KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

9/30/11

Akibat pecah amanah 1,000 perantis DTM terkontang kantingHarakahdaily

LUMUT, 30 Sept 2011 : Ekoran kegagalan pembinaan kapal NGPV (New Generation Petrol Vessel) akibat penyelewengan kewangan dan rasuah pada tahun 2006, bukan sahaja duit rakyat yang hangus tetapi menzalimi anggota tentera.

Ini kerana, akibat kegagalan pembinaan 27 buah kapal tentera itu, ia telah menyebabkan lebih 1,000 pelatih TLDM yang dipersiapkan untuk bertugas dengannya sudah teraniaya.

Inilah yang diajukan para lulusan Perantis Diploma Teknologi Marin (DTM) yang kini terus terkontang-kanting dan tidak tentu hala kedudukan mereka.

Semua masalah ini berpunca dari rasuah dan pecah amanah dari skandal pembinaan 27 kapal NGPV ini.

Skim DTM yang dimulakan pada tahun 1996 dijalankan di KD Pelandok yang berpangkalan di Lumut dengan kerjasama pihak UTM Skudai.

Pembelajaran mereka dijalankan di bawah pengawasan Markas Pendidikan dan Latihan TLDM. Penganugerahan diploma pula dibuat di UTM Skudai, Johor.

NGPV

TLDM merancang pembinaan 27 kapal ronda dalam program Kapal Ronda Generasi Baru NGPV (New Generation Patrol Vessel) pada hujung 1990an.

Namun Jawatankuasa Perakaunan Awam mendedahkan kegagalan PSC-ND menyerahkan semua kapalnya yang dianugerahkan dengan kontrak sejumlah RM5.35 billion ringgit kepada media massa.

Dari 27 buah, hanya dua sahaja berjaya disiapkan.

Selepas pasukan pengurusan baru ditubuh, projek ini berjalan semula namun hingga kini hanya empat buah sahaja berjaya diselesaikan.

Dua kapal pertama dalam kelas ini, 171 KD Kedah dan 172 Pahang akhirnya ditauliahkan ke dalam perkhidmatan pada bulan Jun dan Ogos tahun 2006.

Kapal ketiga, KD Perak (gambar atas) dan kapal keempat KD Terengganu baru sahaja diserahkan kepada TLDM baru-baru ini.

Akibat kegagalan pembinaan ini, lebih 1,000 anggota tentera laut yang dilatih untuk berkhidmat dengan kapal-kapal ini dan memiliki DTM ini terkontang kanting.

Mereka tiada tempat untuk diperjawatkan setelah habis kursus DTM dan memakai pangkat Laskar Kanan.

"Maka terjadilah lebihan anggota tetapi perjawatan tiada kerana kapal PV ini gagal disiapkan mengikut jadual," kata satu sumber kepada Harakahdaily.

Kini, mereka mula menghadapi akibat dari penyakit rasuah yang menyelubungi pentadbiran kerajaan Datuk Seri Najib Razak ini.

Antara masalah yang mereka hadapi adalah penyambungan perkhidmatan, pemberhentian sukarela sebelum tarikh tamat perkhidmatan tanpa pembelaan nasib anggota yang sewajarnya selepas berhenti di samping pemberian gaji yang tidak telus, adil dan saksama.

"Untuk pengetahuan tuan, hanya cawangan kami (skim DTM) sahaja yang mengalami masalah yang dinyatakan. Nyatalah kami telah didiskriminasi berbanding cawangan kelasi, bekalan dan teknikal biasa," kata sumber itu.

Mereka juga menghadapi pencabulan perjanjian pangkat cepat yang dijanjikan kepada mereka.

Teraniaya

"Skim kami dijanjikan pangkat cepat selepas lima tahun tamat kursus skim DTM, pakai pangkat Laskar Kanan selama setahun, selepas itu dinaikan ke pangkat Bintara Muda (petty officer).

"Tetapi janji ini telah ditarik balik oleh bekas panglima tentera laut," kata sumber itu.

Skim perantis DTM ini telah dimansuhkan pada tahun 2010 dan dihentikan pengambilan anggota sejak tahun 2009.

Pengambilan terakhir iaitu intake 2001 paling junior sekarang masih dalam on job training untuk melengkapkan kursus DTM mereka.

Mulai tahun lepas, mereka mula ditawarkan pemberhentian awal secara sukarela sebelum tarikh tamat perkhidmatan yang tidak pernah diamalkan dalam tentera laut.

Mereka hanya dibayar pampasan mengikut tahun berkhidmat.

Kini, kira-kira 200 orang dari kesemua 1,000 anggota telah berhenti dari perkhidmatan melalui pendekatan ini.

Yang menyedihkan mereka juga, akibat rasuah dan kegagalan projek ini merekalah yang menjadi mangsa.

Bayangkan selama 5 tahun berkhidmat, gaji mereka masih RM1200.00 sebulan iaitu sama dengan anggota dari cawangan lain yag baru berkhidmat dalam setahun dua sahaja.

Untuk menyelesaikan masalah ini, pelbagai cara telah mereka buat termasuk berbincang secara langsung dengan Panglima Angkatan Tentera tetapi gagal.

Bahkan ada antara mereka telah cuba berbincang secara langsung dengan Perdana Menteri melalui facebooknya, namun pegawai ini telah diambil tindakan tatatertib oleh TLDM.

Bagi mereka, inilah jalan terakhir untuk membela nasib mereka iaitu ke media.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5702-akibat-pecah-amanah-1000-perantis-dtm-terkontang-kanting

Adakah tentera kita guna kereta perisai tua di Lubnan?Sebanyak 31 buah kereta perisai akan dihantar untuk memperkuatkan lagi pasukan Batalion Malaysia 4 (Malbatt 4) di Lubnan mulai 18 Oktober 2011. Persoalannya kereta perisai jenis apa? Adakah jenis Condor yang digunakan sejak tahun awal 80an yang Panglima Tentera Darat kata Condor ini sudah terlalu tua dan tidak ekonomik untuk dibaik pulih.

Adakah ahli politik kita, pembela bangsa kita prihatin akan tahap kesiapsiagaan anggota tentera kita yang bertugas demi negara di wilayah yang bergolak, yang memerlukan persenjataan yang baik dan tahap perlindungan kereta perisai yang boleh menghadapi serangan bom jalanan yang semakin canggih iaitu IED atau Improvised Explosive Device yang begitu mudah dapat merobek dinding Condor?


ATM HANTAR 31 KERETA PERISAI PERKUAT MALBATT 4 DI LUBNAN

PORT DICKSON 29 Sept. 2011 - Sebanyak 31 buah kereta perisai akan dihantar untuk memperkuatkan lagi pasukan Batalion Malaysia 4 (Malbatt 4) yang menyertai misi pasukan pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Lubnan mulai 18 Oktober.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0929&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_29.htm

Condor rempuh lori, anggota tentera cedera
KUANTAN 29 Jun - Seorang pemandu lori getah sekerap terkejut apabila mendapati kenderaannya yang tiba-tiba meluncur laju adalah akibat dirempuh dari belakang oleh sebuah kereta perisai milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM).
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0630&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_26.htm&arc=hive

Seorang Anggota Malcon Terbunuh, Lima Cedera Dalam Kemalangan Jalan Raya Di Lubnan
KUALA LUMPUR, 18 Mei (Bernama) — Seorang anggota Pengaman Kontinjen Malaysia (Malcon) II Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa Bersatu di Lubnan (UNIFIL) terbunuh manakala lima rakan setugasnya cedera dalam kemalangan jalan raya di Srifa, 20 km di barat daya Kaokabah, Lubnan, pada Jumaat.
http://beritamalaysiakini.wordpress.com/2008/05/18/

Program Beli Kereta Perisai Baru Ditangguh
PORT DICKSON, 7 Nov (Bernama) -- Kegawatan ekonomi dunia dan kekurangan dana menyebabkan program penggantian kereta perisai Condor dan Sibmas Tentera Darat ditangguhkan ke Rancangan Malaysia Kesepuluh, kata Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin.

KATANYA KERETA PERISAI YANG DIGUNAKAN SEJAK DARI 80AN ITU SUDAH TIDAK EKONOMIK LAGI UNTUK DIBAIK PULIH KERANA SUDAH TERLALU TUA.
http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=370025

9/29/11

Pukul Md Sabu 6 Okt 2011 di Rembau

Siapa Pengkhianat Bangsa? Siapa Perasuah Negara? Ikut secara langsung ceramah dari Tokoh Kontroversi Negara dan Negeri Sembilan bersama Abang Mad (Mohd Sabu), Chegubard selaku Pengerusi SAMM, YB Hj Taufek Pesuruhjaya PAS N.Sembilan dan Ustaz Nor Azman Mohamad merupakan Imam Masjid Jamek Ampangan, Seremban yang dipecat.

Mereka semua ini akan berceramah di Parlimen Rembau pada jam 9 malam hari Khamis 6 Oktober 2011 di Parlimen Rembau.

Di mana? Adakah di DUN Paroi, DUN Chembong, DUN Rantau atau DUN Kota?

Ikuti perkembangan terkini ceramah ini di blog Rembau Hari ini di http://rembau-hari-ini.blogspot.com

Untuk sebarang sumbangan terutamanya pengawal keselamatan tidak bersenjata, kain pembalut luka, ubat cuci luka, ubat tahan sakit, pengusung dan sebarang peralatan perubatan adalah amat-amat dialukan.

Sumbangan boleh disalurkan ke akaun atas nama PAS Kawasan Rembau,
Bank Islam (Cawangan Seremban), No akaun : 05-012-01-007334-7

Untuk pertanyaan sila hubungi Penolong Ketua Penerangan PAS Rembau, Panglima Nazri di 012-6775537 atau Setiausaha PKR Cabang Rembau, Mahaguru Azizi di 017-6664084.

Orang Jelebu tertipu dengan projek Netbook 1MalaysiaJelebu, Sinar Harian 29 Sep 2011 - Penduduk Kampung Putra, di sini meminta pihak bertanggungjawab menunaikan janji untuk melengkapkan sistem jalur lebar di kampung berkenaan. Mereka mendakwa, pemasangan jalur lebar di kampung berkenaan adalah sepertimana dijanjikan kerajaan sebelum ini sempena penyampaian netbook 1Malaysia.

Penduduk, Sabtu Sadang berkata, penduduk kampung berkenaan dijanjikan pemasangan jalur lebar berkenaan pada Julai lalu.

MENURUTNYA, DISEBABKAN MASALAH ITU, PENDUDUK DI KAMPUNG BERKENAAN MENGALAMI KERUGIAN KERANA TERPAKSA MEMBAYAR BIL STREAMYX SEBANYAK RM25 SEBULAN, BAGAIMANAPUN TIDAK DAPAT MELAYARI INTERNET.

SELAIN ITU, SHAHRUL NIZAM BERKATA, PERKHIDMATAN TALIAN TETAP TELEFON JUGA TIDAK BOLEH DIGUNAKAN DI KAMPUNG BERKENAAN.

(Usahkan jalur lebar, bekalan air pun ada orang Jelebu masih guna pam tangan, tak percaya? Tengok sini http://orangklawang.blogspot.com/2011/04/tok-rais-tak-pandang-pun-jelebu.html )

“Semasa itu, saya menghadiri majlis penyampaian netbook 1Malaysia di Dewan Undangan Negeri (Dun) Chennah. Ahli Parlimen Jelebu ada berkata kepada saya bahawa jalur lebar akan dipasang di Kampung Putra pada Ogos tahun ini.

“Namun sehingga kini, perkara itu tidak menjadi kenyataan. Saya telah menghantar khidmat pesanan ringkas kepada beliau dan pembantunya, namun tiada jawapan,” katanya.

Sabtu berkata, seramai 25 orang pelajar di kampung berkenaan sudah menerima bantuan netbook 1Malaysia.

“NAMUN, NETBOOK ITU TIDAK MEMBERI MANFAAT SEPENUHNYA KERANA PELAJAR TIDAK DAPAT MELAYARI INTERNET KERANA TIADA KEMUDAHAN JALUR LEBAR DI KAMPUNG INI,” KATANYA KEPADA SINAR HARIAN DI SINI.

Berikutan itu, dia berharap kemudahan jalur lebar disediakan secepat mungkin di kampung berkenaan bagi mengelakkan penduduk menanggung kerugian dengan membayar bil setiap bulan.

Sementara itu, anak Sabtu, Shahrul Nizam, 18, berkata, adiknya juga tidak dapat memanfaatkan netbook 1Malaysia yang diterima kerana tidak boleh melayari internet.

“Kami terpaksa menumpang di Kampung Sawah kerana kampung berkenaan ada kemudahan jalur lebar.

“Namun sejak kebelakangan ini, kami tidak lagi ke Kampung Sawah kerana kemudahan jalur lebarnya sudah dihentikan,” katanya.


http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9575400.asp

Melayu Rembau sering diperdaya, Ahli Parlimen ada peduli?'Kami tidak diajak berunding'
Sinar Harian 29 Sep 2011

SEMERBOK – Penduduk di Kampung Semerbok Masjid, dekat sini, kesal apabila tanah yang dipajak bagi tujuan tanaman padi sudah berubah menjadi jalan atau laluan yang bakal diturap.

Wakil penduduk, Abdul Rahim Mohamad, 53, berkata, dia selaku waris pemilik tanah berkenaan berasa terkejut dan kecewa dengan tindakan agensi terlibat kerana tidak berunding terlebih dahulu dengan pemilik tanah.

Menurutnya, kebanyakan pemilik tanah adalah terdiri daripada warga emas dan ibu tunggal, bagaimanapun, ia tidak seharusnya membolehkan pihak berkaitan sesuka hati menceroboh tanah pajakan bagi tujuan lain.

“Pada awalnya, saya menjangkakan kerja yang dilaksanakan adalah bagi membina sistem air dan saliran bagi tanaman padi yang mana tanahnya telah dipajakkan sejak dari tahun 2009 lagi.

“Bagaimanapun, pada kira-kira 5 petang, Ahad lalu, saya terperanjat apabila mendapati ia adalah kerja membina jalan. Setakat ini terdapat lapan orang pemilik tanah yang terlibat,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di lokasi berkenaan.

Abdul Rahim berkata, dia tidak menolak kerja berkenaan bakal membabitkan tiga lagi pemilik tanah.

Berikutan itu, dia dan pemilik tanah terlibat membuat laporan di Balai Polis Chembong, Isnin lalu dan menggesa pihak serta agensi terlibat untuk bermesyuarat dengan mereka bagi mencari jalan penyelesaian.

“Kami mahu menuntut ganti rugi kepada pihak bertanggungjawab kerana telah sesuka hati membina jalan, sedangkan projek tanaman padi masih juga belum membuahkan hasil.

“Pemilik tanah hanya menerima RM200 setahun bagi pajakan sewa tanah selama 10 tahun bagi tujuan tanaman padi,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9575160.asp

SIAPA YANG MENJANJIKAN HOSPITAL KEPADA ORANG REMBAU ? UMNO atau PAS? Tengok sendiri gambar sudah cukup di http://amkns.blogspot.com/2011/02/siapa-yang-menjanjikan-hospital-kepada.html

UiTM tindas graduan Melayu, saman sumber pendapatanSeptember 29, 2011 SHAH ALAM - Universiti Teknologi Mara (UiTM) meminta pelajarnya terutama mereka yang bakal melangsungkan konvokesyen bulan depan agar bertemu dengan pengurusan pusat pengajian tinggi itu bagi menyelesaikan isu saman, yang sesetengah mendakwa mencecah RM5,000.

Beliau berkata demikian ketika ditanya rungutan pelajarnya, yang disebarkan menerusi laman sosial Facebook dan Twitter sejak minggu lalu, mendakwa kemungkinan tidak dapat menyertai konvokesyen jika gagal melunaskan saman yang jumlahnya dikatakan tidak munasabah.

Ada di antara pelajar terbabit mendakwa mempunyai saman sehingga RM5,000, yang terkumpul sepanjang tempoh pengajian mereka di universiti itu.

Misalnya, seorang pelajar Roha Abdul Halim, 23, menganggap saman diterimanya seakan tidak relevan kerana jumlahnya terlalu tinggi.

“Saya ni belum lagi bekerja dan disaman sebanyak ini, mustahil saya mampu untuk membayarnya,” katanya.

Dia yang mempunyai saman RM3,000 hanya mengetahuinya setelah dia menyemak portal universiti itu yang dibuka 19 September lalu.

“Kami hanya diberi tempoh sehingga 30 September untuk menjelaskan saman, mustahil saya dapat membayarnya dalam tempoh tersebut... mungkin saya tidak hadir konvokesyen saya yang dijadualkan pada Oktober nanti,” ujarnya lagi.

“Ada rakan-rakan saya yang cuba bayar sebelum 19 September, tapi pihak keselamatan menyuruh mereka menyemak saman mereka dahulu, kemudian baru membuat pembayaran. Keadaan ini menyukarkan kami... bila semakan dibuat, jumlah yang tertera amat mengejutkan,” katanya lagi.

Sependapat dengan Roha, seorang lagi pelajar yang hanya mahu dikenali sebagai Farid Zainuddin, 23, juga menganggap saman seolah-olah satu tekanan dan bebanan ke atas pelajar.

“Saya sendiri disaman RM1,800. Jumlah ini, pada saya amat besar kerana belum ada pendapatan tetap.” katanya.

“Selain itu, saya juga pelik kenapa baru sekarang peraturan mandatori satu jenis saman dikenakan RM100. Sedangkan sebelum ini tidak ada pun undang-undang seperti ini,” tambah Farid.

Sumber : http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/isu-saman-uitm-sedia-bantu-bakal-graduan-sebelum-konvo/

PELAJAR UITM BERARAK PROTES - SERAH MEMORANDUM BANTAH KERAS CADANGAN MENTERI BESAR SELANGOR

LEBIH daripada 5,000 pelajar UiTM mengadakan perarakan aman ke Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSAAS) di Shah Alam, semalam bagi menghantar memorandum bantahan kepada Menteri Besar Selangor.

Kumpulan pelajar itu yang sebahagian besarnya memakai kemeja-T berwarna hitam mula berkumpul di Dataran Shah Alam pada pukul 9 pagi sebelum berarak sambil memegang sepanduk menuju ke bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini.

Sebaik tiba di luar pagar utama bangunan SUK yang menempatkan pejabat Abdul Khalid, mereka berdemonstrasi selama sejam.

Di samping menyanyikan lagu rasmi UiTM, mereka turut mengangkat sepanduk, antaranya bertulis ‘Jangan rampas hak kami’ dan ‘Selamatkan UiTM’.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0813&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

Graduan Melayu menganggur diperdaya, umpama sampahDI MANA PERUNTUKAN KAMI? 28 Sep 2011 – Assalamualaikum, Saya merupakan graduan yang mengikuti Skim Latihan Graduan Menganggur (INSEP - Industrial Skills Enhancement Program Scheme) di sebuah IPTA di Johor.

Semasa sesi taklimat saya difahamkan KERAJAAN TELAH MEMPERUNTUKAN SEJUMLAH WANG UNTUK SEGALA PROGRAM KAMI SEPANJANG 7 BULAN.

Ini termasuk elaun dan aktiviti2 yang berkaitan dengan kursus. Kami digalakan menjalankan aktiviti yang bersesuaian dengan kursus seperti lawatan industri dan sebagainya.

Namun setelah kami menjalankan kursus, sebaliknya yang berlaku di mana aktiviti yang kami jalankan terutamanya lawatan industri tidak mendapat kelulusan dan peruntukan secara tunai untuk kegunaan kami seperti hotel dan peruntukan makan kami.

Apa yang lebih tidak kami jangkakan sebilangan besar tenaga pengajar tidak diberikan seperti yang dijanjikan. Malah aktiviti yang dijalankan oleh pihak ITPA berkenaan untuk kami tidak mengikut jadual yang telah ditetapkan dan menganggu perjalanan pembelajaran dan jadual latihan industri kami.

Kad Hijau yang pada mulanya dijanjikan kepada semua graduan pada asalnya tidak diberikan sebaliknya hanya beberapa kursus sahaja namun setelah beberapa bulan difahamkan masih tidak diperolehi.

Terlalu banyak birokrasi untuk kami perolehi peruntukan yang sememangnya kerajaan berikan kepada kami.

Terus terang saya katakan, saya sememangnya kecewa dengan apa yang berlaku ke atas kami dan tenaga pengajar.

DIHARAP PIHAK BERKUASA DAPAT MENJALANKAN SIASATAN SUPAYA PERKARA INI TIDAK BERULANG PADA MASA AKAN DATANG.

By: Hidayah http://www.aduanrakyat.com.my/di-mana-peruntukan-kami

27 Sep 2011 - ADUAN TENTANG SKIM LATIHAN GRADUAN MENGANGUR YANG DIANJURKAN OLEH PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA BERHAD (PSMB) DENGAN KERJASAMA KNOWLEDGECOM CORPORATION SDN BHD.

Program yang saya jalani iaitu ” Cisco Specialized Traning and Advancement Recruitment (STAR) ” dimana terdapat 20 orang peserta diwajibkan menjalani kelas teori 3 bulan di Knowledgecom dan diserapkan ke syarikat-syarikat dalam bidang ” Information Technology (IT) ” untuk tujuan latihan selama 2 bulan. Program bermula pada Mac 2011 – July 2011.


Walau bagaimana pun, setelah selesai menjalani latihan selama 3 bulan di knowledgecom hanya sebahagian dari kami sahaja dihantar/diserapkan ke syarikat IT bagi menjalani latihan praktical.

Bagi mereka yang tidak diserap seperti diabaikan. Untuk makluman, pihak PSMB dan Knowledgecom yang menentukan tempat untuk kami praktikal sebagaimana yang disyaratkan ketika kami di terima masuk ke program ini.

Lebih malang lagi, elaun hanya dibayar bagi 3 bulan pertama sahaja (RM500/bln). Pihak PSMB dan Knowledgecom seolah-olah “lepas tangan”.

PADA PENDAPAT SAYA SKIM LATIHAN INI TIDAK MEMBANTU DALAM MENGURANGKAN MASALAH PENGANGURAN DI NEGARA KITA.

IA SEAKAN-AKAN HANYA MEMBERI PELUANG KEPADA PUSAT LATIHAN (KNOWLEDGECOM) DALAM MENGAUT KEUNTUNGAN. AKHIRNYA YANG MENJADI MANGSA PARA GRADUAN DAN JIKA PERKARA INI TIDAK DI PANTAU DENGAN SERIUS ISU PENGANGURAN TERUS BERLAKU.

Saya berharap pihak aduan rakyat meneliti masalah ini dan membantu kami supaya tidak ada lagi pusat latihan yang hanya pandai membuat keuntungan tanpa memikirkan nasib orang lain.

By: Faiz http://www.aduanrakyat.com.my/skim-latihan-graduan-mengangur-psmb

INDUSTRIAL SKILLS ENHANCEMENT PROGRAMME (INSEP)

The Industrial Skills Enhancement Programmer (INSEP) is a diploma graduate engineers training and development program. NSSDC in collaborated with Malaysian Government are now offering courses in technical discipline to equip all diploma graduate leavers with the right competencies and innovative capabilities to meet the current and future challenges of the high technologies in Malaysia.

Opportunities :
- No additional fee and it’s 100% free
- Education fee is fully financed by Government
- RM500.00 per month allowance
- Hostel available for student
- Transport from hostel to NSSDC is available
- On Job Training for three month

Admission Requirement
- Offered to all Engineering Diploma and Degree holders from any local or International University
- Offered for jobless
- Offered to local citizen
- Three month training course

Courses Offered

- Computer Integrated Manufacturing System (CIMS)
- Industrial Control Process Technology (IPCT)
- Information and Communication Technology (ICT)
- Building Monitoring System (BMS)
- Continuous Improvement Methodology ( IM )
- Quality Management System & TQM

Source : http://www.nssdc.org.my/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=1

9/28/11

Umno Seremban dan polis FRU N.Sembilan bekerjasama

Ketua Polis Negara harus perjelas program Umno dalam Markas FRU dan logo Umno memenuhi persekitaran markas. Pada 26 September 2011, bertempat di Markas Polis Simpanan Persekutuan- FRU (Unit 7 PSP NS) telah diadakan satu program bersama di dengan parti politik UMNO.

Pada hari tersebut bendera Umno memenuhi ruang sekitar Markas FRU dan jelas tertera logo dan nama Umno dalam pemidang dibelakang pentas. Malah ucapan Ketua Umno Bahagian Seremban penuh bersifat politik kepartian.

Solidariti Anak Muda Malaysia Negeri Sembilan memandang serius perkara ini. Ini menunjukkan polis khususnya FRU sudah terjebak mengambil sikap dalam politik kepartian. Ketua Polis Negara harus tampil menyatakan pendiran dalam perkara ini.

Dato' Hj. Ishak Ismail hadir bukan sifatnya selaku mana - mana kapasiti jawatan kerajaan tetapi hadir dan berucap atas kapasiti Ketua Umno Bahagian Seremban.

Lebih serius program ini berlaku selepas polis dilihat melindungi dan gagal bertindak dengan kejadian Pemuda Umno Seremban yang menyerang sehingga mencederakan orang awam ketika Majlis Hari raya anjuran PAS yang dihadiri oleh Hj. Mohamad Sabu baru - baru ini.

Muhammad Saufi Miad
Penyelaras
Solidariti Anak Muda Malaysia
Negeri Sembilan
27 September 2011

Sumber berita dan gambar di http://chegubard.blogspot.com/2011/09/ketua-polis-negara-harus-perjelas.html

Polis paling ramai stres, kes polis tertembak diri

Kejadian di bawah bukan merupakan kes pertama yang berlaku dalam PDRM. Kita harap PDRM melakukan siasatan terperinci dan orang awam elakkan sebarang spekulasi. Bagaimana pun dalam satu berita lain menyatakan laporan pakar mendedahkan polis adalah mereka yang paling ramai mengalami stres di tempat kerja di Malaysia.

Begitu jarang kedengaran pistol jenis Revolver Smith & Wesson .38 M15 Double Action tertembak dengan sendirinya kecuali terjatuh dari tempat tinggi. Itu pun mesti jatuh pada picu atau hammer.

Beberapa kejadian anngota PDRM tertembak diri sendiri sebelum ini di http://amkns.blogspot.com/2011/04/polis-mati-kesan-tembakan-di-kuarters.html

*********
Akhbar berkata, ANGGOTA POLIS YANG MENGALAMI STRES BOLEH MENGHADAPI MASALAH SAKIT JIWA BERPANJANGAN DAN MENGAKIBATKAN BANYAK PERKARA TIDAK DIINGINI BERLAKU, TERMASUK PEMBUNUHAN SESAMA RAKAN ATAU BUNUH DIRI SERTA SALAH GUNA KUASA SEHINGGA MENYEBABKAN NYAWA ORANG LAIN TERANCAM.

*********
Tragedi cuci revolver
Harian Metro 28 Sep 2011

SUGUL...isteri Syaiful Nizam cuba ditenteramkan saudara-maranya di Hospital Kajang, malam tadi. Gambar kecil, Syaiful Nizam Zamaluddin.

KUALA LUMPUR: Malang tidak berbau bagi seorang anggota polis berpangkat konstabel yang bertugas di bahagian rondaan tugas am apabila peluru terakhir dalam revolver .38 miliknya menyebabkan dia parah di kepala.

Difahamkan, dalam kejadian kira-kira jam 7.50 malam itu, mangsa, Syaiful Nizam Zamaluddin, 24, sedang mengosongkan revolver selepas tamat bertugas.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab Rashid Ab Wahab, berkata ketika mangsa sedang membersihkan revolver, lapan anggota lain sedang memerhatikannya menghala revolver ke arah bawah di hadapan setor senjata.

"Dengan tiba-tiba mereka terdengar bunyi tembakan dan nampak keadaan mangsa dalam keadaan parah.

"Mangsa tertembak di bahagian kanan kepala sebelum peluru tembus keluar dari atas kepalanya," katanya ketika ditemui di Hospital Kajang, di sini.

Beliau berkata, peluru berkenaan adalah yang terakhir dalam revolver mangsa dan kejadian berkenaan dipercayai adalah kemalangan.

Katanya, anggota berkenaan sudah berkhidmat lebih daripada dua tahun di IPD Kajang dan tidak mempunyai sebarang masalah.

Menurutnya, mangsa yang berasal dari Kampung Baru Air Panas, Kuala Lumpur, baru saja berkahwin dan isterinya kini hamil tujuh bulan.

Sehingga ini, katanya, pihaknya masih menjalankan siasatan lanjut bagi mengenalpasti punca sebenar kejadian.

http://www.hmetro.com.my/articles/Tragedicucirevolver/Article

*********
POLIS LEBIH STRES BERBANDING GURU
Berita Harian
27 Sep 2011
Kerap bertugas luar waktu pejabat punca ramai anggota alami tekanan

KUALA LUMPUR: Lambakan beban kerja dan kerap mendapat tugasan di luar waktu pejabat atau on call menyebabkan ramai anggota polis mengalami tekanan atau stres, berbanding penjawat awam di sektor lain, iaitu doktor, jururawat, guru serta bomba.

Lambakan beban kerja termasuk kerja lebih masa yang perlu mereka lakukan kerana menyertai pelbagai operasi dan serbuan yang kebiasaannya dilakukan di luar waktu pejabat, iaitu antara jam 5 petang sehingga 6 pagi.

Hasil kaji selidik Jabatan Kesihatan Masyarakat Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) juga mendapati responden merasai tekanan apabila dihantar ke sesuatu lokasi untuk mengawal keselamatan dan ketenteraman serta menyertai pasukan pengaman di luar negara atau sering diarahkan bertugas ketika cuti umum, termasuk musim perayaan.

Kajian pada tahun 2007 hingga 2009 itu mendapati 53.7 peratus daripada 453 sampel kajian di enam balai polis di Wilayah Persekutuan, dipercayai mengalami stres di tempat kerja.

Angka itu menunjukkan polis berada di kedudukan teratas mengatasi enam organisasi lain, iaitu bomba (47.3 peratus), guru (45.8 peratus), jururawat (42.3 peratus) serta doktor (40.7 peratus).

Hasil kajian juga menunjukkan 61.1 peratus anggota polis berpangkat sarjan ke atas mengalami kadar stres lebih tinggi berbanding anggota pangkat rendah, iaitu koperal dan konstabel dengan peratusan masing-masing 56 peratus dan 51.3 peratus.

Pakar Kriminologi, Datuk Akhbar Satar yang juga penganalisis jenayah, berkata stres yang dihadapi anggota polis berpunca daripada tiga sebab utama, iaitu profesion kepolisan, peraturan atau polisi dalam organisasi serta masalah individu.

Bekerja tanpa ketentuan masa atau 24 jam sehari dengan panggilan on call pada bila-bila masa, selain perlu mengikut arahan pegawai lebih tinggi boleh mengganggu kesihatan dan kehidupan anggota polis.

Malah, sesetengah kes yang disiasat seperti kes bunuh atau yang membabitkan golongan berpengaruh ada kalanya memberikan tekanan terutama tahap kerisauan yang harus diterima serta risiko ancaman terhadap diri dan keluarga, katanya.

Akhbar berkata, ANGGOTA POLIS YANG MENGALAMI STRES BOLEH MENGHADAPI MASALAH SAKIT JIWA BERPANJANGAN DAN MENGAKIBATKAN BANYAK PERKARA TIDAK DIINGINI BERLAKU, TERMASUK PEMBUNUHAN SESAMA RAKAN ATAU BUNUH DIRI SERTA SALAH GUNA KUASA SEHINGGA MENYEBABKAN NYAWA ORANG LAIN TERANCAM.

Malah, dikhuatiri, jika tahap tekanan yang dihadapi begitu kritikal, senjata yang dimiliki digunakan sebagai alat untuk melakukan ugutan atau sebarang aktiviti jenayah termasuk rasuah, katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Polislebihstresberbandingguru/Article

*********
Constable accidentally shoots himself
2011/09/28
http://www.nst.com.my/nst/articles/Constableaccidentallyshootshimself/Article

*********
Wednesday September 28, 2011
Constable accidentally shoots himself while removing bullets
http://www.thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2011%2F9%2F28%2Fnation%2F9590101
*********
38 SPECIAL CALIBER, REVOLVER
WARNING: The listed Taurus revolvers, when dropped from a height of three feet on the hammer may discharge.
http://firearmsid.com/Recalls/FA_Recalls%205.htm

*********
Single-action revolvers have no external safeties, and they usually have no internal safeties, such as a hammer block or transfer bar, to render them drop-safe.

On almost all double-action revolvers, there are no external safety devices; a trigger pull will always result in firing. In addition to that fact, most modern double-action revolvers do have an internal safety, either a hammer block or a transfer bar, that prevents firing not originating from a trigger pull (e.g., gun is dropped). http://en.wikipedia.org/wiki/Safety_(firearms)

*********
Jenis-jenis Pistol Dalam PDRM
REVOLVER SMITH & WESSON .38 M15
http://suksisusm.blogspot.com/2009/10/jenis-jenis-pistol-dalam-pdrm.html

Smith & Wesson .38 Special , double-action
Feed system 6 round cylinder
http://en.wikipedia.org/wiki/Smith_%26_Wesson_Model_15

Empat cedera letupan di pusat beli belah SubangEmpat cedera letupan pusat beli-belah Empire Gallery
September 28, 2011

SUBANG JAYA, 28 Sept — Empat orang cedera dalam letupan di pusat membeli-belah Empire Gallery di sini awal pagi ini.

Menurut saksi persekitaran di lokasi kelam-kabut dengan anggota polis, ambulans dan bomba kelihatan di kawasan kejadian.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim menghantar mesej menerusi Twitter pagi ini dan berharap penduduk kawasan berhampiran selamat.

Adun Subang Jaya Hannah Yeoh juga berada di kawasan kejadian, katanya.

Pusat membeli-belah itu dibuka tahun lalu.

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/empat-cedera-letupan-pusat-beli-belah-empire-gallery/

Sebelum ini ada beberapa artikel bahawa pusat beli belah di Subang Parade ada menerima ancaman bom. Sejauh mana kesahihan dakwaan tersebut sila ke pautan berikut :

"Bomb Threat" at Subang Parade...?
http://lucifer-doom.blogspot.com/2007/12/bom-threat-or-earthquake-in-subang.html
http://www.usj.com.my/bulletin/upload/archive/index.php/t-20756.html
http://sengsoon.blogspot.com/2007/12/update-on-bomb-scare-at-subang-parade.html

Explosion rips through Empire Gallery, four hurt
September 28, 2011

A view of Empire Gallery Subang after a reported explosion early this morning. — from twitter yfrog.com/nywrgpajSUBANG JAYA, Sept 28 — Four people were hurt in an early morning explosion at the Empire Gallery shopping mall here early this morning.

Eyewitnesses described a scene of chaos, adding police, ambulances and the fire brigade are still on the scene. Police tracker dogs are also there as the cops investigate the incident.

Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim tweeted this morning and prayed for the safety of the residents nearby.

Subang Jaya assemblyman Hannah Yeoh is also there, he added.

The shopping mall opened last year.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/explosion-rips-through-empire-gallery-four-hurt/

9/27/11

Askar kita dizalimi, tiada yang prihatin nasibnyaKesian sungguh membaca kisah di bawah ini. 18 tahun berkhidmat dalam ATM diberhentikan sebab gemuk. Tak boleh ke di tukar unit lain atau di hantar kursus atau kaunseling untuk kuruskan badan? Sedangkan pegawai SPRM yang terlibat dengan kes samun hampir RM1 juta hanya ditukar jabatan.

Mungkin bekas tentera ini tak dapat pencen. Dahlah tak sempat dapat pencen, pampasan pun belum diterima walaupun dan 9 bulan. Zahid Hamidi apa sudah jadi? Sibuk dengan Bukit Kepong ke?

***************
ASKAR GEMUK INGIN PEMBELAAN

Tujuan surat ini ditulis adalah untuk meluahkan apa yang terpendam selama hampir setahun.

Saya adalah saudara kepada seorang bekas anggota tentera yang terkilan dengan pengurusan Kem Bukit Keteri.

Saudara saya telah berkhidmat selama 18 tahun tetapi diberhentikan atas alasan masalah kegemukan.

Bagi pengetahuan pihak tuan, dia diberhentikan sembilan bulan lalu. Apa yang menjadi masalahnya sekarang adalah wang pampasan untuk bekas tentera yang telah diberhentikan ini masih belum diberi.

Bila ditanya, alasan yang diberi ialah “dalam proses”, sedangkan sudah sembilan bulan berlalu.

Di sini masalahnya ialah bukan wang semata-mata tetapi nasib yang perlu dibela dan nafkah anak-anak seperti makanan, pakaian, yuran sekolah, belanja dapur dan sebagainya.

Saya sebagai saudara dekat melihat sendiri kesusahan keluarga saudara saya itu, amat terkilan dengan pengurusan kem terbabit.

Saya berharap perkara ini dapat diatasi dengan segera.

FIZA, Perlis

FORUM UM
26/9/2011

**************
SPRM TUKAR TIGA PEGAWAI DITUDUH SAMUN PENGURUP WANG
2011/09/25

KOTA BHARU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil tindakan tegas menukar tiga pegawainya yang disyaki menyamun pengurup wang rakyat asing pada 15 September lalu, ke bahagian pentadbiran jabatan itu.

Tiga pegawai SPRM yang dilaporkan bertugas di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya sebelum ini ditahan kerana disyaki menyamun seorang pengurup wang rakyat asing kira-kira RM900,000 pada 15 September lalu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/SPRMtukartigapegawaidituduhsamunpengurupwang/Article

9/26/11

Polis Malaysia makin ganas, kaki pukul?


Apa nak jadi segenlitir polis di Malaysia ini, kerana nila beberapa titik habis susu satu kolam. Sebelum ini kisah polis jadi samseng jalanan, tembak orang awam. Juga kisah cerita pegawai SPRM jadi penyamun, pegawai Polis jadi pengedar dadah, anggota Tentera jadi perompak.

Kini kisah polis tak boleh ditegur kerana buang sampah.

Apabila menteri-menteri kita sibuk berpolitik, mereka sudah hilang kawalan terhadap kementerian mereka masing-masing.

Kisah Polis jadi samseng jalanan, tembak orang awam di http://amkns.blogspot.com/2011/09/polis-jadi-samseng-jalanan-tembak-orang.html

Cerita pegawai SPRM jadi penyamun, pegawai Polis jadi pengedar dadah, anggota Tentera jadi perompak yang dilaporkan di http://amkns.blogspot.com/2011/09/sprm-penyamun-polis-pengedar-dadah.html

TEGUR POLIS BUANG SAMPAH, PEKERJA DAKWA DIPUKUL
26 September 2011

Seorang pekerja syarikat pembersihan sisa pepejal mendakwa dipukul oleh anggota polis ketika sedang menjalankan tugas di sebuah taman perumahan di Kodiang, dekat Jitra, pada 11.30 pagi, Sabtu lalu.

Mohd Ridzuan Mohd Noor, 23, berkata ketika kejadian dia sedang mengangkut sampah di kawasan itu dan dia menegur seorang lelaki yang tidak membuang sampah ke dalam tong sampah yang disediakan di situ.

"Saya hanya menegur supaya dia buang sampah ke dalam tong sampah. Mungkin dia tidak puas hati dengan teguran saya dan dia terus tinggikan suara dan masa tu berlaku pertengkaran mulut.

"Dia juga mengugut nak tembak saya kalau dia ada pistol sebelum dia beredar dari tempat itu," katanya ketika ditemui pemberita di Jitra hari ini.

Katanya, kira-kira 30 minit selepas kejadian pertengkaran mulut berlaku, dia didatangi lima lelaki lain yang datang dan memukulnya tanpa sebab.

"Depa (mereka) menendang saya hingga jatuh. Kemudian depa heret saya dengan tangan bergari bawa saya ke Balai Polis Kodiang dengan menaiki motosikal. Sampai di balai, saya dibawa masuk ke dalam sebuah bilik dan dipukul.

"Kemudian lelaki yang bertengkar dengan saya datang ke bilik itu dan turut memukul saya sebelum saya dibawa masuk ke dalam lokap tanpa sebab. Masa tu baru saya tau dia (lelaki yang bertengkar dengannya) adalah anggota polis," kata mangsa.

Dia berkata, dia ditahan di dalam lokap kira-kira setengah jam sebelum anggota polis tersebut melepaskannya.

"Selepas kejadian itu, saya pergi ke Hospital Jitra untuk mendapatkan rawatan dan doktor memberitahu pipi kiri, bahu dan tulang rusuk kiri ada kesan lebam. Saya juga membuat laporan polis tentang kejadian itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Kubang Pasu," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Supt Ibrahim Mohamad Yusof ketika dihubungi berkata, beliau menerima laporan tentang kejadian itu.

"Kita sudah membuka kertas siasatan berhubung kejadian itu dan siasatan sedang dijalankan," katanya.

- Bernama

http://malaysiakini.com/news/176888


Keluhan anggota polis PGA tiada siapa dipeduliAnggota polis Pasukan Gerakan Am (PGA) atau dahulu dipanggil Pasukan Polis Hutan (PPH) telah begitu banyak berjasa kepada negara dalam membendung kegiatan pengganas komunis di hutan belantara seluruh Malaysia. Kini jasa mereka semakin dilupakan, keluhan mereka seolah-olah tiada siapa yang peduli.

***
RUMAH TERBENGKALAI DI TAMAN BUKIT RIAH, PENGKALAN HULU, PERAK

Saya ingin perhatian pihak tuan berkaitan rumah terbengkalai di Taman Bukit Riah Pengkalan Hulu, Perak telah 23 tahun kami menunggu rumah tak juga diserahkan, dah baiki semula minta pihak tuan ketengahkan ADA PEMBELI DAH MENINGGAL rumah tak juga dapat duduk.

KAMI BEKAS PASUKAN GERAK AM BATALION 18 kebanyakan dah pencen rumah tak dapat duduk, potongan tetap di bayar pada kerajaan dan bank. Minta kerjasama sangat tuan untuk ketengahkan isu ini, Rumah Kos Rendah Taman Bukit Riah Pengkalan Hulu Jalan Betong.. tarikh beli 30/4/1991. Puas mengadu tapi tak dapat perhatian.

Rumah dah di baiki tapi kunci pula tidak mahu diserah. Pihak kami tidak membuat tuntutan apa-apa dari mana-mana pihak, kami hanya menunggu untuk rumah diserahkan, itu sahaja, kerjasama pihak tuan amat kami nantikan ibarat menanti buah yang tidak gugur

Sumber : http://terbengkalai.blogspot.com/2011/06/rumah-terbengkalai-di-taman-bukit-riah.html

Kapal selam negara kita akan dijadikan muziumEntahlah, tak tahu nak cakap apa lagi. Kapal selam Agosta 70 yang Malaysia beli digunakan untuk melatih krew kapal selam pada tahun 2005 akan dijadikan muzium di Melaka. Di Pakistan, kapal selam jenis sama masih digunakan dan akan dinaik tarak dengan sistem pertempuran yang baru. Di Colombia mereka boleh buat kapal selam dari kayu dan gentian kaca, begitu juga di Sri Lanka, mereka boleh buat kapal selam dalam hutan belantara.

Tapi kita di Malaysia, kapal selam dijadikan muzium. Indonesia masih menggunakan kapal selam yang dibeli pada tahun 1981 dan akan membuat kapal selam mereka sendiri pada tahun 2012.

Malaysia Boleh !

Artikel sebelum ini :
- Indonesia buat kapal selam sendiri tahun 2012 di http://amkns.blogspot.com/2011/08/indonesia-buat-kapal-selam-tahun-2012.html
- Pengedar dadah buat kapal selam sendiri dengan kos RM3.5 juta sahaja
http://amkns.blogspot.com/2010/07/pengedar-dadah-pun-boleh-buat-kapal.html
- Gerila Tamil Eelam di Sri Lanka pun boleh buat kapal selam sendiri di http://amkns.blogspot.com/2009/01/malu-malaysia-gerila-sri-lanka-boleh.html

Malaysia-Perancis Tandatangani Pemindahan Pemilikan Kapal Selam
Ahad September 25, 2011

KUALA LUMPUR: Satu majlis menandatangani pemindahan pemilikan kapal selam Agosta 70 daripada kerajaan Perancis kepada kerajaan Malaysia diadakan di Kedutaan Malaysia di Paris, Perancis pada Jumaat.

Agosta digunakan untuk tujuan melatih krew pertama kapal selam Malaysia dari 2005 hingga 2009 dan latihan itu dijalankan berikutan kontrak yang ditandatangani Malaysia untuk pemilikan kapal selam Scorpene Perancis pada 2002.

AGOSTA AKAN DIANGKUT DI ATAS SEBUAH LIMBUNGAN TERAPUNG KE MALAYSIA PADA MINGGU PERTAMA OKTOBER OLEH FELDA TRANSPORT DAN IA AKAN DISERAHKAN KEPADA KERAJAAN NEGERI MELAKA YANG KEMUDIAN DIJADIKAN SEBUAH MUZIUM DI KLEBANG, MELAKA. – BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/9/25/mstar_berita/20110925134834&sec=mstar_berita

Pakistan Navy to Upgrade Old Agosta 70 Submarines with SUBTICS Combat System
Sep 2010 -
Pakistan Navy has signed a contract with the French company DCNS to purchase Submarine Tactical Integrated Combat System (SUBTICS) for the old Agosta 70 diesel-electric submarines. This contract was signed by the Pakistan Navy in June.
http://pakmr.blogspot.com/2010/09/pakistan-navy-to-upgrade-old-agosta-70.html

Saat ini TNI AL hanya mengoperasikan dua kapal selam kelas U-209 buatan Jerman Barat, yaitu KRI Cakra/401 dan KRI Nanggala/402. Kapal selam yang datang tahun 1981. ini terasa sudah uzur di tengah tuntutan tugas negara yang padat.
http://hagemman.wordpress.com/2009/09/14/mengabdi-dalam-kesunyian/

Kapal selam buatan kayu ditemui
26 September 2011
MAYORQUIN - Polis di barat daya Colombia merampas sebuah kapal selam buatan sendiri dekat pelabuhan Buenaventura, pada Jumaat lalu.

Kapal selam yang dirampas itu adalah milik kumpulan pemberontak komunis, Pasukan Bersenjata Revolusi Barisan Ke-29 (FARC).

Pihak berkuasa Colombia menyatakan bahawa kapal selam itu mungkin digunakan untuk membawa tujuh tan kokain secara haram ke pelabuhan-pelabuhan di Amerika Tengah.

Menurut seorang pegawai polis, Jeneral Luis Alberto Perez Alvarado, kapal selam itu kemungkinan salah sebuah yang terbesar pernah dirampas oleh pihak berkuasa sejak beberapa bulan lalu.

Menurutnya, kapal selam itu masih belum membuat selaman yang pertama.

Kapal selam itu sepanjang 16 meter dan diperbuat daripada kayu dan gentian kaca.

Ia boleh membawa sehingga 10 tan dadah kokain dan lima orang anak kapal.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0926&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm

Polis jadi samseng jalanan, tembak orang awam?Satu laporan berita yang perlu diberi perhatian serius oleh semua rakyat Malaysia dan perlu siasatan terperinci polis. Datuk R. Jeevanthiran telah ditembak selepas satu kemalangan jalanraya di Kuala Lumpur. Penyerangnya menunjukkan kad pengenalan Pasukan Gerakan Am. Datuk R. Jeevanthiran yang merupakan bekas polis simpanan sukarela cam kad pengelanan PGA tersebut.

Datuk R. Jeevanthiran teleh ditembak dengan pistol semi otomatik Walter PPK yang kebiasaannya digunakan oleh para pegawai. Dan kenderaan yang digunakan oleh saspek adalah kenderaan curi yang dilaporkan hilang dua minggu lalu.

Selamat lagikan rakyat 1Malaysia?

Sebelum ini cerita pegawai SPRM jadi penyamun, pegawai Polis jadi pengedar dadah, anggota Tentera jadi perompak yang dilaporkan di http://amkns.blogspot.com/2011/09/sprm-penyamun-polis-pengedar-dadah.html

'Man shot me after accident'
2011/09/25

KUALA LUMPUR: A businessman said a man shot him in the waist after a minor car crash on Sept 17.

Datuk R. Jeevanthiran, 35, speaking from his hospital bed, said about midnight on Sept 16, he left home a car to meet a friend, S. Paramaguru, in Bangsar.

When he entered Jalan Bangsar, a black Proton Perdana bumped into the left side of his car.

Suspecting foul play, and looking at the fully-tinted windows of the Perdana, Jeevanthiran did not immediately stop. He slowed and stopped after about 50m.

The Perdana also stopped but the driver did not come out of the car.

Jeevanthiran drove for another 100m before stopping again. The driver of the Perdana did the same thing. When this happened, he called Paramaguru and told him what was happening.

He drove off and turned into Jalan Maarof about 12.30am and parked the car in front of the Arulmigu Sri Ramalingeswarar temple.

The driver of the Perdana did the same.

The Perdana driver, a man in his 30s, wearing a white T-shirt and jeans and sporting a cap, got out of his car and knocked on Jeevanthiran's car window.

Jeevanthiran opened the window and asked the man to wait, as he was waiting for a friend.

ANOTHER MAN CAME OUT OF THE PERDANA AND SHOWED JEEVANTHIRAN A POLICE GENERAL OPERATION FORCE AUTHORITY CARD AND ASKED HIM TO GET OUT OF THE CAR.

JEEVANTHIRAN, WHO WAS A MEMBER OF THE POLICE VOLUNTEER RESERVE IN JOHOR BARU FROM 2001 TO 2005, RECOGNISED THE POLICE ID CARD.

Paramaguru arrived, parked his Proton Perdana behind the first Perdana and approached them.

The four started talking about the accident. When Jeevanthiran said they should report the matter to the police, one of the men shouted expletives at him and Paramaguru.

When they wanted to leave, one of the men took out a gun, while the second person told him to shoot.

Paramaguru tried calming down the two men while asking Jeevanthiran to get into his car.

As Jeevanthiran opened the door, the man shot at him. He then tried to shoot Paramaguru, but the gun did not work.

The man tried again. This time the shot went off, but missed the target.

JEEVANTHIRAN SAID: "THE GUN THAT THE SUSPECT USED WAS AN OFFICERS' ISSUED SEMI-AUTO, MAGAZINE-TYPE WALTER PPK GUN."

Jeevanthiran, now bleeding, drove the car with Paramaguru to a private hospital, where he was rushed to the intensive care unit. Paramaguru called the police.

Paramaguru and two policemen went back to the scene only to find that his Perdana was gone.

Police checks revealed that the suspect's car plate was reported stolen about two weeks ago by the owner of a car, which is in a workshop.

Jeevanthiran said the doctor told him it would take at least six months for him to recover.

http://www.nst.com.my/nst/articles/14xex/Article

Adakah CIA yang serang gereja di Indonesia?Pada 25 September 2011 sebuah gereja telah dibom di Indonesia menyebabkan 27 orang cedera, sebahagiannya kritikal manakala para penganut keluar ke jalan raya dalam keadaan panik. Sila baca artikel bertajuk CIA ATTACK ON CHURCH? Baca dulu, samada betul atau tidak artikel tersebut, logik atau tidak dan seterusnya.

Sila baca artikel tersebut di http://aangirfan.blogspot.com/2011/09/cia-attack-on-church.html

Pengebom berani mati serang gereja di Solo, Indonesia
Kosmo 26 Sep 2011

SOLO - Seorang pengebom berani mati menyerang sebuah gereja semalam menyebabkan 27 orang cedera, sebahagiannya kritikal manakala para penganut keluar ke jalan raya dalam keadaan panik.

Ia merupakan kejadian terbaharu dalam satu siri serangan ke atas kumpulan-kumpulan minoriti di negara ini yang mempunyai jumlah penduduk Islam terbesar di dunia.

Bandar Solo yang didiami kira-kira 500,000 orang merupakan tempat kediaman seorang guru agama, Abu Bakar Bashir yang dipenjarakan Jun lalu kerana terlibat selama 15 tahun dalam sebuah kumpulan pengganas.

Seorang penganut Kristian, Kristanto berkata, dia dan isterinya bersedia untuk meninggalkan gereja Injil Bethel apabila bom tersebut menggegarkan bangunan berkenaan.

"Terdapat jeritan dan histeria. Suasana aman semalam telah menjadi situasi yang kelam-kabut," katanya.

Pengebom tersebut berada di dalam gereja bersama dengan penganut Kristian lain semasa dia bangun dan meletupkan bom ketika dalam perjalanan pulang.

Menteri Penyelaras Politik, Undang-Undang dan Hal Ehwal Awam, Djoko Suyanto berkata, Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono mengutuk keras perbuatan keganasan itu. - AFP

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0926&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm

9/24/11

BN dah tak kisah rakyat masalah rumah terbengkalai


Nasib kaulah rakyat yang berdepan dengan masalah perumahan terbengkalai sejak bertahun-tahun yang lalu. Agaknya Najib, Muhyiddin, Umno dan BN dah tak kisah lagi dah masalah perumahan terbengkalai ni. Mereka dah ada 1Malaysia, dah ada ETP Pelan Tranformasi, dah ada SPNB, dah ada Kedai Rakyat 1Malaysia, Klinik 1Malaysia. Buat penatnya buat aduan perumahan terbengkalai ni.

Laman web khusus untuk Perumahan Terbengkalai di http://terbengkalai.blogspot.com bukan merupakan satu ancaman pada mereka agaknya. Tambahan pula kalau di Melaka di mana merupakan kubu kuat Umno, lagilah mereka tak peduli agaknya.

Satu cara sahaja untuk rakyat ajar pemimpin BN/Umno ini, undi apa-apa selain BN/Umno.

Rumah terbengkalai oleh Syarikat Sepadan Tegas Sdn Bhd
Aduan Rakyat
23 September 2011

Saya telah membeli sebuah rumah yang dimajukan oleh Syarikat Sepadan Tegas Sdn Bhd pada tahun 2001. Rumah sepatutnya siap pada tahun 2003, walaupun demikian ia terbengkalai hingga sekarang.

Saya telah membayar pinjaman perumahan dari tahun 2003 hingga sekarang. Pada ketika ini pihak pemaju langsung tidak ada memberi maklum balas tentang rancangan penyiapan projek perumahan (Taman Bidara Palma) di Tanjung Bidara, Masjid Tanah, Melaka.

Saya percaya bahawa mereka senasib dengan saya juga merasa begitu tertekan dan kecewa keran rumah yang diidamkan tidak disiapkan mengikut perjanjian.

Dah nak masuk kali ketiga mengundi (PRU) keadaannya masih sama. Kawasan perumahan yang terbengkalai sebahagiannya dah jadi hutan kecil.

Sebahagian pembeli pula telah mengambil inisiatif sendiri menyiapkan rumah idaman dengan perbelanjaan sendiri.

By: zainudin

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/rumah-terbengkalai-oleh-syarikat-sepadan-tegas-sdn-bhd

9/23/11

Rakyat makin susah dapat bas, menteri apa peduliBuatlah berapa banyak sekali pun aduan, laporan akhbar mengenai kesengsaraan rakyat untuk mendapatkan pengangkutan awam terutamanya bas, namun keluhan mereka tidak akan mendapat perhatian yang sewajarnya oleh pemimpin Melayu yang berkuasa. Hanya satu cara untuk mengajar pemimpin Melayu macam ni. Tukar saja parti yang memerintah baru mereka sedar tinggi rendahnya langit. Kalau tak laporan akhbar dan aduan dibawah ini hanya umpama anjing menyalak bukit.

Tak percaya ? Baca saja laporan-laporan, aduan-aduan dan keluhan-keluhan yang sebelum ini di :
- Susahnya rakyat mendapatkan perkhidmatan bas di http://pasns.blogspot.com/2010/04/perkhidmatan-bas-di-nsembilan-teruk.html
- Dua jam tunggu bas nak ke bandar di http://pasns.blogspot.com/2011/09/dua-jam-tunggu-bas-nak-ke-seremban-maju.html
- Daif sungguh bas, kerajaan BN tak prihatin di http://pasns.blogspot.com/2011/08/daif-sungguh-bas-di-seremban-kerajaan.html
- Pengusaha bas sengsara, rakyat merana di http://pasns.blogspot.com/2011/07/pengusaha-bas-sengsara-rakyat-nsembilan.html
- Perkhidmatan bas masih teruk di http://pasns.blogspot.com/2011/06/perkhidmatan-bas-masih-teruk.html
- Kami mahu perkhidmatan bas di http://pasns.blogspot.com/2011/03/kami-mahu-perkhidmatan-bas.html

20 PERATUS SYARIKAT BAS GULUNG TIKAR
23 Sep 2011

PERAI – Persatuan Pengusaha-pengusaha Bas Se-Malaysia (PMBOA) mendakwa kira-kira 20 peratus syarikat bas yang menjadi ahli persatuan itu terpaksa gulung tikar kerana tidak mampu meneruskan persaingan dalam industri itu dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini.

Presidennya, Datuk Mohamad Ashfar Ali berkata, situasi itu berlaku apabila syarikat bas henti-henti yang beroperasi di bandar-bandar kecil tidak lagi mampu untuk menanggung kos operasi yang semakin meningkat selain kesukaran mendapat bantuan daripada kerajaan.

Menurutnya, walaupun pelbagai usaha telah dilakukan oleh pengusaha syarikat bas untuk terus beroperasi termasuk mengurangkan jumlah perjalanan dan membeli alat ganti secara hutang, ia masih mendatangkan kerugian kepada syarikat.

“Syarikat bas henti-henti memang tidak mampu untuk bersaing dengan syarikat bas milik kerajaan kerana tidak mampu membeli bas baharu berbanding syarikat milik kerajaan yang mempunyai dana yang besar malah kami juga tidak mampu menanggung kos operasi yang semakin meningkat selagi kadar tambang tidak dinaikkan.

“Tindakan mengeluarkan permit kepada syarikat bas henti-henti baharu untuk beroperasi di laluan yang sama juga memburukkan keadaan,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0923&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm

Pengusaha bot dan nelayan Melayu makin terhimpitBuatlah berapa banyak sekali pun aduan, laporan akhbar mengenai kesengsaraan pengusaha bot dan nelayan Melayu, namun nasib mereka tidak akan mendapat perhatian yang sewajarnya oleh pemimpin Melayu yang berkuasa. Hanya satu cara untuk mengajar pemimpin Melayu macam ni. Tukar saja parti yang memerintah baru mereka sedar tinggi rendahnya langit. Kalau tak laporan akhbar dan aduan dibawah ini hanya umpama anjing menyalak bukit.

Tak percaya ? Baca saja laporan-laporan, aduan-aduan dan keluhan-keluhan yang sebelum ini di :
- Jeti di Terengganu usang, berbahaya dan memalukan di http://amkns.blogspot.com/2011/09/jeti-di-terengganu-usang-berbahaya-dan.html
- Jeti daif dan uzur di Terengganu di http://amkns.blogspot.com/2010/11/jeti-daif-dan-uzur-di-terengganu.html

PENGUSAHA BOT TERHIMPIT
23 Sep 2011

KUALA TERENGGANU: Ketiadaan sebuah benteng pemecah ombak di muara Sungai Merang menyebabkan rezeki pengusaha bot pelancong dan pemilik pusat peranginan di Pulau Redang dan Lang Tengah, semakin terhimpit kerana muara cetek menyukarkan bot keluar masuk, sekali gus menjejaskan kedatangan pelancong.

Mereka berpendapat, penyelesaian jangka panjang perlu dirumus di kawasan berkenaan untuk kebaikan semua pihak terutama sektor pelancongan Terengganu yang disasarkan menjadi antara enjin utama penggerak ekonomi Terengganu.

Pengusaha bot pelancong, Ya Salleh, 59, berkata rintihan peserta industri pelancongan di kawasan itu seperti tidak didengari pihak berkuasa berkaitan kerana tiada rancangan penyelesaian jangka panjang diambil, sebaliknya kerja mengorek pasir mendalamkan muara sejak lapan tahun lalu tidak berhasil, malah sungai menjadi semakin cetek sehingga menyukarkan laluan bot.

Berita Harian difahamkan, kerajaan pusat membelanjakan RM10 juta untuk kerja mendalamkan muara sungai Merang sejak lapan tahun lalu, tetapi masalah muara cetek semakin serius menyebabkan pengusaha bot pelancong mencadangkan agar benteng pemecah ombak dibina bagi menyelesaikan masalah itu.

Ya berkata, cadangan supaya kerja mendalamkan muara dan pembinaan benteng pemecah ombak pernah disuarakan kepada pegawai Kementerian Pelancongan yang secara kebetulan singgah di jeti itu untuk menaiki bot ke Pulau Redang pertengahan tahun lalu.

Bagaimanapun, katanya, tiada tindakan susulan dilakukan dan kerja mendalamkan muara sungai itu diteruskan sehingga Julai lalu, tetapi dihentikan sebulan kemudian.

"Nasib kami pengusaha bot pelancong diibaratkan sebagai sudah jatuh ditimpa tangga kerana selain masalah jeti usang diperbuat daripada kayu dan papan lapis yang belum diatasi, kini timbul pula masalah perjalanan bot tersekat berikutan muara semakin cetek.

"Lebih malang, kontraktor yang diberi tanggungjawab melakukan kerja mendalamkan muara sungai itu, meninggalkan dan melabuhkan kapal korek di tengah muara menyebabkan laluan bot untuk ke jeti terganggu," katanya.

Tinjuan Berita Harian mendapati kerja menyedut pasir untuk mendalamkan muara sungai itu dihentikan dan kapal korek dilabuhkan di tengah sungai, manakala paip yang digunakan untuk menyalurkan pasir ke tebing sungai dibiar menyebabkan perjalanan bot terhalang.

Pengusaha bot, Tawang Ali, 58 berkata, keadaan muara sungai yang semakin cetek menyebabkan bot pelancong bersaiz besar tidak boleh masuk untuk mengambil dan menurunkan pelancong di jeti.

"Berikutan keadaan muara semakin cetek, kita terpaksa melabuhkan bot besar di laut dan kerja mengambil dan menurunkan pelancong terpaksa dilakukan menggunakan bot gentian kaca sebelum menaiki bot besar," katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Pengusahabotterhimpit/Article

RM3000 duit milik rakyat 1Malaysia hilang di Balai PolisApa nak jadi da sekarang ini. Macam-macam cerita pelik bin ajaib akhir-akhir ini melibatkan PDRM, SPRM dan ATM. Macamana lebih RM3,000 boleh lesap di balai polis ni, ada toyol atau orang minyak atau hantu bonceng di balai polis ni?

Sebelum ini cerita pegawai SPRM jadi penyamun, pegawai Polis jadi pengedar dadah, anggota Tentera jadi perompak yang dilaporkan di http://amkns.blogspot.com/2011/09/sprm-penyamun-polis-pengedar-dadah.html

DUIT LESAP DI BALAI POLIS
23 September 2011

Seorang tukang cat membuat laporan polis mendakwa lebih RM3,000 wang miliknya lesap di balai polis ketika dia menjalani ujian air kencing. Leong Kok Hoong dari Bgan Ajam mengatakan polis telah menahannya di sebuah sekolah di Jalan Raja Uda susulan aduan oleh seorang pengawal keselamatan.

Leong mendakwa dia memasuki kawasan sekolah setelah mendapat kebenaran pengawal keselamatan tetapi ditahan oleh pengawal keselamatan lain yang memanggil pihak polis.

Dua orang anggota polis datang dan membawanya ke balai polis.

Setibanya di balai polis dia meletakkan semua barangan peribadi di atas meja antaranya beg sandang, dompet yang mengandungi Mykad, lesen memandu dan wang tunai RM1,000. Dia juga meletakkan wang tunai RM4,000 dari kocek seluarnya.

Kemudian dia dibogelkan, ditutup mata dan diarah mengadap dinding.

Setelah dia dibenarkan memakai pakaian dia memeriksa beg sandangnya dan mendapati dompetnya telah lesap. Lebih RM2,000 dari RM4,000 yang diletak atas meja pun lesap.

Dia kemudian membuat laporan polis di balai polis Butterworth

PAINTER: MONEY WENT MISSING AT POLICE STATION
Friday September 23, 2011

BUTTERWORTH: A car painter has lodged a police report claiming that more than RM3,000 of his money went missing at a police station where he was taken in for a urine test.

Leong Kok Hoong, 39, from Bagan Ajam here claimed police had earlier arrested him at a school in Jalan Raja Uda following a complaint by a security guard.

Leong said he went into the school compound with permission from the guard after he saw someone resembling his friend walking into the school but another guard stopped him and called the police.

“Two policemen came in a patrol car and took me to the police station for a urine test,” Leong told a press conference called by Bagan DAP secretary Francis Ong Koon Liak yesterday.

On said that at the police station, he was told to place his belongings on a table. He said he put a slingbag which contained his wallet, MyKad, driving licence and RM1,000 on the table.

He also said he placed RM4,000, which he had kept in his trouser pocket, on the table.

“After that I was told to strip naked, blindfolded and asked to face the wall,” he said.

He said that after he was allowed to wear his clothes, the policeman asked for his MyKad.

“I then checked my slingbag and found the wallet missing. More than RM2,000 of the RM4,000 I placed on the table was also missing,” he said.

He later lodged a report at the Butterworth police station.

North Seberang Prai Deputy OCPD Supt Sukri Awang confirmed that a report had been made.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2011%2F9%2F23%2Fnation%2F9559901

9/22/11

Kementerian Pelajaran tunggang langgang, TPM sibuk politikSAYA ialah bekas pelajar Kursus Perguruan Lepasan Ijazah Sekolah Rendah (KPLIsr) sepenuh masa Ambilan Jun 2010 yang menamatkan pengajian pada akhir Mei 2011. Saya mewakili semua warga KPLIsr sehingga sekarang masih belum menerima apa-apa berita mengenai penempatan KPLI.

Sudah banyak kali panggilan telefon dibuat kepada pihak berkenaan di Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) Putrajaya, namun berbagai tarikh dan alasan yang diberikan.

Harapan cuma jadi harapan kerana kami masih belum menerima apa-apa surat atau berita selama empat bulan ini. Sekurang-kurangnya kami ingin satu tarikh yang pasti dan berita kerana ramai di kalangan kami yang mempunyai tanggungan dan beban hutang.

Terdapat juga beberapa kawan saya yang berhasrat melangsungkan perkahwinan hujung tahun ini terpaksa menangguh dulu niat baik itu. Justeru, kami perlu mencari pekerjaan lain sekiranya penempatan kami lambat.

Di samping itu, apa yang menghairankan kami selalunya pelajar KPLI yang memiliki diploma pendidikan ini hanya akan menunggu selama tiga bulan kemudian akan ditempatkan untuk bertugas di semua sekolah rendah di seluruh Malaysia.

Ini kerana pelajar KPLIsr diambil berdasarkan peruntukkan guru yang diperlukan oleh kerajaan dan akan lebih diutamakan berbanding pelajar jurusan pendidikan lain.

Bagaimanapun, selepas isu GSTT tempoh hari dan berjaya diselesaikan oleh KPM, kami pula yang menjadi mangsa lambat ditempatkan.

Semoga pihak KPM dan menteri yang berkenaan dapat memberi jawapan yang sewajarnya akan nasib kami ini. Kami mohon supaya kami dapat penempatan segera.

Pelajar menanti penempatan KPLI,
BAKAL GURU,
Johor.
22 Sep 2011

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PelajarmenantipenempatanKPLI/Article

Mahalnya barang di Jelebu, Kedai 1Malaysia mana?Kenapa tak buka Kedai Rakyat 1Malaysia di Kuala Klawang, Jelebu? Kesian orang Jelebu, kesian nenek Mahani, kesian pakcik Rajima harga barang di kedai runcit mahal sangat. Rais Yatim dan Mohamad Hasan sibuk dengan jalur lebar, bukan nak tengok harga barang di Jelebu. Nak beli barang di Seremban, kena tunggu 2 jam baru ada bas dari Jelebu. Inilah yang dinamakan 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan !

Harga barang runcit mahal
22 Sep 2011

KUALA KLAWANG - Penduduk di sekitar pekan Kuala Klawang meminta pihak berkuasa memantau harga barang khususnya barangan runcit yang dijual di pekan ini dengan harga tinggi.

Tinjauan mendapati, harga barangan runcit yang dijual di kedai runcit di pekan ini jauh lebih mahal berbanding di bandar.

Salah seorang pengguna, Rajima Morgesu, 60, berkata, setiap kali membeli barangan runcit, dia akan menghabiskan tidak kurang dari RM200.

Menurutnya, harga barangan keperluan di situ sangat mahal.

“Saya sering membeli barangan dapur dan makanan basah di sini serta tiada pilihan lain kerana tidak memiliki kenderaan untuk membeli di luar.

“Tambahan pula, saya merupakan ibu tunggal dan tidak bekerja,” katanya yang menetap di Taman Nagamas, dekat sini.

Katanya, dia mahu membeli barangan runcit di pasar raya besar yang jauh lebih murah, namun tidak mampu berbuat demikian kerana tambang teksi sangat mahal.

Sementara menurut Mahani Jaklam, 88, dia hanya berharap kepada barangan keperluan harian yang dibeli anak-anaknya di luar kawasan Jelebu.

Menurutnya, dia tidak pernah membeli barangan keperluan harian di sini kerana harganya mahal.

“Saya hanya membeli barangan dalam kuantiti sedikit jika perlu. Saya harap pihak berkuasa dapat memantau harga barangan yang dijual di sini kerana ia membebankan penduduk selain tidak mempunyai pilihan lain.

“Harga barangan keperluan di kedai runcit di pekan Kuala Klawang juga tidak selaras dan ini menyukarkan pengguna membuat pilihan,” katanya.

Malah katanya, begitu juga dengan kedai runcit yang terdapat di kampung-kampung di mana harga ditawarkan kepada pengguna tinggi sama seperti di pekan.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9551730.asp

100 lagi kedai 1Malaysia dibuka

KUCHING – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan bercadang membuka sekurang-kurangnya 100 buah lagi Kedai Rakyat 1Malaysia dalam masa terdekat berikutan sambutan baik pengguna.

Timbalan Menterinya, Datuk Rohani Abdul Karim berkata, perluasan konsep Kedai Kedai Rakyat 1Malaysia itu didorong oleh tarikan seperti harga barangan lebih rendah sehingga 40 peratus berbanding pasar raya dan kedai runcit.

“Pihak yang berminat dengan konsep kedai itu boleh memohon permit penggunaan paten jenama 1Malaysia daripada Jabatan Perdana Menteri dan memenuhi syarat yang ditetapkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan,’’ katanya di sini semalam.

Beliau memberitahu, konsep Kedai Rakyat 1Malaysia itu juga akan diperluaskan ke seluruh negara termasuk ke kawasan luar bandar.

“Kerajaan mahu memastikan rakyat ada pilihan dalam membuat pembelian barang dan dengan adanya Kedai 1Malaysia mereka boleh memilih sama ada mahukan produk berjenama ataupun produk 1Malaysia yang setaraf dari segi kualiti,’’ katanya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak merasmikan Kedai Rakyat 1Malaysia pertama di stesen LRT Kelana Jaya di Petaling Jaya pada Julai lalu.

Setakat ini, terdapat sebanyak 250 jenis barangan telah dijenamakan dengan jenama itu dan ia akan bertambah dari semasa ke semasa.

Untuk maklumat lanjut mengenai kedai itu, senarai barangan serta harganya, sila kunjungi http://www.kedairakyat1malaysia.com.my/ .

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0902&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_04.htm

Pelajar asing diutamakan, pelajar Melayu tak dapat IPTAApalah malang sungguh nasib pelajar Melayu yang lulus cemerlang di Matrikulasi dan Asasi Sains tetapi tidak mendapat tempat di IPTA. Mana pergi jaguh-jaguh pembela Melayu di kalangan pemimpin Melayu? Adakah pelajar asing makin ramai diterima IPTA kerana mereka boleh beri pulangan lumayan melalui yuran yang tinggi?

KERA DI HUTAN DI SUSUKAN, ANAK DI RUMAH MATI KELAPARAN !
1MALAYSIA RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN
SIAPA PENGKHIANAT BANGSA SEKARANG?

Tolong baca artikel PELAJAR MELAYU TERUS TERTINDAS, PEMIMPIN PULA SIBUK BERPOLITIK di http://amkns.blogspot.com/2011/09/pelajar-melayu-terus-tertindas-pemimpin.html

DI MANA HAD KEMASUKAN PELAJAR ASING?
22 September 2011

MEMBACA tulisan Keluhan pelajar Matrik (Forum 20 September 2011) oleh Pedang Bertuah dari Kuala Lumpur sebenarnya isu ini ada kaitan dengan kecenderungan dasar pengambilan puluhan ribu pelajar antarabangsa mutakhir ini.

Buktinya, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah baru-baru ini dalam suatu ucapannya telah menyatakan bahawa terdapat seramai 24,214 daripada 86,919 pelajar antarabangsa yang sedang menuntut di institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan berada di universiti awam buat masa ini.

Kenyataan beliau dalam Persidangan Pengurusan Pelajar-pelajar Antarabangsa 2011 di Kuala Lumpur memberi makna kepada kita bahawa terdapat 28 peratus pelajar asing berada di universiti awam.

Hal ini sekali gus telah "merampas" tempat pelajar tempatan. Bayangkan, dengan 20 jumlah IPTA yang ada, secara puratanya sebuah IPTA dihuni oleh kira-kira 1,211 pelajar asing! Malah, tambah beliau jumlah pelajar antarabangsa itu akan meningkat setiap tahun!

Tidak hairanlah apabila ruang untuk pelajar lepasan matrikulasi semakin terhad seperti yang telah didedahkan oleh Pedang Bertuah. Mereka bukan sekadar bersaing secara sihat sesama mereka tetapi dalam masa sama paling sakit berebut tempat dengan pelajar asing dalam keadaan yang amat tidak adil.

Oleh itu, mohon penjelasan kepada pihak Kementerian Pengajian Tinggi untuk menyatakan sejauh mana had pengambilan pelajar antarabangsa ditetapkan.

Kedua, bagaimana pihak KPT telah berusaha menangani keciciran modal insan pelajar-pelajar tempatan yang cemerlang untuk mendapat tempat di IPTA.

Jika salah satu sebab kemasukan ribuan pelajar asing itu kerana didorong mahu mencapai penarafan (ranking) universiti, hal itu amat memberi impak buruk seperti yang telah ditegaskan oleh bekas Naib Canselor Universiti Malaya, Prof. Datuk Dr. Hashim Yaacob dalam ruangan ini pada 19 September lalu.

ANTI KERA DISUSUKAN
Universiti Malaya

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0922&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_03.htm

Jamuan Raya dgn DSAI 27 Sep 2011 Port DicksonJAMUAN IDIL FITRI
Bersama Dato Seri Anwar Ibrahim
Selasa 27 Sept 2011
Jam 8 malam
Di Markas Pakatan Rakyat Kg Telok Pelanduk, Bt 12, Port Dickson
Semua dijemput hadir

Info dari http://telokkemang.blogspot.com/2011/09/jamuan-aidilfitri-demi-rakyat.html

SPRM penyamun, Polis pengedar dadah, Askar perompakSelamat lagikah rakyat Malaysia sekarang ini apabila Pegawai SPRM dikaitkan dengan kes samun hampir RM1 juta, anggota polis pula dikaitkan dengan kes edar dadah dan keganasan manakala anggota tentera pula dikaitkan dengan kes rompakan? Harapkan Pagar, Pagar Makan Padi ! Nampaknya setiap rakyat Malaysia perlu bawa senjata api atau parang untuk menjaga keselamatan diri kalau perkara ini berterusan.

Artikel Polis Malaysia jadi perompak, pengedar dadah, pengganas di http://amkns.blogspot.com/2011/09/polis-malaysia-jadi-perompak-pengedar.html

Artikel Lima tentera Malaysia jadi perompak di http://amkns.blogspot.com/2011/08/lima-tentera-malaysia-jadi-perompak.html

TIGA PEGAWAI SPRM SAMUN KLIA DILUCUT TUGAS
Rabu September 21, 2011

KUALA LUMPUR: Tiga pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang ditahan polis dipercayai terlibat dengan kes samun ke atas seorang pengurup wang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) telah dikecualikan dan dilucutkan daripada sebarang tugasan siasatan.

Ketiga-tiga mereka dilucutkan daripada sebarang tugasan sementara menunggu hasil siasatan polis, menurut kenyataan SPRM yang dikeluarkan di sini, Selasa.

SPRM berkata demikian bagi mengulas laporan sebuah akhbar tempatan hari ini yang mendakwa tiga pegawai kanan tertinggi SPRM ditahan polis Selangor kerana dipercayai terbabit melakukan samun ke atas seorang pengurup wang di KLIA pada 15 Sept lepas.

Menurut suruhanjaya itu, pihaknya sedang membantu pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam siasatan yang dijalankan berkaitan kes berkenaan.

"Memandangkan siasatan ini adalah di bawah bidang tugas pihak polis, SPRM berkeyakinan dan percaya bahawa pihak polis akan menjalankan siasatan secara menyeluruh dan telus mengenai dakwaan tersebut," menurut suruhanjaya itu.
http://www.mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/9/21/mstar_berita/20110921212212&sec=mstar_berita


MACC MEN HELD OVER ROBBERY
Rabu September 21, 2011

KUALA LUMPUR: Three Malaysian Anti-Corruption Commission officers (MACC), including an assistant commissioner have been arrested for allegedly robbing a money changer of US$300,000 (RM900,000) inside the satellite building at KL International Airport (KLIA).

The three, said to be attached to the Putrajaya special operations division, were arrested on Tuesday by Sepang police following a report lodged by the money changer that he was robbed by them on Sept 15.

In a statement, MACC confirmed the arrests, saying that the three had been suspended and stripped of their investigation powers.

Sources familiar with the investigations said the three went to KLIA to investigate alleged money laundering by several money changers involving millions of ringgit.

They said the MACC officers spotted one of the money changers and approached him before asking him to open his bag containing hundreds of thousands of ringgit in foreign currency.

They were alleged to have taken part of the money before allowing the money changer to board his flight to Singapore.

Sources said all three were picked up by police and identified by the money changer during a parade.

They said that police had obtained a recording of the alleged incident.

It is not immediately known if any money was recovered from the three who have since been remanded to facilitate investigations.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/9/22/nation/9550697&sec=nation

9/21/11

Kerajaan sudah lupakah jasa Polis Marin?Ha ha ha, tak payah cerita pasal Bukit Kepong. Ini pasukan Polis Marin yang begitu banyak berjasa kepada negara sejak sebelum merdeka kenapa tiba-tiba lenyap pada tahun 2011? Adakah Polis Marin ini umpama habis madu bukan lagi dibuang sepahnya tapi lesap terus, tanpa muzium khas bagi mengenang jasa Polis Marin.

Sila baca keluhan perintis pasukan Polis Marin dan lain-lain anggota di bawah ini.

REMEMBERING THE MARINE POLICE
September 21st, 2011

PROTECTOR: The sacrifices of the officers and men of the Marine Operations Force must not be forgotten

I WOULD like add to your article on the history of the Royal Malaysian Police's Marine Operations Force, which I had served for 33 years.

I was the commanding officer, Northern Malaya, followed by commanding officer, Southern Malaya, inclusive of Eastern Peninsula, and later, the commanding officer for Sabah Marine Police.

Altogether, within these three responsible areas, I was reappointed after my retirement as my services were urgently needed to lead some of the critical areas within the force.

I am sharing experiences for the future generation to remember the sacrifices made by those behind it.

In short, the MOF came into being at that time when the police felt the need for a profesional organisation to be set up after anticipating future problems along the coast. The country needed a unit that is dedicated to the defence of the country's waters from enemies and threat efficiently.

It was the year 1947 and the MOF back then was a branch, similar to other branches in the police force, such as the Special Branch and Criminal Investigations Department.

The task was to police the sea as stipulated in the Police Act.

The police commissioner then, through the chief secretary, appointed British Royal Navy officers, some retired, to helm the new branch. The branch was given the Sea Defence Motor Launches and Harbour Patrol Launches to conduct their operations.

The launches were based at Gelugor, Penang, a former Royal Air Force Air-Sea Plane sea base, and Tampoi, Johor Baru, rice godown and a defunct match factory, both in Skudai, Johor.

The ratings and officers were then selected and crewed the MRNVR ship HMS Kedah while Penang Habour Board Crew were recruited to join the Marine Branch.

I recalled some of the crews even sailed to Sri Lanka (at the time known as Ceylon) with the ship.

My appointment as patrol supervising officer was in 1954. All of us, Malaysians, gradually took over as commanders of the launches after having undergone seagoing training. The first four were Syed Mansor, myself, Woodworth and Yong. I later became chief of north marine division in 1957 and south division in 1960.

It is not because of glory that I write this letter but more for everyone to remember the sacrifices made by officers and ratings of the time.

We went through the period from the Emergency, Indonesian Confrontation, Communist insurgency, and also controlled the influx of illegals and piracy.

Despite having limited resources, the MOF then was able to protect the country from its enemies.

Let us not forget their sacrifices and placed them at the rightful place in history.

Supt (B) SK Puvaneswaran
http://www.mmail.com.my/content/82707-remembering-marine-police

KHIDMAT POLIS MARIN TAMAT SELEPAS 63 TAHUN
2011/07/29

KUALA LUMPUR: Mulai Ahad ini, perkhidmatan polis marin yang sudah wujud lebih 63 tahun akan dihentikan dan tugasannya diambil alih Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM).

Keputusan menamatkan perkhidmatan polis marin yang ditubuhkan pada 1 September 1947 dibuat Kabinet, baru-baru ini. Akta Polis 1967 dan beberapa akta lain yang berkuat kuasa masih mengekalkan kuasa polis di seluruh negara, termasuk perairan wilayah negara, sehingga 12 batu nautika dari pantai.

Sepanjang perkhidmatannya, anggota polis marin mengharungi era pasca Perang Dunia Kedua, Darurat pada 1948 hingga 1960, Konfrontasi Indonesia, pemberontakan Komunis di Sarawak pada 1960-an, kejatuhan Indo China dan pelariannya, pelarian Filipina dan masalah rompakan di laut Sabah.

Polis marin juga bertanggungjawab membanteras kemasukan pendatang asing ke Sabah dan Semenanjung selain memerangi kes penyeludupan.

Mulai 1 September ini, polis marin hanya dikehendaki melaksanakan tugas penguatkuasaan di semua sungai termasuk kuala sungai, tasik, pulau dan keseluruhan kawasan darat pantai negara serta kawasan pelabuhan.

Komander Pasukan Gerakan Polis Marin, Datuk Isa Munir, berkata PDRM sudah menghentikan semua tugas rondaan dan operasi penguatkuasaan di laut sejak awal tahun ini kerana tugas berkenaan diambil alih APMM.
Sebagai contoh pada 25 Julai lalu apabila sebuah jongkong nelayan dengan empat orang dirompak di laut Tawau, Sabah, polis marin tidak lagi bertindak seperti dulu.

Namun, PDRM masih menjalankan semua tugas penyiasatan dan kawalan keselamatan di laut yang diserahkan kepada APMM hanyalah penguatkuasaan.

Dalam kejadian itu, seorang ditembak dan dihantar ke hospital Tawau, dua selamat sementara seorang lagi masih hilang. Semua mangsa diarah terjun ke laut.

Difahamkan, polis tidak menjalankan operasi dan rondaan di laut disebabkan arahan Kabinet yang mengehadkan perkhidmatan mereka di sungai, tasik, pulau dan pelabuhan saja, selain semua aset polis marin diserah kepada APMM.

Bagi pegawai dan anggota polis marin tindakan mengehadkan tugas mereka amat menyedihkan kerana sudah tidak dapat lagi menjalankan tugas selama ini.
“Jika bulan puasa lalu, ada anggota terpaksa turun ke darat mencari juadah berbuka, namun pada Ramadan ini, ia tinggal kenangan.

“Tiada lagi anggota bertugas di laut yang berbuka dan bersolat maghrib serta bertarawih di atas kapal seperti sebelum ini,” kata seorang anggota.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Khidmatpolismarintamatselepas63tahun/Article

WAJARKAH POLIS MARIN DIKETEPI?
17 February 2010

Kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bahawa kerajaan akan menyerapkan aset Polis Marin dan Jabatan Perikanan ke dalam Agensi Penguat kuasa Maritim Malaysia (APMM) untuk mengelak pertindihan pelaksanaan tugas dan untuk menjadikan APMM sebagai agensi maritim yang tunggal, amat mengelirukan.

APMM hanya ditubuhkan dalam tahun 2005 sebagai agensi maritim ala Coast Guard (Pengawal Pantai) seperti di Amerika Syarikat dan lain-lain negara yang tidak mempunyai polis kebangsaan.

Justeru bagaimana sebuah badan penguatkuasa yang berasaskan penugasan tentera laut yang baru sahaja ditubuhkan wajar mengambil alih penugasan dan aset pasukan Polis Marin, yang telah wujud lebih dari 60 tahun? Ia menimbulkan pelbagai tanda tanya di kalangan pesara polis yang bimbang tindakan ini akan melemahkan pasukan, justeru boleh menjejaskan pengawalan keselamatan dalam negara.

Polis Marin bukan sahaja di antara beberapa cawangan dalam Polis DiRaja Malaysia (PDRM) tetapi adalah keperluan operasional PDRM untuk melaksanakan tugas dan tanggungjawabnya seperti yang termaktub dalam Seksyen 3 Akta Polis 1967.

Polis Marin sedia mempunyai pengalaman yang cukup luas dalam bidang penugasannya. Ini sehaluan dengan matlamat PDRM ia itu mengesan, menyiasat kejadian kejadian jenayah, mengawal dan menjaga ketenteraman awam, menangkap dan mendakwa pesalah di bawah undang undang yang memberinya kuasa, mencari dan mendapatkan bahan-bahan risikan mengenai ancaman kepada keselamatan negara.

Jika penyerapan ini berlaku bermakna PDRM akan hilang sebahagian daripada cawangan yang penting dan boleh juga menjejaskan kekesanan pelaksanaan tugas PDRM keseluruhannya.

APMM berasaskan ketenteraan laut, walhal Polis Marin penugasan kepolisan. Kedua-dua tugas ini jauh berbeza dan boleh juga bercanggah antara satu sama lain. Begitu juga akan berlaku kepada pegawai dan anggota, khususnya APMM yang berasal dari Tentera Laut.
Jenayah yang berlaku di laut sering bermula dan berakhir di darat. Bagi Polis Marin, mereka adalah sebahagian daripada PDRM dan mudah mendapat maklumat serta pelbagai kerjasama daripada rakan rakan di Ibu Pejabat Kontinjen Polis, Ibu Pejabat Polis Daerah dan di balai-balai polis.

APMM akan mengambil masa lama bukan sahaja untuk memahami selok belok perlakuan jenayah yang menggunakan laut sebagai kawasan kegiatan mereka, tetapi juga akan mengambil lebih lama dalam mengumpul data dan pengalaman bagi memastikan tugas dan tanggungjawab yang baru dapat dilaksanakan dengan berkesan.

PDRM masih memerlukan satu cawangan untuk penugasan di perairan. Jika aset mereka diserapkan kepada APMM, PDRM mungkin akan mencari dan mendapatkan aset serta keanggotaan baru. Sudah tentu ini semua akan menimbulkan kesulitan dan merumitkan segala usaha untuk mencegah jenayah, apatah lagi dalam mengawal ancaman kepada keselamatan negara.

Perlukah membuat perubahan yang tidak akan menguntungkan? Jika penyerapan yang dicadangkan ini adalah dari satu pasukan yang kurang mantap kepada yang lebih mantap, sudah tentu satu perkara yang baik. Tetapi APMM tidak mempunyai pengalaman yang luas dalam pengawasan, pengawalan dan pencegahan jenayah dan tidak mempunyai back-up yang matang.

Diharap pucuk kepimpinan PDRM dan Kementerian Dalam Negari prihatin dengan senario pengawalan jenayah pelbagai bentuk dari pandangan yang lebih luas. Ini kerana kemungkinan akan timbul kesan negatif.

Seperti yang dijelaskan ketika ditubuhkan, APMM seharusnya bertanggung jawab di kawasan perairan melebehi 12 batu dari pantai. Tidak perlu mengganggu pelaksanaan tugas dan tanggung jawab PDRM, sebaliknya ia wajar lebih diperkemaskan. Negara masih memerlukan Polis Marin.

Perbesarkanlah APMM tetapi jangan sentuh hak PDRM. Wujudkan sistem kerjasama ke arah pencapaian hasil kerja yang lebih bermakna.

Zulkifli Abdul Rahman
Shah Alam, Selangor
http://perkhidmatanawam.blogspot.com/2010/02/wajarkah-polis-marin-diketepi.html

APMM Ambil Alih 91 Kapal Marin Dan Kastam 15 Ogos
July 27, 2011

KUALA LUMPUR – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) akan mengambil alih 91 kapal daripada Pasukan Gerakan Marin (PGM) dan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) mulai 15 Ogos ini.

Ketua Pengarah APMM Laksamana Maritim Datuk Mohd Amdan Kurish berkata sebanyak 60 kapal diambil alih daripada PGM manakala 31 lagi daripada Kastam.

Langkah itu berikutan APMM kini menjadi agensi tunggal bagi mengawal perairan negara, katanya.

“Kami memberi masa kepada dua pihak berkenaan untuk melakukan kerja penyelenggaraan kapal-kapal itu sebelum ia diambil oleh APMM,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pameran dan Persidangan Mencari dan menyelamat Antarabangsa di sini, Rabu. Beliau berkata pengambilalihan itu tidak termasuk 23 jeti yang boleh diguna sama dengan agensi-agensi berkaitan perairan negara.

Ditanya mengenai anggota PGM dan KDRM yang akan menyertai agensi itu, Amdan berkata mereka (anggota) boleh membuat pilihan sama ada ingin menyertai APMM atau kekal di bawah agensi terbabit.

“Setakat ini anggota Marin dan Kastam tidak ramai yang menyertai kami (APMM)…bagaimanapun anggota sedia ada akan mengawal perairan negara yang mempunyai keluasan lebih 614,000 km persegi,” katanya.

APMM yang menjangkau usia enam tahun pada 14 Feb lepas akan menjadi sebuah agensi penguatkuasaan tunggal mengawal perairan negara Ogos ini.

Sebelum APMM ditubuhkan, terdapat lapan agensi maritim yang menguatkuasakan lebih 100 undang-undang Persekutuan, Peraturan dan Perjanjian iaitu Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Polis Marin, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Jabatan Marin, Jabatan Perikanan, Jabatan Alam Sekitar dan Jabatan Imigresen.

Mengenai persidangan itu, Amdan berkata matlamat persidangan yang berlangsung selama tiga hari itu ialah untuk berkongsi maklumat mengenai sistem keselamatan perairan negara dengan enam negara iaitu Brunei, Singapura, Kemboja, India, Indonesia dan New Zealand.- BERNAMA

http://mynewshub.my/bm/2011/07/27/apmm-ambil-alih-91-kapal-marin-dan-kastam-15-ogos-ini/