Kerajaan Negeri sudah mengumumkan kepada orang ramai akan membina sebuah hospital besar di Nilai.

“Jika adanya hospital besar di situ, orang ramai khasnya pesakit di Nilai tidak perlu bersusah payah berulang-alik ke Hospital Tuanku Ja’afar di Seremban untuk mendapatkan rawatan,” katanya.

Yau Weng berkata demikian semasa membahaskan titah ucapan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir pada Persidangan Pertama Penggal Ke Empat Dewan Undangan Negeri ke-12, di sini, semalam.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9018417.asp

Ramai pelatih PLKN buta huruf, Menteri Pelajaran GAGALLebih 10 peratus pelatih PLKN kita BUTA HURUF. Iaitu lebih 1,300 daripada 13,000 pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang mengikuti program berkenaan akhir tahun lalu, didapati buta huruf. Dah canggih sistem pelajaran Malaysia, ada Wifi, ada Notebook, ada poco-poco, ada PPSMI, sekarang MBM MBI masih ramai lagi buta huruf? Apa kelas Kementerian Pelajaran dan Menteri Pelajaran kita? Macamana ramai belia BUTA HURUF ini ambil Lesen MEMANDU?

FATWA PLKN PULA POCO-POCO HARAM DI KEM PLKN PERAK, TAPI HALAL DI KEM PLKN LUAR PERAK???? ADUH , BERTAMBAH PONING, PONING UMAT ISLAM DI MALAYSIA NI !!!

**********************
Ramai pelatih PLKN buta huruf

Berita Harian 26 April 2011

Lebih 1,300 daripada 13,000 pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang mengikuti program berkenaan akhir tahun lalu, didapati buta huruf.

Ketika mengulas mengenai pengharaman senaman tarian poco-poco di Perak, Abdul Hadi berkata, semua 10 kem yang memuatkan kira-kira 4,000 pelatih untuk kemasukan Kumpulan Kedua pada 15 Mei ini di negeri itu tidak lagi melakukan poco-poco, sebaliknya diganti dengan senam seni.

“Bagi kem PLKN selain di Perak, kita teruskan senaman tarian poco-poco memandangkan muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan ia tidak haram,” katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/RamaipelatihPLKNbutahuruf/Article

566 Kamera perangkap laju canggih, tapi BODOHNi satu lagi projek bijak kerajaan, pasang 566 kamera canggih untuk rakam pemandu laju konon. Ya memang canggih, tapi BODOH. Kamera bukan ada otak, samseng jalanraya ada otak, mereka dah tahu ada kamera canggih, mereka pakailah topeng, cat muka dan sebagainya. Akhirnya duit rakyat juga yang lebur juta-juta. Siapa yang dapat projek pasang kamera canggih ni?

Lagi satu, nak pasang kamera bukan main canggih, TAPI lampu isyarat kat Malaysia ni manjang rosak saja, timing tak betul, padam dan sebagainya. Itu yang ada lampu isyarat, yang banyak simpang sibuk tak ada lampu isyarat apa CERITE?

Kamera canggih ni dapat KE rakam pemandu lori dan bas yang bawa laju waktu malam di jalan Segamat-Kuantan yang selalu banyak kes kemalangan maut tu?

Kamera canggih Konon, SIAPA UNTUNG?

*************
566 kamera canggih rakam pemandu laju
Berita Harian 26 April 2011

Teknologi Jerman mampu imbas wajah, kenderaan lebih 100km/j

KUALA LUMPUR: Awas kepada pemandu yang suka memandu laju tetapi sering mempertikai saman ekor kerana kononnya ia tidak adil. Menjelang akhir tahun ini mereka akan diperhatikan oleh 566 kamera statik berteknologi tinggi yang boleh merakam wajah pemandu dan jenis kenderaan dengan jelas walaupun memandu melebihi 100 kilometer sejam.

Kamera berteknologi Jerman itu adalah satu daripada komponen Sistem Penguatkuasaan Elektronik (AES) yang akan dipasang oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di lokasi strategik, terutama kawasan berisiko kemalangan di seluruh negara bagi memerangkap pemandu melebihi had laju.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/566kameracanggihrakampemandulaju/Article

Shamsul dedah penyelewengan wang Zakat di MelakaKUALA LUMPUR: Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Melaka, Shamsul Iskandar Mohd Akin mendakwa wujud penyelewengan wang zakat oleh Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) yang mengalami kerugian akibat kaedah pengurusan hartanah yang lemah.

Ia berhubung kegagalan projek usaha sama MAIM dengan syarikat Regal Merger Sdn. Bhd (RMSB) untuk membina Kompleks MAIM yang sepatutnya disiapkan pada bulan Jun 2004.

Dalam blognya hari ini, Shamsul mendakwa MAIM gagal untuk menguatkuasakan perjanjian projek usaha sama tersebut sehingga menyebabkannya terpaksa mendahulukan wang zakat berjumlah RM13.85 juta untuk pembangunan kompleks berkenaan.

“Juga berlaku kecuaian oleh pihak MAIM yang mengakibatkan tanah milik MAIM terjual kepada pihak ketiga oleh RMSB, walaupun pada ketika itu perjanjian usaha sama telah dibatalkan.

“Manakala projek pengubahsuaian Pejabat Jabatan Agama Islam Melaka terpaksa ditanggung oleh MAIM melalui pendahuluan dari peruntukan Baitulmal dengan jumlah RM1.80 juta.
http://www.keadilandaily.com/shamsul-dedah-penyelewengan-wang-zakat-di-melaka/

Juga sila baca artikel di bawah ini :

BANGUNAN MAJLIS AGAMA ISLAM MELAKA DIJUAL KE TAUKEH CINA?
Pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/10/bangunan-majlis-agama-islam-melaka.html

4/24/11

Rintihan para pemandu teksi Seremban, ada Umno peduli?


Masalah pemberi pinjaman tanpa lesen kepada pemandu-pemandu teksi di Seremban

April 23rd, 2011 Aduan Rakyat Online -

Saya sebagai setiausaha salah satu Persatuan pemandu-pemandu teksi dikawasan Seremban amat berharap agar kerajaan mencari jalan agar isu ini dapat dibendung dan dibenteras serta mencari jalan agar ada cara terbaik bagi pemandu-pemandu yang menghadapi masalah kewangan dapat diatasi dengan lebih rasional supaya tiada jalan yang haram serta menindas diambil kepada usaha mereka untuk mencari rezeki yang tidak begitu lumayan.

MEREKA,IAITU DIGELAR ALONG MENDAPAT HASIL TANPA TAFSIRAN CUKAI.

Terbaru semalam,salah seorang ahli kami ada yang sanggup membunuh diri minum racun akibat tekanan tersebut!!

By: MOHD AMIN

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/masalah-pemberi-pinjaman-tanpa-lesen-kepada-pemandu-pemandu-teksi-di-seremban

4/23/11

GEMPAR, Surau di Perak diROBOHkan, jemaah guna KHEMAH


ADUAN RAKYAT ONLINE

Surau Kampung Baru Kanthan Lama dirobohkan

April 22nd, 2011

Saya adalah anak watan Kampung Baru Kanthan Lama, ini adalah keluhan dari penduduk semasa saya balik ke kampung pada 17 April 2011 yang lalu.

Pada 14 March 2011, datang kontraktor untuk merobohkan Surau Kampung Baru Kanthan Lama, Chemor Perak.

Setelah berbincang dengan kontraktor yang mana tujuan meroboh adalah dari arahan BOSS mereka yang mana akan menggganti

Surau yang baru yang mana menurut mereka dari peruntukan Kerajaan melalui YB DUN HULU KINTA.

Yang menjadi muskilnya hingga sekarang tiada siapa pun yang memaklum perkara yang sebenar. Dan hingga ke hari ini tiada tanda-tanda menunjukan untuk pembinaan surau baru yang dibuat, seolah tapak surau kampung ini umpama jadi padang jarak padang terkukur.

Penduduk tidak dapat solat berjemaah lagi sehingga hari ini, dan jika ada ceramah akan diadakan di dalam rumah dan khemah yang di hadiah kan dari DUN Hulu Kinta.

Allahhuakbar,

By: Zubaini

http://www.aduanrakyat.com.my/surau-kampung-baru-kanthan-lama-dirobohkan

4/22/11

Kematian Pegawai Kastam, keluarga nak tahu kisah sebenarKes Sarbaini: Keluarga tak puas hati, nak tahu ‘kisah sebenar’

KUALA LUMPUR, 22 April — Keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed tidak berpuas hati dengan hasil siasatan polis sambil mendakwa ia tidak dibuat secara menyeluruh untuk mengetahui sebab-sebab kematian penolong pengarah Kastam Diraja Malaysia itu.

Sebaliknya, ketika dihubungi The Malaysian Insider, sumber yang rapat dengan keluarga Ahmad Sarbaini berkata pihaknya mempersoalkan hasil siasatan polis kerana ia tidak dibuat secara menyeluruh selain nampaknya mahu “menyembunyikan” sesuatu daripada diketahui umum.

“Keluarga mempersoalkan kenapa hasil siasatan tidak begitu menyeluruh, macam nak sorokkan sesuatu... bila sudah jadi macam ini, cuba pula nak sorokkan sesuatu.

“Kami sekeluarga tertanya-tanya adakah cerita ini akan habis begini sahaja, kami memang tidak berpuas hati dengan hasil siasatan dan kami tetap nak tahu apa yang terjadi, kami nak tahu kisah sebenar,” katanya.

Kata sumber itu, keluarga Ahmad Sarbaini sedia maklum punca kematian adalah jatuh dari bahagian tinggi tetapi apa yang dipersoalkan adalah bagaimana dia boleh jatuh sehingga membawa kepada kematian bapa lima anak itu.

“Kami sekeluarga tetap mempersoalkannya, siasatan macam tak begitu menyeluruh... kami memang tahu Allahyarham jatuh dari tempat tinggi tapi atas sebab apa dia jatuh? Sebab apa dia mati, sebab apa yang saya tahu kebiasaannya kalau jatuh dari tingkat tiga dia mungkin hanya akan patah-patah sahaja tapi ini sampai mati (meninggal dunia) pula.

“Sebab itu kami nak tahu apa yang terjadi, sebab apa dia jatuh? Adakah benar dia jatuh dari tingkat tiga dengan sindiri atau ditolak dari atas?

“Kami nak tahu semuanya, kami memang tidak puas hati dan kami nak tahu cerita yang sebenarnya,” tambah sumber itu.

Ditanya mengenai kemungkinan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan kelalaian serta mahu membersihkan dakwaan kononnya Ahmad Sarbaini membunuh diri sebagaimana dikatakan sebelum ini, sumber itu berkata, ia akan dibincangan bersama keluarga terdekat.

“Kami akan bincangkan dulu perkara ini, nanti akan dimaklumkan kemudian,” jawabnya ringkas.

Semalam polis berkata kematian Ahmad Sarbaini disebabkan kecederaan pada bahagian kepala selepas jatuh daripada bahagian tinggi bangunan SPRM.

Justeru kata Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Zulkifli Abdullah, kini terserah kepada Peguam Negara untuk menentukan tindakan susulan.

“(Dengan ini) saya minta semua spekulasi dihentikan kerana siasatan sudah dilengkapkan.

“Kertas siasatan akan dihantar kepada Pejabat Peguam Negeri minggu ini atau paling lewat minggu depan,” katanya.

Kata beliau, siasatan menunjukkan ia adalah kematian mengejut dan tiada elemen jenayah terlibat buat masa sekarang.

Zulkifli juga berkata punca kematian ditentukan selepas siasatan terperinci membabitkan pelbagai pihak termasuk polis, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia dan Jabatan Kimia.

Minggu lalu, keluarga Ahmad Sarbaini memberitahu The Malaysian Insider bahawa berkemungkinan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap SPRM jika hasil siasatan polis tidak memihak keluarga pegawai kastam itu.

Ahmad Sarbaini ditemui mati di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan 6 April lalu.

Dia merupakan salah seorang daripada 62 pegawai kastam yang menjadi tumpuan Operasi 3B kendalian SPRM dan beberapa agensi kerajaan yang lain.

Kematian Ahmad Sarbaini merupakan kejadian kedua dalam dua tahun ini membabitkan premis SPRM. Kes kematian Teoh Beng Hock, yang ditemui jatuh dari Plaza Masalam, yang menempatkan pejabat SPRM Selangor pada Julai 2009, masih disiasat oleh suruhanjaya diraja.

Oleh Syed Mu’az Syed Putra
http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kes-sarbaini-keluarga-tak-puas-hati-nak-tahu-kisah-sebenar/

4/21/11

Kematian Sarbani, Kastam kecewa dengan siasatan polis


Kecewa Jika Kematian Sarbani Dianggap SDR

April 21, 2011

Oleh SYAHRIL A. KADIR

KUALA LUMPUR – Presiden Kesatuan Pegawai-pegawai Kastam Semenanjung, Ibrahim Ahmad kecewa jika siasatan polis masih mengaitkan kematian Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed, penolong pengarah Kastam Diraja Malaysia dengan kematian mengejut (SDR).

Menurutnya, pihaknya agak sukar untuk menerima kenyataan yang tiada elemen jenayah dalam kes berkenaan dan berharap siasatan yang lebih menyeluruh dibuat.

“ Memang payah nak terima kalau inilah hasilnya kerana kita percaya mungkin ada sesuatu di sebalik kejadian ini, tetapi dalam apa juga keadaan, kita tahu siasatan polis adalah telus dan adil,” katanya pada mynewshub.my.

Polis hari ini sudah melengkapkan siasatan berhubung laporan kematian mengejut (SDR) pegawai kastam Ahmad Sarbani Mohamed, dan kertas siasatan akan diserah kepada pejabat Peguam Negara selewat-lewatnya minggu ini atau minggu hadapan.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Zulkifli Abdullah berkata penelitian penuh yang dijalankan beberapa pihak termasuk polis, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) dan jabatan kimia merumuskan bahawa punca kematian pegawai kastam itu pada 6 April lepas adalah kerana kecederaan parah di kepala selepas terjatuh dari tempat tinggi.

Ditanya sekiranya wujud unsur jenayah dalam kejadian di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wilayah di Jalan Cochrane itu, beliau berkata siasatan masih tertumpu kepada SDR dan tiada peruntukan undang-undang lain yang digunapakai.

Beliau meminta supaya segala spekulasi mengenai kejadian itu dihentikan kerana siasatan di bawah SDR sudah dilengkapkan dan terpulang kepada pihak Peguam Negara sekiranya mereka hendak mengambil tindakan lanjut.

Ahmad Sarbaini meninggal dunia kerana kecederaan pada bahagian kepala selepas jatuh daripada bahagian tinggi bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), 6 April lalu.

Dalam pada itu, Ibrahim turut berharap agar hasrat mereka untuk bertemu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dapat direalisasikan dalam masa terdekat.

” Banyak yang ingin kita luahkan kepada beliau tentang apa yang kita buat dan apa yang kita rasa ketika ini, sebab adalah jelas yang kita juga menyokong inspirasi kerajaan untuk membanteras amalan rasuah dalam sektor awam.

” Cuma kita melihat, dalam menuju ke arah itu, harus jangan ada sebarang tindakan yang boleh melemahkan semangat pegawai kita untuk bertugas…dalam erti kata lain, jangan ada sebarang bentuk penganiayaan khususnya pada mereka yang tidak bersalah,” katanya

Sumber : http://mynewshub.my/bm/2011/04/21/kecewa-jika-kematian-sarbaini-dianggap-sdr/

Orang Melayu semua, sila baca riwayat hidup Almarhum Sarbani pada pautan berikut

http://amkns.blogspot.com/2011/04/riwayat-hidup-almarhum-sarbani-pegawai.html