KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

7/31/11

Najib disambut ribut luar biasa di PD 30 Julai 2011Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah berada di Port Dickson pada 30 Julai 2011 kerana buat pertama kali dalam sejarah Perbarisan Tamat Latihan bersama ATM dan PDRM. Tidak lama selepas itu ribut luar biasa yang amat dahsyat melanda Port Dickson hingga kubah menara masjid jatuh, kereta-kereta remuk dihempap pokok, tiang elektrik tumbang, pokok tumbang, khemah berterbangan.

Saksikan gambar-gambar eksklusif tersebut yang tidak terdapat di TV1, TV3, Utusan pada pautan di bawah ini :

RIBUT DI PORT DICKSON : RENUNGAN BUAT DIRI YANG LALAI
http://lobai-kampung.blogspot.com/2011/07/ribut-di-port-dickson-renungan-buat.html

RIBUT LUAR BIASA SAMBUT ROSMAH DAN NAJIB KE PD ?
http://chegubard.blogspot.com/2011/07/ribut-luar-biasa-sambut-rosmah-dan.html

PERBARISAN ATM-PDRM DAN HUJAN RIBUT
http://adampelik.blogspot.com/2011/07/perbarisan-atm-pdrm-dan-hujan-ribut.htmlMAKSIAT DI NEGERI SEMBILAN MENGUNDANG BALA
http://amkns.blogspot.com/2011/06/maksiat-di-negeri-sembilan-mengundang.html

ISLAM MAKIN TERPINGGIR DI N.SEMBILAN, MAKSIAT MAKIN BERLELUASA
http://amkns.blogspot.com/2011/02/islam-makin-terpinggir-di-nsembilan.html

Ribut landa PD
Sinar Harian 31 Julai 2011

PORT DICKSON – Hujan lebat dan angin kuat yang berlaku sekitar kira-kira 11 pagi semalam mengakibatkan banyak pokok tumbang dan menghalang lalu lintas.

Tinjauan Sinar Harian mendapati, pokok tumbang menghempap kenderaan yang di parkir di bawahnya, malah ada yang menimpa rumah dan mengakibatkan kerosakan teruk. Bumbung beberapa rumah dan bangunan banyak diterbangkan angin kuat berkenaan sementara beberapa kawasan rendah juga dinaiki air serta berlaku banjir kilat.

Dalam pada itu, kejadian hujan berterusan hampir dua jam itu mengakibatkan beberapa orang cedera dan dikejarkan ke Hospital Port Dickson untuk rawatan lanjut.

Yang di-Pertua Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD), Abd Wahab Shamsuddin berkata, MPPD mengerahkan petugas terlibat untuk menggerakkan kerja pembersihan terutamanya di kawasan tumpuan ramai seperti jalan raya dan kawasan pantai.

“Petugas daripada Majlis Perbandaran Seremban (MPS) juga disalurkan untuk membantu mempercepat kerja pembersihan dilakukan MPPD,” katanya kepada Sinar Harian, di sini semalam.

Abd Wahab berkata, kerja pembersihan akan dilakukan secara berterusan dan memfokuskan dikawasan tumpuan ramai sebelum masuk ke kawasan perumahan dan perkampungan.

“Kerja pembersihan tidak dapat dilakukan serentak memandangkan kejadian seumpama ini adalah antara terburuk pernah berlaku dan membabitkan kawasan sangat luas di samping kekangan petugas.

“Bagaimanapun, kerja pembersihan akan dilakukan dengan segera bagi menjamin keselesaan orang ramai,” katanya.

Dalam pada itu, seorang pengunjung, Siti Shamsiah Shaharuddin, 50, yang datang dari Pulau Pinang untuk melihat anaknya tamat latihan pada Majlis Tamat Latihan Perdana Siri 1/2011 di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) semalam berkata, dia melihat kejadian bumbung di pentas utama padang kawat kaki Pusasda diterbangkan angin.

“Keadaan sangat kelam kabut ketika itu, masing-masing berlari menyelamatkan diri.

“Beberapa guruh kuat juga menakutkan ramai orang sebelum kejadian pokok tumbang dan menghempap beberapa kenderaan yang di parkir di kawasan padang,” katanya.

Dalam pada itu, seorang peniaga pasar malam di Batu 4, yang hanya mahu dikenali sebagai Azizah berkata, semua kuih-muih untuk dijual diterbangkan angin dan bertaburan di tanah.

“Kejadian berlaku dengan cepat dan tidak boleh berbuat apa-apa, mujur tidak berlaku sebarang kecederaan,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9388276.asp

ATM, PDRM cipta sejarah
Mingguan Malaysia 31 Julai 2011

TELUK KEMANG 30 Julai - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Perbarisan Tamat Latihan Perdana membabitkan dua pasukan keselamatan iaitu tentera dan polis buat julung- julung kalinya telah memahat satu sejarah penting dalam bidang keselamatan negara.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0731&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

7/30/11

Ceramah Imam Dipecat 30 Julai 2011 RembauCERAMAH DI AMBANG RAMADHAN
Tarikh : 30 Julai 2011, SABTU
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Pulau Bintongan, Rembau ( jalan Kg Batu – Miku – Johol)
Penceramah :
Ustaz Norazman Mohamad - Imam N.Sembilan yang dipecat
YB Johari Abdul
YB Hj Taufek - Pesuruhajaya PAS N.Sembilan
Chegubard

Semua dijemput hadir

7/28/11

Nasib umat Islam di Johor, tiada Surau untuk Ramadhan
JOHOR BAHRU 28 Julai 2011 : Impian 100 keluarga sekitar Taman Nusa Indah di sini untuk menggunakan surau baru menjelang kedatangan Ramadan minggu depan, tidak kesampaian apabila projek pembinaan rumah ibadat itu berdepan masalah kewangan dan masih kekurangan RM200,000 untuk disiapkan.

Setakat ini surau berkenaan hanya siap kira-kira 40 peratus selepas dibangunkan dengan kos RM80,000 hasil sumbangan masyarakat tempatan, selepas usaha memohon pembiayaan pihak luar dipandang sepi, sejak pembinaan dimulakan dua tahun lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembinaan Surau Taman Nusa Indah, Ghazali Mohamad, berkata langkah membina sendiri surau itu diambil penduduk yang mendiami taman berkenaan bagi mengurangkan kos kerana kontraktor menganggarkan kira-kira RM1 juta.

"Justeru jawatankuasa penduduk sepakat untuk membina surau ini sendiri secara gotong-royong membabitkan penduduk, terutama hujung minggu selain menggajikan dua pekerja asing bagi menyiapkannya mengikut masa ditetapkan berpandukan pelan reka bentuknya.

"Setakat ini kita sudah memohon peruntukan beberapa pihak termasuk Majlis Agama Islam Negeri Johor tetapi kami tidak menerima sebarang maklum balas positif sehingga menyebabkan bangunan surau 4 yang sepatutnya siap pada Jun lalu, gagal disiapkan," katanya.

Ghazali berkata, pembinaan surau itu menjadi satu keperluan yang mendesak berikutan faktor pertambahan penduduk, selain keadaan rumah kedai yang dijadikan surau sementara ketika ini tidak sesuai digunakan sebagai ruang menunaikan solat tarawih.

"Keperluan mendesak ini diharap dapat dipenuhi berikutan setakat ini kegiatan keagamaan hanya dapat dilaksanakan di tingkat atas sebuah unit kedai yang dijadikan sebagai surau sementara oleh pemiliknya sejak enam tahun lalu," katanya.

Sementara itu, Mohd Faiz berkata, pihaknya berharap pemimpin korporat sudi tampil membantu menyiapkan surau berkenaan.

"Lokasi surau sementara ketika didapati tidak bersesuaian kerana berdekatan dengan kedai makanan bukan Islam, selain ruangnya yang sempit serta tidak mampu menampung pertambahan jemaah ketika Ramadan," katanya.

Pekerja swasta, Mohd Khairudin Abdan, 42, berkata projek surau itu wajar diberi perhatian kerana penduduk perlu menumpang beribadat di kawasan taman lain meskipun perumahan itu antara kawasan yang terawal dibuka kira-kira enam tahun lalu.

Orang ramai atau sektor korporat yang ingin menderma bagi membiayai pembinaan surau itu boleh menghubungi Pengerusi Jawatankuasa Pembinaan Surau Taman Nusa Indah, Ghazali Mohamad menerusi telefon 019-7238939 atau Bendahari Surau (07-2385132) selain boleh dibuat terus menerusi akaun Maybank Islamic atas nama 'JKP Surau Taman Nusa Indah' kepada akaun 551614000447.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/ImpiansurauRamadanterkubur/Article

7/27/11

Rumah Panjang Leo Moggie Di Kanowit Musnah Dalam Kebakaran26 Julai 2011 , KANOWIT: Rumah panjang pengerusi Tenaga Nasional Bhd Tan Sri Leo Moggie di Bejait, kira-kira 45 minit perjalanan darat dari sini, musnah dalam satu kebakaran petang Selasa.

Anak saudaranya Nelson Jaun ketika dihubungi berkata seluruh rumah panjangyang mempunyai kediaman 29 pintu itu dijilat api kira-kira 10 minit selepas kebakaran bermula pada kira-kira pukul 6 petang.

Beliau berkata api merebak dengan pantas ekoran musim kemarau yang sedang melanda ketika ini, memusnahkan rumah panjang itu yang boleh dianggap paling moden di daerah sini.

Ketua pegawai operasi bomba Douglas Graji ketika dihubungi di pejabat Jabatan Bomba dan Penyelamat Kanowit di sini berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu pada kira-kira pukul 6.28 petang. "Satu pasukan 11 anggota yang diketuai pegawai bomba Mutton anak Gelunggang sampai di rumah panjang yang berusia kira-kira 10 tahun itu pada kira-kira pukul7.17 petang, namun ia sudah tidak dapat diselamatkan lagi," katanya dan menambah api dapat dipadamkan kira-kira sejam kemudian.

Graji berkata seorang lelaki berumur sekitar 40-an cedera apabila dia cuba merempuh masuk rumah panjang itu kerana hendak menyelamatkan harta bendanya, dandia sudah dihantar ke Hospital Sibu untuk rawatan.

Beliau berkata punca kejadian masih dalam siasatan, dan menurutnya ramai mangsa kini menumpang sementara di Dewan Masyarakat berhampiran dengan tempat kejadian. – BERNAMA

http://www.mstar.com.my/berita/jenayah/cerita.asp?file=/2011/7/27/mstar_jenayah/20110727092009&sec=mstar_jenayah

28,588 kontraktor bakal gulung tikar, transformasi tiada maknaBerita Harian - Seramai 28,588 kontraktor Kelas F di seluruh negara kini dalam kesempitan sehinggakan ada yang terpaksa menjual rumah manakala ramai lagi mungkin gulung tikar kerana tidak mendapat sebarang projek baru. Malah, sejak 2005 hingga sekarang, hampir 7,000 kontraktor sudah bankrap dan sebahagian besar yang lain kini dalam keadaan ‘hidup segan mati tidak mahu.’

“ Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) amat sedih dengan nasib kontraktor Kelas F yang tidak mendapat projek sehinggakan ada yang terpaksa menjual rumah untuk menyara keluarga masing-masing,” katanya kepada Berita Harian.

MOHAMAD FADZILL YANG JUGA YANG DIPERTUA PKMM PULAU PINANG, BERKATA BIARPUN KONTRAKTOR AMAT TERUJA APABILA KERAJAAN MENGUMUMKAN PROGRAM TRANSFORMASI EKONOMI (ETP) YANG MEMBABITKAN PROJEK BERNILAI PULUHAN BILION RINGGIT, TETAPI PADA HAKIKATNYA KONTRAKTOR KELAS F TERPAKSA TERUS ‘IKAT PERUT’ KERANA TIADA PROJEK BARU UNTUK MEREKA.

Beliau turut memberi contoh pelaksanaan projek pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang, pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan Projek Landasan Elektrik Berkembar Ipoh-Padang Besar, yang tidak dinikmati oleh kontraktor Kelas F.

Mohamad Fadzill berkata, dalam keadaan sekarang, kerajaan sewajarnya memperuntukkan sekurang-kurangnya RM1 bilion nilai projek untuk menampung keperluan kontraktor Kelas F di seluruh negara.

Sementara itu, seorang kontraktor Kelas F mengakui nasib mereka kini amat kronik dan ada yang terpaksa berhempas-pulas meneruskan hayat operasi ketika yang lain gulung tikar.

Pemilik syarikat Ishak Mat Abu Enterprise, Ishak Mat Abu, berkata beliau sendiri dihimpit masalah itu apabila syarikatnya yang berpangkalan di RAUB, PAHANG, tidak menerima sebarang projek, tahun lalu.

“Tahun ini, cuma ada satu projek. Ini memberi kesan kepada kami terutama kontraktor baru dan masalah ini boleh dikatakan agak kronik,” katanya ketika dihubungi.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Jualrumah_ikatperuttiadaprojek/Article

4436 pelajar cemerlang bangsa kita gagal ke IPTANi apa cerita ni, pelajar cemerlang di Matrikulasi/Asasi Sains/STPM gagal mendapat sebarang tempat di IPTA ni? Mereka ni bukannya gagal Matrikulasi/Asasi Sains/STPM. Apa nak kata, kita ni rakyat saja, macam mentimun. Buat apa pun kena juga. Dah nasib bangsa kita macam ni, terima sajalah.

Nasib pelajar-pelajar tersebut yang dilaporkan sebelum ini di :
http://amkns.blogspot.com/2011/07/nasib-melayu-di-bumi-melayu-pelajar.html
http://amkns.blogspot.com/2011/07/nasib-malang-pelajar-melayu-tak-dapat.html

Selasa Julai 26, 2011 - PUTRAJAYA: Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, dasar pengambilan dan pemilihan kemasukan calon-calon lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan setaraf dengannya ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi Program Peringkat Ijazah Pertama adalah berasaskan prinsip meritokrasi.

“Berdasarkan rekod permohonan yang diterima oleh UPU bagi Sesi Akademik 2011/2012, sejumlah 4,436 (8.3%) dari 53,216 pemohon dari Lepasan STPM/Setaraf yang layak telah
http://www.mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/7/26/mstar_berita/20110726203537&sec=mstar_berita

Biometrik KDN Gagal, Biometrik SPR camne?Nampaknya program pendaftaran Biometrik pekerja asing gagal mencapai sasaran dimana setakat ini hanya 30 peratus dari 1.3 juta pekerja asing yang mendaftar dengan tinggal lima hari saja lagi. Kalau KDN boleh dikatakan gagal, macamana SPR boleh berbangga untuk guna Biometrik semasa pilihanraya?

Itu belum cerita 10 peratus MyKad yang rosak atau lebih 2.4 juta MyKad rosak seperti laporan di http://amkns.blogspot.com/2011/07/spr-dan-biometrik-24-juta-mykad-rosak.html

Adakah 1.3 juta pekerja asing tersebut tak nak daftar Biometrik kerana mungkin mempunyai MyKad palsu yang boleh dikesan kelak apabila mendaftar dalam sistem Biometrik yang dihubungkan ke KDN - SPR - JPN?

Orang suruh celup jari , mudah, murah, nak guna cara mahal, susah.

Orang suruh pergi sekolah naik bas, dia nak pergi sekolah naik jet pejuang canggih Typhoon berharga RM3 Billion sebuah.

BIOMETRIK: 1.3 JUTA BELUM DAFTAR

PUTRAJAYA 26 Julai 2011 – Ke manakah mereka? Tinggal lima hari lagi Program Pendaftaran Biometrik Pekerja Asing Yang Sah berakhir tetapi lebih 1.3 juta pekerja asing yang sepatutnya mengambil peluang pendaftaran itu belum berbuat demikian.

Sehingga semalam, hanya 390,404 daripada 1.75 juta pekerja asing mendaftar sejak program bermula 13 Julai lalu, sedangkan Kementerian Dalam Negeri menegaskan tempoh akhir Ahad ini tidak akan dilanjutkan

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0727&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

7/26/11

Ceramah Dr Hatta Ramli 27 Julai 2011 JelebuCERAMAH UMUM
Tarikh : 27 Julai 2011 , RABU
Masa : 9 malam
Tempat : Kg Gagu, Jelebu, N.Sembilan
Penceramah : Dr Mohd Hatta Ramli , Ahli Parlimen Kuala Krai (AJK PAS Pusat)

Sempena Penubuhan PAS Cawangan Kg Gagu

Semua dijemput hadir

Melayu gulung tikar di Melaka Halal Hub, DAH NASIBAPA TELAH JADI DENGAN KOMPLEKS MELAKA HALAL HUB SERKAM - Aduan Rakyat Online, 25 Julai 2011 - Saya seorang pesara tentera dan telah membuat sewaan di kawasan Melaka Halal Hub Serkam amat terkilan dengan perkembangan dan sokongan Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM) yang dipertanggungjawabkan untuk mengendali kawasan tersebut tetapi rasa hampa kerana PKNM gagal mewujudkan Halal Hub sebagai satu kawasan industri IKS yang berdaya saing.

Sehingga sekarang Halal Hub Melaka boleh di isytiharkan sebagai rumah hantu dan rumah maut bagi penyewa-penyewa (usahawan Melaka).

PKNM juga gagal dalam mengimplimentasikan halal hub yang sebenarnya.

Banyak usahawan halal hub yang gulung tikar atas janji-janji kosong.

Sekarang ini saya bekerja di petrol pam sebab duit dah habis kononnya berniaga sendiri lebih baik tapi saya gagal. saya tak salah PKNM dan sesiapa sebab gagal saya disebabkan modal tak cukup.

Tapi fikirkan usahawan lain yang telah banyak melabur di kawasan Halal Hub Melaka.

Adakah mereka akan jadi macam saya?

Terima kasih.

Amran bin Hamid

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/apa-telah-jadi-dengan-kompleks-melaka-halal-hub-serkam

7/25/11

Kos Biometrik SPR, berapa Juta atau Billion RM?Laporan dari Kanada menyatakan untuk menggunakan kaedah biometrik dalam mengesahkan identiti pengundi semasa pilihanraya akan memerlukan kos yang amat tinggi. PERLU ADA TALIAN INTERNET YANG STABIL DI TIAP TEMPAT MENGUNDI, PERLU ADA BACK UP GENERATOR, SCANNER, MACAM-MACAM PERALATAN DAN SEBAGAINYA.

Siapalah yang akan untung BESAR bila semua sistem Biometrik ini dilaksanakan seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak? Macamana nak pastikan ada talian internet yang stabil di pedalaman Sarawak yang peti undi pun perlu diangkut guna helikopter?

Bijak sungguh PM dan Pengerusi SPR kita !

************
COST MAJOR PROBLEM WITH BIOMETRIC ID AT POLLS

OTTAWA — Biometric technology could be used to identify voters at the ballot box without requiring Muslim women to remove facial veils, but setting up a nation-wide system would be expensive and risks disenfranchising many electors.

The problem with biometric authentication is the time-consuming and expensive process of “enrolling” potential voters in the system. Participants first have to be “scanned” to create baseline data to which their fingerprints or irises will be compared at the polling station.

“Something that people often underestimate is the cost of doing that enrolment,” said Steven Kent, a Massachusetts-based expert on identity authentication.

“Whenever we talk about making changes, we have to realize there is a tremendous start-up cost.”

Once captured, a voter’s biometric data could then be stored on a so-called smart card or in a central database. Voters would present the smart card at a polling station and a machine would scan their irises or fingerprints to electronically match against the information stored on the card. Alternately, the voter’s biometric data could be compared against the reference data in a database, BUT THAT WOULD REQUIRE A STABLE ELECTRONIC CONNECTION BETWEEN THE POLLING STATION AND THE DATABASE. Privacy concerns are certain to arise.

The cost of rolling out the hardware and software to make a voter authentication system work would be substantial. Depending on how elections officials chose to implement the system, each of the 308 federal ridings could have a designated polling station equipped with biometric scanners, or every one of the polling stations within a riding — a substantially greater investment in machinery.

THESE POLLS WOULD LIKE BE REQUIRED TO HAVE BACK-UP SCANNERS AS WELL POWER SYSTEMS LIKE GENERATORS OR BATTERIES, ALL AT ADDED EXPENSE, AS WELL AS SECURE ELECTRONIC CONNECTIONS TO A CENTRAL DATABASE.

http://www.canada.com/vancouversun/news/story.html?id=6a332d5b-a66e-481f-945c-3f453278b425&k=80914

SPR dan Biometrik, 2.4 Juta Mykad rosak apa cite?


Bersungguh betul Najib dan SPR nak laksana kaedah Biometrik yang lebih canggih dan sepatutnya lebih mahal berbanding dengan celup jari yang sepatutnya lebih mudah dan murah untuk mencegah pengundi hantu. Kalau Mykad rosak macamana? Batalkan penggunaan Biometrik pada saat akhir? Bukan 1 atau 2 Mykad rosak tapi dilaporkan 2.4 Juta Mykad rosak.

PENGESAHAN PENGUNDI: KERAJAAN SETUJU SPR GUNA BIOMETRIK

KANGAR 23 Julai 2011 - Kerajaan hari ini bersetuju memberi peruntukan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi mewujudkan sistem biometrik dalam mengesahkan pengundi yang sah pada pilihan raya nanti, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, ia adalah salah satu usaha untuk memastikan pilihan raya di negara ini dijalankan secara telus dan adil.

"Pelaksanaan sistem biometrik ini juga akan dapat mengatasi dakwaan-dakwaan bahawa wujudnya pengundi hantu pada pilihan raya di negara ini,” katanya semasa berucap pada Majlis Program Jalinan Mesra Rakyat di Dewan 2020 di sini hari ini. - Bernama

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0723&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_10.htm&arc=hive


10% OF MYKAD IDENTIFICATION CARDS FOUND TO BE FAULTY

KUALA LUMPUR: About 10% of the 24 million MyKad identification cards issued since 2001 had been replaced after they were found to be faulty.

Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar said most of the cases were recorded this year, with 888,495 replacement MyKad identification cards issued until October.

He said the main complaints were defective chips or damaged plastic cards.

Last year, the figure stood at 769,674, while it was 204, 572 in 2006. The number of MyKad replacements in 2001 was 32,670, followed by 24,131 (2002), 16,678 (2003), 22,484 (2004), and 45,487 (2005).

Syed Hamid said he was not happy with the number of faulty cards recorded, and said the low number of damaged or defective MyKad identification cards in the first year compared to this year was because the chip-based card was only rolled out on a pilot project basis in 2001.

When it was pointed out that the figure had jumped by almost 20 times since 2005, he said: “I cannot explain. The only explanation I can give you is because of the rollout. Coverage is more extensive. But I think this needs to be improved.”

He said the National Registration Department (NRD) was continuously looking at ways to upgrade the MyKad, from security features to even the plastic compound used to make it.

Syed Hamid was speaking to reporters Wednesday after launching the MyDaftar programme at the International Youth Centre in Cheras here.

Under the programme, NRD staff would go on scheduled roadshows to districts and rural areas to help register births, deaths and MyKad information.

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/11/26/nation/20081126180534&sec=nation


Nasib Melayu di Bumi Melayu, pelajar IPTAJELASKAN PUNCA PELAJAR MATRIKULASI TERCICIR. Utusan Malaysia 25 Julai 2011 - SAYA ingin merujuk luahan Ibu Prihatin (Pasir Gudang, Johor) yang disiarkan di ruangan ini pada 18 Julai 2011 lalu.

Anak saudara saya yang mempunyai Purata Mata Gred Keseluruhan (CGPA) 3.09 juga mengalami nasib yang sama tidak mendapat tempat di mana-mana Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

Rayuan telah pun dibuat walaupun hasilnya nanti masih tidak menjanjikan harapan.

Apabila diajukan soalan ini kepada pegawai-pegawai Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mahu pun tweet Menteri bertanggungjawab, jawapannya seolah-olah skrip standard yang telah dirancang iaitu 'Pelajar mungkin salah memilih kursus yang beliau tidak layak'.

Soalan saya di sini ialah:

- Mana mungkin para pelajar memilih kursus yang mereka tidak layak kerana borang panduan Unit Pusat Universiti (UPU) telah menyenaraikan universiti-universiti dan kursus-kursus yang pelajar boleh memohon diasingkan mengikut kategori aliran masing-masing (Sains, Akaun dan sebagainya). Kalau pun ada kesalahan, bukankah itu bermakna pihak UPU yang tidak mengemaskini senarai universiti dan kursus yang pelajar layak memohon?

- Pelajar-pelajar juga diberi opsyen 'Adakah anda akan menerima selain daripada lapan kursus yang dipilih di atas'. Saya yakin semua pelajar akan menjawab 'Ya'. Kenapakah mereka ini tidak diberi peluang memasuki universiti dalam kursus-kursus yang KPT fikirkan layak mengikut budi bicara kementerian?

- Apakah sebenarnya kelayakan masuk universiti kerana pelajar yang mendapat CGPA 3.00 ke atas pun tidak mendapat tempat? Para ibu bapa di luar sana seperti Ibu Prihatin sudah semestinya mahukan ketelusan dan penjelasan kementerian berhubung perkara ini.

- Adakah satu jaminan bahawa setiap pelajar Matrikulasi yang membuat rayuan akan mendapat tempat yang dijanjikan nanti? Saya tidak kisah kalau pelajar tersebut gagal (sememangnya tidak layak), malah jauh sekali mendapat keputusan sekadar 'cukup makan'.

Tetapi pelajar-pelajar terpinggir ini ialah pelajar-pelajar cemerlang dan bertungkus lumus selama dua semester di Pusat Matrikulasi.

Saya sudah mulai ragu kenapa kementerian membuat pengambilan pelajar matrikulasi yang begitu ramai sebelum ini, malah pada kemasukan akan datang ini juga.

Apa gunanya mengambil ramai pelajar matrikulasi sekiranya selepas tamat pengajian tempat mereka tidak terjamin di universiti?

Adalah lebih baik mereka ini menerima tawaran Diploma sekiranya mereka tahu kesudahan mereka begini.

Kerajaan telah membelanjakan duit yang banyak membina Pusat Matrikulasi di seluruh negara dan malah memberi pembiayaan penuh kepada pelajar-pelajarnya sepanjang mereka menuntut ilmu di sana. Bukankah satu pembaziran jika mereka ini dipinggirkan di hujung jalan?

Sikap kementerian yang berdiam diri juga amat mendukacitakan kerana tidak tampil memberi penerangan dan penjelasan sepatutnya kepada pelajar-pelajar terpinggir ini khususnya dan ibu bapa mereka amnya.

Namun begitu, saya masih mempunyai kepercayaan tinggi terhadap kementerian memandangkan saya juga merupakan produk Pusat Matrikulasi.

Saya yakin kementerian akan mengambil langkah segera dan efektif untuk menyelamatkan pelajar-pelajar matrikulasi yang terpinggir ini.

PEDANG BERTUAH
Kuala Lumpur.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0725&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_02.htm

Nasib Melayu di Bumi Melayu, Balu dan Anak YatimTUNTUTAN PENCEN. Utusan Malaysia 25 Julai 2011 - AYAH saya merupakan staf di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Durin, Sibu, Sarawak. Beliau telah meninggal dunia pada 23 Ogos 2010 akibat sakit jantung.

Sehingga ke hari ini waris beliau, iaitu ibu saya, masih belum menerima wang pencen ayah saya berikutan masalah-masalah yang timbul semasa dokumentasi sampai ke Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Sarawak.

Soalnya kenapa JPN Sarawak memerlukan masa hampir setahun untuk memaklumkan semula waris bahawa terdapat dokumen yang tidak mencukupi untuk melengkapkan proses tuntutan pencen ini?

Apakah yang menyebabkan staf di JPN Sarawak begitu lambat bertindak dalam perkara seperti ini. Adakah birokrasi masih berlaku di pejabat-pejabat kerajaan di Sarawak? Mohon perkara ini mendapat perhatian oleh Kementerian Pelajaran dan juga JPN Sarawak.

CAHAYA MULIA
Kuala Lumpur.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0725&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_06.htm

KEADILAN Seremban baiki rumah penyokong BN

KEADILAN Seremban baru-baru ini bergotong-royong membaiki rumah seorang nenek, Karpaima Marimuthu a/p Kuppusamy Naidu, 74, yang juga penyokong Barisan Nasional.

Penerangan KEADILAN Seremban dalam kenyataannya memberitahu rumah Karpaima yang menetap di Taman Dusun Nyiur, Ampangan, Seremban sejak puluhan tahun berdepan kerosakan teruk kerana kayu yang menyokong atap rumahnya sudah di makan anai-anai dan dimasuki air setiap kali hujan.

“Pasukan petugas KEADILAN Seremban memastikan ke semua kayu yang sudah diganti diletakan ubat anti anai-anai,” kata kenyataan itu.

Turut serta, Ketua Cabang KEADILAN Seremban, Dr. Ahmad Azam Hamzah, Timbalannya yang juga ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP), Dr. Mohamad Rafie Ab Malek dan beberapa sukarelawan parti itu.

KEADILAN Seremban menjadikan slogan Demi Rakyat sebagai teras dalam aktiviti turun padangnya berkhidmat kepada masyarakat.

http://www.keadilandaily.com/?p=17399

7/21/11

Tiada demokrasi di Negeri Sembilan?


Begitulah nasib NGO, parti politik serta individu yang tidak berpihak kepada BN di Negeri Sembilan ini. Umno bebas menggunakan premis kerajaan termasuk Pusat Dakwah Islamiah Paroi untuk mesyuarat agung Umno. Akan tetapi nasib NGO SAMM untuk mengadakan program santai bersama anak-anak muda di Dataran Senawang dihalang dengan pelbagai cara, seolah-olah SAMM adalah merupakan penjenayah atau kumpulan pengganas.

Walaupun Dataran Senawang terletak dalam DUN Paroi di mana wakil rakyatnya adalah Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan sendiri, namun program tersebut telah dihalang dan disekat dengan pelbagai cara, akhirnya program tersebut telah diubah tempat ke Pejabat ADUN Paroi yang serba daif dan sempit.

Sambutan adalah lebih hangat apabila program diubah tempat dengan hadirin yang datang melimpah kawasan perkarangan pejabat hingga atas jalan.

Nasihat kita kepada BN terutamanya pemimpin Umno di Negeri Sembilan ini, selepas ini halanglah lebih hebat lagi program sebegini, kerana tindakbalasnya akan ramai lebih simpati kepada kami dan benci Umno.

Dan Umno, gunakanlah semua kemudahan kerajaan, pusat dakwah, masjid untuk program Umno agar lebih ramai rakyat akan benci anda.

Saksinya sendiri hadirin yang melimpah ruah tanpa perlu diupah di pejabat ADUN Paroi pada pautan berikut http://chegubard.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

Ayuh bangkit pencinta keamanan, pencinta keadilan, pembenci kezaliman !


Tak ada duit nak urus jenazah suami, terlalu miskinBerita Harian 21 Jul 2011. ZAINI kini tinggal sendirian selepas kematian suami Oktober lalu.“Selain memenuhi permintaan arwah supaya tidak memaklumkan kepada sesiapa, saya juga tidak ada sesen pun untuk menguruskan jenazahnya. “Duit yang ada ketika itu hanya cukup untuk membayar tambang bas pergi dan balik kerja pada hari berkenaan,”

..kata Zaini Malek, 48, wanita yang dijatuhi hukuman denda RM250 oleh Mahkamah Majistret di sini, kelmarin kerana menyembunyikan kematian suaminya, Abd Halim Manan, 70, selama empat hari di rumah mereka di Kampung Batu Berendam, Melaka, pada Oktober lalu.

Menceritakan lanjut kejadian itu, Zaini berkata, beliau berpatah balik dari tempat kerjanya di Hospital Melaka (HM) selepas tidak sedap hati meninggalkan arwah yang menghidap sakit buah pinggang dan terlantar seorang diri di rumah. “Sebaik tiba di rumah kira-kira jam 3 petang, saya dapati arwah sedang berbaring. Saya rapati dan mendapati arwah masih bernafas biarpun sangat perlahan. Kemudian saya duduk di tepinya sambil mengurut-ngurut tangan dan kakinya.
“Namun, pada kira-kira jam 6 petang, saya dapati dia tidak lagi bergerak biarpun saya memanggil namanya banyak kali. Tidak cukup dengan itu, saya cuba menggerakkan badannya tapi tidak ada tindak balas dan saya percaya dia sudah meninggal dunia.

“Selepas itu saya langsung tidak terfikir untuk meminta bantuan sesiapa termasuk jiran dan saudara-mara sebelah suami yang menetap di Alor Gajah. Yang saya ingat hanya pesanan arwah.

“Ketika hayatnya, arwah tidak suka menyusahkan orang, sehinggakan kematiannya pun dia minta tidak dihebahkan. Kebetulan pula ketika itu saya kesempitan wang dan segan pula untuk memohon pertolongan orang di sekeliling,” katanya kepada Berita Harian di sini, semalam.

Pada 7 Oktober lalu, akhbar melaporkan penemuan mayat seorang lelaki warga emas berhampiran sebatang pokok pisang berdekatan kediaman wanita itu, dalam keadaan busuk dibungkus dengan plastik sampah.

Siasatan awal polis mengesyaki mayat berkenaan dibuang oleh seorang wanita dipercayai isterinya. Zaini kemudian ditahan untuk membantu siasatan, sebelum dibebaskan pada kira-kira jam 11 malam, pada hari sama.

Sambil mengakui menyesal dengan perbuatannya beberapa hari selepas kejadian, Zaini yang bekerja sebagai pengawal keselamatan, reda dengan apa yang berlaku dan berharap masyarakat memaafkan kesalahannya.

“Saya sayangkan arwah yang saya kahwini 13 tahun lalu dan saya juga bukan sengaja menyimpannya. Malah, saya bukan mendera atau membunuhnya. Saya tersepit dengan keadaan ketika itu,” katanya yang kini hidup sebatang kara dan hanya ditemani lima ekor kucing di rumah sewanya di Kampung Batu Berendam.

Sementara itu, seorang jiran Zaini yang ditemui, Jaliah Dol, 62, berkata pasangan itu sudah menetap di kampung berkenaan sejak tujuh tahun lalu dan dikenali penduduk serta tidak pernah mendatangkan masalah kepada sesiapapun.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Takadaduitnakurusjenazahsuami_/Article7/20/11

Video polis penyayang layan penunjuk perasaanIni video polis yang begitu penyayang dan lemah lembut menangani penunjuk perasaan. Tak ada guna cota , tak ada guna meriam air, tak ada guna gas pemedih mata. Siapa kata polis ganas dan tidak berperikemanusiaan?

Saksikan sendiri bukti video tersebut pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/11/polis-kafir-layan-penunjuk-perasaan.html

7/19/11

Ceramah Melayu DAP 23 Julai 2011 Rantau, N.Sembilan
CERAMAH PERDANA
Tarikh : 23 Julai 2011, SABTU
Masa : 9 mlm
Tempat : Pejabat DAP, Taman Ekar, Rantau, N.Sembilan

Bersama
1. Zairil Tan Sri Khir Johari (DAP)
2. YB Taufek (ADUN Paroi, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan)
3. YB Ravi (ADUN Port Dickson, PKR)
4. Subra, Ketua Penerangan Dewan Penyokong PAS
5. che'GuBard (Pengerusi SAMM)
6. Seorang bekas Pegawai Tinggi Polis (berbangsa India) di Johor bergelar Datuk yang baru menyertai PAS

Semua Dijemput Hadir , Pertanyaan 012-3696474 Azizi

Zairil adalah merupakan anak kepada bekas Setiausaha Agung Umno Allahyarham Tan Sri Khir Johari. Beliau adalah Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang , Encik Lim Guan Eng. Blog beliau di http://zairil.wordpress.com/

7/18/11

Nasib malang pelajar Melayu tak dapat IPTA

HIDUP MELAYU! HIDUP MELAYU! HIDUP MELAYU!

KE MANA ARAH TUJUAN PELAJAR MATRIKULASI YANG GAGAL KE IPTA?

Utusan Malaysia - SAYA merupakan ibu kepada pelajar lulusan matrikulasi 2010/2011 yang mana keputusan kemasukan ke universiti untuk peringkat ijazah pertama sessi akademi 2011/2012 telah pun dikeluarkan 15 Julai lalu.

Anak saya tidak berjaya mendapat tempat di universiti yang ditawarkan walaupun melalui kelulusan beliau melayakkannya memohon kursus-kursus yang ditawarkan oleh universiti tempatan.

Beliau sudah pun membuat e-rayuan kepada pihak Kementerian Pengajian Tinggi seperti mana disarankan.

Yang menjadi tanda tanya saya, ke manakah arah tujuan pelajar lulusan matrikulasi ini? Mereka berusaha dengan sepenuh usaha untuk mendapat pointer yang bagus dan lulus serta melayakkan mereka untuk menyambung pengajian tetapi gagal mendapat tempat ke universiti tempatan.

Semasa sessi penerangan dahulu, kami ibu bapa dimaklumkan tiada seorang pun pelajar matrikulasi terpinggir daripada mendapat tempat di universiti tempatan kecuali gagal sahaja dan dibuang kerana gagal mendapat keputusan yang baik.

Saya ingin meminta jasa baik pihak Kementerian Pengajian Tinggi terutamanya Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin supaya peka dengan masalah yang dihadapi bekas pelajar matrikulasi.

Mereka ini berminat untuk meneruskan pengajian ke peringkat lebih tinggi lagi demi masa depan cemerlang, gemilang dan terbilang.

IBU PRIHATIN
Pasir Gudang, Johor Bahru.
81 Julai 2011

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0718&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_04.htm

Nasib malang Guru Melayu masa kini, tak de gaji

HIDUP MELAYU! HIDUP MELAYU! HIDUP MELAYU!

SETENGAH TAHUN BERLALU, GURU GANTI BELUM DAPAT GAJI

SAYA ingin melahirkan rasa tidak puas hati dan sangat kecewa dengan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Gombak, Selangor dan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Saya tidak tahu siapa yang harus saya persalahkan antara kedua-dua agensi ini memandangkan kedua-duanya terikat antara satu sama lain.

Saya merupakan bekas Pegawai Sambilan (Guru Ganti) di sebuah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) di Daerah Gombak mulai 25 Januari 2011 sehingga 24 April 2011. Ini bermakna saya telah berkhidmat di sekolah tersebut hampir tiga bulan.

Dalam tempoh itu juga, saya tidak pernah menerima satu sen gaji daripada pihak PPD walaupun sepatutnya saya boleh dibayar setiap hari memandangkan saya berjawatan sambilan bergaji hari. Surat tawaran jawatan dikeluarkan oleh pihak PPD.

Apabila kontrak saya tamat pada 24 April 2011, saya menerima panggilan daripada pihak sekolah pada 28 April 2011 menyatakan saya mungkin akan menerima gaji saya dalam masa dua minggu lagi. Tetapi tiada gaji diterima.

Setelah sebulan lebih, saya telah berhubung kembali dengan pihak sekolah untuk bertanyakan gaji saya dan pihak sekolah telah menghubungi PPD. Pihak PPD menyatakan mereka tiada peruntukan untuk membayar gaji dan sedang berusaha memohon peruntukan daripada pihak KPM.

Akhirnya setelah hampir dua bulan iaitu pada 23 Jun 2011, saya sekali lagi kembali ke sekolah untuk bertanyakan gaji saya. Malangnya jawapan yang sama saya terima daripada pihak sekolah setelah menghubungi pihak PPD.

Saya kemudian ke PPD pada 5 Julai 2011 untuk bertanyakan gaji saya. Tetapi jawapan yang diterima tetap sama seperti jawapan pihak sekolah.

Saya sangat kecewa. Cuba bayangkan, sehingga ke detik surat ini ditulis (12 Julai 2011), saya masih tidak menerima gaji saya. Ini bermaksud sudah hampir setengah tahun iaitu hampir tiga bulan selepas tamat kontrak saya masih belum menerima gaji. Kenapa begini?

YANG KECEWA
Gombak, Selangor
14 Julai 2011

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0714&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_03.htm

7/17/11

Rayu bantuan hebahan tukaran lokasi Program Ambang Ramadhan

Rayu bantuan hebahan tukaran lokasi Program Ambang Ramadhan anjuran SAMM dan Pusat Khidmat ADUN Paroi

Telah sebulan lalu dirancang untuk diadakan prog. Ambang Ramadhan anjuran Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dan Pusat Khidmat Adun Paroi. Permohonan permit juga telah dihantar awal. Prog.dijadualkan akan menampilkan YB Ust Mujahid Yusof Rawa, Ust. Sham Kamikaze (bekas artis rock yang kini difahamkan menjadi murid Dr.Asri) dan Ust Norazman Mohamad (penceramah motivasi yg dikenali sebagai lebai kampung yg mula porpular di NS) selain penampilan khas juara nasyid TV9 sdr Azhan. Prog ini dirancang dibuat di dataran senawang yg menjadi tempat lepak2 anak muda hampir setiap malam. Prog yg disusun santai sesuai dgn mood muda demi mendekati kelompok masyarakat muda ini dengan kesedaran ramadhan.

Golongan ini jarang di masjid, ttp tidak bermakna mereka ini tidak baik. Kita dekati dan sentuh mereka dengan gaya dan bahasa mereka. Golongan muda ini aset penting negara. Semua telah disusun. Malah penganjur juga telah membayar wang sewaan kpd senawang land sdn bhd selaku pemilik tempat. Poster, banner dan semua promosi sudah berjalan.

Malangnya semalam PDRM telah hubungi dan mengatakan 'permit tak lulus'. Bukan itu sahaja polis juga menghubungi pemilik tempat bakal dilakukan program agar tidak beri kerjasama.

Pada mulanya polis tak benar imej parti diketengahkan (w/pun PKR&PAS parti yg sah dan PAS memenangi dun tersebut) kami akur dengan hanya meletakkan SAMM dan Pusat Khidmat Adun sbg penganjur.

Kemudian mereka masih tolak permit. Bila ditanya kami diminta berurusan dgn cawangan khas Seremban. Respon mereka ialah kerana ada ucapan 'aluan' che'GuBard dan YB Mujahid. Demi mengutamakan masej dakwah penganjur akur che'GuBard dan YB Ust Mujahid tidak berucap. Namun polis masih berdegil tidak membenarkan prog. Ambang Ramadhan diteruskan.

PKR Rembau amat kecewa dengan perkembangan ini. Jelas PDRM menjadi alat kepada Umno. Usaha kami untuk sama membina bangsa Malaysia bukan setakat diperkecil ttp kami dizalimi pula hanya kerana politik kepartian sempit regim penguasa.

Untuk pengetahuan semua lokasi yg sepatut kami buat prog Ambang Ramadhan itu sering digunakan oleh perbagai pihak termasuk Umno untuk buat senam pocho2 tiap minggu, perbagai konsert dan seumpamanya.

Namun atas semangat dakwah mendekati anak muda program akan tetap diteruskan pada masa dan tarikh yang sama cuma tempatnya ditukar ke Pusat Khidmat Adun Paroi di Taman Tasek Jaya. Kami mohon semua pihak dapat membantu kami dengan membuat hebahan pertukaran tempat ini.

Semua dijemput hadir dan program akan diadakan dalam premis persendirian dan kawasan perpagar.

7/12/11

Ceramah Menjelang RAMADHAN 17 Julai 2011CERAMAH AGAMA MENJELANG RAMADHAN
Tarikh : 17 Julai 2011
Hari : Ahad
Masa : 8.45 mlm
Tempat : Dataran Senawang, N.Sembilan

Penceramah :
Ustaz Dr Mujahid Rawa
Ustaz Norazman Mohamad
YB Hj Taufek
Chegubard
Sham KAMIKAZE

Penampilan istimewa : Azhan Atan, Juara Akademi Nasyid TV9

Pertanyaan : 0123696474 (Azizi)

Semua dijemput hadir

Pemuda Amal kecam akhbar ubah suai gambar

TEMERLOH, 11 Julai: Seorang Pemuda Amal PAS kawasan ini mengecam tindakan sebuah akhbar harian semalam yang menyiarkan gambarnya dengan imej “pemuda bertopeng” semasa perhimpunan Bersih Sabtu lalu yang telah diubah suai bagi menggambarkan keganasan.(Gambar yang disiarkan oleh sebuah akhbar yang tidak membayangkan hal sebenarnya dan membuat dakwaan palsu iaitu memegang pisau padahal bendera Malaysia sebenarnya.)

Sebaliknya beliau yang hanya mahu dikenali sebagai Ajak, berkata tangannya memegang bendera jalur gemilang bukannya pisau sebagaimana mahu digambarkan akhbar berkenaan.

Serentak dengan itu, beliau yang menganggap akhbar kawalan Umno itu berniat jahat dan menipu rakyat negara ini menggesa jurufoto yang menggambil gambarnya itu menyiarkan gambar yang sebenar atau berdepan dengan tindakan undang-undang.

“Saya turun ke Kuala Lumpur sebagai anggota Amal PAS yang mengawal keselamatan dan saya berada di hadapan Maybank bersama puluhan ribu rakyat ketika itu dan saya berada di depan sekali. Antara pimpinan yang ada ialah Dr Mohamad Hatta Ramli.

“Pada masa itu Polis Simpanan Persekutuan (FRU) melepaskan gas pemedih mata. Bagi mengawal pemimpin, saya sempat mengutip kelongsong gas yang masih berasap itu lalu membalingnya ke atas rumput bukannya ke arah polis,” ujarnya.

Tambahnya, gambar yang masih disiarkan akhbar berkenaan seolah-olah memegang pisau dan membaling batu sedangkan beliau memegang bendera jalur gemilang dan membaling kelongsong gas kosong ke tepi.

Katanya, anggota Amal diajar dengan disiplin yang tinggi dan jika beliau memiliki pisau sudah lama ditangkap polis kerana perjalanan dari Pahang ke Kuala Lumpur terpaksa menempuh banyak sekatan polis.

(Gambar sebenar Ajak dengan bendera Malaysia yang dikatakan pisau oleh akhbar berkenaan disiarkan oleh sebuah akhbar bahasa Inggeris hari ini. Akhbar itu mahu buktikan ia gambar sebenar dalam demo itu bukannya gambar luar negara tetapi berikan bukti untuk Ajak menyaman akhbar bahasa Malaysia itu)

“Malangnya gambar tersebut telah diubah suai dengan niat jahat, menipu dan mengaibkan peserta himpunan menuntut pembaikan proses pilihan raya itu.

“Kenapa keluar gambar saya seorang, mana puluhan ribu lagi rakyat yang berarak dari Jalan Pudu hingga ke Maybank itu? Saya cabar akhbar itu siarkan gambar sebenar,” katanya.

Mengenai pemakaian topeng, beliau berkata itu bagi mengelakkan terhidu gas berasid yang boleh memudaratkan kerana beliau sudah bepengalaman acap kali menyertai demonstrasi.

Dalam pada itu beliau sedang berbincang dengan seorang peguam terkenal di sini bagi membawa kesnya itu ke mahkamah kerana beliau sudah mula menjadi tumpuan umum akibat gambar yang mengaibkannya disiarkan secara berleluasa.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4297-pemuda-amal-kecam-akhbar-ubah-suai-gambar

7/11/11

Nak makan sedap, jadilah tahanan polis, sertai BERSIHKenyataan polis ini seolah-olah menggalakkan orang ramai menyertai apa-apa perhimpunan tanpa permit selepas ini, terutama warga kota yang kelaparan. Makanan untuk peserta perhimpunan BERSIH 2.0 yang ditahan polis lebih baik dari anggota polis yang bertugas. RM 23 belanja makan setiap tahanan, hidangan buffet ke?

*********
Polis belanja RM41,475 untuk kos makanan tahanan
Harian Metro 11 Julai 2011

KUALA LUMPUR: Sebanyak RM41,475 diperuntukkan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) bagi menampung kos makanan 1,659 individu yang ditahan kerana menyertai perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih) di ibu kota, kelmarin.

Pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh berkata, pihaknya memperuntukkan RM23 bagi setiap individu yang ditahan untuk menampung kos makanan dan minuman.

“INI MEMBUKTIKAN LAYANAN MESRA KEPADA SEMUA TAHANAN MALAH MAKANAN YANG DISEDIAKAN KEPADA MEREKA LEBIH BAIK JIKA DIBANDINGKAN DENGAN ANGGOTA POLIS BERTUGAS.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/PolisbelanjaRM41_475untukkosmakanantahanan/Article/index_html

70 isteri wakil rakyat keracunan makananKosmo 11 Julai 2011 , KUALA TERENGGANU - Lebih 70 orang isteri wakil rakyat yang terbabit dalam Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011 di sini kelmarin, mengalami keracunan makanan.

Kejadian mula disedari kira-kira puku1 1 pagi apabila beberapa mangsa mula muntah-muntah dan cirit-birit sebelum mereka dirujuk kepada petugas di klinik statik hotel penginapan iaitu Primula dan Permai.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr. A. Rahman Mokhtar memberitahu, daripada jumlah itu, seramai 17 mangsa terpaksa dirujuk ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).

“Bagaimanapun, hanya 15 yang ditahan di wad kerana simpton yang dialami mereka lebih serius namun, keadaan mereka stabil dan tidak membimbangkan,” katanya yang ditemui ketika melawat mangsa di HSNZ semalam.

Menurut A. Rahman, punca kejadian masih disiasat namun, beliau tidak menolak ia mungkin berpunca daripada makanan yang dihidangkan dalam satu majlis makan malam sebelum itu.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0711&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm

Pengalaman Marina Tun Dr Mahathir sertai BERSIH 2.0Baca pengalaman peribadi anak Tun Dr Mahathir serta cucu beliau yang menyertai Perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011 di http://rantingsbymm.blogspot.com/2011/07/my-bersih-20-experience.html

7/6/11

SPR, semakin hari makin pandai, atau makin ..Semalam SPR buat kenyataan pemilih secara automatik bagi rakyat Malaysia yang mencapai umur 21 tahun boleh menimbulkan kesulitan kepada pemilih ekoran sebahagian besar rakyat Malaysia pada masa ini tidak tinggal di alamat yang tercatat dalam kad pengenalan mereka. Nak tergelak dengar kenyataan macam ni. Selama ni tak ramai ke pengundi kerja KL mengundi di Terengganu, KL, Kedah?

Hari tu SPR bagi cadangan yang paling bijak, nak guna kaedah biometrik, tak nak guna kaedah celup jari yang terlalu jauh lebih murah dan telus, laporannya di http://amkns.blogspot.com/2011/06/pengerusi-spr-tahu-tak-fungsi-biometrik.html

******************
Daftar secara automatik sulitkan pemilih, dakwa SPR

KUALA LUMPUR, 5 Julai 2011 - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) belum bercadang untuk melaksanakan pendaftaran pemilih secara automatik bagi rakyat Malaysia yang mencapai umur 21 tahun.

SPR menjelaskan cadangan itu boleh menimbulkan kesulitan kepada pemilih ekoran sebahagian besar rakyat Malaysia pada masa ini tidak tinggal di alamat yang tercatat dalam kad pengenalan mereka.

“Ini kerana jika alamat yang tertera di dalam kad pengenalan ataupun yang terdapat di pangkalan data alamat di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menunjukkan pemilih itu menetap di alamat tertentu.

“Sedangkan mereka telah berpindah ke alamat baru tetapi tidak membuat pertukaran alamat di JPN dan SPR, maka pemilih itu tidak didaftarkan berdasarkan alamat bermastautin yang lama,” kata SPR dalam Buku Penjelasan Terhadap Isu-Isu Yang Dibangkitkan Mengenai Pilihan Raya terbitan Suruhanjaya itu.

SPR berkata jika ramai pemilih berpindah tetapi tidak memaklumkan kepada JPN, ia khuatir pemilih tidak akan kembali mengundi jika pusat mengundi terletak jauh dari kediaman mereka.

http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=599024

Ganas sangat ke polis N.Sembilan ni?No komen. Bacalah sendiri laporan di bawah ini. Jika benar, apa sudah jadi dengan anggota polis kita, terutama di Negeri Sembilan. Dengan saudara seagama pun bertindak ganas dan zalim, apa lagi dengan orang lain. Nampaknya Jabatan Agama Islam Negeri Sembilan perlu adakan sesi kaunseling untuk anggota polis, bukan setakat pecat imam saja. Hayati konsep dosa dan pahala sempena Bulan BERSIH dan peristiwa Isra dan Miraj.

Kisah sebelum ini laporan dari Seremban, anggota polis membelasah adik ipar sendiri hingga patah kaki di http://amkns.blogspot.com/2011/07/sila-bersihkan-polis-yang-zalim-di.html

NEGERI COPS ACCUSED OF TORTURE

July 5, 2011

A lorry driver says he was wrongfully detained for five days and repeatedly punched, kicked, stepped on, whipped and electrocuted.

KUALA LUMPUR: A lorry driver has accused Negeri Sembilan police of subjecting him to torture for five days, saying he was repeatedly punched, kicked, stepped on, whipped and electrocuted.

In a report lodged with the Negeri Sembilan police headquarters, 27-year-old S Sri Ramakrishnan of Bahau said he was wrongfully detained on suspicion of involvement with vehicle theft and that the torture was an attempt to extract a confession.

He told FMT the ordeal began sometime last month when friends told him that police were looking for him. He contacted Seremban police and was told to go to the headquarters on June 26.

“They didn’t tell me for what reason,” he said. “Nevertheless, I volunteered to go there on June 28.”

On June 28, however, several policemen arrived at his home in Taman Sattellite. They were looking for R Thiagu, a cousin of Ramakrishnan’s.

“I told them I did not know where he was, and they arrested me instead. They used brute force against me although I had agreed to be present at the police headquarters to give a statement.”

Inside the police car, he said, he was assaulted by an officer the others called Apai. They took him to the Bahau police station, where the assault continued, he added.

“I was kicked, stomped on and punched repeatedly in my stomach. They even used electric shock on me and hurled abusive words about my family.”

He was taken to the police headquarters in Seremban on June 30 where he was remanded for three days.

There, Ramakrishnan alleged, police officers told him to confess to theft, but he refused.

Lorry stolen

He told FMT that in March he had reported that the lorry he drove had been stolen. It was subsequently recovered, but without its cargo of fertilizers.

He said the police were trying to blame him for the theft.

“They threatened to seize my property and pack me off to Simpang Renggam detention centre if I did not confess. They tied up my feet and handcuffed me tightly, and hit me with a rubber hose on my feet.”

He said the policemen also used jump cables to electrocute him. “”They clipped me on the ears and shocked me. It was so painful that I didn’t care and just said, ‘Okay, I did it.’”

However, he was released unconditionally on July 2.

“Suddenly, they just let me go when they heard that my brother had engaged a lawyer,” he said.

He said the police had not returned his wallet, cellphone and other belongings and that he was considering filing a civil suit.

Police investigating the matter

Negeri Sembilan CID chief ACP Hamdan Majid confirmed receiving Ramakrishnan’s report.

“We are investigating the case,” he told FMT, but declined to give details.

Ramakrishnan’s case was brought to the press’s attention by Sri Sanjeevan, who heads the Astivaaram Foundation’s Public Complaints Bureau.

“He was kept for more than 24 hours, over the maximum allowed time for arrest, before a remand order was obtained,” he said. “That’s illegal.”

Sri Sanjeevan, who also heads the Negeri Sembilan chapter of the new party Kita, said he had handled seven cases of police abuse in the state.

Ramakrishan was the second person that police had allegedly assaulted in their search for R Thiagu. On May 28, lorry assistant S Devan lodged a police report claiming several plainclothes policemen had beaten him up when they were unable to locate Thiagu.
Devan said one of the officers shoved a gun into his mouth.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/07/05/negeri-cops-accused-of-torture/

Adakah tentera yang menimbulkan kekacauan di Malaysia?

Semalam 5 Julai 2011 polis dan tentera telah melakukan latihan menangani rusuhan. Dalam latihan tersebut yang dipaparkan di tv, satu pihak adalah FRU dan satu pihak ialah mereka yang menyamar sebagai peserta perhimpunan yang kemudian merusuh. Adakah tentera menyamar sebagai peserta perhimpunan dan kemudian merusuh dalam latihan tersebut? Sebelum ini negara diancam oleh dua orang prebet tentera dalam dua peristiwa penting.

Prebet Adam semasa kecoh Operasi Lalang, dan Prebet Amin yang mengetuai Al-Maunah. Apakah tentera memainkan peranan besar mencorak senario politik negara? Sama-samalah kita fikirkan dan lihat balik sejarah dan buat kajian mendalam.

Sedikit info mengenai Prebet Adam dan Prebet Amin di hujung artikel di bawah.


************
Polis dan tentera bekerjasama tangani ancaman ketenteraman awam
Selasa, 05 Julai 2011

Polis dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan bekerjasama menangani segala ancaman keselamatan yang mengugat ketenteraman awam termasuk perhimpunan haram Bersih 9 Julai ini.

Bagaimanapun, sehingga kini, hanya polis yang akan membuat pemantauan pada hari berkenaan dan tentera hanya akan dipanggil jika keadaan memerlukan.

Demikian menurut Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam PDRM, Datuk Saleh Mat Rasid dan Ketua Staf Markas ATM Leftenan Jeneral Datuk Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Nor.

Sebelum itu, mereka berdua menyaksikan Demonstrasi Ketenteraman Awam sempena Eksesais Bersatu Aman antara kedua-dua pasukan di Dataran Panglima Tentera Darat, Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur pada Selasa.

Dalam demontrasi tersebut, diperlihatkan bagaimana Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dan Batalion 25 Rajimen Askar Melayu Diraja menangani rusuhan.

Latihan yang bermula 4 Julai itu melibatkan lebih 300 anggota dari kedua-dua pasukan.

http://www.agendadaily.com/Muka-Hadapan/polis-dan-tentera-berkerjasama-tangani-ancaman-ketenteraman-awam.html?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed

OPERASI LALANG
Anwar Ibrahim selaku Menteri Pendidikan ketika itu mahu melancarkan perhimpunan raksasa (500,000) di Kuala Lumpur bagi menyambut ulang tahun UMNO ke-41.
Dato Zaman Khan selaku Pengarah Keselamatan Dalam Negeri tidak senang dengan perhimpunan yang dirancang oleh UMNO itu. Semasa siaran waktu pagi, Dato Zaman Khan mengumumkan di radio akan kejadian 'huru-hara' di Jalan Chow Kit di mana Prebet Adam dari Kem Tentera Ulu Kinta telah membunuh dua orang Cina dengan senjata repal M16. Berikutan itu, perhimpunan raksasa telah dibatalkan Tun Dr Mahathir Mohamad selaku Menteri Dalam Negeri.
http://ms.wikipedia.org/wiki/Operasi_Lalang

AL-MAU'NAH
Al-Ma'unah is characterized as a sect by the Malaysian authorities and not as a rebel or terrorist group like Jemaah Islamiah. The leader of the group, Mohamed Amin, was a former army private but also arrested among the 26 in the Sauk siege included a Royal Malaysian Air Force (RMAF) major
http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Ma

7/5/11

Himpunan BERSIH di 1Stadium setiap negeri 1MalaysiaAdakah perlu Perhimpunan BERSIH 2.0 diadakan di setiap stadium utama di setiap negeri? Kalau di Negeri Sembilan apa kata kita buat di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, Seremban sekiranya tanggal 9 Julai 2011 nanti diisytiharkan perintah berkurung di Kuala Lumpur. Kepada penyokong Perhimpunan BERSIH , nantikan perkembangan terkini dari dari laman web alternatif seperti Harakahdaily, Malaysiakini dan lain-lain.

Kuarters Guru, Projek Gajah Putih kebanggaan UMNONampaknya kuarters guru 1Malaysia ini semacam projek Gajah Putih kebanggaan Muhyiddin dan kerajaan Umno/Barisan Nasional. Yang penting ada projek buat kuartes guru. Samada kuarters tersebut terbiar, tidak berpenghuni apa mereka kisah. Begitu banyak projek perumahan terbengkalai 1Malaysia, kini 8,812 kuarters guru tidak berpenghuni. Tak apa, lalaikan rakyat dengan ancaman BERSIH.

Blog projek Gajah Putih di http://gajahputihn9.blogspot.com

Blog Perumahan Terbengkalai di http://terbengkalai.blogspot.com


Baca DERITA DUA GURU WANITA BUJANG MENDIAMI KUARTERS GURU DI FELDA PALONG , NEGERI SEMBILAN. Klik pada keratan akhbar di atas.

8,812 UNIT KUARTERS GURU MASIH KOSONG
Sinar Harian 5 Julai 2011

KUALA LUMPUR - Sejumlah 8,812 unit kuarters guru masih kosong dan tidak diduduki berikutan pelbagai faktor, termasuk kekangan peruntukan untuk menaik taraf kuarters berkenaan, persidangan Dewan Negara diberitahu semalam.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, antara faktor lain ialah lokasi kurang sesuai, bayaran elaun Imbuhan Tetap Perumahan (IPT) serta elaun Sara Hidup (COLA), pemotongan keseluruhan ITP dan 50 peratus COLA bagi yang menduduki kuarters serta keadaan fizikal yang tidak diselenggara.

“Terdapat juga berlaku pengurangan pelajar di satu-satu sekolah, menyebabkan bilangan guru-guru di sekolah terbabit berkurangan, akibatnya berlaku kekosongan unit kuarters guru,” katanya ketika menjawab soalan Senator Datuk Abdul Rahim Abdul Rahman.

“Setakat ini kekosongan kuarters guru berjumlah 8,812 dan bukannya 3,000 seperti yang dilaporkan sebuah akhbar tempatan. Sekiranya peruntukan dapat diberikan oleh Kementerian Kewangan, sebahagian besar pusat latihan akan diubah suai untuk kegunaan pendidikan,” katanya pada persidangan Dewan Negara di sini, semalam. - Bernama
http://www.sinarharian.com.my/sh/com/content/story9260846.asp

Lima kuarters guru terbiar di Gemas, kisahnya di http://pasns.blogspot.com/2011/06/lima-kuarters-guru-terbiar.html

MASALAH Kuarters Institusi Pendidikan (KIP)
Berita Harian 12/05/2011

MASALAH Kuarters Institusi Pendidikan (KIP) usang dan tidak diselenggara seperti dilaporkan akhbar ini sejak tiga hari lalu sebenarnya bukan isu baru.

Pemilihan lokasi strategik perlu diambil kira sebelum Kementerian Pelajaran membina KIP kerana hasil tinjauan Berita Harian di lima negeri membuktikan kuarters yang tidak dihuni itu jauh daripada kemudahan asas seperti kedai dan Pusat Kesihatan. Penulis yang membuat tinjauan ke tiga lokasi KIP, termasuk di FELDA Palong, Gemas, Negeri Sembilan boleh memahami mengapa kuarters yang dilihat menyeramkan itu enggan dihuni warga pendidik.

Pihak yang diberi tanggungjawab untuk menyelenggara KIP juga perlu prihatin dengan setiap masalah dan kekurangan di kawasan dipertanggungjawabkan supaya guru tidak berasa dianaktirikan, selain terpaksa mengeluarkan kos baik pulih sendiri.

Keadaan sekitar yang sangat menyeramkan dan menyakitkan mata memandang kerana tidak menggambarkan langsung kawasan penempatan warga pendidik dengan semak-samun menjalar, tiada papan tanda serta tahap keselamatan mendukacitakan.
kerajaan kerana terpaksa kerugian jutaan ringgit apabila kuarters disediakan terpaksa dibiarkan kosong.
http://www.bharian.com.my/articles/Analisis_KIPkawasanbandar_strategiksentiasajadirebutan/Article/

Sila BERSIHkan polis yang zalim di N.SembilanKata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih. Mereka kata rakyat yang menyertai perhimpunan BERSIH mengancam keselamatan negara, rupanya ada polis yang tak BERSIH bertindak zalim sesama saudara.

PATAH KAKI
Harian Metro, 5 Julai 2011

SEREMBAN: Seorang wanita berusia 50 tahun patah kaki kiri akibat diterajang abang iparnya yang juga seorang anggota polis dalam satu kejadian di Ulu Beranang, di sini, Jumaat lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 6 petang itu, mangsa, Rozinor Hussein berkata, dia sedang bekerja di sebuah resort di kawasan itu sebelum didatangi anggota polis itu yang tiba-tiba naik angin.

“Lelaki itu memberitahu dia tidak berpuas hati dengan saya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Rumah Rakyat Ulu Beranang, di sini, semalam.

Ibu kepada enam orang anak itu mendakwa sebelum itu berlaku pertengkaran antara mereka disebabkan perangai lelaki terbabit yang suka ‘membawa mulut’ kepada penduduk kampung.

“Namun, saya tidak sangka dia (anggota polis) sanggup bertindak menampar pipi dan menendang kaki saya hingga patah.

“Saya turut diherdik dengan perkataan kasar. Pelbagai perkataan hina dilemparkan, malah saya dipanggil ‘si miskin’ dan banyak lagi,” katanya.

Katanya, selepas memukulnya, anggota polis itu beredar dari tempat kejadian sebelum dia membuat laporan di Balai Polis Broga dan mendapatkan rawatan di Hospital Kajang.

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisoner Saiful Azly Kamaruddin mengesahkan menerima laporan berhubung kes itu.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Patahkaki/Article/index_html

7/4/11

Anak Tun Dr Mahathir sokong Perhimpunan BERSIHMarina Tun Dr Mahathir hari ini mengecam tindakan kerajaan terhadap penyokong Perhimpunan BERSIH. Marina berkata tindakan yang dilakukan oleh kerajaan sekarang ini umpama para diktator dari dunia ketiga. Demikian dilaporkan oleh akhbar portal Free Malaysia Today

July 4, 2011.
Dr M’s daughter slams crackdown.

Marina Mahathir says the action taken by the authorities was similar to that used by third-world dictators.

Marina Mahathir, the daughter of former premier Dr Mahathir Mohamad – who had little tolerance for dissenting voices – criticised the clampdown on Bersih 2.0 supporters.

“Only those in fear would resort to such things… we are behaving like a third world country or less,” she told a packed press conference here, flanked by several representatives from Bersih.

More than 150 people were detained, mostly for wearing yellow T- shirts with the word “Bersih” in connection with the polls watchdog’s planned rally on July 9.

Opposition leaders, some of whom had been hauled up for questioning for backing Bersih’s call for a rally to demand electoral reforms, said the mass arrests was one of the harshest crackdowns in the country’s political history.

Marina said the government’s crackdown was not reflective of Prime Minister Najib Tun Razak’s efforts to transform Malaysia into a developed country.

“We are a developing country, we should behave like one and rise above (all this) and have some faith in our people,” she said.

Marina also condemned the personal attacks on Bersih chairperson S Ambiga, whom she praised for having an excellent track record in fighting for human rights.

“The personal attacks are unwarranted. They should use better arguments to resolve the issue and not resort to personal attacks,” she said.

Najib had called Ambiga, the former Bar Council president, a stooge of Pakatan Rakyat.

Marina’s stand on this issue ran contrary to her father’s position. The latter had echoed Najib’s accusation that the planned rally was not to demand electoral reforms but to create another “political tsunami” to wrest power.

At the press conference today, Bersih representatives denied that the rally had any hidden political agendas and reiterated that it would be peaceful.

They also called on the authorities to find an amicable solution without calling off the rally.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/07/04/dr-ms-daughter-slams-crackdown/

Nyawa rakyat diperjudi, polis sibuk BERSIH, pengancam terbiarPengancam sebenar keselamatan rakyat Malaysia ialah pemandu bas dan pemandu lori yang bermaharajalela di jalanraya. Ada menteri nak arahkan polis dan JPJ tangkap pemandu ini sampai ke lubang cacing? Tangkap orang baju BERSIH adalah sampai ke lubang bakteria, bukan lubang cacing lagi. Menteri apa kisah, mereka tak naik bas ekspres, pergi mana-mana, polis juga yang escort. Polis escort juga yang selalu kemalangan.

Gila merebut kuasa, atau gila mempertahankan kuasa?

**************
MINTA JPJ SENTIASA PANTAU KELAJUAN BAS EKSPRES
Berita Harian 4 Julai 2011

SAYA seorang pelajar yang sering berulang alik dari Kuala Lumpur ke Butterworth atau Parit Buntar, Perak dengan menaiki bas ekspres. Sepanjang saya berulang alik selama lebih empat tahun, saya mendapati beberapa bas ekspres daripada beberapa syarikat terkemuka sering dipandu laju melebihi 110 kilometer (km) sejam.

Kadangkala kelajuan bas ekspres itu meningkat sehingga 130km sejam sehinggakan bas ekspres itu dapat memotong kereta di lorong kanan. Ketika berada di dalam bas ekspres, saya sentiasa berdoa supaya Allah SWT melindungi saya daripada malapetaka seperti kemalangan.

Ini kerana seorang sahabat saya pernah menjadi korban kemalangan bas ekspres di Melaka pada tahun lalu. Saya sering duduk berhampiran pemandu bas untuk melihat panel meter kelajuan bas itu tetapi pemandu mengarahkan saya untuk duduk di tempat yang terlindung daripada ruang pemandu.

Saya ingin mencadangkan kepada pihak berkuasa supaya mengkaji semula waktu jangkaan ketibaan (ETA) bas ekspres untuk sesuatu syarikat bas ekspres. Kebanyakan waktu itu agak singkat untuk kenderaan besar dan berat seperti bas ekspres.

Waktu ketibaan bas ekspres seharusnya lebih lama berbanding kereta kerana bas hanya boleh dipandu sehingga 90km sejam saja dan bas itu berhenti di hentian rehat dan rawat. Faktor ini menjadi ukuran kepada waktu ketibaan bas yang sebenarnya.

Jika bas itu tiba mengikut waktu ketibaan kereta, maka bas itu berkemungkinan dipandu dengan laju. Pihak polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) hendaklah sentiasa menjalankan operasi secara berterusan agar pemandu bas sentiasa sedar pemanduan mereka diperhatikan oleh pihak berkuasa.

Tumpuan hendaklah juga diberikan kepada bas yang berenjin besar yang boleh dipecut laju walaupun ketika di kawasan berbukit seperti di sekitar Ipoh kerana kuasa enjin yang tinggi.

Saya berharap pihak berkuasa sentiasa menjalankan operasi secara berterusan dan kerap. Kami penumpang bas ekspres sentiasa berasa takut ketika berada di dalam bas.

PENUMPANG PRIHATIN,
Parit Buntar, Perak.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/MintaJPJsentiasapantaukelajuanbasekspres/Article

Bahana Larian 1Malaysia, pelajar disengat tebuanTerlalu sangat hendak mencipta rekod, arahkan semua sekolah, semua pelajar, semua guru buat larian 1Malaysia nak pecah rekod konon. Akhirnya para pelajar yang disengat tebuan. Ada Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri pergi melawat pelajar ini, atau menyalahkan guru-guru kerana tidak menjaga keselamatan para pelajar?

21 PELAJAR DISENGAT TEBUAN KETIKA LARIAN 1MURID 1SUKAN
Mstar Ahad Julai 3, 2011

KOTA BAHARU: Seramai 21 murid dan pelajar dari dua sekolah di Bachok dimasukkan ke hospital selepas mereka disengat tebuan ketika menyertai Larian 1Murid 1Sukan 1Malaysia pagi Sabtu.

Pegawai Perhubungan Awam Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) ZaidAhmad berkata kesemua pelajar itu terdiri daripada pelajar Sekolah Kebangsaan(SK) Badak dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Badak, yang diserang sejenistebuan tanah dalam kejadian kira-kira 9 pagi itu.

"Lapan pelajar perempuan adalah dari SMK Badak dan bakinya dari SK Badakyang dimasukkan ke wad untuk rawatan lanjut. Tiada yang cedera serius," katanya kepada Bernama di Wad 5 HRPZII di sini.

Zaid berkata mereka yang terlibat merupakan murid Tahun Empat dan Tahun Limaserta pelajar Tingkatan Satu hingga Tingkatan Lima.

Menurutnya kesemua pelajar itu akan dibenar pulang secara berperingkatpetang ini.

Sementara itu, murid Tahun Empat SK Badak Mohd Farid Firdaus berkata beliaumenerima tujuh sengatan tebuan tanah itu ketika berlari beramai-ramai di satukawasan semak di satu laluan berdekatan sekolah.

Beliau berkata mereka kemudian dihantar ke Hospital Bachok sebelum dihantarke HRPZII di sini.

Rakannya Nur Syafiqah Azmi, 10, berkata beliau hampir pengsan dan menjeritkesakitan ketika serangan tebuan itu berlaku.

"Saya kena tiga sengatan di badan dan cikgu hantar ke hospital," katanya.

Pelajar SMK Badak, Aishah Mansor, 13, berkata ketika larian dia tiba-tibamelihat tebuan itu menyengat rakan-rakannya termasuk beliau. "Semua pelajar menjerit dan kami semua kembali ke sekolah sebelum dihantarke hospital," katanya yang terkena empat sengatan tebuan. - BERNAMA
http://www.mstar.com.my/berita/jenayah/cerita.asp?file=/2011/7/3/mstar_jenayah/20110703152150&sec=mstar_jenayah

LARIAN 1MURID 1SUKAN PECAH REKOD MBOR


TAIPING 2 Julai - Larian Serentak 1Murid 1Sukan 1Malaysia yang berlangsung di seluruh negara berjaya mencipta rekod Malaysia Book of Records (MBOR) sebagai larian terbesar yang disertai oleh 4,137,126 pelajar daripada 9,980 buah sekolah.

Larian yang diadakan sempena pelaksanaan dasar 1Murid 1Sukan di Padang Dataran Perbandaran Taiping itu turut disertai Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin awal pagi ini.

Muhyiddin sewaktu berucap pada majlis tersebut menegaskan, sukan merupakan satu platform pembentukan sahsiah pelajar dan memupuk integrasi sosial seiring dengan Falsafah Pendidikan Negara.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0703&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_06.htm&arc=hive

7/3/11

Polis, sila BERSIHkan Pusat Judi HARAM di Nilai, N.SembilanKepada abang-abang polis yang sibuk tangkap orang pakai baju BERSIH, terutama Timbalan Ketua Polis Negara yang berasal dari Negeri Sembilan, sila BERSIHkan Negeri Sembilan dari Pusat Judi Online HARAM tak BERLESEN ni yang bersepah di mana-mana tempat. Nak harapkan PERKASA, mengabihkan bogheh yo ! Kuman Seberang Laut Nampak, Gajah Depan Mata Tak Nampak!


PUSAT JUDI ONLINE DI TAMAN PERUMAHAN CEMPAKA
Aduan Rakyat, 2 Julai 2011

Di sini saya ingin mengharapkan bantuan pihak berkuasa untuk membanteras operasi pusat perjudian online yang terletak di Nilai, Negeri Sembilan.

Bukan hanya satu tetapi lima pusat perjudian yang sangat berhampiran, tetapi malang nya pihak berkuasa seperti ambil sikap pejam mata. Pusat perjudian yang saya maksudkan terletak di Taman Perumahan Cempaka di Nilai.

Harap pihak yang berkenaan dapat membanteras pusat berkenaan dengan segera.

By: hasfian

http://www.aduanrakyat.com.my/pusat-judi-online-di-taman-perumahan-cempaka

7/1/11

Masalah pondok menunggu bas di TerengganuUtusan Malaysia, 1 Julai 2011. BARU-BARU ini ketika bercuti di kampung, saya mendapati infrastruktur jalan raya yang menghubungkan Kuala Terengganu ke Kuala Berang telah dinaik taraf kepada dua lorong, khususnya di kawasan pekan dan pusat pentadbiran daerah.

Bagaimanapun di beberapa tempat strategik, contohnya di hadapan Kompleks Pertanian Negeri, Ajil tidak mempunyai kemudahan pondok menunggu bas untuk kemudahan awam.

Di Pusat Latihan Bomba dan Institut Kemahiran Mara (IKM) Wakaf Tapai, hanya mempunyai kemudahan pondok menunggu bas bagi laluan Kuala Berang ke Kuala Terengganu. Ia tidak mempunyai kemudahan sama bagi laluan Kuala Terengganu ke Kuala Berang.

Saya amat berharap Datuk Yahaya Khatib selaku Exco dan ADUN Pengkalan Berangan serta Datuk Rasol Wahid (ADUN Ajil) dapat meneliti perkara ini selaras dengan saranan pucuk pimpinan negara agar permasalahan rakyat dapat diselesaikan seberapa segera.

MUSHTAK AHMAD MUSTAFFA
Bangi, Selangor

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0630&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_06.htm

350,000 pembeli Rumah Terbengkalai sertai BERSIH?

Macamana rakyat tak marah dengan kerajaan BN ni, sibuk pasalah Perhimpunan BERSIH, Rumah Mampu Milik di Lapangan Terbang TUDM Sungai Besi, rupa-rupanya ada 350,000 pembeli rumah terbengkalai di Lembah Klang sahaja. Harap semua pembeli rumah terbengkalai ini akan sertai BERSIH.

Antara beberapa projek perumahan terbengkalai 1Malaysia di http://terbengkalai.blogspot.com

DERITA 350,000 PEMBELI RUMAHSERAMAI 500 pembeli di lapan projek perumahan yang terbengkalai berhimpun di hadapan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan di Pusat Bandar Damansara bagi mendesak campur tangan dan tindakan tegas kerajaan terhadap pemaju yang terlibat, kelmarin.

Utusan Malaysia 1 Julai 2011

KUALA LUMPUR 30 Jun – Lebih 350,000 pembeli di lapan buah projek perumahan terbengkalai sekitar Lembah Klang kini semakin tertekan berikutan masalah yang mereka hadapi itu belum menampakkan sebarang tanda penyelesaian.

Pelbagai usaha sudah dilakukan dan yang terbaru, kira-kira 500 orang yang mewakili keseluruhan pembeli terbabit berkumpul di Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan di sini bagi membantah kegagalan pemaju menyiapkan projek mengikut jadual.

Dalam perhimpunan tersebut, mereka menyerahkan memorandum untuk meminta kementerian berkenaan campur tangan dan bertindak tegas bagi menangani masalah terbabit.

Memorandum itu diserahkan oleh wakil pembeli, Mohd. Akram Mohd. Akhbar, 58, kepada wakil Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Apa yang menarik ialah kesemua yang hadir memakai baju berwarna oren yang tertera tulisan “100,000 keluarga mangsa projek terbengkalai” bagi menyatakan perasaan mereka.

Rata-rata mereka terdiri daripada pembeli dari kawasan perumahan terbengkalai di Taman Ukay Bistari, Lestari Puchong Fasa 3, Taman Bukit Jalil, Taman Lestari Perdana, Taman Puncak Jalil, Bukit Pandan Bistari dan Lake Villa, Putra Perdana.

Mohd. Akram ketika ditemui berkata, projek-projek perumahan itu sudah dimulakan sejak 10 tahun lepas, namun sehingga kini pembeli masih tidak mendapat rumah yang mereka beli.

Menurutnya, sepanjang tempoh tersebut, para pembeli sering tertekan menanti rumah mereka yang tidak siap-siap walaupun pihak pemaju sering kali menjanjikan rumah akan siap dalam masa terdekat.

Ujarnya, selain tertekan, pembeli-pembeli itu juga kerugian dari segi kewangan kerana terpaksa membayar faedah pinjaman bank setiap bulan dan ramai yang sudah membayarnya sejak 10 tahun lepas.

“Kalau dihitung, rata-rata pembeli sudah membayar lebih RM 50,000 sepanjang tempoh itu tetapi rumah yang dibeli tidak juga disiapkan. Ramai juga yang terpaksa menyewa rumah lain,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, pembeli merayu agar pihak kementerian segera mengambil tindakan sama ada mengarahkan pemaju yang terlibat menyiapkan projek mereka atau mencari pemaju ganti.

“Kami sudah tidak tahu lagi ke mana hendak mengadu...,” katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0701&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kota&pg=wk_01.htm


PROJEK RUMAH TERBENGKALAI DI LAHAD DATU DEPAN MPOB
Aduan Rakyat Online – 30 Jun 2011

Kami berasa sangat sedih kerana Projek Pembinaan Rumah Sri Gemilang di Depan MPOB terbengkalai. Perumahan tersebut seharusnya siap pada tahun 2010 tetapi sampai sekarang belum siap.

Semasa kami mendaftar untuk membeli perumahan, kami sangat yakin kerana perumahan tersebut dikenalkan oleh YB Ustaz Suhaili yang merupakan ADUN N49 Tungku Lahad Datu.

Namun demikian keyakinan kami terhadap ADUN BN ini luntur sama sekali. Kami mengharapkan semoga kerajaan dapat melakukan tindakan segera bagi mengatasi masalah ini.

Keperhatian kerajaan terhadap masalah ini akan meraihkan sokongan rakyat kepada kerajaan pada pilihanraya umum ke 13 yang akan datang di Sabah.

By: RUKIAH

http://www.aduanrakyat.com.my/projek-rumah-terbengkalai-di-lahad-datu-depan-mpob

Ada Projek Pasar Gajah Putih di Pahang rupanya

PROJEK PASAR AWAM DI FELDA CHEMOMOI, TRIANG PAHANG YANG SIAP DIBINA TIDAK DIGUNAKAN DAN ROSAK.

Saya ingin membuat aduan berkenaan projek pasar awam di bawah kementerian luar bandar di Felda Chemomoi, Triang, Pahang yang sudal lama siap dibina tetapi tidak digunakan. Projek tersebut dibuat di atas tapak lama pasar di kawasan berkenaan.

Projek gajah putih itu telah mencacatkan pemandangan dan merugikan penduduk di kawasan berkenaan yang rata-rata terdiri daripada kelompok peneroka felda.

Disebabkan oleh masalah tersebut tidak membantu masyarakat setempat kerana tidak dibenarkan untuk berniaga dipasar tersebut dan menyukarkan penduduk kerana peniaga berniaga di banyak tempat dan tidak berpusat.

Saya meminta pihak aduan rakyat, Tv3 untuk menyiasat perkara tersebut bagi wang rakyat yang dilaburkan untuk projek berkenaan digunakan dengan sebaik-baiknya.

Terima kasih.

Aduan Rakyat Online – 30 Jun 2011

http://www.aduanrakyat.com.my/projek-pasar-awam-di-felda-chemomoi-triang-pahang-yang-siap-dibina-tidak-digunakan-dan-rosak