JEJAK UKHUWWAH

JEJAK UKHUWWAH

6/30/11

Imam Masjid Ampangan Seremban di PECAT?Imam Masjid Jamek Ampangan, Seremban di PECAT? Itulah yang hangat diperkatakan kini, dan sekarang SMS sedang berlegar di sekitar Negeri Sembilan berbunyi : “Bantahan Pemecatan Imam 1 Masjid Jamek Ampangan. Solat Hajat 30/6 selepas Solat Isya di Masjid Ampangan, Himpunan Bantahan Jamaah Masjid Ampangan selepas Solat Jumaat 1/7 depan Masjid Ampangan. Mengumpul tandatangan bantahan. Mengumpul dana untuk Tindakan Injunksi Mahkamah Tinggi Seremban”.

Adakah Imam tersebut pendakwah, ulamak dan pakar motivasi terkenal di Negeri Sembilan iaitu Ustaz Norazman Mohamad?

Jika benar, ia satu kesilapan yang amat besar oleh sesiapa yang terlibat dalam usaha memecat beliau secara langsung atau tidak langsung.

Ceramah Md Sabu 6 Julai 2011 di N.SembilanPIDATO RAKYAT
Bersama :
Tn Hj Mohamad Sabu , Timbalan Presiden PAS
YB Hj Taufek , Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
YB Dato Kamarul , Pengerusi PKR N.Sembilan
YB Anthony Loke , Pengerusi DAP N.Sembilan
Zulkefly Omar , Naib Presiden NGO TERAS
Tarikh : 6 Julai 2011 , Rabu
Masa : 9 mlm
Tempat : Bt 44, Simpang Pertang, N.Sembilan

Semua Dijemput Hadir

6/29/11

Proton tak de masa periksa kualiti kata Pengarah Urusan, KOTORBetul ke apa yang dilaporkan dalam sebuah akhbar Pengarah Urusan Proton berkata, "Jangan salahkan Proton, Proton membina 700 kereta setiap hari, iaitu 98 saat untuk setiap kereta. Kami tidak mempunyai masa untuk check peralatan kereta". Ianya merujuk kepada pengeluaran Savvy dihentikan kerana kualiti yang teruk.

Ini memang kes aniaya rakyat 1Malaysia, terutama pemilik kereta Proton. Macam-macam rakyat dianiaya kereta tak ada kualiti, rumah banyak terbengkalai, hutang PTPTN dan macam-macam lagi.

HOI PEMIMPIN UMNO JANGAN SIBUK PASAL BERSIH, RAKYAT BANYAK KENA TINDAS, BARANG NAIK HARGA, KAU ORANG PEMIMPIN UMNO HIDUP SENANG LENANG !!!

Pengeluaran Savvy dihentikan kerana kualiti yang teruk???
June 28, 2011

(Kuala Lumpur 26 Jun) Proton announced that the company will stop producing Savvy, which has been in the market for almost 7 years, claiming that the compact car is tarnishing the company’s image due to the extremely poor quality.

Please do not put the blame on Proton, Proton makes 700 cars per day, that’s 1 car every 98 seconds, we do not have the time to check on Proton parts.” Earlier, Syed Zainal Abidin in his speech mentioned that Proton will emphasise on “Cheap selling price with cheap maintenance parts” principle to prevent having problems with expensive parts for cheap cars.
http://funtastickodesign.wordpress.com/2011/06/28/panas-pengeluaran-savvy-dihentikan-kerana-kualiti-yang-teruk/

Syed Zainal (Managing Director of Proton) berkata: "Jangan salahkan Proton, Proton menbina 700 kereta setiap hari, iaitu 98 saat untuk setiap kereta. Kami tidak mempunyai masa untuk check peralatan kereta" - orientaldaily.com
http://rubbertapperz.blogspot.com/2011/06/pengarah-urusan-terbodoh-di-malaysia.html

Proton to end production of Proton Savvy. For real?
http://www.hanzoautobuzz.com/2011/06/proton-to-end-production-of-proton-savvy-for-real/

Maaf, Tentera kawal BERSIH, bukan jaga NELAYANMinta maaflah ya para nelayan di Port Dickson , Negeri Sembilan ya. Tentera atau askar atau Soja kato ogang N.Sembilan, tak dapat lagi nak digunakan untuk membanteras jenayah. Tentera akan digunakan mengawal Perhimpunan BERSIH ! Kerana peserta Perhimpunan BERSIH ini lagi ganas dari pencuri enjin bot nelayan. Maaf ya.Enjin bot nelayan dicuri
Sinar Harian 29 Jun 2011PASIR PANJANG – Dua nelayan di Pengkalan Nelayan Balak, Pasir Panjang, dekat sini hilang punca pendapatan apabila enjin bot masing-masing yang disimpan di pondok nelayan pengkalan tersebut dicuri awal pagi Ahad lalu.

Kejadian itu menyusul tidak sampai sebulan selepas beberapa nelayan di pengkalan nelayan berhampiran kerugian puluhan ribu ringgit disebabkan kegiatan mencuri perkakasan nelayan menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.

Nelayan, Mohd Zainal Mad Sah, 62, yang lima tahun lalu pernah mengalami kerugian mencecah RM4000 kerana kehilangan bot fibernya sekali lagi terpaksa berhadapan situasi yang sama selepas enjin botnya pula dicuri.

Menurutnya, dia menyedari kehilangan enjin botnya itu ketika mahu turun ke laut seperti kebiasaannya pada jam 5 pagi semasa kejadian.

“Akibat daripada itu, saya hilang punca pendapatan dan mengalami kerugian mencecah RM5800,” katanya ketika ditemui di Pengkalan Nelayan Balak, semalam.

Mohd Zainal berkata, kebiasaannya dia akan tidur di pondok nelayan tersebut yang terletak hanya 20 meter dari rumahnya, namun pada malam kejadian dia tidak berbuat demikian.

“Walau bagaimanapun, saya tidur di beranda rumah dan tidak menyedari botnya dicuri dan berasa sangat terkilan,” katanya.

Menurutnya, dalam kejadian sama, lima bot fiber yang diletakkan di pengkalan itu turut dipotong tali penambatnya.

“Mujur semasa kejadian air surut dan bot tidak boleh digerakkan, jika tidak pasti ramai nelayan yang akan menanggung kerugian memandangkan bot berkenaan setiap satu mencecah RM7000.

“Walau bagaimanapun, dalam kejadian sama di sebuah lagi pengkalan berhampiran, sebuah bot berjaya dilarikan dipercayai dilakukan penjenayah sama sementara satu lagi bot milik seorang nelayan wanita tidak sempat dilarikan setelah kegiatan mereka disedari penduduk,” katanya.

Malah katanya, kegiatan curi seumpama ini memang sudah sering berlaku di pengkalan nelayan perairan Port Dickson dan semakin menjadi-jadi sejak tiga tahun kebelakangan ini.

“DAHULU, SEKITAR PERAIRAN PASIR PANJANG MENDAPAT KAWALAN DARIPADA TENTERA, NAMUN SELEPAS KAWALAN TERSEBUT DIHENTIKAN, PENCURI SEMAKIN BERANI NAIK KE DARAT.

“Sekurang-kurangnya dua hingga tiga bulan, pasti akan ada nelayan yang menjadi mangsa curi. Bukannya mereka tidak mengadakan kawalan, tetapi penjenayah dilihat seperti mampu menghidu pergerakan kawalan yang dilakukan sehingga membolehkan mereka melakukan kegiatan jenayah ini dengan berleluasa,” katanya.

Dalam kejadian sama, seorang lagi nelayan, Mahat Musa, 37, turut mengalami kerugian apabila enjin botnya yang disimpan bersebelahan enjin bot Mohd Zainal turut dikebas.

“Nelayan adalah punca pendapatan utama untuk menanggung tiga anak yang bersekolah termasuk seorang yang baru berusia setahun,” katanya yang turut menanggung rugi mencecah RM5800 atas kehilangan bot Yamaha 15 kuasa kuda.

Mahat berkata, enjin botnya diletakkan bersebelahan dengan enjin milik Mohd Zainal dan sebuah lagi enjin milik rakan saya.

“Tetapi pencuri tidak sempat melarikan enjin ketiga, namun mangga dan rantai berjaya dibuka pencuri itu,” katanya lagi yang telah membuat laporan dibuat di Balai Polis Pasir Panjang pada hari kejadian tersebut.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9240235.asp

Klinik Kesihatan N.Sembilan KOTOR tak BERSIHUtusan Malaysia 29 Jun 2011. KECEWA MUTU PERKHIDMATAN KLINIK KESIHATAN MANTIN. SAYA ingin melahirkan rasa tidak puas hati dan kecewa dengan mutu perkhidmatan di Klinik Kesihatan Mantin, Negeri Sembilan.

( Komen : Nampaknya Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Khalid Abu Bakar, yang khabarnya berasal dari Mantin, Seremban, Negeri Sembilan perlu BERSIH kan Mantin terlebih dahulu, buek malu oghang Mantin YO ! Kalau dah PENCEN nanti langsung tak ada kuasa)

Sudah beberapa kali saya melihat kelemahan terutama dari segi pentadbiran dan kebersihan. Kelemahan ini jelas kelihatan memandangkan saya kerap menemani ibu yang merupakan seorang pesakit hipertensi yang berkunjung ke sana bagi temujanji doktor.

Pada minggu lepas, seawal pukul 7.40 pagi, saya sudah berada di klinik bagi mengambil nombor pendaftaran. Sesudah mengambil nombor pendaftaran, saya menuju ke tempat pemeriksaan doktor.

Pada masa itu terdapat beberapa kakitangan sedang merakam kad kehadiran mereka. Namun saya perhatikan terdapat seorang kakitangan sedang merakam beberapa kad kakitangan yang lain. Persoalan saya, adakah ini budaya kerja kakitangan di sini untuk merakam kad orang lain?

Saya juga mendapati beberapa kakitangan yang lain juga datang lambat. Mungkin mereka berasa tidak kisah untuk datang ke pejabat memandangkan kad mereka sudah dirakam oleh kakitangan yang lain.

Apabila saya berada di bilik rawatan pesakit luar untuk rawatan selanjutnya ternyata mutu kebersihan amat menyedihkan. Sampah seperti kertas dibiar bertaburan dan singki berkeladak. Beberapa gelas diletakkan berhampiran singki yang kotor. Di dalam hati saya berkata, adakah sudah tiada kakitangan yang bertanggungjawab untuk mengendalikan bilik rawatan ini?

Apa yang saya amati ialah ramai kakitangan (tidak tahu sama ada datang lewat atau tidak) pergi minum di sebuah gerai yang berhampiran walaupun setelah pukul 8 pagi tanpa menyelesaikan tugas mereka terlebih dahulu.

Ternyata ini amat menyedihkan. Mutu perkhidmatan di sini tidak sejajar dengan wawasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Harap pihak yang berkenaan sila beri penjelasan

PESAKIT KESAl,
Mantin, Negeri Sembilan

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0628&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_04.htm

20 TAHUN RAKYAT DI MANTIN, N.SEMBILAN HIDU SAMPAH

Dah 20 tahun dan mungkin dah 4 Pilihanraya Umum diadakan masalah tapak pelupusan berhampiran kawasan penduduk kampung di Kampung Gebok, Mantin, Negeri Sembilan tak selesai-selesai. Apakah para pengundi di Mantin perlu tunggu lagi 20 tahun lagi dan lagi 4 Pilihanraya Umum?

BAU BUSUK MENGANGGU KEHIDUPAN PENDUDUK KAMPUNG GEBOK

Penduduk Kampung Gebok, Mantin, Negeri Sembilan ingin membuat aduan kepada pihak tuan tentang masalah bau busuk yang telah lama menganggu penduduk kampung di kawasan saya.

Masalah ini timbul dari tempat pembuangan sampah yang terletak bersebelahan dengan kampung saya.Pelbagai aduan telah dihantar tetapi tiada sebarang tindakan yang dilakukan untuk mengatasi masalah ini.

Artikel penuh di http://pasns.blogspot.com/2011/04/bau-busuk-ganggu-penduduk-mantin.html

BILA HENDAK TUTUP TAPAK LUPUS SAMPAH?

Bukan cerita rekaan apabila sudah 20 tahun penduduk di kawasan Kampung Gebok Mantin terpaksa tinggal dalam keadaan persekitaran bau busuk membuatkan masing-masing mula tertekan.

Mereka mendakwa bau busuk yang datang tanpa kira waktu pagi atau malam berpunca kehadiran tapak pelupusan sampah di kawasan berhampiran.

Impian untuk tinggal dalam keadaan persekitaran bersih tanpa adanya sebarang gangguan tidak akan menjadi kenyataan apabila saban tahun pihak berwajib menabur janji menutup tapak pelupusan sampah terbabit, sedangkan ia tidak pernah berlaku.

Artikel penuh di http://pasns.blogspot.com/2010/01/dah-20-tahun-orang-mantin-berjiran-dgn.html

6/28/11

Jom bantu warga Miskin di SerembanKEADILAN Cabang Seremban dengan kerjasama Pusat Khidmat Rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Sikamat mengalu-alukan sumbangan anda untuk menjayakan program bantuan kepada fakir miskin di kawasan itu.

Pada Ramadhan lalu, mereka menyumbangkan keperluan makanan asas kepada kira-kira 122 warga miskin di kawasan itu.

“Pada tahun ini, kami mensasarkan untuk mengumpulkan pakej sumbangan makanan kepada 150 keluarga miskin di kawasan ini.

“Sehubungan itu, saya merayu sokongan semua teman dan masyarakat bagi menjayakan program ini,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sikamat dalam kenyataannya kepada Keadilandaily.com.

Program Sumbangan Makanan Asas adalah seperti berikut :
1. Beras
2. Tepung Gandum
3. Gula
4. Susu Tin
5. Minyak Masak Botol
6. Sardin Tin
7. Teh / Kopi / Milo
8. Biskut

Untuk maklumat lanjut sila hubungi :
Khalid – Pegawai Khas Pusat Khidmat Masyarakat DUN Sikamat, Tel : 017-6199275
Hj Khidir – Bendahari cabang Seremban, Tel: 013-3687695
atau Aminuddin Harun : 019-6510167 , Blog http://aminuddinharun.blogspot.com/

Sumbangan melalui bank :
Nama akaun Parti Keadilan Rakyat Seremban
Bank : Bank Islam (Cawangan Port Dickson)
No akaun : 05-049-01-0013694

Sumber : http://www.keadilandaily.com/?p=15992

Pembeli rumah terbengkalai lancar Himpunan JinggaKUALA LUMPUR, 28 Jun 2011 : 1000 keluarga mangsa projek rumah terbengkalai di seluruh Kuala Lumpur dan Selangor akan memakai baju jingga esok Rabu jam 2.30 petang bagi menzahirkan kemarahan terhadap pihak yang bertanggungjawab.

Perhimpunan amam itu akan didadakan di Bukit Damansara untuk menyerahkan satu memorandum kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bagi menggesa kerajaan mengambil tindakan terhadap seorang Tan Sri yang menjadi Pengarah Bukan Eksekutif Talam Corporation.

Difahamkan mangsa projek rumah terbengkalai ini mendakwa beribu-ribu keluarga di Selangor dan Kuala Lumpur mengalami kesengsaraan dan beban ekonomi yang teruk disebabkan kegagalan syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Tan Sri ini dalam menyiapkan rumah mereka yang kini tertunggak lebih daripada enam tahun.

Menurut Jaafar Ismail Pengerusi Badan Bertindak Casa Gemilang (BBCG), pihaknya telah bergabung dengan Victims (Persatuan Bangunan Terbengkalai Malaysia) sebagai gabungan kesemua mangsa projek terbengkalai di Malaysia, khususnya di negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

"Perhimpunan besar-besaran sebanyak 1000 keluarga ini untuk menunjukkan kemarahan kita kepada manusia ini serta kami menuntut kerajaan campur tangan dan mendakwa orang ini dan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk melindungi kepentingan kami sebagaimana yang ditetapkan di bawah Akta Pembangunan Perumahan.

"Perhimpunan ini adalah permulaan siri perhimpunan yang kami berhasrat untuk meneruskan sehingga kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap orang ini.

"Kita tidak boleh memahami mengapa lelaki ini menikmati keistimewaan dan kekebalan kepada kerajaan.

"Kami mahu kerajaan membatalkan semua gelaran Kehormat yang telah diberikan oleh kerajaan," katanya kepada Harakahdaily.

Victims adalah sebuah badan bukan kerajaan yang dipimpin oleh Dr. Muhammad Rafick yang juga Pengerusi rumah terbengkalai UK Bistari yang pada ketika ini, hampir 500 ahli berjaya didaftarkan dibawah Victims.

Sementara itu, BBCG yang mewakili pembeli-pembeli projek terbengkalai Casa Gemilang Servis Apartment dan Rumah Bandar di Sungai Pusu, Gombak.

Sumber : http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4053-pembeli-rumah-terbengkalai-lancar-himpunan-jingga

Laman web beberapa projek perumahan terbengkalai di http://terbengkalai.blogspot.com/

6/27/11

Jadikan SpongeBob sebagai Maskot BERSIH 2.0Disarankan penganjur Perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011 nanti menjadikan watak kartun popular SpongeBob yang berwarna Kuning sebagai Maskot BERSIH. Janganlah pula kartun SpongeBob kena Gam pula semacam mana lagu Seloka Cak Kun Cak nyanyian Tan Sri SM Salim dan M Nasir. Ingat, SpongeBob bukan Bob Lokman.

Jangan pula nanti polis rampas semua patung SpongeBob dari budak-budak atas alasan mengancam keselamatan negara. Oh , Malaysia ku !

*************
SpongeBob SquarePants

SpongeBob SquarePants merupakan siri kartun animasi yang paling popular di Nickelodeon. Pada awalnya siri kartun ini ditayangkan pada tahun 1999 di Amerika Syarikat dan dicipta oleh Stephen Hillenburg, seorang animator dan ahli biologi marin, dan diterbit oleh syarikat beliau, United Plankton Pictures Inc.

Kelucuan-kelucuan dalam cerita siri ini bersumber dari perilaku seharian Spongebob yang polos, optimis, selalu ceria, dan memiliki prasangka baik terhadap siapapun.

Terkadang perilaku ini membawa bencana, dimanfaatkan, atau terjadi salah faham tatkala dipadu dengan sifat-sifat makhluk lain.

Tarikan meluas SpongeBob ialah salah satu daripada banyak siri kartun yang direka untuk menarik penonton dewasa dan kanak-kanak. ini mungkin banyak berkaitan dengan gambaran kehidupan dan keadaan dalam air yang aneh, dan penggunaan situasi, sentuhan dan istilah yang sukar difahami penonton yang lebih muda. Terdapat juga senario ironis rumit yang memerlukan perhatian teliti.

http://ms.wikipedia.org/wiki/SpongeBob_SquarePants

Pengerusi SPR tahu tak fungsi Biometrik, PANDAI?Pengerusi SPR yang bijaksana kata nak guna sistem biometrik dalam pilihanraya. Kegunaan sistem biometrik ini untuk mengelakkan orang lain menggunakan Mykad orang lain. Hello Pengerusi SPR yang bijaksana, kalau Mykad tak ada, Lesen Memandu, Resit JPN.KP9 boleh guna tak sistem ni? Kalau Mykad rosak pula macamana? Berapa juta ringgit diperlukan untuk letak mesin pengimbas biometrik di setiap tempat mengundi? Kalau elektrik terputus macamana , nak bekalkan generator ke semua tempat mengundi?

Kalau dulu Dakwat Kekal dah beli, dibazirkan , tak jadi pakai semasa pilihanraya. Kali ini mungkin Mesin Pengimbas dan Generator pula akan dibazirkan.

BIJAK, BIJAK, MEMANG BIJAK PENGERUSI SPR KITA !

SPR cadang guna sistem biometrik pada pilihan raya umum akan datang
Berita Harian 20 Jun 2011

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bercadang menggunakan sistem biometrik yang membolehkan proses pengesahan pengundi dilakukan secara elektronik, pada pilihan raya umum akan datang.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, SPR akan bekerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menggunakan sistem tersebut yang kini diguna pakai terhadap warga asing.

Abdul Aziz berkata, melalui penggunaan sistem biometrik, sebelum kertas undi dikeluarkan, langkah pertama yang akan dilakukan ialah membuat pengesahan terhadap kad pengenalan untuk membuktikan ia dokumen asli.

"Kemudian, pemegang kad pengenalan itu perlu meletakkan jarinya di situ, dan maklumat yang keluar pada skrin sama dengan kad pengenalan yang dibawa," katanya.

http://www.bharian.com.my/articles/SPRcadanggunasistembiometrikpadapilihanrayaumumakandatang/Article/

Q: Apakah dokumen yang perlu di bawa untuk membuang undi?

A: Dokumen yang diperlukan ialah sama ada kad pengenalan My Kad, KPT dan Kad Pengenalan Plastik Biru. Selain itu pemilih juga boleh mengemukakan Resit JPN.KP 9 atau Resit JPN.KP11 yang disahkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara. Dokumen-dokumen lain yang boleh digunakan sebagai bukti pengenalan diri ialah :
• Pasport Malaysia Terhad
• Pasport Malaysia
• Lesen Memandu yang bergambar
• Kad kuasa yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak berkuasa kerajaan yang mengandungi nama, nombor dan gambar pemegangnya.

http://ears.kpkk.gov.my/mengundi.php

Tentera guna kimia 10 kali kuat untuk cegah rusuhanPihak tentera dikatakan mempunyai sejenis bahan kimia yang 10 kali ganda lebih kuat dari gas CS untuk mencegah rusuhan semasa untuk menyuraikan perhimpunan. Adakah ATM mempunyai bahan kimia tersebut dan akan digunakan pada Perhimpunan BERSIH 9 Julai 2011? Apa pula bahan kimia yang digunakan oleh FRU dalam Water Canon dan Gas Pemedih Mata mereka?

Adakah Perhimpunan BERSIH nanti akan menjadi medan bahan uji oleh saintis-saintis yang mencipta bahan kimia ini? PENYERANG ASID YANG MENYERANG ORANG AWAM DI KUALA LUMPUR DAH DAPAT TANGKAP?

Jahat sangat ke peserta Perhimpunan BERSIH ni macam Perasuah, Kaki Judi, Kaki Betina, Perompak, Pengedar Dadah, Perogol, Pembunuh Bersiri, Penyerang Asid?

BERSIH: ATM SEDIA BANTU POLIS

KUALA LUMPUR 17 Jun – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sedia menggerakkan anggotanya di sekitar ibu kota bagi mengawal ketenteraman awam pada perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil Kedua (Bersih 2) yang dijadualkan pada 9 Julai ini.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0618&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_09.htm

ARMY STOCKPILES ANTI-RIOT CHEMICALS

BRITISH army chiefs are stockpiling a chemical 10 times more potent than CS gas to use in riots, The Independent has discovered.

The revelation that CR might be used fired from a water cannon to disperse crowds in the UK has disturbed civil rights campaigners.

The chemical is more volatile than CS and it causes sore eyes and breathing difficulties. Although its effects are not thought to be lasting, it causes extreme discomfort.

Officials disclosed that they had CR in their stocks as part of Britain's declaration under the Chemical Weapons Convention, which has not been published despite an earlier pledge to do so.

They would not say, though, how long they had held the chemical, where it was kept or in what circumstances it would be used. Nor would they say whether the government also had stores of water cannon from which to fire it into crowds.

The police have said they do not keep CR, so it seems it would only be used in circumstances where the army was called in to support them against rioters.

CR, the full name of which is Dibenz-1:4-Oxazepine, has not been used in the British Isles before although scientists at the Porton Down defence research centre in Wiltshire are known to have experimented with it about 20 years ago.

Harry Cohen, the Labour MP for Leyton and Wanstead, plans to table a series of parliamentary questions to find out more about the stockpile.

"Why is it that the Ministry of Defence has a greater variety of riot control agents than the civil police? I shall be demanding some answers," he said.

The civil rights group Liberty is also angered by the disclosure. It already campaigns against CS, saying there has been no consultation or parliamentary scrutiny of its use.

Guidelines laid down by the Association of Chief Police Officers suggest CS should only be used by individual officers under attack, the group says.

John Wadham, Liberty's director, said neither CS nor CR should be used to control crowds. "We see it as part of a move towards policing by coercion rather than by consent," he said.

It does not seem that the stocks are destined for Northern Ireland. The Royal Ulster Constabulary, under whose umbrella the army acts in the province, said yesterday that it preferred plastic bullets.

"They are a much preferred means of riot control in any circumstances. Water cannons and CS gas are indiscriminate while plastic baton rounds can be directed at a particular rioter," a spokesman said.

Officials from the Department of Trade and Industry and Ministry of Defence would not say how much CS was held, where it was held or what plans there were for using it.

Although the Conservatives promised to publish the Government's submission under the Chemical Weapons Convention, which includes riot control agents, it has only released the parts relating to old stocks and ongoing defensive research.

http://www.independent.co.uk/news/army-stockpiles-antiriot-chemicals-1145283.html

Baju BERSIH tak boleh masuk masjid, pakai Baju JUDINampaknya semakin kelam kabut Islam di Malaysia ini. Pakai Baju BERSIH tak boleh solat di masjid. Pakailah Baju Iklan ARAK ke, Baju Ikan JUDI ke. Bukan ke banyak Baju Iklan ARAK dan JUDI yang secara sedar atau tak sedar orang bawa solat di Masjid. Bawa sekali Utusan Malaysia boleh tengok keputusan JUDI dalam MASJID !

***********
Dihalau keluar masjid kerana pakai baju Bersih

KUALA LUMPUR, 27 Jun: Dewan Pemuda PAS kawasan Sepangar berasa kesal dengan sikap angkuh salah seorang ahli jawatankuasa Masjid Bandaraya, Likas, yang menghalau seorang pemuda daripada menunaikan solat di masjid itu semata-mata kerana memakai baju Bersih.

Blog Pemuda PAS Sepanggar melaporkan kejadian yang berlaku di masjid tersebut kelmarin dapat dilihat oleh seluruh ahli kariah yang turut sama bersolat di masjid tersebut.

Pemuda yang tidak mahu namanya dikenali itu, sememangnya sering bersolat di masjid tersebut telah dihalau keluar dari masjid ketika selesai bersolat Maghrib.

Selain menghalau pemuda tersebut, AJK masjid tersebut telah mengeluarkan kata-kata kesat dengan MENUDUH PEMUDA TERSEBUT SEBAGAI MUNAFIK.

Tidak cukup dengan kata-kata kesat, beliau turut menolak pemuda tersebut dengan kasar.

Situasi yang memalukan itu akhirnya dileraikan oleh salah seorang ahli kariah yang masuk campur.

Ahli kariah itu dengan nada yang tegas telah menegur AJK masjid tersebut kerana sikapnya yang memalukan itu.

Beliau membela pemuda tadi, dan memarahi AJK masjid tersebut kerana menghalau anak muda dari bersolat semata-mata kerana mamakai baju Bersih.

Justeru, Dewan Pemuda PAS kawasan Sepangar melihat perkara itu sepatutnya tidak berlaku.

Sehubungan itu, DPP Sepangar menggesa agar Jawatankuasa Masjid Bandaraya segera mengambil tindakan terhadap AJK masjid tersebut di atas sikapnya yang merosakan imej Masjid Bandaraya yang sememangnya terkenal di kalangan para pengunjung dan pelancong.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/4011-dihalau-keluar-masjid-kerana-pakai-baju-bersih

6/26/11

SPNB pulih Rumah Terbengkalai atau buat Rumah Hantu?Apa objektif Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) sebenarnya, memulihkan Projek Perumahan Terbengkalai atau membuat Projek Perumahan Hantu? Begitu banyak Projek Perumahan yang Terbengkalai 1Malaysia, dibuatnya Projek Perumahan yang tak laku. Macamana rakyat , terutama pemilik rumah terbengkalai tak marah. Eloknya semua pemilik perumahan terbengkalai sertai Perhimpunan BERSIH 9 Julai 2011 nanti.

Tak percaya tengok sendiri sedikit daripada nasib malang pembeli rumah terbengkalai di http://terbengkalai.blogspot.com

************
Rumah SPNB di Kuang tidak dapat sambutan
Free Malaysia Today
June 26, 2011

Daripada 1, 000 buah yang dibina, hanya 200 yang dibeli, demikian kata Pengerusi SPNB, Datuk Idris Haron.

PETALING JAYA: Rumah Mampu Milik (RMM) yang dimajukan oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) di Kuang, Selangor kurang mendapat sambutan.

Daripada 1, 000 buah yang dibina, hanya 200 yang dibeli, demikian kata Pengerusi SPNB, Datuk Idris Haron.

Menurutnya, lokasi yang agak terpencil dan masalah pengangkutan menjadi punca mengapa rumah tersebut kurabg mendapat sambutan.

Bagaimanapun beliau yakin dalam tempoh lima tahun akan datang semua rumah tersebut habis dijual.

“Tetapi kita berusaha menjualnya lebih cepat kerana SPNB telah melabur sebanyak RM120 juta.

“Orang tunggu dan lihat tetapi kalau tunggu terlalu lama kita akan ketinggalan,” jelasnya.

11, 000 tidak dijual

Menurut Idris yang juga ahli Parlimen Tangga Batu, Melaka , RMM di Kuang itu sebahagian daripada 11, 000 buah milik SPNB yang belum dijual.

Begitupun, dakwanya, SPNB tidak menanggung kerugian itu sebaliknya pihak bank yang gagal menjulal rumah-rumah berkenaan.

“Rumah yang gagal dijual itu ada yang sudah berusia setahun, dua tahun malah empat tahun,” tambahnya.

Beliau memberi jaminan mutu dan spesikasi rumah yang dibina oleh SPNB sama dengan projek swasta tetapi harga rumah SPNB lebih murah.

Katanya, rumah SPNB lebih murah kerana pihaknya memberi subsidi kepada pembeli sebagai satu tanggungjawab sosial agensi itu.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/06/26/rumah-spnb-di-kuang-tidak-dapat-sambutan/

Program Pemulihan Perumahan Terbengkalai (PPT)

SPNB telah dilantik sebagai Agen Perlaksana bagi Tabung Pemulihan Projek Perumahan Terbengkalai (TPPPT) bagi memulihkan projek perumahan terbengkalai di seluruh negara yang telah dikenalpasti oleh Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan (KPKT).

http://www.spnb.com.my/bm/corporate/product_rehab.htm

Banyak rompakan bank dijangka awal Julai 2011Memandangkan begitu ramai anggota polis ditugaskan untuk menangani Perhimpunan BERSIH di Kuala Lumpur yang dirancang pada 9 Julai 2011 ini, adalah dijangkakan para penjenayah akan merancang sesuatu yang besar-besaran pula di luar Kuala Lumpur, kerana mereka tahu kerajaan BN dah arahkan begitu ramai polis mungkin dari luar KL juga untuk berkampung di KL pada 9 Julai 2011 dan beberapa hari sebelum itu.

Jadi kepada rakyat di luar Kuala Lumpur, terutama pemilik kedai emas, pemilik bank dan orang awam, tambahkanlah anggota keselamatan dari syarikat keselamatan pada awal Julai ini. Untuk yang tak mampu upah body guard, elakkan keluar duit tunai banyak di bank atau di ATM.

Apa nak buat, peserta Perhimpunan BERSIH adalah musuh No 1 kerajaan BN sekarang, bukan perompak, perogol, pencuri, perasuah, peragut dan sewaktu dengannya.

Kerajaan tiada masa nak layan POLIS PENCEN, sibuk BERSIHKesian pakcik kat bawah ni, terpaksa mengadu dalam internet. Agaknya akhbar yang amat begitu kuat membela orang Melayu tak minat membela Melayu macam ni, apatalah lagi bekas Polis. Minta maaflah Polis Pencen ya, kerajaan sedang sibuk arahkan polis belum pencen untuk menangani Perhimpunan BERSIH. Dan kerajaan tak minat agaknya lagi nak bantu pembeli rumah terbengkalai, hanya minat SKIM RUMAH MAMPU MILIK berharga tidak lebih RM220,000.00 mungkin harga RM219,999.99.

Buktinya tengok saja laman web mangsa-mangsa pembeli rumah terbengkalai di http://terbengkalai.blogspot.com

Polis dan tentera ni hanya berguna sebelum pencen agaknya, semasa undi pos.

**********
Rumah terbengkalai di Taman Bukit Riah, Pengkalan Hulu, Perak
Aduan Rakyat Online, 25 Jun 2011

Saya ingin perhatian pihak tuan berkaitan rumah terbengkalai di Taman Bukit Riah Pengkalan Hulu, telah 23 tahun kami menunggu rumah tak juga diserahkan, dah baiki semula minta pihak tuan ketengahkan ADA PEMBELI DAH MENINGGAL rumah tak juga dapat duduk.

Kami bekas Pasukan Gerak Am Batalion 18 kebanyakan dah pencen rumah tak dapat duduk, potongan tetap di bayar pada kerajaan dan bank. Minta kerjasama sangat tuan untuk ketengahkan isu ini, Rumah Kos Rendah Taman Bukit Riah Pengkalan Hulu Jalan Betong.. tarikh beli 30/4/1991. Puas mengadu tapi tak dapat perhatian.

Rumah dah di baiki tapi kunci pula tidak mahu diserah. Pihak kami tidak membuat tuntutan apa-apa dari mana-mana pihak, kami hanya menunggu untuk rumah diserahkan, itu sahaja, kerjasama pihak tuan amat kami nantikan ibarat menanti buah yang tidak gugur

http://www.aduanrakyat.com.my/rumah-terbengkalai-di-taman-bukit-riah-pengkalan-hulu-perak

30 Julai 2005
Majlis Penerangan dan Menandatangani Surat Akujanji Projek Perumahan Terbengkalai Taman Bukit Riah, Kroh, Pengkalan Hulu, Perak.
http://www.spnb.com.my/bm/corporate/media_event2005.htm

Skim Rumah Pertamaku dilancar
Utusan Malaysia, 9 Mac 2011

KUALA LUMPUR 8 Mac - Golongan muda yang berpendapatan kurang RM3,000 sebulan dan belum memiliki kediaman sendiri boleh menarik nafas lega apabila mereka berpeluang untuk membeli rumah melalui Skim Rumah Pertamaku yang dilancarkan hari ini.

Menurut Perdana Menteri, Skim Rumah Pertamaku yang berkuat kuasa mulai hari ini membenarkan golongan muda berumur 35 tahun ke bawah, memiliki rumah berharga antara RM100,000 hingga RM220,000.

"Langkah ini akan membantu golongan muda di Malaysia untuk memiliki rumah pertama mereka dengan lebih cepat, SELARI DENGAN OBJEKTIF KERAJAAN UNTUK MENYEDIAKAN RUMAH MAMPU MILIK," katanya semasa berucap melancarkan Skim Rumah Pertamaku, di sini hari ini. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?dt=0309&pg=mh_01.htm&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&y=2011

Lapangan Terbang TUDM, macam dibodohkan orang Rembau niTahun 2008 Menteri Besar Negeri Sembilan beria-ia membuat kenyataan bahawa akan dibina Landasan Terbang di Batu Hampar, Rembau. Jun 2011 belum nampak bayang Landasan Terbang Rembau ni. Kemudian 28 Mei 2011, Najib kata Pangkalan TUDM Sungai Besi akan dipindahkan ke Sendayan. Tup tup Mohamad Hasan kata pada 25 Jun 2011 Pangkalan TUDM di Sendayan nanti hanya untuk helikopter sahaja, bukan untuk kapalterbang atau jet. Poning, Poning.

Macam nil ah, tak payah lah nak banyak cerita apa-apa lagi lepas ni. Dah siap barulah cerita. Macam dibodoh-bodohkan pula orang Rembau ni dengan macam-macam projek mega. Kalau bukan rakyat Rembau nampak bodoh, nampak macam bodoh pula pemimpin Negeri Sembilan dan Malaysia.

Kalau lapangan terbang hanya untuk helikopter dipanggil apa? Kalau Bahasa Inggeris dipanggil Heliport , kalau Bahasa Melayu mungkin Lapkopter agaknya, singkatan untuk Lapangan Helikopter, atau tanya Rais Yatim, dia tu pakar bahasa.

Berita macam ni yang buat orang berkobar-kobar nak pergi Perhimpunan Bersih 9 Julai 2011 nanti.

Kalau Heliport di Singapura iaitu Sembawang Air Base menempatkan sekitar 100 helikopter dengan 6 Skuadron, terdiri dari 20 buah helikopter gempur Apache, 5 buah Colibri, 6 buah Seahawk, 22 buah Super Puma, 12 buah Cougar dan 12 buah Chinook.

***********

HANYA UNTUK HELIKOPTER
Sinar Harian 26 Jun 2011

SEREMBAN - Pengkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) baru di Sendayan, dekat sini akan menempatkan helikopter sahaja apabila ia mula beroperasi kelak.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, kapal terbang dan jet milik TUDM akan mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang, Selangor.

“Tiada landasan kapal terbang untuk pelepasan dan pendaratan kapal terbang serta jet di Pengkalan TUDM Sendayan.

“Sehubungan itu, orang ramai di kawasan berhampiran Sendayan, Labu dan Seremban 2 tidak perlu bimbang tentang risiko pesawat udara terbabas atau bunyi bising jet pejuang serta kapal terbang,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Negeri dekat sini, kelmarin.

Difahamkan, pembinaan pengkalan TUDM yang baru itu dijadualkan bermula pada awal atau pertengahan tahun depan.

Dalam perkembangan sama, menurut beliau, wang yang diperolehi hasil penjualan tanah untuk membina Pengkalan TUDM Sendayan kepada Kerajaan Persekutuan digunakan untuk melangsaikan hutang Kerajaan Negeri sebanyak RM262 juta termasuk faedah kepada Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP).

“Pembayaran akan dibuat pada 28 Jun ini dan ia mengurangkan beban hutang ditanggung Kerajaan Negeri,” katanya.

Difahamkan, pinjaman wang berkenaan dibuat Kerajaan Negeri bagi menyelesaikan isu berkaitan pampasan tanah Felda Sendayan beberapa tahun lalu.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9227289.asp

MANA PERNAH KITA JANJI LAPANGAN TERBANG
Sinar Harian Mei 2011 - Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin menegaskan janji-janji yang dibuat semasa Pilihan Raya Umum (PRU) lalu akan ditunaikan oleh Kerajaan BN sebagai bukti kesungguhan dalam meningkatkan kesejahteraan masyarakat. MANA PERNAH KITA JANJI LAPANGAN TERBANG.
http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9115249.asp

PANGKALAN UDARA BAHARU TENTERA UDARA DIRAJA MALAYSIA DI SENDAYAN
Utusan Malaysia 28 Mei 2011 – Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan kawasan Sendayan sebagai pangkalan baru Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) bagi menggantikan Pangkalan Udara Kuala Lumpur di Sungai Besi yang akan ditutup tidak lama lagi.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0529&pub=utusan_malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_03.htm&arc=hive

LANDASAN PESAWAT KECIL DIBINA DI REMBAU
Utusan Malaysia 21 Feb 2008 - Rembau akan terus membangun apabila kerajaan negeri bercadang untuk membina landasan pesawat kecil untuk kegunaan Kelab Penerbangan Awam Negeri Sembilan. Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, tapak untuk landasan itu telah pun dikenal pasti iaitu di Batu Hampar, Rembau.
http://amkns.blogspot.com/2011/05/majlis-letak-batu-asas-landasan-pesawat.html

SEJARAH LAPANGAN TERBANG SUNGAI BESI, KUALA LUMPUR
Lapangan Terbang Sungai Besi di Kuala Lumpur mencatatkan rekod sebagai lapangan terbang pertama di negara ini dan pada 1.8.1956 ia telah diisytiharkan bertaraf antarabangsa, dibuat oleh Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman serentak dengan pembukaan rasmi bangunan pengkalan baru yang berharga $590,000.

Lapangan Terbang Kuala Lumpur ini mula dibina pada tahun 1930 dan diperbesarkan pada tahun 1948. Lapangan Terbang Sungai Besi ini berukuran 6,200 kaki panjang. Ia boleh digunakan dalam semua cuaca. Kapal terbang pertama yang mendarat di lapangan terbang ini ialah sebuah pesawat British, B.O.A.C. pada tahun 30an.
http://www.pnm.my/yangpertama/Auto_Lpgtrbng.htm

SUNGAI BESI AIRPORT KUALA LUMPUR
Airport, this airport has become now the operating ground and base of the military force and their aviation wing of Malaysia.

Sungai Besi Airport Kuala Lumpur in Malaysia is used by the Royal Malaysian Air Force, the aviation wing of the Malaysia Fire and Rescue Department and the aviation unit of the Royal Malaysian Police. All these forces have impart a particular grandeur to the operations from Sungai Besi Airport Kuala Lumpur.

There are two runways in Sungai Besi Airport Kuala Lumpur. Aprt from the regular features of an airport, this airport has some other additional interesting aspects as well. The base of the Royal flying club, named The Royal Selangor Flying Club, has also a base in this airport. Moreover, one military museum, The Royal Malaysian Air Force Museum is located near this airport making it one of the innumerable travel destinations in Kuala Lumpur.
http://www.flightshotelstours.com/malaysia/flights/kuala-lumpur/sungai-besi-airport.html

Sembawang Air Base
Sembawang Air Base (ICAO: WSAG) is a military airbase of the Republic of Singapore Air Force located at Sembawang, in the northern part of Singapore.

Currently, there are approximately 100 helicopters based in Sembawang Air Base, almost all are operating in support of the Singapore Army and the Republic of Singapore Navy.

120 Squadron with 20 AH-64D Longbow Apaches
123 Squadron with 5 EC120 Colibri
124 Squadron with 6 S-70B Seahawks
125 Squadron with 22 AS332M Super Puma
126 Squadron with 12 AS532UL/AL Cougar
127 Squadron with 12 CH-47SD Chinooks.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sembawang_Air_Base

Heliport - an airport for helicopters
http://www.thefreedictionary.com/Helicopter+port

Lagu BERSIH oleh Tan Sri SM Salim dan M NasirLAGU TAN SRI S M SALIM KENA GAM? Benarkah lagu Seloka Cak Kun Cak nyanyian bersama Tan Sri S.M. Salim dan M Nasir yang dahulunya begitu terkenal dan banyak memberi kata-kata nasihat dan pengajaran untuk orang Melayu dah kena gam kerana terlalu banyak menyebut perkataan 'BERSIH'?

Boleh muat turun lagu ini di http://www.youtube.com/watch?v=8PpVu470MZk

Sesiapa yang kreatif boleh masukkan dalam Youtube Sekitar Perhimpunan BERSIH 2007 berlatarbelakangkan lagu ini.

Lirik SELOKA CAK KUN CAK di bawah :

Satu masa yang telah silam
Tak dapat diambil kembali
Melayu masyhur serata alam
Hidup mewah gagah sekali
Pahlawan kita ramai terbilang
Ditakuti ramai perwira
Melawan musuh tak terbilang
Keras semangat kerana bangsa
Gerak semangat kerana bangsa

Dialog itu orang dulu, berani rajin

Kelekaan jangan dikenang
Lautan juga kelak direnang
hampir tinggal sehelai benang
bencana sengaja dipinang
jika perhati bangsa dagang
kapak beliong,di tangan memegang
kekayaan hendaklah diregang
akhirnya saudagar pangkat dijulang

Disulami syair termasyhur
usahlah berdengkur
Kita jua yang bertafakur
Yang mana khilaf tegur menegur

laallalala

kulitnya BERSIH, hatipun BERSIH
budi yang baik hatinya pengasih
kulitnya besih, hatipun BERSIH
memikul belati tiada yang memilih

Jadikan besih, hatipun putih
Berkata benar bermulut fasih
Jadikan BERSIH, hatipun putih
Biarlah khazanah pintu terpilih

hohoohoh

Awak yang payah membelah ruyung
Orang bertandang yang beroleh untung
Akhirnya kita tak akan dihitung

6/24/11

Kembar Presiden Obama di Malaysia?Presiden Amerika Syarikat , Barack Obama ada kembar seiras di Malaysia? Wah boleh bikin video …. Ya , namanya Ilham Anas, warga Indonesia. Kelibat Ilham Anas mula di sedari di Lapangan Terbang KLIA. Kenapa tak percaya? Ini bukan fitnah, tapi laporan ada di laman web BBC. Adakah Ilham Anas dapat Rolls Royce?

Rising fame for Obama 'lookalike'

A "shy" photographer in Indonesia is in great demand because of his resemblance to the new US President, Barack Obama.

Ilham Anas, 34, is already a celebrity in Jakarta, where Mr Obama once lived, but his fame is spreading.

He has appeared on Indonesia's premier TV talk show, done an advertisement as Mr Obama, and received other marketing offers from companies in the region.

The real Barack Obama went to school in Jakarta in the late 1960s, when his classmates knew him as Barry.

Mr Anas told Reuters news agency: "I was in the airport in Malaysia in transit and a man approached me and asked: 'Are you Obama?'. I was very surprised when he asked to take a picture together and bought me a meal."

Mr Anas's increasing popularity arose after his colleagues, at a local teenage magazine, asked him to pose with a suit, tie and American flag, following Mr Obama's election victory in November.

I see my resemblance to Obama as a blessing - I used to look at the mirror and I had a negative perception of myself

Ilham Anas

Soon, they were taking photos and sending them to friends. "The pictures spread very quickly on the internet. It was phenomenal. Then TV stations and an advertising agency got in touch with me," he said.

Mr Anas was born and raised in Bandung, West Java. He says he is happy to cash in but there are limits.

"I will take all the opportunities that come my way, as long as they don't violate ethical codes and my personal values," he told AFP news agency.

And he admits that all the attention has given him something of a boost. "I'm actually a shy person. I don't like being put in the spotlight.

"I see my resemblance to Obama as a blessing. I used to look at the mirror and I had a negative perception of myself."

Many Indonesians have a keen interest in Mr Obama, who lived in Jakarta for four years after his American mother, Ann Dunham, married Indonesian Lolo Soetoro following the end of her marriage to Mr Obama's Kenyan father.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/7842347.stm

Hospital Serdang ugut pesakit jantung sebelum bedah?PESAKIT JANTUNG DIUGUT? Utusan Malaysia 24 Jun 2011. BULAN lepas sewaktu saya sedang menjalani rawatan angiogram (rawatan memeriksa saluran jantung) di Hospital Serdang, doktor yang bertugas menyatakan salah satu saluran jantung saya tersumbat.

Walaupun ia boleh menggunakan belon, namun atas nasihat pakar, beliau mengesyorkan penggunaan alat stent buatan Perancis lebih praktikal, dengan kos RM5,500.

Persoalannya, kenapa sewaktu dalam operasi begini, ketika seorang pesakit sedang memperjuangkan nyawa, soal jawab yang membabitkan wang diajukan oleh doktor tersebut kepada saya, sedangkan sebarang kemungkinan akan berlaku pada saya yang menyebabkan komplikasi.

Hampir satu jam di bilik pembedahan, dalam situasi cemas dan gelisah, akhirnya operasi memasukkan tiub di saluran jantung selamat dijalankan melalui paha kanan tanpa pembedahan, kemudian katil saya diasingkan di satu sudut.

Tidak sampai lima minit, tiba-tiba saja datang seorang lelaki memperkenalkan diri sebagai ejen pembekal stent (tiub), lantas menyuruh saya menandatangani satu borang.

Sedangkan bilik pembedahan kardiologi ini tidak membenarkan sesiapa pun masuk, walau keluarga terdekat sekalipun.

Tertanya di fikiran saya, kenapa beliau bebas memasuki bilik pembedahan ini? Dan kenapa cepat sekali ejen tersebut boleh sampai kepada saya?

Dalam keadaan separuh kewarasan, keletihan akibat kekurangan darah dan berpuasa hampir 24 jam, sebagai warga tua (53 tahun) saya masih sempat membaca dokumen tersebut. Sistem pembayarannya adalah berperingkat sehingga akhir tahun ini, tanpa syarat-syarat lain. Akhirnya, saya menyetujui prasyarat tersebut.

Tetapi, selepas tiga hari saya keluar dengan kesihatan jantung semakin pulih, rupanya tidak berpanjangan, kini jantung saya 'kembali sesak', ejen tersebut sudah mula memanggil saya bertanyakan pembayaran. Walaupun alasan saya untuk membayarnya dalam masa sebulan lagi (selepas saya benar-benar sihat) namun ugutan diberikan amat memeranjatkan.

Menurutnya, beliau akan mengenakan 10 peratus cas tambahan bagi setiap bulan atas kelewatan (semua kenyataan ugutan SMSnya dalam simpanan saya).

Seminggu kemudian, ejen tersebut menghubungi saya lagi, kali ini jika saya tidak membuat sebarang bayaran dalam seminggu, nama saya akan disenaraihitamkan oleh Hospital Serdang. Kini fikiran saya benar-benar terganggu akibat kejadian ini.

Untuk pengetahuan pihak Kementerian Kesihatan, sahabat yang satu wad dengan saya ketika di hospital, terpaksa menjual kereta Kancil dengan harga RM16,500, untuk membeli tiga stent, demi tiga saluran jantungnya yang tersumbat.

Walaupun kereta itu terlalu penting untuk beliau berniaga. Ini disebabkan pihak ejen bertali arus memanggil beliau untuk membuat bayaran.

Sebagai warga tua yang telah berjasa kepada pembangunan Malaysia, melalui penulisan dan produksi dokumentari, saya rasa kejadian ini amat mendukacitakan.

Sebahagian dari umur ini masih lagi berkhidmat dalam dunia kewartawanan demi menyokong cita-cita kerajaan, tapi terasa satu penghinaan oleh pihak hospital kerajaan juga.

Walaupun isteri saya seorang kakitangan kerajaan (guru), namun saya tidak memerlukan surat sokongan untuk mengurangkan ataupun melupuskan bayaran ini.

Sebagai seorang individu yang boleh bekerja lagi, bayaran ini akan saya lunaskan daripada titik peluh saya, masih banyak pesakit lain yang memerlukan peruntukan kewangan sebanyak itu (RM5,500).

Di sini saya ingin penjelasan dari pihak pengurusan Hospital Serdang, khasnya Menteri Kesihatan, di manakah slogan 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan?

Di manakah hak hospital sehinggakan pihak ejen tersebut berhak 'menyenarai hitam' pesakit? Apakah pihak Kementerian Kesihatan peka tentang kejadian ini, sehingga ada pihak luar mendominasikan situasi ini?

Harapan saya, kelemahan ini dapat diperbaiki demi keselesaan dan kesejahteraan rakyat Malaysia dalam menghadapi saat-saat mautnya di mana-mana hospital kerajaan.

WARGA TUA
Puchong

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0624&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm

PKR MAHU TINDAKAN DIAMBIL TERHADAP HOSPITAL SERDANG

June 23, 2011

Ini ekoran kegagalan hospital itu menjalankan bedah siasat ke atas mayat Paikiam Subramaniam yang dibunuh di Sungai Petani pada 12 Mac lalu.

KUALA LUMPUR: PKR mahu pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap pengurusan Hospital Serdang, dekat sini kerana gagaln menjalankan bedah siasat ke atas mayat Paikiam Subramaniam yang dibunuh di Sungai Petani pada 12 Mac lalu.

Ahli Parlimen Kapar S Manikavasagam mendakwa pihak pengurusan hospital berkenaan memberi alasan yang tidak munasabah iaitu ketiadaan alat pengimbas menyebabkan bedah siasat tidak dapat dilakukan.

“Mahkamah telah mengarahkan bedah siasat bebas dibuat tetapi sehingga ini……setelah 147 hari mayat masih disimpan di Hospital

Serdang. Saya percaya ia cuba dihalang oleh pihak hospital dan polis,” katanya dalam sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.

Paikiam, 24 tahun dan baru lima bulan berkahwin disyaki dibunuh oleh suaminya James Balan 31 tahun. Keluarga mangsa menemui mayat mangsa ketika dibawa ke Hospital Kulim.

Sementara itu, Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin menyifatkan pembunuhan itu sebagai satu perbuatan yang kejam dan mendakwa tidak ada pihak yang datang membantu keluarga yang malang itu.

Sehubungan ini, Ketua Wanita PKR itu menghantar memorandum kepada Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bagi membantah kejadian itu.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/06/23/pkr-mahu-tindakan-diambil-terhadap-hospital-serdang/

6/23/11

Demo seluruh negara bantah Utusan esokHarakahdaily, KUALA LUMPUR, 23 Jun 2011 : Ekoran sikap angkuh dan enggan memohon maaf, Dewan Pemuda PAS akan mengadakan bantahan terhadap Utusan Malaysia di seluruh negara esok.

Bantahan aman terhadap penyiaran karikatur "Kekeliruan Kes Rogol" yang didakwa menghina agama Islam itu akan dibuat selepas solat Jumaat.

"Tempoh yang diberi Dewan Pemuda kepada Utusan telah tamat kelmarin. Dan sehingga tempoh itu Utusan tidak memohon maaf.

"Jadi kita telah buat keputusan untuk membantah sikap angkuh Utusan di seluruh masjid di seluruh negara selepas solat Jumaat esok," kata ketuanya, Nasrudin Hassan ketika ditemui di pejabat pembangkang di parlimen hari ini.

Terdahulu beliau menghadiri mesyuarat pimpinan Pakatan Rakyat di sini.

Sebelum ini, Utusan Malaysia diberi tempoh tujuh hari agar memohon maaf bermula dari tarikh karikatur itu disiarkan pada 15 Jun lalu.

Selain itu, Dewan Pemuda PAS Pusat juga mahu Utusan Malaysia mengambil tindakan ke atas pelukis karikatur itu yang hanya dikenali sebagai “Miki.”

"Kita juga akan mulakan kempen boikot Utusan di seluruh negara," katanya.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3965-demo-seluruh-negara-bantah-utusan-esok

Polis arah jangan jual baju BersihHarakahdaily, KUALA LUMPUR, 23 Jun 2011 : Polis malam tadi mengarahkan seorang aktivis PKR, Razali Abd Ghafur agar tidak menjual baju berwarna kuning bercetak perkataan 'Bersih' kepada orang ramai atau bakal berdepan tindakan.

Amaran tersebut yang didakwa "arahan pihak atasan" diberikan kepada beliau pada majlis ceramah Jelajah Selangor Tawan Malaysia (Jelas 2) di Kampung Sungai Merab Luar, Bangi.

Ceramah tersebut dihadiri Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafiei, Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan Ketua AMK Negeri Sembilan, Nazree Yunus.

"Pada mulanya dia datang ke gerai saya, minta ambil gambar. Lepas ambik gambar, saya tanya awak siapa. Dia bagtau dia polis sambil tunjuk IC polis.

"Kemudian dia ambik dua helai baju Bersih, dan suruh saya jangan jual baju itu. Katanya arahan dari atasan," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Menurutnya, beliau kemudiannya dijemput ke Balai Polis Datuk Abu Bakar Baginda dan dirakam kenyataan selama 20 minit.

Arahan tersebut dipercayai ada kaitan dengan rancangan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) yang mahu mengadakan himpunan aman 9 Julai ini.

Dalam respon segera, Shuhaimi turut mempersoal tindakan pihak berkuasa itu.

"Sejak bila jual baju tak boleh? Umno BN makin gila," tulisnya di Twitter.

Sebelum ini, polis juga telah memberi amaran kepada penganjur himpunan itu agar membatalkan hasrat mereka.

Ratusan laporan polis juga turut dibuat diseluruh negara termasuk oleh Umno.

Selain itu, polis juga memberi amaran akan membuat tangkapan awal sebagai pencegahan.

Bagaimanapun, Bersih sehingga kini tetap dengan pendirian akan meneruskan himpunan itu.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3962-polis-arah-jangan-jual-baju-bersih

Polis perlu BERSIHkan anggota mereka duluNampaknya polis perlu BERSIHkan anggota-anggota mereka terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan kepada peserta Perhimpunan BERSIH. Tak sampai tempoh sebulan seorang pegawai kanan polis dan lima anggota pangkat bawah ditahan berkaitan kes pengedaran dan penggunaan dadah. Kemudian enam orang anggota polis yang lain pula ditahan atas kes yang sama, sehinggakan Bahagian Narkotik Bukit Aman dalam perancangan untuk dirombak.

HARAPKAN PAGAR, PAGAR MAKAN PADI ! Gaji dah naik masih tak cukup lagi ke ?

Shake-up for police narcotics dept
The Star, Thursday June 23, 2011

KUALA LUMPUR: The police are planning a reshuffle of the Bukit Aman Narcotics Criminal Investigation Department following reports that its officers and staff were involved in drug-related offences.

Bukit Aman Narcotics Criminal Investigation Department director Datuk Noor Rashid Ibrahim did not rule out this possibility as well as the restructuring of daily tasks in the department.

“These are among the measures to be taken so that we can investigate where they got their drug supply, their purpose of getting the drugs, and also to investigate their property, if there is proof they are involved in selling drugs,” he said yesterday.

He said this following the detention of several officers from the narcotics branch for offences under the Dangerous Drugs Act recently.

On May 31, a senior police officer and five lower-ranking personnel from the narcotics division here were detained for alleged drug trafficking.

On June 17, six policemen from the Petaling police station were detained for a similar offence. They also tested positive for drugs.

Noor Rashid said 896 people, including 92 women, had been detained since April for drug trafficking.

He said the police had also uncovered 11 drug processing laboratories eight in Penang, two in Selangor and one in Kedah.

During the period, he said the department had sealed property worth RM26.7mil, believed to be obtained through drug trafficking activities.

Between January and June, the police have detained 79,335 people for various drug offences and seized various types of drugs worth RM148.23mil, he added. - Bernama

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2011%2F6%2F23%2Fnation%2F8957408

6/22/11

Wartawan Utusan lagi hebat dari Ketua Polis N.SembilanEntah macamana wartawan dan Ketua Pengarang Utusan Malaysia ni lagi hebat maklumat risikan mereka hingga mereka mendakwa Maahad Ittiba As Sunnah di Kuala Pilah terlibat dengan fahaman terrorisma. Ketua Polis Negeri Sembilan sendiri, Datuk Osman Salleh menegaskan tiada bukti yang menunjukkan tempat tersebut dijadikan tempat latihan untuk menjatuhkan kerajaan.

Siapa yang tak buat kerja sekarang atau siapa yang betul? Utusan atau PDRM? Ketua Pengarang Utusan atau Ketua Polis Negeri Sembilan?

Tak payah tanya polis, Malaysia pun ada Kor Risik Tentera yang hebat, kenapa tak rujuk kepada Kor Risik Tentera ini?

COPS: NO PROOF LINKING JI TO NEGRI RELIGIOUS SCHOOLS
The Star, Wednesday June 22, 2011

SEREMBAN: There is no evidence linking several religious schools here to Indonesia’s Jemaah Islamiah group.

Negri Sembilan police chief SAC Datuk Osman Salleh said there was also no proof to suggest they had been turned into training grounds for students to overthrow the Government.

“Our investigations show there is no such link. We will, however, continue with our probe,” he told reporters here.

He was commenting on a front-page report in a Bahasa Malaysia daily which said that students at religious schools in Kuala Pilah and Tampin had been told to take part in street demonstrations to overthrow the Government.

The newspaper also quoted an official of the school in Kuala Pilah who admitted that leader of Jemaah Islamiah Abu Bakar Bashir visited the school in 1995 but denied allegations that it was involved in spreading Islamic militancy.

SAC Osman said police hoped to interview several individuals, including students of these schools following the report.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2011%2F6%2F22%2Fnation%2F8945733

MAAHAD, SEKOLAH AGAMA TERLIBAT
Utusan Malaysia 20 Jun 2011

SEREMBAN 19 Jun – Selepas pendedahan mengenai sebuah maahad di negara ini yang merekrut belia berasaskan ideologi pemimpin militan Jemaah Islamiah (JI), gerakan yang sama itu juga dikatakan aktif mempengaruhi belia seawal usia 16 tahun di beberapa sekolah agama dan maahad di Negeri Sembilan.

Dalam pada itu, tinjauan Utusan Malaysia di sebuah maahad yang dipercayai menjalankan kegiatan tersebut di Kuala Pilah hari ini mendapati, terdapat beberapa individu berada di kawasan maahad sedang menunggu untuk menunaikan solat Maghrib secara berjemaah.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0620&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

Maksiat di Negeri Sembilan mengundang balaMAKSIAT UNDANG BALA
Oleh Dr. Burhanuddin Abdul Jalal

Utusan Malaysia 22 Jun 2011

SEJARAH membuktikan umat terdahulu dibinasakan Allah SWT akibat maksiat yang dilakukan. Iblis diusir oleh Allah daripada syurga kerana maksiat yang dilakukan. Begitu juga kisah umat Nabi Nuh yang tenggelam dilanda banjir juga kerana maksiat.

Firman Allah yang bermaksud: Maka Kami bukakan pintu-pintu langit, dengan menurunkan hujan yang mencurah-curah dan Kami jadikan bumi memancarkan mata air-mata air (di sana sini), lalu bertemulah air (langit dan bumi) itu untuk (melakukan) satu perkara yang telah ditetapkan. (al-Qamar: 11 dan 12)

Allah menenggelamkan Firaun dan tentera-tenteranya juga kerana maksiat dan dosa-dosa yang dilakukan (rujuk ayat 40 surah al-Qasas).

Begitu juga yang berlaku terhadap kaum Lut yang mengingkari hukum dan ketetapan Allah. Orang lelaki dari kaum Lut mengamalkan seks songsang sesama lelaki iaitu liwat atau homoseksual. Perbuatan ini amat dilaknat oleh Allah.

Allah menghantar malaikat Jibrail kepada kaum Lut dan malaikat Jibrail menggunakan hujung sayapnya mengangkat perkampungan mereka dan menghempaskan kembali ke bumi (rujuk ayat 74 surah al-Hijr).

Selain itu, Allah juga telah melenyapkan Kaum Ad dan kota mereka yang hebat itu (rujuk ayat sembilan surah al-Ahzaab).

Selanjutnya adakah kita tidak mengambil iktibar terhadap musibah akibat maksiat yang dilakukan oleh kaum Bani Israel. Allah memberikan gambaran tentang hukuman yang dikenakan terhadap Bani Israel.

Allah berfirman yang bermaksud: Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu) kali yang pertama dari dua (kederhakaan) itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah dan amat ganas serangannya lalu mereka menjelajah di Segala ceruk rantau (membunuh dan membinasakan kamu); dan (Sebenarnya peristiwa itu) adalah satu janji yang tetap berlaku. (al-Israk: 5).

Berdasarkan kisah-kisah umat yang telah dihukum oleh Allah, tentu sekali kita dapat menganalisis atau muhasabah diri tentang dosa-dosa atau maksiat yang telah dilakukan sama semalam, kelmarin atau dosa-dosa 100 tahun yang lalu.

Semuanya menjadi sebab musabab malapetaka yang perlu kita hadapi selagi kita keseluruhannya tidak memohon taubat kepada Allah.

Ini berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Bila terjadi maksiat di kalangan umatku, maka Allah akan memberikan azabnya untuk semua (riwayat Ahmad)."

Oleh yang demikian, sewajarnya kita merenung pengertian yang tersurat dan yang tersirat daripada hadis tersebut. Ini kerana secara realitinya memang berlaku terhadap umat yang terdahulu, kerana akibat dosa yang telah mereka lakukan mengakibatkan umat telah binasa dan dihukum oleh Allah.

Dalam satu kisah peperangan, setelah tentera Muslim menewaskan pasukan musuh dan menawan Qubrus dengan mengalahkan tentera Rumawi, keseluruhan tentera Islam bergembira merayakan kemenangan. Tetapi Abu Dardak seorang sahabat besar menangis.

Apabila ditanya mengapa beliau dalam kesedihan, Abu Dardak menjawab: "Aku menangisi umat yang telah melakukan kemaksiatan dan Allah telah meminggirkan mereka."

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0622&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_03.htm

PANTAI MAKSIAT
Harian Metro 20 Jun 2011

PORT DICKSON: Biarpun berada di tempat tumpuan awam, segelintir pasangan remaja dikesan tidak segan silu melakukan adegan tidak senonoh di pantai berhampiran Batu 3, Bagan Pinang, di sini, sekali gus menimbulkan rasa tidak selesa pengunjung.

Malah, aktiviti berkelah di tepi pantai sepatutnya dijadikan medan mengeratkan hubungan kekeluargaan, namun pengunjung disajikan dengan adegan bercumbu pasangan kekasih. Bukan saja duduk berdua-duaan di kawasan terpencil dan gelap, namun pasangan terbabit berpelukan dan bercumbu.

Tinjauan Metroplus mendapati kebanyakan mereka bukan saja berkunjung dan melakukan aktiviti tidak bermoral terbabit pada waktu siang, sekali gus membawa pada waktu tengah malam sehingga awal pagi di persisiran pantai mahupun di dalam kereta.

Penduduk tempatan mendakwa, kebanyakan pasangan berusia 20-an termasuk pelajar kolej swasta dari daerah ini mahupun negeri lain selalu berkunjung ke situ antara jam 5 petang hingga ke awal pagi.

Pengunjung, Nourzita Hamidon, 34, berkata dia tidak selesa berkelah dengan keluarga apabila melihatkan aksi melampau segelintir pasangan yang dipertontonkan kepada kanak-kanak.

“Mereka bukan saja beraksi dengan liuk badan yang memalukan, malah turut berpakaian tidak sopan hingga memperlihatkan alur dada dan punggung ketika duduk bersama pasangan.

“Malah, anak-anak pernah bertanya mengenai cara pemakaian mereka yang terdedah dan kelakuan sumbang pasangan terbabit,” katanya.

Katanya, sejak kawasan jalan pantai itu dinaik taraf dengan kemudahan letak kereta, ia sering dipenuhi kenderaan yang berhenti khususnya malam minggu, sekali gus pengunjung lain merakamkan adegan manja pasangan kekasih di dalam kenderaan.

Seorang lagi pengunjung dikenali sebagai Harun, 42, berkata kawasan berkenaan kadangkala tidak sesuai dijadikan lokasi kunjungan mereka yang sudah berkeluarga kerana khuatir adegan tidak senonoh itu dilihat kanak-kanak.

Katanya, pihak bertanggungjawab perlu melakukan pemantauan dan rondaan berterusan bagi membendung gejala itu yang semakin berleluasa dan mengundang rasa tidak senang di kalangan pengunjung.

http://www.hmetro.com.my/articles/Pantaimaksiat/Article/

6/20/11

Utusan kaitkan ulama Umno dengan pengganas JIMacamana akhbar Utusan Malaysia boleh kaitkan ulama muda Umno dengan kononnya kegiatan militan Jemaah Islamiah (JI)? Adakah Utusan tak buat kajian sebelum keluarkan artikel di bawah ini di mana sebuah maahad di Kuala Pilah tempat dimana ulama muda Umno ditangkap penguatkuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan kerana mengajar tanpa tauliah dikaitkan pula dengan JI.

Agaknya Utusan hendak mengkritik Umno tanpa mereka sedari.

Hentam sajalah Labu !


MAAHAD, SEKOLAH AGAMA TERLIBAT
Utusan Malaysia 20 Jun 2011

SEREMBAN 19 Jun – Selepas pendedahan mengenai sebuah maahad di negara ini yang merekrut belia berasaskan ideologi pemimpin militan Jemaah Islamiah (JI), gerakan yang sama itu juga dikatakan aktif mempengaruhi belia seawal usia 16 tahun di beberapa sekolah agama dan maahad di Negeri Sembilan.

Dalam pada itu, tinjauan Utusan Malaysia di sebuah maahad yang dipercayai menjalankan kegiatan tersebut di Kuala Pilah hari ini mendapati, terdapat beberapa individu berada di kawasan maahad sedang menunggu untuk menunaikan solat Maghrib secara berjemaah.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0620&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

ULAMA MUDA UMNO DIBENAR CABAR MAJLIS AGAMA NEGERI SEMBILAN
PUTRAJAYA, 5 Julai — Mahkamah Persekutuan hari ini membenarkan ulama muda menyertai Umno bulan lalu, Fathul Bari Mat Jahya dan rakannya untuk mencabar Majlis Agama Islam Negeri Sembilan mendakwa mereka menyampaikan kuliah agama tanpa tauliah di negeri itu menggunakan Seksyen 53(1) Enakmen Jenayah Syariah Negeri Sembilan 1992 (Pindaan 2004).
http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ulama-muda-umno-dibenar-cabar-majlis-agama-negeri-sembilan/

40 ULAMA MUDA SERAH BORANG KEANGGOTAAN UMNO KEPADA NAJIB
KUALA LUMPUR, 25 Jun 2010 (Bernama) -- Seramai 40 orang terdiri daripada ulama muda hari ini menyerahkan borang bagi menganggotai Umno kepada Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Seorang lagi ulama Fathul Bari Mat Jahya, 29, berkata langkah mereka menganggotai Umno itu berikutan janji Umno untuk memastikan pihak ilmuan dapat meneruskan kerja-kerja dakwah mereka.
http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=508814

PENDAKWAH PERLU ADA TAULIAH - JHEAINS
SEREMBAN 2 Mac 2010 (Utusan Malaysia) - Pengarah JHEAINS, Johani Hassan berkata, pendakwah yang hendak mengajar atau berceramah di negeri ini perlu terlebih dahulu mendapatkan pengesahan dan tauliah daripada jabatan itu.

Katanya, JHEAINS tidak pernah berkompromi dalam soal itu, malahan bertegas terhadap perkara berkaitan tauliah demi kepentingan umat keseluruhannya.
Mengenai penahanan anak bekas Mufti Perlis, Fathul Bari Mat Jahya, 30, sewaktu berceramah di Maahad Ittiba Sunnah, Kuala Pilah pada 28 Februari lalu, Johani berkata, surat pemakluman telah pun diberikan kepada pihak penganjur.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0303&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_19.htm

Malaysia dilanda bala wabak Tibi sekarangPATI punca penyakit tibi.
Utusan Malaysia 20 Jun 2011 - Peningkatan kes Tibi di negara ini dipercayai berpunca daripada kemasukan pendatang asing tanpa izin (PATI) yang tahap kesihatan mereka memang diragui.

Katanya, kerajaan melakukan pelbagai program bagi membendung wabak itu, tetapi ia muncul kembali akibat kehadiran golongan berkenaan.

“Jika di negara terbabit, mereka tidak diberi suntikan pencegahan wajib seperti suntikan bacillus calmette-guerin (BCG),” katanya.

Justeru, beliau meminta orang ramai supaya berhati-hati agar tidak dijangkiti penyakit berbahaya tersebut.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0620&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_08.htm

TIBI: KEMENTERIAN KESIHATAN PERLU BERTINDAK SEGERA
KUALA LUMPUR, 10 Jun 2011 : Kementerian Kesihatan digesa bertindak segera untuk membanteras penyakit Tibi yang sedang menular di Selangor sekarang, terutama di kawasan Ampang Jaya.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor, Iskandar Abdul Samad menjelaskan, tindakan segera dari Kementerian Kesihatan amat perlu berikutan beberapa kes penyakit Tibi yang dikesan oleh Hospital Ampang baru-baru ini.

Menurut beliau, contohnya, seorang pengetua sekolah di Pandah Indah telah koma baru-baru ini selama 28 hari kerana diserang penyakit itu.
http://bm.harakahdaily.net/index.php/separator-berita-utama/world/77-negeri-selangor/3738-tibi-kementerian-kesihatan-perlu-bertindak-segera

KES PENYAKIT TIBI MENINGKAT
April 1, 2011
KUALA LUMPUR – Seramai 19,337 penduduk Malaysia dilaporkan mengalami penyakit batuk kering atau Tuber kulosis (Tibi) sepanjang tahun lalu. Justeru, Kementerian Kesihatan mengesa mereka yang mengalami tanda-tanda penyakit http://mynewshub.my/bm/2011/04/01/kes-penyakit-tibi-penduduk-malaysia-meningkat/

TUBERCULOSIS RISES AGAIN IN MALAYSIA
22/08/2010
Tuberculosis, once under control in Malaysia, is spreading again due to private doctors' failure to realise that the disease has re-emerged and has risen with the migration of people from high-risk countries.
http://www.demotix.com/news/416648/tuberculosis-rises-again-malaysia

KNOWING THE DISEASE
Sunday October 24, 2010
UNLIKE diseases that attack the lungs such as SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), not everyone infected with the tuberculosis (TB) bacteria becomes sick.
“We are facing a silent spread of the disease, because if I infect you, you only have a 5-10% of chance of becoming sick,” says World Health Organisation (WHO) Western Pacific adviser for TB Dr Catharina van Weezenbeek.
http://thestar.com.my/health/story.asp?file=/2010/10/24/health/7230369&sec=health

TIBI TIDAK MENGENAL MANGSA
Utusan Malaysia
KEHADIRAN penyakit ini di kalangan masyarakat memang tidak disedari kerana ia merebak melalui udara dan titisan cecair badan daripada pesakit kepada orang lain. Penyakit ini berjangkit dengan mudah dan tidak mengenal mangsa.
Tidak ketinggalan, kebanjiran pendatang asing juga dikaitkan dengan penyebaran tibi secara meluas.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0322&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm

6/19/11

Rembau Hari IniBuat orang Negeri Sembilan khususnya warga Rembau. Dapatkan maklumat terkini perkembangan di Rembau sekitar Chembong, Kota, Penajis, Bongek, Pedas, Gadong, Astana Raja, Ulu Sepri dan lain-lain kawasan sekitarnya antaranya perkembangan pembinaan hospital Rembau, UITM Rembau, Landasan Terbang Rembau di Rembau Hari Ini pada pautan berikut http://rembau-hari-ini.blogspot.com/

Enam Pegawai Polis KL jadi Pengedar DadahENAM PEGAWAI POLIS DITAHAN KERANA EDAR DADAH.
KUALA LUMPUR 18 Jun 2011 : Seorang pegawai kanan polis dan lima anggota berpangkat rendah yang bertugas di bahagian narkotik di sekitar Kuala Lumpur ditahan kerana disyaki terlibat dengan pengedaran dadah.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata kesemua mereka yang berumur dalam lingkungan 30-an itu ditahan dua minggu lepas.

"Sekarang ini mereka ditahan dan berada di bawah siasatan mengikut Seksyen 3(1) Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) 1952," katanya kepada pemberita, di sini, Sabtu.

Beliau turut menasihatkan semua ketua polis peringkat negeri negeri dan daerah agar memantau pegawai dan anggota di bawah jagaan mereka bagi memastikan kejadian berulang.

http://www.mstar.com.my/berita/jenayah/cerita.asp?file=/2011/6/18/mstar_jenayah/20110618152811&sec=mstar_jenayah

6 POLIS DITAHAN EDAR DADAH
KUALA LUMPUR 18 Jun - Harapkan pagar, pagar makan padi. Itulah pepatah sesuai bagi seorang pegawai dan lima anggota polis yang diamanahkan tugas untuk membanteras kegiatan pengedaran dadah.

Keenam-enam mereka yang bertugas dalam cawangan narkotik di sini, sepatutnya memburu pengedar dadah tetapi sebaliknya mengambil kesempatan untuk terlibat sama dalam kegiatan mengedar dadah kepada para penagih di sekitar ibu negara.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0619&pub=Utusan_Malaysia&sec=Jenayah&pg=je_02.htm

POLIS EDAR DADAH SINDIKET DITAHAN

KUALA LUMPUR - Seorang kanan polis dan lima anggota berpangkat rendah yang bertugas di bahagian narkotik di sini ditahan kerana disyaki terlibat dengan pengedaran dadah.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, kesemua mereka yang berumur dalam lingkungan 30-an itu ditahan dua minggu lepas.
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0619&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

6/17/11

Umno bunuh pengusaha kereta terpakai Bumiputera?Semakin hari rakyat, usahawan diperkenalkan dengan pelbagai akta dan undang-undang baru. Antaranya kereta terpakai perlu menjalani pemeriksaan Puspakom. Eloklah tu, pengusaha kereta terpakai bumiputera dah mula protes, mengatakan Akta ini MEMBUNUH PENGUSAHA DALAM KALANGAN BUMIPUTERA.

HIDUP MELAYU !

Apa boleh buat UMNO, PERKASA dan UTUSAN sibuk buat laporan polis Perhimpunan BERSIH, Bukannya nak MEMBELA PENIAGA MELAYU !

BANTAH PINDAAN AKTA.

Sinar Harian 17 Jun 2011 - Persatuan Perniagaan Kenderaan Negeri Melaka mendakwa, pengguna akan menerima kesan sekiranya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) meneruskan pindaan terhadap Akta Sewa Beli 1967 yang berkuat kuasa semalam.

Mengikut pindaan itu, katanya, semua kereta terpaksa melalui pemeriksaan tambahan 14 perkara sebelum ia boleh dipindah milik kepada pembeli baru.

PENGUSAHA JUALAN KERETA TERPAKAI, ZAINAL ABU BAKAR, 38, PULA MENDAKWA, AKTA BERKENAAN JUGA AKAN MEMBUNUH PENGUSAHA DALAM KALANGAN BUMIPUTERA.

“Syarat akta berkenaan juga memaksa pengusaha melangsaikan segala baki pinjaman kenderaan terpakai dalam tempoh tujuh hari sebelum membolehkan pembeli membeli kereta baru.

“Ia sudah pasti membebankan pengusaha yang kekurangan modal untuk meneruskan perniagaan mereka,” katanya, sambil mendakwa ramai pengusaha bumiputera akan gulung tikar.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9199323.asp

Artikel berkaitan sebelum ini :

SEMUA PENJUAL KERETA AKAN SOKONG PAKATAN RAKYAT http://amkns.blogspot.com/2011/05/semua-penjual-kereta-akan-sokong.html

JUAL KERETA TERPAKAI KENA PERIKSA AIRCOND, GILA KE?
http://amkns.blogspot.com/2011/06/jual-kereta-terpakai-kena-periksa.html

Bila Utusan promo Judi, JKKK dicekup berjudiAhli JKKK wanita dicekup berjudi – KANGAR : Seorang wanita yang juga ahli Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) sebuah kampung di Mata Ayer di sini, adalah antara empat kaki judi yang dicekup polis dalam serbuan pada Ahad lalu.

( Artikel sebelum ini HIDUP MELAYU, HIDUP JUDI, MENANG SORAK, KAMPUNG TERGADAI di http://amkns.blogspot.com/2011/05/hidup-melayu-hidup-judi-menang-sorak.html )

Dia bersama seorang lagi wanita termasuk dua lelaki berusia umur 40-an itu ditahan sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Perjudian, Kongsi Gelap dan Pelacuran (D7) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Arau di Kampung Cikgu Ali, di sini.

Ketua Polis Daerah Arau, Superintendan Mohd Nadzri Hussain, berkata pihaknya menyerbu premis berkenaan kira-kira jam 10.30 malam ketika kawasan berkenaan dipenuhi hampir 10 pemain sedang leka bermain judi belangkas.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/AhliJKKKwanitadicekupberjudi/Article/index_html

Seronoknya, Pendidikan Seks di sekolah November iniPendidikan Seks telah mula diajar di semua kem PLKN. Kini Pendidikan Seks akan mula diajar disemua sekolah di Malaysia bermula November 2011 nanti. Adakah objektif pendidikan seks untuk mencegah zina atau untuk mencegah kehamilan ketika berzina?

Apakah apabila orang Melayu mula faham pendidikan seks, mereka akan lebih faham cara berzina yang selamat tanpa perlu hamil dan buang bayi?

Objektif pendidikan seks di negara barat adalah untuk mengelakkan kehamilan apabila berzina di kalangan remaja seperti dilaporkan pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/10/pendidikan-seks-di-seluruh-sekolah-di.html


PENDIDIKAN SEKS MULA DIAJAR DI SEKOLAH NOVEMBER INI
Utusan Malaysia 17 Jun 2011

RAUB 16 Jun – Modul Program Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS) untuk pelajar sekolah akan mula diperkenalkan kepada murid tahun satu bermula November ini.

Ketua Pengarah Lembaga Penduduk, Pembangunan dan Keluarga Negara (LPPKN),

Datuk Aminah Abdul Rahman berkata, keputusan itu dibuat selepas modul tersebut dapat diterima dengan baik oleh pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang kini didedahkan dengan PKRS.

Menurutnya, pelajar sekolah rendah dan menengah akan mengikuti modul yang berbeza berdasarkan tahap usia mereka.

"Berdasarkan tinjauan dan maklumat balas yang diterima daripada pelatih PLKN seluruh negara ternyata mereka sangat gembira dengan kandungan modul itu yang mula dipelajari sejak dua hari lalu.

"Menurut mereka, modul yang dipelajari itu sangat berguna dan tidak pernah dibincangkan dengan keluarga sebelum ini,'' katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke PLKN Benum Hill Resort dekat sini hari ini.

Hadir sama Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechil.

Menurut Aminah, modul tersebut akan mula diajar kepada murid tahun satu selepas selesai peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Katanya, pendidikan itu bukan perkara baru kerana ia mengambil modul sedia ada yang diperbaharui dan digubal semula.

Dalam perkembangan lain, beliau memberitahu, para pelatih PLKN memberikan reaksi positif terhadap kandungan modul tersebut kerana mereka mendapat maklumat dengan kaedah yang betul.

"Modul tersebut lebih kepada membentuk golongan remaja yang sihat, berdaya tahan, berakhlak, bertanggungjawab serta berupaya menghadapi cabaran perubahan dalam kehidupan masa kini,'' katanya. - Utusan

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0616&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_38.htm

6/16/11

Wabak penyakit Tibi sedang menular di MalaysiaTibi: Kementerian Kesihatan perlu bertindak segera

KUALA LUMPUR, 10 Jun 2011 : Kementerian Kesihatan digesa bertindak segera untuk membanteras penyakit Tibi yang sedang menular di Selangor sekarang, terutama di kawasan Ampang Jaya.

Pihak kementerian juga digesa mengadakan gerak kerja pengesanan penyakit itu di sekolah-sekolah, tapak-tapak pembinaan dan penempatan-penempatan warga asing di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor, Iskandar Abdul Samad menjelaskan, tindakan segera dari Kementerian Kesihatan amat perlu berikutan beberapa kes penyakit Tibi yang dikesan oleh Hospital Ampang baru-baru ini.

Menurut beliau, contohnya, seorang pengetua sekolah di Pandah Indah telah koma baru-baru ini selama 28 hari kerana diserang penyakit itu.

Katanya, oleh itu, satu kempen kesedaran perlu diadakan agar masyarakat dapat mengenal pasti tanda-tanda awal penyakit yang merbahaya itu.

"Pihak kementerian juga mesti mengadakan gerak kerja pengesanan di sekolah-sekolah, tapak-tapak pembinaan dan penempatan-penempatan warga asing seperti di Kampung Pandan, Pandan Mewah dan Lembah Jaya," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.

Beliau yang juga Adun Chempaka menjelaskan, menurut beberapa pihak, penyakit Tibi itu telah dibawa masuk ke negara ini oleh pendatang-pendatang asing.

Katanya, penyakit Tibi telah hampir pupus di negara kita, tetapi kini telah muncul kembali apabila berlaku kebanjiran pendatang asing.

"Kementerian Kesihatan mestilah memandang serius perkara ini dan tidak menunggu sehingga lebih ramai penduduk Ampang Jaya dijangkiti penyakit tersebut," katanya.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/separator-berita-utama/world/77-negeri-selangor/3738-tibi-kementerian-kesihatan-perlu-bertindak-segera

Kes Penyakit Tibi Meningkat
April 1, 2011

KUALA LUMPUR – Seramai 19,337 penduduk Malaysia dilaporkan mengalami penyakit batuk kering atau Tuber kulosis (Tibi) sepanjang tahun lalu. Justeru, Kementerian Kesihatan mengesa mereka yang mengalami tanda-tanda penyakit http://mynewshub.my/bm/2011/04/01/kes-penyakit-tibi-penduduk-malaysia-meningkat/

Tuberculosis Rises Again In MalaysiaMedia Summary
22/08/2010
Tuberculosis, once under control in Malaysia, is spreading again due to private doctors' failure to realise that the disease has re-emerged and has risen with the migration of people from high-risk countries.
http://www.demotix.com/news/416648/tuberculosis-rises-again-malaysia

Sunday October 24, 2010
Knowing the disease
UNLIKE diseases that attack the lungs such as SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), not everyone infected with the tuberculosis (TB) bacteria becomes sick.
“We are facing a silent spread of the disease, because if I infect you, you only have a 5-10% of chance of becoming sick,” says World Health Organisation (WHO) Western Pacific adviser for TB Dr Catharina van Weezenbeek.
http://thestar.com.my/health/story.asp?file=/2010/10/24/health/7230369&sec=health

Tibi tidak mengenal mangsa
Utusan Malaysia
KEHADIRAN penyakit ini di kalangan masyarakat memang tidak disedari kerana ia merebak melalui udara dan titisan cecair badan daripada pesakit kepada orang lain. Penyakit ini berjangkit dengan mudah dan tidak mengenal mangsa.
Tidak ketinggalan, kebanjiran pendatang asing juga dikaitkan dengan penyebaran tibi secara meluas.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0322&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm

Jual kereta terpakai kena periksa aircond, gila ke?Kerja gila ke, penjual kereta atau mana-mana rakyat yang nak jual kereta lama mereka perlu periksa pendingin udara di Puspakom. Senang cerita, tutup saja bisnes kereta terpakai ni. Rakyat pakai kereta sampai buruk, lepas tu jual sebagai besi buruk. Beli kereta baru lagi senang, tambah hutang lagi 9 tahun. Itu baru dinamakan Rakyat Didahulukan , Pencapaian Diutamakan.

Kisah sebelum ini, Tak lakulah kereta terpakai, kerajaan UMNO/BN tambah lagi beban rakyat di http://amkns.blogspot.com/2011/04/tak-lakulah-kereta-terpakai-tambah-lagi.html

PENGUSAHA KERETA TERPAKAI TERUS BERDEMO
Malaysiakini 15 Jun 2011

Persatuan Perniagaan Kenderaan Negeri Melaka meminta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengkaji semula pindaan terhadap Akta Sewa Beli 1967 yang berkuatkuasa hari ini.

Mereka mendakwa ia akan mendatangkan kesan terhadap pengguna dan juga industri penjualan kenderaan di negara ini.

Menurut Naib Presidennya, Raymond Choo, akta berkenaan akan mengakibatkan pengguna terpaksa menanggung kos jauh lebih tinggi bagi perlaksanaan peraturan baru itu.

Katanya, mengikut pindaan itu, semua kereta terpakai terpaksa melalui pemeriksaan tambahan 14 perkara sebelum sesuatu kenderaan itu dibolehkan dipindah milik kepada pembeli baru.

"Pemeriksaan tambahan 14 perkara itu atau dikenali sebagai B7 tidak termasuk pemeriksan wajib 4 perkara iaitu disebut B5.

"Sebelum ini hanya bayaran RM30 untuk pemeriksaan B5 namun ia meningkat kepada RM90 untuk pemeriksaan B7 sebaik akta itu berkuatkuasa," katanya ketika menyertai demonstrasi aman bersama lebih 100 pengusaha kenderaan terpakai bagi menbantah pindaan itu di Melaka hari ini.

Pendingan udara

Beliau berkata, sebelum ini B5, hanya membabitkan pemeriksaan enjin, badan, cermin dan penyambungan kenderaan tetapi dengan terlaksananya B7 akan melalui syarat yang lebih ketat.

"Perlaksanaan syarat tambahan itu antaranya turut mewajibkan semua kenderaan terpakai di pasang pendingin udara sebelum membolehkan ia dipindah milik.

"Untuk memenuhi semua syarat berkenaan, sudah pasti akan melibatkan kos lebih tinggi sehingga akan menjejaskan harga kenderaan terbabit.

"Jikalau sebelum ini, kami perlu memperuntukkan masa sekurang-kurang 3 hingga 4 jam di Puspakom tetapi dengan pemeriksaan tambahan ini akan mengambil masa yang lebih lama," katanya.

Raymond mendakwa, perlaksanaan tersebut sudah pasti akan menyebabkan harga kereta terpakai menjadi lebih rendah sehingga pengguna akan lebih suka memilih untuk terus menggunakan kereta berkenaan daripada ditukar baru.

"Yang turut menerima kesan, sudah pasti industri perbankan kesan dari kelembapan penjualan kenderaan terbabit.

"Malah kalangan pengusaha yang kekurangan modal juga akan merasa lebih terimpit apabila perlaksaan akta tersebut turut mensyaratkan kedai kereta melangsaikan segala baki pinjaman kenderaan terpakai dalam tempoh tujuh hari sebelum dijual kepada membeli baru," katanya yang mendakwa ramai pengusaha akan gulung tikar selepas ini.

http://malaysiakini.com/news/167022