KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

10/31/11

Pengangkutan awam zaman BN lagi teruk dari zaman Jepun30 Okt 2011 - KAUNTER tidak dibuka manakala mesin tiket rosak adalah antara masalah yang sering berlaku di beberapa stesen komuter di sekitar Lembah Klang. Rozita Mohd. Noh, 42, kelihatan tergesa-gesa menuju ke stesen komuter Batu Caves bagi menaiki komuter untuk ke tempat kerja. Dia perlu bergerak cepat kerana pada waktu pagi, perkhidmatan tren itu memang penuh.

Sebaik tiba di platform menghala ke Pelabuhan Klang, dia terus menuju ke mesin tiket tetapi mesin itu tidak berfungsi. Dia berpaling ke arah kaunter tiket, kaunter itu tidak dibuka.

Mahu tidak mahu dia terpaksa ke platform arah Batu Caves untuk membeli tiket walaupun terpaksa memanjat tangga dan berjalan jauh sebelum kemudian kembali ke platform Pelabuhan Klang.

Itulah masalah yang sering dihadapi oleh pengguna perkhidmatan komuter di beberapa stesen komuter di Lembah Klang.

Walaupun terdapat kaunter dan mesin menjual tiket di setiap stesen tetapi pada setiap masa, banyak mesin yang rosak, manakala kaunter tidak dibuka.

Tinjauan Utusan Malaysia ke beberapa stesen komuter di laluan Pelabuhan Klang mendapati rungutan tersebut memang berasas kerana beberapa mesin tiket rosak dan kaunter tidak beroperasi.

Rozita yang merupakan seorang pekerja swasta berkata, dia sudah beberapa kali berhadapan dengan keadaan tersebut dan tidak nampak ada usaha serius dibuat untuk mengatasinya.

"Jarak untuk membeli tiket di platform sebelah agak jauh dan semua itu membuang masa serta menyakitkan hati," katanya.

Suri rumah, Saodah Delan, 50, berkata, dia hairan kerana kaunter menjual tiket di stesen Pantai Dalam tidak beroperasi walau terdapat penjaga di situ.

"Mesin jual tiket pula kadang-kadang rosak. Saya pernah terlepas komuter gara-gara terpaksa membeli tiket di platform sebelah kerana kaunter tutup dan mesin rosak," katanya.

Pekerja swasta, Syanira Mohd. Sharif, 35, mengakui kaunter tiket di stesen komuter tidak dibuka manakala mesin tiket pula selalu rosak menyebabkan pengguna sering menghadapi masalah untuk membeli tiket.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1031&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kota&pg=wk_01.htm

Nasib Melayu miskin di Pahang, negeri kerajaan BN, BantulahAnak sulung berhenti sekolah akibat kemiskinan.
CAMERON HIGHLANDS 31 Okt 2011 : Akibat kesempitan hidup, seorang pekerja kebun sayur di Kampung Melayu, Brinchang, di sini, terpaksa memberhentikan persekolahan anak sulungnya setakat tahun enam.

Rosli Shariff, 35, berkata, dia terpaksa berbuat demikian terhadap Intan Nursyahirah, 13, bagi mengurangkan beban sekali gus memberikan peluang kepada tiga lagi anak lain meneruskan persekolahan.

Menurutnya, dia yang bekerja dengan mengangkat kotak dan bakul sayuran untuk dipunggah ke atas lori dan cuma menerima upah harian antara RM25 hingga RM30 menyebabkannya sukar untuk menampung perbelanjaan persekolahan anak-anak.

Katanya, bagi membantu menyara keluarga, isterinya, Fadilah Pelek, 36, pula bekerja sebagai tukang cuci di sebuah sekolah menengah di Tanah Rata. Namun, upah yang diterimanya rendah dan sekadar cukup untuk membeli makanan. “Pendapatan kami berdua tidak mampu menampung kehidupan seharian sekeluarga serta perbelanjaan persekolahan tiga anak yang masih belajar dalam tahun lima, tahun dua dan tadika di Pekan Brinchang.

“Jika masalah kesempitan kewangan ini masih berterusan, kemungkinan tiga anak saya bakal mengalami nasib yang sama seperi kakaknya apabila hanya belajar setakat tahun enam,” katanya.

Sementara itu, Intan Nursyahirah berkata, dia berharap dapat bersekolah semula bersama dengan rakan sebayanya.

“Tidak ada apa yang kurang pada diri saya kerana saya boleh membaca, menulis dan mengira. Tetapi, disebabkan kemiskinan keluarga membantutkan hasrat saya untuk meneruskan persekolahan dan mencapai cita-cita menjadi seorang guru.

“Saya merayu kepada pihak berkenaan yang sudi membantu dengan menampung perbelanjaan sekolah supaya saya dapat meneruskan pembelajaran sehingga peringkat tertinggi,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Anaksulungberhentisekolahakibatkemiskinan/Article/index_html

Sambutan 60 PAS peringkat Negeri Sembilan


MAJLIS MAKAN MALAM DAN CERAMAH PERDANA
Tarikh : 13 Nov 2011 (Ahad)
Masa : 8 mlm
Tempat : Dataran Al Ikhwan, Air Mawang, Johol, N.Sembilan
Bersama :
YB Dato Husam Musa
YB Dato Ir Amirudin Hamzah
Ustaz Nasarudin Hasan
YB Hj Mohamad Taufek

Kupon Makan Malam cuma RM 10 seorang

Sempena Sambutan 60 Tahun PAS peringkat N.Sembilan

Maklumat lanjut hubungi Sdr Roslee 019-6241581, Sdr Kamarul 019-6604828

Untuk sumbangan boleh disalurkan ke :
Nama akaun : Badan Perhubungan PAS N.Sembilan
Bank Islam No akaun : 05030010000462

- Sertai Rakan Facebook PAS Negeri Sembilan di http://www.facebook.com/PASN9

- Layari Blog PAS N.Sembilan untuk maklumat terkini di http://pasns.blogspot.com/


10/28/11

Ketirisan amat parah di Kementerian PertahananOctober 28, 2011 : Melihat kepada tiga kontrak ini sahaja - kereta perisai, kapal peronda dan helikopter - menyaksikan ketirisan sebanyak RM12 bilion. Bagaimana anda rasa sebagai pembayar cukai jika seseorang memberitahu anda bahawa Kementerian Pertahanan (Kementah) membayar sebanyak RM7.55 bilion untuk membeli kereta perisai yang harga sebenar hanya seperempat dari jumlah itu?

Jika anda benar-benar tahu berapa nilai RM7.55 bilion (atau RM7,550 juta) itu, anda mungkin terperanjat dan sukar untuk mempercayai dan memekik: “Adakah kerajaan kita begitu teruk? Adakah mereka begitu berani?”

Jawapannya ialah ia; dan tirai drama mula dibuka di parlimen kita, tidak seperti di setengah-setengah laman web yang membuat dakwaan yang tidak berasas.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua menyoal Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kenapa Kementah membayar harga yang sangat mahal, sebanyak RM7.8 bilion untuk 257 buah kereta perisai.

Zahid menjawab bahawa kementeriannya tidak tahu bahawa harganya RM7.8 bilion seperti mana yang didakwa oleh Pua dan harga kontrak muktamad ialah RM7.55 bilion.

Beliau juga menyatakan bahawa beliau tidak tahu menahu tentang urusniaga yang membolehkan pembekal mendapatkan kenderaan- kenderaan tersebut dari Turki pada harga seperempat dari harga yang dibayar oleh Kementah.

Namun penafian Zahid itu akhirnya terbongkar apabila Pua mendedahkan bahawa Zahid sendiri menyaksikan majlis menandatangani perjanjian urusniaga itu di Ankara, Turki pada bulan Februari lalu.

Perjanjian itu ditandatangani di antara syarikat pembekal Malaysia, Deftech dan pengeluar kenderaan pertahanan Turki FNSS, syarikat usahasama di antara BAE Systems Inc. dari United Kingdom dan Nurol Holding dari Turki.

Perjanjian ini dilaporkan dalam satu kenyataan akhbar bertarikh 3 Jun 2011 di laman web BAE System Inc. melibatkan kontrak bernilai USD559 juta yang diberi kepada FNSS untuk “merekabentuk, membangun dan mengeluarkan” sebanyak 257 DEFTECH AV-8 8X8 kereta perisai beroda dan Sokongan Logistik Berintergrasi untuk Angkatan Tentera Malaysia.

Kenderaan-kenderaan tentera yang diberi nama ‘DEFTECH’, sebenarnya direkabentuk oleh FNSS PARS 8X8, kenderaan serbaguna, pelbagai misi, kenderaan beroda lengkap dengan peralatan senjata.

Harga melambong

Ini bermakna Kerajaan Malaysia membayar Deftech sebanyak RM7.55 bilion (RM29.4 juta untuk sebuah), yang kemudian membayar FNSS sebanyak RM1.7 bilion untuk 257 buah kereta perisai itu (RM6.6 bilion sebuah).

Jika anda seorang pembayar cukai yang marah dengan ‘rompakan di siang hari’ melibatkan RM6 bilion dari dana awam, tunggu dulu sehingga anda mendengar harganya di pasaran, yang jauh lebih rendah dari yang ditawarkan oleh FNSS.

Pua dalam satu kenyataannya bertarikh 9 Mac 2011, dalam blognya melaporkan bahawa harga-harga berikut untuk kereta perisai yang setanding yang ditawar dan diurusniagakan dalam pasaran.

0 Pasukan tentera Portugal membayar RM4.4 juta sebuah untuk kereta perisai Pandur II 8X8 (EUR364 juta untuk 353 buah)

0 Model terbaru Pirahan III 8X8 kereta perisai beroda yang dikeluarkanoleh Swiss MOWAG GmBH bernilai RM3.9 juta (USD1.2 juta) untuk tiap-tiap sebuah.

Dengan harga-harga ini sebagai rujukan, adalah wajar untuk kita mengharapkan supaya Kementah membuat tawaran tender terbuka dan mencapai keputusan muktamad.

Kita boleh mengurangkan harga tidak melebihi RM4.5 juta dari RM30 juta untuk sebuah kenderaan pada ketika ini dan mengurangkan nilai kontrak kepada RM1.15 bilion dari RM7.55 bilion.

Ini bermakna kerajaan Barisan Nasional telah melambongkan harganya sebanyak enam hingga tujuh kali ganda mengikut dasar pembelian peralatan pertahanan yang sama sekali tidak bersifat telus dan bertanggungjawab.

Jumlah yang sebegitu tinggi amat memeranjatkan yang mungkin tidak pernah kita dengar walaupun dalam sebuah negara yang paling korup di dunia sekali pun.

Perbelanjaan yang menggila

Urusniaga ini adalah salah satu dari kes bagaimana Kementah membelanjakan wang berbilion ringgit untuk membeli bot peronda dan helikopter dengan harga yang begitu tinggi.

Sebagai contoh, Kementah membeli enam buah kapal peronda luar pantaidari Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd pada harga sebuah RM1 bilion (jumlah RM6 bilion).

Harga yang dibayar ini adalah lima kali ganda dari apa yang dibayar oleh Royal New Zealand Navy untuk pembelian OPV, diperolehi pada harga hanya RM210 juta sebuah (NZ$90 juta) dari syarikat kedua terbesar di dunia, BAE Systems.

Begitu juga dengan pembelian helikopter jenis Eurocopter EC725 pada harga RM190 juta setiap sebuah (RM2.3 bilion untuk 12 buah) manakala Brazil membeli helikopter jenis yang sama pada harga hanya RM82 juta sebuah.

Melihat kepada tiga kontrak ini sahaja – kereta perisai, kapal peronda dan helikopter – menyaksikan ketirisan sebanyak RM12 bilion ekoran transaksi Kementah ini.

Dengan wang sebanyak ini, kita boleh membina rumah kos rendah untuk 250,000 keluarga, menyediakan kemudahan perumahan kepada sejuta rakyat yang tidak mampu.

Dasar pembelian pihak pertahanan melibatkan rasuah yang begitu bermaharajalela sememangnya diketahui ramai di kalangan para pegawai dan eksekutif pertahanan antarabangsa seperti mana yang didedahkan oleh Wikileaks.

Wikileaks mendedahkan kabel dari Kedutaan Amerika Syarikat tentang rakaman perbualan di antara saudara mara dan rakan-rakan ahli-ahli politik ketika pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku perdana menteri dan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai timbalannya pada sekitar tahun 2004 hingga 2009.

Di samping mendedahkan jenis rasuah secara spesifik, kabel Amerika itu juga mendedahkan bahawa rasuah menjadi sumber pendapatan utama sebagai dana politik bagi mengekalkan kuasa pihak pemerintah.

Melihat dari perspektif yang lebih besar, ketirisan akibat tiga kontrak ini merupakan sebahagian kecil sahaha dari ketirisan-ketirisan yang berlaku dalam sistem pembelian kerajaan Barisan Nasional, sebagaimana didedahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara 2010.

Laporan-laporan tahunan seperti ini, yang mendedahkan amalan rasuah dan salah guna pengurusan (hingga ada yang sukar dipercayai) sering menjadi peringatan bahawa kita terperangkap dengan sistem tadbir urus yang buruk dan akibatnya akan terus menerus mengeringkan sumber dana negara.

Tetapi jika kita menyedari bahawa Laporan Ketua Audit itu adalah sebahagian kecil dari ketirisan yang berlaku setiap tahun, kerana ianya meliputi laporan sebahagian kecil sahaja dari jumlah ratusan jabatan-jabatan kerajaan yang ada maka tentu kita amat bimbang dengan keadaan ini.

Dan adakah perubahan terhadap institusi-institusi telah dan akan berlaku di bawah pimpinan politik sekarang?

Oleh : Kim Quek
http://www.freemalaysiatoday.com/2011/10/28/ketirisan-amat-parah-di-kementah/

10/27/11

Macamana miskin tegar tapi ada kereta dan AstroAntara pendedahan Laporan Ketua Audit Negara 2010 ialah kepincangan yang ketara dalam program membantu rakyat yang miskin tegar yang tidak sampai ke golongan sasaran. Ada yang menerima bantuan kerajaan khusus untuk golongan miskin tegar ini memiliki kereta dan Astro. Ada juga yang mendapat rumah, tidak menduduki rumah tersebut. Lebih memeranjatkan 96 % yang menerima bantuan ini bukan dari golongan miskin tegar.

Di N.Sembilan, laporan Ketua Audit Negara 2010 mendedahkan Program Pembasmian Kemiskinan menyatakan 7 daripada 10 projek tidak memuaskan bagi membantu menjana pendapatan untuk membasmi kemiskinan. Pendedahan tersebut di http://mohdtaufek.blogspot.com/2011/10/laporan-audit-negara-2010-untuk.html

YANG KAYA , BERTAMBAH KAYA, YANG MISKIN, PAPA KEDANA

The Star
Thursday October 27, 2011
Hardcore poor aid recipients found with satellite dishes and cars

PETALING JAYA: Recipients of Rubber Industry Smallholders Development Authority’s (Risda) housing aid for the hardcore poor were found to have Astro television dishes and cars.

The Auditor-General’s Report said this had cast doubt on the eligibility of the recipients.

The report, which showed pictures of homes with satellite dishes and cars, said Risda had approved 6,033 out of 12,708 applications for homes under the hardcore poor programme up to December last year.

It recommended Kemas (Community Development Department) to review the list of all recipients of the hardcore poor housing aid.

The report also stated that the recipients had also requested that their previous houses not be demolished while contractors did not want to incur demolition work costs.

It also said some hardcore poor aid recipients in Selangor and Tereng­ganu had not occupied the houses allocated to them.

Among the reasons the houses were not occupied was that they were far from workplaces.

In its response, the Treasury said the Rural and Regional Development Ministry had decided on March 18 this year that the recipients’ old houses need not be demolished.

“Risda is responsible to build new houses and find suitable recipients.

“It is not under the agency’s jurisdiction to ensure the houses are occupied by the recipients,” said the Treasury.

The report also said almost 96% out of 341 recipients who received housing aid meant for the hardcore poor were not in the intended target group.

http://thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2011%2F10%2F27%2Fnation%2F9772297

10/26/11

Canggih sungguh Klinik di Felda N.Sembilan, Inilah 1MALAYSIASEBAGAI anak peneroka Felda, saya ingin mengetengahkan masalah penduduk yang menetap di Gugusan Felda Palong 4, 5 & 6, juga masyarakat Felda Palong 1, 2 & 3 untuk mendapatkan rawatan yang terbaik di satu-satunya klinik kesihatan kerajaan yang ada di Pusat Bandar Palong 4, 5 & 6 dalam Daerah Jempol.

Jika terpaksa menunggu giliran yang terlalu lama itu adalah lumrah apabila kita berurusan bukan sahaja di klinik kesihatan kerajaan, malah di Klinik Desa, Klinik 1Malaysia dan hospital kerajaan begitulah resamnya.

Tetapi saya kecewa dengan kualiti perkhidmatan yang disediakan di Klinik Kesihatan Palong. Ada golongan warga emas, ibu mengandung, kanak-kanak kecil dan pelajar sekolah terpaksa sama-sama menunggu terlalu lama di Unit Pendaftaran dan Pesakit Luar sedangkan mereka berada di klinik sejak pukul 7.30 pagi lagi.

Ada pesakit yang tertidur di kerusi menunggu. Mereka datang bukan untuk bersuka ria tetapi mereka sakit.

Ada ibu bapa terpaksa balik kerana tidak tahan menunggu terlalu lama. Saya juga percaya ada pesakit balik akan pergi mendapatkan rawatan di klinik swasta di kawasan berhampiran antaranya Pekan Gemas, Pekan Rompin dan Pekan Bahau.

Masalah menunggu terlalu lama adalah lumrah tetapi kenapa tiada pelan tindakan atau langkah yang wajar diambil? Perkara ini sudah lama berlaku.

Contohnya di kaunter pendaftaran, pegawai itulah mencari kad pesakit, beliau jugalah yang memanggil pesakit dan beliau jugalah yang mendaftarkan pesakit.

Sesekali beliau turut menjadi operator telefon. Kesudahannya nombor giliran tidak juga dipanggil. Kalau dipanggil sekalipun mengambil masa terlalu lama.

Diharap Pengarah Kesihatan Negeri Sembilan dan Pegawai Kesihatan Daerah Jempol lebih kerap datang melawat di klinik kesihatan dalam Negeri Sembilan ini.


ANAK FELDA - Kecewa khidmat Klinik Felda Palong
PALONG 4,
Negeri Sembilan

Utusan Malaysia 26 Okt 2011

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1026&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_05.htm

10/24/11

Rahsia kenapa Final Piala Malaysia 2011 di Shah Alam TERBONGKARAudit beri amaran selenggara segera bumbung Stadum Nasional elak runtuh - KUALA LUMPUR, 24 Okt 2011 - Bumbung Stadium Nasional Bukit Jalil, pusat sukan yang menjadi lokasi nadi Sukan Komanwel 1998, telah tamat tempoh jaminan tiga tahun lalu dan memerlukan kerja-kerja penyelenggaraan segera demi keselamatan dan keselesaan pengguna, kata laporan Ketua Audit Negara 2010.

“Semakan Audit mendapati bumbung stadium tersebut telah tamat tempoh jaminan pada 2008 dan masih digunakan sehingga kini.

“Sebahagian besar bumbung didapati telah terkoyak dan skru kabelnya longgar dan berkarat,” kata Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang dalam laporannya dikeluarkan hari ini.

Katanya, masalah itu antara lain berpunca daripada kelewatan dan ketiadaan kelulusan mendapatkan peruntukan daripada kerajaan.

Selain Stadium Nasional, Stadium Putra Bukit Jalil juga berhadapan dengan masalah mendapatkan peruntukan.’

Tanpa merujuk kepada mana-mana kes sebelum ini, Ambrin berkata tindakan segera perlu diambil bagi mengelakkan insiden bumbung stadium runtuh.

Terengganu menyaksikan bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin runtuh dua tahun lalu.

Stadium Nasional Bukit Jalil ialah pusat sukan dan bangunan sukan paling terkenal di Kompleks Sukan Negara, Bukit Jalil. Ia mempunyai tempat duduk berbumbung untuk 100,000 penonton.

Maklumat sebelum ini menunjukkan ia mampu menganjurkan pelbagai acara dan juga sebagai tempat acara olahraga dan telah direka bentuk mengikut piawaian Kejohanan Dunia dan Sukan Olimpik dan mempunyai kemudahan padang dan trek.

Ambrin berkata pihak Audit berpendapat berlaku kelewatan melaksanakan kerja-kerja penukaran bumbung di Stadium Nasional Bukit Jalil yang telah tamat tempoh jaminan kerana peruntukan yang dimohon semenjak 2006 tidak diluluskan.

“Ini boleh menjejaskan keselesaan pengguna kerana terdesah kepada hujan serta membahayakan pengguna sekiranya berlaku bumbung runtuh terutamanya bagi penganjuran acara dan kejohanan peringkat antarabangsa.

“Selian itu, PSM perlu membuat perancangan rapi untuk kerja penukaran bumbung tersebut supaya kerja dapat dilaksanakan dengan teratur dan mengikut jadual yang ditetapkan.

“Ini bagi memastikan hasil penyewaan stadium tidak terjejas sekiranya berlaku kelewatan penukaran bumbung,” kata beliau.

Laporan itu menyebut Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) telah mengambil tindakan memohon peruntukan bagi mengatasi masalah itu dengan membuat enam permohonan dan telah dipanjangkan kepada Kementerian Belia dan Sukan mulai 2006 hingga 2010

PSM telah membuat dua permohonan tahun lalu, RM40 juta pada 8 Februari dan RM35 juta 20 September di bawah peruntukan Rancangan Malaysia Kesembilan.

“Bagaimanapun kerajaan telah meluluskan peruntukan sejumlah RM30 juta di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan pada bulan Disember 2010.

“PSM melalui Kementerian Belia dan Sukan telah menyerahkan pelaksanaan kerja penukaran bumbung stadium kepada Jabatan Kerja Rayat pada April 2011 kerana PSM tidak mempunyai kepakaran teknikal,” katanya lagi.

Ambrin berkata kelewatan bukan disebabkan pihak PSM kerana perbadanan telah memulakan tindakan awal mulai 2006 bagi mengatasi masalah yang timbul.

“Kelewatan juga adalah berpunca daripada pihak lain dan disebabkan kekangan kewangan kerajaan adalah faktor utama kelewatan ini berlaku. PSM selaku pengurus dan pentadbir Kompleks Sukan Negara telah melaksanakan tugas dengan melaporkan masalah yang dihadapi,” katanya lagi.

Malah katanya, semakan lanjut mendapati PSM telah memohon peruntukan bagi menukar bumbung Stadium Putra sebanyak empat kali, antara 2006 dan 2010, tetapi tidak diluluskan.

“Pada Mac 2010, PSM sekali lagi telah memohon peruntukan sejumlah RM6 juta di bawah peruntukan Rancangan Malaysia Ke-10. Kerajaan telah meluluskan permohonan sejumlah RM6 juta pada Januari 2011,” katanya.

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/audit-beri-amaran-selengara-segera-bumbung-stadum-nasional-elak-runtuh/

HEBAT, N.Sembilan ada Jambatan BerkembarMana negara atau mana negeri dalam dunia ini boleh kita tengok jambatan berkembar yang pelbagai guna dan serba canggih ini melainkan di Negeri Sembilan. Ya, memang hebat jurutera dan perancang bandar di Negeri Sembilan ini. Jambatan ini harus dijadikan mercu tanda dan tempat pelancongan yang ekslusif di negeri ini.

Tapi cuma satu masalah. Di mana lokasi jambatan ini ya, yang pasti ianya masih baru dan berada dalam Negeri Sembilan.

Untuk melihat gambar Jambatan Berkembar berkenaan sila ke pautan berikut http://www.maarofkassim.com/2011/10/kenapa-tak-rancang-awal-awal.html

Zalim kerajaan BN, tak bayar hutang RM150 kena penjaraBeginilah undang-undang di Malaysia. Lewat bayar hutang RM150 saja, mahkamah arahkan orang Melayu ini dipenjarakan. Geram betul baca berita di bawah ini. Melayu bernama Suradi ni bukan kaki rasuah, bukan kaki betina, bukan perompak, bukannya murtad. Beliau ditimpa kemalangan menyebabkan beliau terpaksa menjual kereta, tetapi ditipu. Namun beliau tetap berusaha membayar hutang, isteri beliau juga bekerja, berlapar untuk membantu suami. Tapi mahkamah Kerajaan BN Malaysia tetap memenjarakan beliau. GERAM, GERAM, GERAM, MARAH, MARAH, MARAH !!!

Agak-agaknya orang susah macam Suradi ni dan beribu-ribu lain yang muflis macam Suradi ni layak tak dapat RM500 yang Najib umumkan dalam Bajet 2012. Orang Muflis boleh ke ada akaun bank, boleh dapat bantuan kerajaan? Ke Pendatang Asing diutamakan !!!

RAYU BEBAS SUAMI MUFLIS DARI PENJARA
Berita Harian 17 Okt 2011

KUALA LUMPUR: Suri rumah Rosnah Mohd Sailan, 43, kini terpaksa menyara tiga anak yang masih bersekolah selepas suaminya, Suradi Daruis, 43, dipenjarakan sebulan kerana melanggar perintah mahkamah membayar RM100 sebulan selepas beliau diisytiharkan muflis gagal membayar ansuran bulanan kereta yang dijual kepada pihak ketiga.

Wanita dari Kg Bukit Naga, Bukit Kemuning, Shah Alam itu bimbang suaminya akan dibuang kerja, sekali gus menyebabkan masa depan mereka sekeluarga tidak terjamin selain suaminya mungkin gagal mendapat kerja baru kerana statusnya bekas banduan dan muflis. “Saya merayu mahkamah bebaskan suami saya, kalau saya tahu begini jadinya kami sekeluarga rela tidak makan untuk bayar semua tunggakan itu,” katanya kepada Berita Harian, ketika ditemui di rumahnya di Shah Alam, semalam.

Rosnah berkata, suaminya kemalangan pada 1997 dihempap besi satu tan menyebabkan sebelah kaki remuk dan tidak bekerja selama setahun sekali gus memaksa menjual kereta Proton Saga miliknya kepada kenalan adiknya yang gagal membayar ansuran bulanan kenderaan itu.

Sehubungan itu katanya, bank terbabit menarik dan melelong kereta itu selain suaminya diisytiharkan muflis kerana gagal membayar ansuran kereta itu dan beliau (pemilik) serta Suradi (penjamin) diperintah membayar RM30,000 dan RM34,000 kepada pihak bank.

Rosnah berkata, beliau mengambil upah RM300 sebulan dengan mengasuh anak jirannya bagi menampung pendapatan suaminya RM1,200 sebulan bagi membiayai keperluan anak mereka yang berumur antara 12 dan 17 tahun.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Rayubebassuamimuflisdaripenjara/Article/index_html

SUDAH DIISYTIHAR MUFLIS, DIPENJARA PULA SEBULAN
Berita Harian 24 Okt 2011

SURADI Darius, berusia 43 tahun diisytiharkan bankrap pada 2004 akibat kegagalan melangsaikan hutang pinjaman kereta. Suradi diarahkan Pejabat Insolvensi Malaysia untuk membayar ansuran RM50 sebulan sehingga penyelesaian penuh hutang selari dengan perintah mahkamah bertarikh 4 Mac 2005.

Isteri Suradi, Rosnah Mohd @ Sailan sebagai penjamin juga diisytihar bankrap. Suradi terpaksa membayar hutang isterinya RM50 sebulan menjadikan ansuran bulanannya ialah RM100.

Suradi tidak mempertikaikan keputusan mahkamah pada 27 September lalu kerana berdasarkan undang-undang. Namun, adalah keterlaluan dan tidak setimpal jika beliau dipenjarakan sebulan hanya kerana gagal membayar baki RM150.

Jika Suradi hidup mewah dan enggan mematuhi perintah mahkamah, wajar tindakan memenjarakannya dilaksanakan. Kes Suradi ialah yang pertama di Malaysia dengan tindakan memenjarakan si bankrap dilaksanakan sejajar dengan lunas undang-undang. Namun, persoalannya, adakah wajar dan patut beliau dipenjarakan sebulan?

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Sudahdiisytiharmuflis_dipenjarapulasebulan/Article

1,086 PENJAWAT AWAM MUFLIS
Berita Harian 3 Mac 2011

Kakitangan diisytihar bankrap tak boleh terima pencen, ganjaran

PUTRAJAYA: Jabatan Insolvensi Malaysia merekodkan 1,086 penjawat awam diisytiharkan muflis pada 2009 dan 72.74 peratus atau 790 adalah lelaki. Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong, berkata masalah itu perlu diatasi segera kerana ia dikhuatiri boleh menjejaskan prestasi mereka sehingga memaksa tindakan tatatertib dikenakan terhadap kakitangan terbabit. “Penjawat awam nadi penggerak dalam memastikan hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara berpendapatan tinggi dan maju menjelang 2020 dapat dicapai.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/1_086penjawatawammuflis/Article/

41 BELIA MUFLIS SETIAP HARI GAGAL URUS KEWANGAN
Utusan Malaysia 12 Okt 2011

KUALA LUMPUR 11 Okt. - Seramai 41 belia Malaysia berumur lingkungan 21 hingga 40 tahun dianggarkan menjadi muflis setiap hari akibat kurangnya pengetahuan berkaitan pengurusan kewangan.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1012&pub=utusan_malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_03.htm&arc=hive

Kerajaan BN abai hak pengguna rakyat JohorBukan 1 atau 2 bulan rumah terbengkalai di Johor ni. Tapi dah lebih 10 tahun, dah 2 kali pilihanraya umum dan dah nak masuk pilihanraya umum yang ke3, pun tak siap-siap lagi projek perumahan terbengkalai di Johor Bahru ni. Bukan di Johor saja, malahan di seluruh Malaysia , dua kali lima macam ni lah juga. Yang digembar-gemburkan PPRT, PR1MA, SPNB. Yang disenyapkan projek perumahan terbengkalai.

Beberapa laporan projek perumahan terbengkalai di beberapa negeri lain di http://terbengkalai.blogspot.com/

Rumah terbengkalai 10 tahun
Utusan Malaysia 24 Okt 2011

JOHOR BAHRU 23 Okt. - Kira- kira 100 pembeli rumah Taman Desa Kempas mengadakan demonstrasi aman menuntut penjelasan daripada pihak pemaju berhubung projek perumahan tersebut yang terbengkalai sejak lebih 10 tahun lalu.

Beberapa pembeli mendakwa mereka terpaksa menanggung kerugian termasuk kos bayaran rumah sewa dan ansuran pinjaman perumahan kepada pihak bank setiap bulan sejak 2003.

Salah seorang pembeli, Chan Hwa Nong, 38, berkata, dia membeli sebuah rumah kos rendah berharga RM22,000 pada 2000 semasa tawaran pembelian di sebuah pusat beli-belah di sini.

''Rumah itu sepatutnya siap pada 2003 tapi sampai sekarang tak siap-siap lagi dan disebabkan itu saya terpaksa menyewa rumah lain dengan sewa RM350 sebulan.

''Saya juga terpaksa membayar ansuran pinjaman perumahan kira-kira RM40 setiap bulan pada bank sejak rumah itu dibeli," katanya ketika ditemui di tapak projek perumahan tersebut di sini hari ini.

Difahamkan, projek pangsapuri Taman Desa Kempas dibangunkan pada 2001 dijual pada harga RM22,000 hingga RM100,000 bagi setiap unit. Ia dijadual siap sepenuhnya pada 2004 tetapi sehingga hari ini hanya fasa satu dan dua berjaya disempurnakan.

Seorang suri rumah, Ari Hasni Arifin, 33, dan seorang pegawai keselamatan, R. Lingam, 56, turut melahirkan rasa kecewa kerana masih belum dapat mendiami rumah idaman mereka biarpun pembayaran ansuran sudah mula dibuat sejak 2001.

Kedua-dua mereka masing-masing membeli sebuah pangsapuri berharga RM88,000 dan membayar ansuran pinjaman di antara RM350 hingga RM380 setiap bulan.

''Kami kecewa dan kesal. Sudahlah berhabis puluhan ribu ringgit malah terpaksa pula membayar sewa rumah yang diduduki sekarang. Kami berharap kerajaan dapat mengambil tindakan sewajarnya ," ujarnya lagi.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1024&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_16.htm

Teruknya akidah pelajar sekolah rendah di Kulim Bandar BaharuSebaiknya Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu iaitu YB Zulkifli Noordin mengambil perhatian serius perkara di bawah ini. Betapa teruknya akhlak, akidah, perangai para remaja diperingkat umur sekolah rendah lagi. Malu sungguh nak terjemahkan berita di bawah ini ke dalam Bahasa Melayu.

The Star
Monday October 24, 2011
Four youngsters rape and sodomise seven-year-old girl

KULIM: They are young boys – not old enough to carry identity cards. And their victim is much younger.

One of the lads bragged in class that he and some friends had lured the seven-year-old girl into a hut and sexually assaulted her.

She screamed in pain but they continued to sodomise and rape her.

The matter was reported to their teacher who in turn told the mother of the 10-year-old braggart what had happened.

Police said they have picked up three boys – aged 10 to 11 – in connection with the alleged incident that occurred in Bandar Baru, near here, on Oct 13.

The boys are out on bail after having their statements recorded.

It is learnt the girl was playing near her house when the boys invited her to follow them to the hut, about 2km from her home, at 10am on that day.

In the hut, the victim claimed she was forced to strip.

The boys, after raping her, warned her not to tell her parents about the incident.

The victim only blurted out the story after her mother, 33, questioned her.

A medical examination confirmed the victim was raped and sodomised.

The angry parents want the police to conduct a thorough investigation and take action against the suspects.

The 36-year-old father, a lorry driver, said he would take legal action against the families of the young suspects.

Kedah CID chief Asst Comm Zakaria Ahmad confirmed the incident and said investigations were underway and police hoped to wrap up the investigation soon.

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/10/24/nation/9759316&sec=nation

10/23/11

Kerajaan BN roboh gerai Melayu di JohorBanyak betul gerai peniaga Melayu diroboh sekarang ini. Di Johor pula tu. Gerai Melayu, bukannya gerai Pendatang Asing. Beginilah nasib Melayu ketika ini, di Malaysia, di Tanah Melayu di negeri Melayu yang paling kuat memperjuangkan hak orang Melayu. Sebelum ini peniaga Melayu di Negeri Sembilan juga mengalami nasib yang sama.

Kisah gerai peniaga Melayu di Jelebu, Negeri Sembilan dirobohkan di http://amkns.blogspot.com/2011/10/kerajaan-bn-roboh-gerai-dan-nak-roboh.html

MBJB didakwa roboh gerai tanpa notis
Harian Metro 23 Okt 2011

JOHOR BAHRU: Tindakan Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) merobohkan tiga gerai di Kampung Melayu Majidee Baru di sini, tanpa notis pemberitahuan mengundang rasa tidak puas hati beberapa pemilik gerai terbabit.

Lebih mengecewakan apabila pemilik gerai itu mendakwa, MBJB merobohkan gerai mereka ketika pelanggan sedang menikmati juadah menyebabkan peniaga kerugian ribuan ringgit.

Peniaga, Mohd Fuad Jais, 29, berkata, 15 penguat kuasa MBJB datang ke gerainya kira-kira pada jam 10.30 pagi dan tanpa berlengah merampas barangan perniagaan seterusnya merobohkan gerainya.

"Ketika itu, beberapa pelanggan sedang makan di gerai dan saya terkejut apabila tanpa sebarang pemberitahuan, kumpulan penguat kuasa itu datang lalu merobohkan gerai saya dan dua gerai bersebelahan.

"Memang saya hampa dan sedih atas perkara ini kerana gerai makan ini adalah sumber mata pencarian saya sekeluarga, kami sudah berniaga di sini hampir 23 tahun," katanya ketika ditemui di tapak bekas gerainya, semalam.

Menurut Mohd Fuad, dia berasa ditindas oleh MBJB kerana tidak menerima notis pemberitahuan atau amaran terlebih dulu.

Seorang lagi peniaga, Hassan Osman, 52, berkata, tindakan merobohkan gerai buah-buahan miliknya yang diusahakan sejak setahun lalu benar-benar menghampakan.

"Dengan hasil menjual buah-buahan inilah yang saya gunakan untuk menampung kehidupan saya sekeluarga.

"Kini saya tidak tahu di mana perlu mengadu dan apa yang perlu dilakukan, cuma saya berharap ada pihak atau individu yang tampil untuk membantu kami menyelesaikan perkara ini," katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/MBJBdidakwarobohgeraitanpanotis/Article/index_html

10/21/11

Najib kalau berani cuba naik keretapi di Malaysia niKalau Najib seorang Perdana Menteri yang berani, cuba buat lawatan mengejut, jangan beritahu Menteri Pengangkutan dan jangan ada acara rasmi. Bawa 4-5 orang bodyguard cukup. Rasa sendiri betapa peritnya rakyat anda menaiki keretapi di Malaysia ini. Macamana nak galakkan rakyat naik perkhidmatan awam untuk kurangkan kesesakan lalu lintas, jika mutunya semakin teruk.

Minta Y.A.B Perdana Menteri turun padang ke Komuter KTMB
Aduan Rakyat
October 21st, 2011

Saya memohon Y.A.B Perdana Menteri sudi turun padang menjengok dan menilai kesulitan & kesusahan pengguna Komuter KTMB di KL Sentral terutama Laluan Batu Caves – Pel. Klang kerana:

Perkhidmatan Komuter semakin teruk , tidak cukop komuter, hari -hari rosak, tiada aircon , bersesak-sesak waktu puncak ( 6.30am -9.00am) & (4.00pm -7.00pm) , tidak menepati waktu…selalu tertangguh 30min -1 jam.

Pengurusan KTMB yang tidak komited & tidak prihatin setiap aduan pengguna & tiada tindakan untuk membaiki servis Komuter terutama laluan Pel.Klang -Batu Caves banyak tertangguh, lembab, kepanasan akibat kesesakan & sistem aircon tidak berfungsi.

Sudah berminggu ketibaan Komuter jam 6.30am , 7.00am dibatalkan di Stesen Klang menyebabkan pengguna tiba lewat ke pejabat, bersesak -sesak dan berpeloh untuk kepejabat waktu puncak pagi.

Sudah berminggu ketibaan Komuter jam 4.30pm, 5.00pm, 5.30pm, 6.15pm dibatalkan di Stesen Bank Negara menyebabkan pengguna tiba lewat ke rumah, bersesak -sesak dan berpeloh untuk balik ke rumah.

Alasan pengurusan KTMB paling mudah..adalah kekurangan komuter sebab rosak dan tiada spare-part tidak boleh diterima akal dan tidak profesional untuk mengurus pengangkutan awam yang diamanahkan oleh Kerajaan Malaysia untuk rakyat.

” RAKYAT DIDAHULUKAN….”

By: mat jebat

http://www.aduanrakyat.com.my/minta-y-a-b-perdana-menteri-turun-padang-ke-komuter-ktmb

Kerajaan Umno N.Sembilan sibuk roboh, bukan nak baikiInilah kerja kerajaan Umno di Negeri Sembilan. Sibuk untuk merobohkan papan tanda PKR, bukannya sibuk nak membela rakyat. Bukannya sibuk naik baiki jalan tanah merah di Felda Palong 8 yang sejak tahun 2009, dah 2 tahun tak dibaiki. Rakyat Negeri Sembilan, lihatlah sendiri macamana Umno memerintah N.Sembilan

Tak percaya tengok gambar jalan tanah merah yang dah 2 tahun tak dibaiki hingga masuk laporan akhbar dan gambar jentolak sedang merobohkan papan tanda PKR di Jempol , Negeri Sembilan

HIDUP RAKYAT !

Laporan dan gambar jentolak sedang roboh papantanda PKR pada pautan di bawah ini :
http://pkrjempol.blogspot.com/2011/10/jalan-kg-pasal-palong-8-rosak-sejak-dua.html

http://pkrjempol.blogspot.com/2011/10/tindakan-jahat-umno-bn-merobohkan-papan.html

Mulai Disember 2011 Pengutip Sampah mesti daftar LHDNNampaknya kaunter LHDN seluruh negara akan diserbu pada 1 Disember 2011 kerana 3.4 juta rakyat akan berebut-rebut untuk dapatkan RM500. Antaranya mereka terdiri dari pengutip sampah, pemanjat petai, penganggur, mereka yang muflis, nelayan, warga emas yang lumpuh, penjawat awam dan sekelian rakyat jelata.

RM500 siapa tak nak. Dah janji nak beri, pastikan semua 3.4 juta rakyat ini dapat. Kalau 3.4 juta perlu didaftar dalam masa sebulan , bermakna sehari perlu daftar sekitar 110,000 orang. Nampaknya semua cuti kakitangan LHDN akan dibekukan bermula 1 Disember 2011 nanti, dan semua kaunter LHDN akan dibuka 24 jam, 7 hari seminggu.

Jangan pula nak beri RM500 ini jadi macam Program Kupon Beras untuk keluarga miskin pada tahun 2009 yang akhirnya tak jadi seperti laporan berikut http://amkns.blogspot.com/2009/10/orang-mati-pun-layak-dapat-kupon-beras.html

Pendaftaran Isi Rumah Bawah RM3,000, Dis Ini
October 20, 2011

KANGAR – Pendaftaran isi rumah yang berpendapatan bulanan di bawah RM3,000 bagi melayakkan mereka menerima bantuan RM500 melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), dijadualkan bermula Disember ini.

Pengerusi LHDN Tan Sri Dr. Wan Abdul Aziz Wan Abdullah berkata, buat masa ini Kementerian Kewangan serta agensi kerajaan berkaitan sedang memuktamadkan mekanisme terbaik bagi pendaftaran dan pelaksanaan bantuan itu.

“LHDN perlu memastikan segala keperluan sistem, peralatan dan tenaga kerja yang mencukupi disiapkan selewatnya pertengahan November ini bagi membolehkan pendaftaran bermula pada Disember,” katanya kepada media selepas perasmian Wisma Hasil Kangar, di sini hari ini.

Wan Abdul Aziz berkata, sebanyak 3.4 juta isi rumah dijangka didaftarkan dan mereka dijadual menerima bantuan tersebut yang membabitkan peruntukan RM1.8 bilion bermula Januari depan. – BERNAMA

http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=621191

10/20/11

'Agih bantuan RM500 bawa dalam guni'


'Agih bantuan RM500 bawa dalam guni'
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 19 Okt 2011 : PAS bimbang pengagihan bantuan RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan kurang RM3,000 seperti diumum Perdana Menteri dalam Bajet 2012, bersifat 'kronisme dan akan berlaku ketirisan'.

Bercakap sewaktu membahaskan Bajet 2012 di Dewan Rakyat hari ini, Dr Siti Mariah Mahmud (PAS-Kota Raja) berkata, sesuatu yang amat sukar bagi Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk memastikan mereka yang benar-benar layak menerimanya.

Ia kerana LHDN tidak mempunyai rekod pendapatan isi rumah untuk rakyat yang tidak layak membayar cukai, dan pada masa yang sama sangat ramai yang layak menerima bayaran tersebut.

"Kalau 40 peratus dari rakyat Malaysia mempunyai pendapatan isi rumah di bawah RM1,500 sebulan, tentulah yang layak menerima bayaran RM500 ini seperti disebut dalam ucapan Perdana Menteri, adalah 53 peratus dari rakyat Malaysia, ini jumlah sangat besar.

"Jelas, pengagihan oleh LHDN ini akan menjadi satu mimpi ngeri kepada pegawai dan kakitangan LHDN," katanya yang juga Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat.

Datuk Seri Najib Razak dalam Bajet 2012 mengumumkan kerajaan akan memberikan bantuan RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan kurang RM3,000 sebulan.

Pembayaran itu akan dibuat bermula Januari 2012 yang akan dilaksanakan oleh LHDN sebagai agensi utama.

Agensi lain turut terlibat adalah Bank Simpanan Nasional (BSN), Bank Negara serta POS Malaysia.

LHDN juga difahamkan turut mengguna pakai sistem pangkalan data e-Kasih Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi mendapatkan maklumat rakyat yang benar-benar layak menerima bantuan terbabit.

Mengulas lanjut, Siti Mariah berkata, Pakatan Rakyat akan memerhati mekanisma penyampaian bayaran tersebut dan akan memberitahu kepada rakyat jika ia mirip kepada kronisme dan berlaku penyelewengan.

"Yang Dipertua, lebih mudah untuk mengagihkan wang ini sekiranya ahli parlimen BN diberi wang cash, dibawa dalam guni dan pergi setiap kampung.

"Untuk setiap dua orang, seorang layak kerana 50 peratus rakyat layak dapat. Baru kita dapat namakan bajet Santa Claus," sindirnya.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/6074-agih-bantuan-rm500-bawa-dalam-guni


Projek rumah JP Perdana yang terbengkalai

Projek rumah JP Perdana yang terbengkalai
Aduan Rakyat
20 Okt 2011

Saya ada membeli rumah teres dua tingkat di JP Perdana , Johor Bahru pada tahun 2005. Pemaju perumahan tersebut Oxbridge Height Sdn Bhd sepatutnya menyiapkan perumahan tersebut pada tahun 2008. Namun sehingga sekarang kami rumah tersebut belum siap dibina.

Pemaju meminta kami menandatangani surat perjanjian baru dengan syarat kami tidak menuntut apa-apa bayaran pampasan.Sehingga sekarang saya tidak menandatangani sebarang surat perjanjian dengan pemaju tersebut.

Saya telah pun berhenti membuat pembayaran dengan bank kerana merasakan projek ini telah terbelengkalai dan sekiranya saya terus membuat bayaran semakin banyak wang yang direleasekan bank dan sekiranya rumah ini tidak siap saya yang terpaksa menanggung hutang .

Disamping menyewa rumah terpaksa pula mengeluarkan wang membayar wang rumah yang belum tentu dapat lagi.

Sekarang saya pula menghadapi tekanan di mana pihak bank menuntut pembayaran bulanan yang kian tertunggak . Saya buntu bagaimana untuk menyelesaikan masalah tersebut . Saya mohon ade pihak yang dapat menolong memberi nasihat bagaimana harus saya menyelesaikannya.

Sebagai pembeli saya rasa mempunyai hak kerana seharusnya rumah tersebut telah benar2 siap barulah kita sebagai pembeli mula membuat pembayaran bank.

Pemaju tidak langsung berminat mengambil tahu masalah kita sebalik menyatakan ini adalah urusan saya dan bank dan mereka tidak terlibat.

Saya mohon bantuan untuk menyelesaikan masalah ini.

By: Nur Nilam

http://www.aduanrakyat.com.my/projek-rumah-jp-perdana-yang-terbengkalai

Bajet 2012, lepasan Matrikulasi terus teraniaya, tertipuApalah malang sungguh nasib pelajar Melayu yang lulus cemerlang di Matrikulasi dan Asasi Sains tetapi tidak mendapat tempat di IPTA. Mana pergi jaguh-jaguh pembela Melayu di kalangan pemimpin Melayu? Adakah pelajar asing makin ramai diterima IPTA kerana mereka boleh beri pulangan lumayan melalui yuran yang tinggi?

Tolong baca artikel PELAJAR MELAYU TERUS TERTINDAS, PEMIMPIN PULA SIBUK BERPOLITIK di http://amkns.blogspot.com/2011/09/pelajar-asing-diutamakan-pelajar-melayu.html

Tangani segera masalah lulusan matrikulasi elak lebih ramai tercicir ke IPTA

Berita Harian 20 Okt 2011

BERITA eksklusif muka depan akhbar ini kelmarin melaporkan mengenai kehampaan pelajar lepasan Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran yang gagal mendapat tempat di institusi pengajian tinggi awam (IPTA), walaupun mencapai kelayakan yang diperlukan.

Menurut laporan itu, 28 peratus daripada pelajar lepasan matrikulasi yang mencapai kelayakan minimum tidak mendapat tawaran melanjutkan pengajian ke IPTA. Ini bermakna hampir 12,000 pelajar yang kebanyakannya daripada aliran sains dan sebelum ini mendapat keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) berada dalam keadaan terumbang-ambing menantikan nasib selanjutnya. Sekilas pandang, masalah ini boleh dilihat sebagai sesuatu yang tidak harus berlaku.

Persoalan yang timbul, apakah pihak bertanggungjawab terhadap pengambilan pelajar matrikulasi dan pengambilan pelajar ke IPTA tidak terlebih dulu menyelaraskan pengambilan pelajar agar tidak timbul soal limpahan pelajar ini.

Timbul persoalan kenapa selepas setahun setengah mengikuti pengajian pada peringkat matrikulasi, baru pelajar ini mendapati mereka tidak mempunyai tempat di IPTA?

Kita yakin kedua-dua kementerian terbabit dalam isu ini, iaitu Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) sudah duduk semeja dan membincangkan soal penyelarasan pengambilan masing-masing. Namun pihak terbabit tidak pernah menjanjikan setiap pelajar yang lulus akan mendapat tempat untuk mengikuti kursus pilihan mereka di IPTA.

Kita juga tidak mahu menuding jari kepada mana-mana pihak, tetapi demi masa depan pelajar terbabit khususnya Melayu, kedua-dua kementerian wajar menangani masalah ini dengan segera bagi mengelak lebih ramai pelajar Melayu tercicir peluang meneruskan pengajian ke IPTA.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/MindaPengarang_TanganisegeramasalahlulusanmatrikulasielaklebihramaitercicirkeIPTA/Article

Bajet 2012, Pengetua Sekolah Agama Kerajaan TercicirSemak semula gaji Pengetua SABK - KAMI Pengetua-pengetua Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) memohon pihak Kementerian Pelajaran menyemak semua kedudukan kami.

Kami kini berada di Gred DG 41 (Gaji akhir RM5,226.00) dan ada yang DG 29 (Gaji akhir RM3,441.00) kemungkinan pihak Menteri Pelajaran tidak dimaklumkan kedudukan gred kami sebagai pengetua.

Kami mendaftar dengan Kementerian Pelajaran pada tahun 2006 dan 2007. Kami semua telah diberi taklimat oleh Bahagian Pendidikan Islam, Kementerian Pelajaran tentang status kami.

Bagaimanapun kami merayu kepada Menteri Pelajaran untuk menyemak semula kedudukan kami. Kami tidak mendesak, tetapi baru-baru ini Perdana Menteri membentangkan Belanjawan 2012, kami merasakan patut diberi Gred 48 ataupun imbuhan yang sama dengan Gred DG 48 (Gaji akhir RM6,325.00).

Lagi sekali kami merayu mohon Menteri Pelajaran dapat mempertimbangkan rayuan kami yang tertindas dengan sebab tugas harian.

RAKYAT DIDAHULUKAN
Utusan Malaysia 20 Okt 2011

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1020&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_05.htm

Kerajaan BN roboh gerai dan nak roboh surau di N.SembilanGerai diroboh tanpa notis - Seorang peniaga, di sini kerugian kira-kira RM4,000 apabila gerai miliknya dirobohkan oleh Pejabat Daerah dan Tanah Jelebu, awal pagi semalam. Perkara itu hanya disedari pemiliknya, Faridah Osman, 40-an sejurus tiba di kawasan berkenaan pada awal pagi.

Faridah terus memaklumkan perkara itu kepada ibu saudaranya, Halijah Md Rof, 70 tahun yang menetap di kawasan berhampiran gerai miliknya.

Halijah berkata, Faridah mula berniaga di kawasan lapang di Batu 17 1/2 Jalan Seremban sekitar Ramadan lalu.

Menurutnya, mula-mula Faridah berniaga lemang semasa Ramadan dan dari situ dia terus berminat untuk berniaga secara sepenuh masa.

“Selepas itu, dia berjumpa dengan ketua kampung, jawatankuasa surau dan wakil rakyat di kawasan ini untuk meminta pandangan serta kebenaran.

“Dia mendapat sokongan penuh daripada wakil rakyat dan pemimpin masyarakat di kawasan ini. Malah, penduduk di sini juga senang dengan tindakannya yang mahu berniaga,” katanya.

Halijah berkata, kini Faridah menjual nasi lemak dan kuih-muih.

“Faridah membelanjakan hampir RM4,000 untuk mendirikan gerai secara kekal,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Apa yang dikesalkan oleh Halijah dan Faridah adalah pihak Majlis Daerah Jelebu tidak memberi kebenaran untuk Faridah berniaga di kawasan itu kerana tanah berkenaan adalah hak milik kerajaan selain berhampiran dengan jalan persekutuan.

Halijah berkata, Faridah tidak pernah menerima apa-apa notis berhubung kerja-kerja merobohkan gerai berkenaan yang masih belum siap dibina sepenuhnya.

“Saya hairan mengapa ramai peniaga yang berniaga di tepi jalan malah di kawasan berbahaya seperti di selekoh dibenarkan berniaga.

“Sedangkan lokasi gerai ini jauh dari jalan raya dan pelanggan juga tidak akan meletakkan kenderaan di jalan raya kerana boleh meletakkannya di kawasan pekarangan surau ini,” katanya.

Menurutnya, Faridah adalah orang tempatan dan bukan orang luar.

“Mengapa pihak MDJ tidak boleh bertolak ansur dengan kami? Malah Pegawai Daerah Jelebu, Zulkifli Baharan juga pernah memaklumkan kepada saya bahawa SURAU DI BELAKANG GERAI INI JUGA AKAN DIPINDAHKAN KERANA DIBINA DI ATAS TANAH KERAJAAN.

“Padahal surau ini adalah usaha arwah suami saya, Jamaluddin Abdul Rahman. ARWAH SUAMI SAYA BERSAMA DUA LAGI RAKANNYA YANG BERUSAHA MENDAPATKAN SURAU INI KERANA PERMINTAAN PENDUDUK DAN SEKARANG HENDAK DIROBOHKAN JUGA,” katanya.

Katanya, Faridah mempunyai tiga anak yang masih bersekolah. Anak yang sulung menuntut di tingkatan tiga di sebuah sekolah di Terengganu.

“Manakala anak kedua dan ketiga masing-masing berada di tahun enam dan tiga di sebuah sekolah di daerah ini.

“Suami Faridah adalah seorang kakitangan Felcra di Negeri Pahang. Selain anak, Faridah turut menanggung bapanya yang kini sakit tua,” katanya.

Sinar Harian
20 Okt 2011

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9653874.asp

Sertai Rakan Facebook PAS Negeri Sembilan

Serta Rakan Facebook PAS Negeri Sembilan di http://www.facebook.com/PASN9

Dapatkan maklumat semasa di Blog PAS N.Sembilan di http://pasns.blogspot.com

10/19/11

Polis belasah orang awam di JohorAkhbar 19 Oktober 2011 melaporkan dua orang anggota polis berserta beberapa orang lain dikatakan telah menculik dan membelasah seorang peniaga Sheikh Abdul Hifzuldeen berhampiran sebuah masjid di Taman Taman Sri Skudai , Johor. Bukankah Johor sepatutnya negeri yang paling selamat di Malaysia?

Macamana rakyat tak ragu-ragu dengan kecekapan PDRM dan Menterinya dengan masalah pelajar asing dari Afrika pun tak boleh nak selesai sejak sekian lama diburukkan lagi dengan kes jenayah di kalangan anggota PDRM sendiri yang semakin menjadi-jadi.

Cerita pegawai SPRM jadi penyamun, pegawai Polis jadi pengedar dadah, anggota Tentera jadi perompak yang dilaporkan sebelum ini di http://amkns.blogspot.com/2011/09/sprm-penyamun-polis-pengedar-dadah.html

Wednesday October 19, 2011
Two cops among 25 men who beat me, says trader

JOHOR BARU: A trader has alleged that he was abducted and beaten up by a group of more than 25 men, including two police personnel.

Sheikh Abdul Hifzuldeen, 21, said he was riding pillion with his friend on his way back home at Taman Universiti here at 12.30am on Sept 30 when a car stopped in front of them.

He said five men got out and started hitting them.

Hifzuldeen claimed he knew the five men, two of whom he alleged were police personnel.

“They kept hitting us and my friend was knocked out due to the blows he received to his face,” he said.

“The men then pushed me into the car and drove to a field near a mosque at Taman Sri Skudai where about 20 other men were waiting,” he told a press conference organised by Skudai assemblyman Dr Boo Cheng Hau.

Hifzuldeen said that while in the car, two men kept hitting his head with a sharp bangle and demanded to know if he had beaten up anyone before.

He denied doing so, but the men kept on hitting him every time he answered.

“They kicked, punched, and hit me for about 30 minutes and kept on asking if I had beaten anyone before,” he said, adding that he was then locked in a room at a shophouse near the field.

Hifzuldeen said a couple living at the shophouse lent him their mobile phone so he could call his family for help.

Dr Boo said he had submitted a letter to Suhakam.

Johor Baru (North) OCPD Asst Comm Ruslan Hassan, who confirmed the police report, said police were investigating the matter including the victim’s claim that two police personnel were in­­volved.

He urged those with information to contact the police hotline at 07-2212999 or lodge a report at the nearest police station.

http://thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=/2011/10/19/nation/9727406#13189829192891&if_height=386

Bantuan RM500, wakil rakyat Umno bidas NajibBelum apa-apa lagi, Ahli Parlimen BN dari Umno Johor menunjukkan kebodohan Najib yang membentangkan Bajet 2012. Datuk Halimah Mohd Sadique (BN-Tenggara) berkata pemberian RM500 kepada mereka berpendapatan RM3,0000 ke bawah menyusahkan rakyat yang kebanyakannya terdiri dari golongan miskin yang tinggal di kawasan luar bandar untuk mendaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Lantak kaulah Ahli Parlimen BN/Umno, lu tanyalah bos lu sendiri, bos lu yang bentangkan bajet, bukan Anwar Ibrahim.

Jangan pula nak beri RM500 ini jadi macam Program Kupon Beras untuk keluarga miskin pada tahun 2009 yang akhirnya tak jadi seperti laporan berikut http://amkns.blogspot.com/2009/10/orang-mati-pun-layak-dapat-kupon-beras.html

Bantuan khas RM500 diminta disalur melalui pejabat daerah
BERNAMA - Tuesday, October 18, 2011

1KUALA LUMPUR, (Bernama) - Seorang penyokong kerajaan mencadangkan agar bantuan RM500 kepada setiap isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 dilakukan secara terus menerusi Pejabat Daerah bagi mengelak karenah birokrasi.

Datuk Halimah Mohd Sadique (BN-Tenggara) berkata rakyat di peringkat akar umbi berharap kerajaan menggunakan mekanisme yang mudah dan cepat seperti menggunakan saluran menerusi Pejabat Daerah yang berhampiran kawasan mereka.

"Pendekatan tapisan menerusi Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dianggap menyusahkan rakyat yang kebanyakannya terdiri dari golongan miskin yang tinggal di kawasan luar bandar.

"Proses akan menjadi rumit kerana ada sesetengah rakyat tidak pernah pergi ke LHDN," katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2012 di Dewan Rakyat hari ini. Dalam belanjawan yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 7 Okt lalu, kerajaan bersetuju memberi RM500 kepada setiap isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM3,000.

Halimah berkata pelaksanaan itu seharusnya dilakukan dengan lebih terperinci bagi memudahkan rakyat mendapat manfaat daripada peruntukan Belanjawan 2012.

http://bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=620847

10/18/11

Jika Awaluddin calon MB N.Sembilan, susah PRPakatan Rakyat di Negeri Sembilan tidak seharusnya leka dengan perebutan calon untuk menjadi Menteri Besar di kalangan pemimpin Umno di negeri ini. Pimpinan, ahli dan penyokong Pakatan Rakyat haruslah sentiasa menumpukan masalah rakyat di negeri ini. Siapa saja yang menjadi calon MB untuk Umno di Negeri Sembilan ini, sama saja.

Akan tetapi jika seorang ini dicalonkan menjadi MB N.Sembilan sudah pasti Pakatan Rakyat harus berusaha dua kali ganda lagi untuk menerajui N.Sembilan. Ini adalah kerana jika pusat memilih seorang nama yang tidak disebut-sebut , malahan dalam borak kedai kopi di internet pun nama ini tidak naik, maka ini akan menjadi ancaman besar kepada Pakatan Rakyat.

Nama tersebut ialah Dato' Dr. Awaluddin Said ADUN Kota, yang nama beliau tidak terlintas pun naik untuk menjadi MB.

Jadi Pakatan Rakyat jangan leka dengan isu perbalahan Umno.

Tumpu dan fokus ke arah gerak kerja pilihanraya mulai sekarang untuk membuka minda rakyat.

Umno gaduh sesama di N.Sembilan, salahkan PKR PAS pulaIni apa cerita ni, kecoh dalam blog penyokong Umno mengenai masalah ketidakserasian antara pimpinan Umno di N.Sembilan, dijelaskan lagi semasa kunjungan Muhyiddin ke N.Sembilan pada 15 Oktober 2011 yang lalu, tiba-tiba nak salahkan penyokong PAS dan PKR pula , kain rentang gambar Mohamad Hasan kena koyak.

Blog penyokong Pakatan Rakyat tak kisah pun mengenai masalah dalaman pemimpin dan penyokong Umno di N.Sembilan ini, lantak kaulah. Blog penyokong Pakatan Rakyat khususnya http://amkns.blogspot.com/ hanya menumpukan isu rakyat, masalah rakyat yang semakin mencengkam sekarang ini, antaranya kenaikan tarif air dan elektrik, kenaikan harga barangan, masalah pengangguran, masalah jenayah, perumahan terbengkalai dan macam-macam masalah rakyat yang bukan menjadi tajuk utama media kerajaan sekarang ini.

Isu perbalahan pimpinan Umno, siapa harus dicalonkan menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan , tidak banyak membawa keuntungan kepada Pakatan Rakyat. Isu seperti ini hanya melekakan penyokong Pakatan Rakyat.

Jadi kenapa bila , kain rentang Mohamad Hasan dikoyakkan terus nak tuduh penyokong PAS dan PKR? Yang keluar gambar tersebut dalam blog penyokong Umno atau PAS dan PKR? Cuba tengok balik gambar yang dipaparkan dalam blog penyokong Umno di http://n9kini.net/?p=1963 . Cuba tanya, kenapa mulut Mohamad Hasan dipangkah, tetapi tidak mulut Muhyiddin?

Kenapa sebelum ini banyak kain rentang Mohamad Hasan terpampang seluruh N.Sembilan, tak ada satu pun disabotaj?

Kenapa penyokong Umno sendiri menulis artikel tidak puas hati kepada penganjur program tersebut yang mengenepikan Dato Ishak sebagai Ketua Umno Bahagian Seremban, sedangkan Muhyiddin datang ke Seremban seperti laporan di blog pro Umno di http://paneh.blogspot.com/2011/10/terima-kasih-tapi.html atau http://moklan.blogspot.com/2011/10/terima-kasih-diucapkan-tetapi.html

Kepada penyokong , ahli dan pimpinan Pakatan Rakyat di Negeri Sembilan, tak perlu layanlah masalah dalaman Umno di N.Sembilan. Tak ada untungnya kepada Pakatan Rakyat dan rakyat secara keseluruhannya.

Kita cuma bangkitkan, kalau ada perbalahan sesama anda Umno, N.Sembilan, pandai-pandailah selesai sendiri, jangan pula pandai-pandai nak salahkan orang lain.

Servis keretapi bawah kerajaan BN makin terukMutu perkhidmatan KTM sangat teruk
18 Okt 2011

Saya ingin menarik perhatian pihak Aduan Rakyat berkenaan dengan perkhidmatan KTM yang semakin teruk hari demi hari. Selepas seseorang membuat aduan, perkhidmatan KTM dilihat mengalami perubahan namun setelah beberapa ketika, kami dapati perkhidmatan semakin tidak memuaskan hati ramai pihak.

Tren pada waktu pagi dan petang di mana waktu orang ramai bertumpu kepada KTM selalu ditunda dan menyebabkan orang semakin bersesak akibat menunggu. Hal ini telah mengakibatkan orang akan berusaha masuk ke dalam tren apabila tren sampai dan berlakulah pertengkaran dan orang ramai berhimpit dalam keadaan paling sesak.

Keadaan ini menyulitkan orang ramai yang menggunakan perkhidmatan ini pada setiap hari.

Saya pernah melihat seorang warga negara asing hanya menggelengkan kepala apabila melihat keadaan ini dan sempat mengambil gambar, mungkin untuk menunjukkan kepada warga negara lain.

Saya wakil suara rakyat yang lain merayu pihak bertanggungjawab agar segera membuat tindakan susulan dan memperbaiki mutu perkhidmatan KTM. Bagaimana untuk kita mempromosi perkhidmatan awam negara kita sedangkan mutu perkhidmatan masih dikategorikan sebagai teruk?

Terima kasih kepada pihak yang prihatin. Sekian.

By: nad

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/mutu-perkhidmatan-ktm-sangat-teruk

Maksiat makin berleluasa di N.Sembilan


Maksiat berleluasa di Kolej Lagenda
18 Okt 2011

Saya pernah memasuki ke kawasan asrama untuk menghantar saudara saya pulang ke situ dan berasa amat terkejut apabila melihat anak-anak muda, lelaki mahupun perempuan bebas untuk keluar masuk ke dalam rumah orang lain terutamanya rumah yang berlainan jantina.

Malahan saya juga diberitahu bahawa terdapat pelajar lelaki yang bermalam bersama, tinggal bersama pelajar perempuan ataupun sebaliknya tanpa sebarang ikatan yang sah.

Oleh kerana tiada sekatan atau larangan, ramai yang makin berani melakukannya. Ramai juga yang mengambil langkah untuk tidak ambil peduli dan malas untuk masuk campur seterusnya mendiamkan diri.

Pihak keselamatan hanya menjaga dan bertugas di hadapan pintu pagar sahaja. Sepatutnya hostel lelaki dan perempuan perlu di asingkan dan dipagar bagi mengelakkan kejadian maksiat seperti ini berlaku dan perlu ada kawalan yang tegas kerana negara ini merupakan negara yang berlandaskan syariat Islam.

Saya amat terkilan dengan pihak pengurusan Kolej Lagenda kerana boleh terlepas pandang akan perkara ini dan menganggap perkara sebegini amat remeh.

Saya juga berharap selepas ini jabatan agama akan mengambil tindakan sepatutnya bagi mengekang masalah ini seperti melakukan rondaan dan spot-check di rumah-rumah pelajar ini.

Saya juga hairan kenapa ibu bapa pelajar tidak mengendahkan perkara ini. Semoga tindakan lanjut di lakukan secepat mungkin oleh pihak pengurusan kolej dan juga jabatan agama Islam.

sekian.
By: anonymous

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/maksiat-berleluasa-di-kolej-lagenda


MB N.Sembilan tak hirau mangsa rumah terbengkalaiRumah terbengkalai oleh Syarikat Perpaduan Heights
18 Okt 2011

Saya telah membeli sebuah rumah teres setingkat yang dimajukan oleh Syarikat Perpaduan Heights Mukim Pilah Kuala Pilah Negeri Sembilan pada tahun 2002 dan sepatutnya siap 2003 sebanyak 152 unit Rumah Teres Setingkat dan Rumah Kos Rendah 2 Tingkat 119 unit . Rumah telah terbengkalai , saya telah membayar pinjaman sebanyak RM 432.00 setiap bulan hingga sekarang.

Setiap tahun juga saya terpaksa membayar cukai tanah di Pejabat Daerah Kuala Pilah hingga sekarang.

Saya juga telah membuat aduan kepada Yang Berhormat Menteri Besar , Pejabat Tanah Kuala Pilah , Pihak Pemaju dan Pihak TV 3 juga telah datang ke perumahan tersebut.

Pihak berkenaan berjanji akan memberi ganti perumahan lain untuk kami memandangkan Projek Perumahan itu dihentikan berbahaya di lereng bukit.

Semasa pembelian saya tidak tahu kedudukan rumah tersebut hanya diberitahu rakan dan melihat melalui gambar dari pihak pemaju perumahan di Johor Bahru kerana saya bertugas di Johor Bahru.

Masalah ini patut dapat di atasi segera kerana setiap kali belanjawan ada disebut masalah rumah terbengkalai akan diambil berat seperti juga tahun 2011 dan memandangkan pilihanraya hampir tiba , saya , kami berharap masalah perumahan terbengkalai ini dapat disiapkan dan memberi penempatan baru kepada kami .

Juga saya memang amat memerlukan tempat tinggal kerana 2014 akan bersara tiada tempat tinggal selepas persaraan . Kesiannilah saya yang terania dan selepas bersara tidak akan menyewa rumah pula.

Sekian , terima kasih .

Harap mendapat pembelaan dan berita gembira belanjawan 2011 dan sebelum pilihanraya menjadi kenyataan dan ditunaikan.

By: NOR MALA

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/rumah-terbengkalai-oleh-syarikat-perpaduan-heights

Saksikan dan baca sendiri begitu banyak projek perumahaan terbengkalai seluruh Malaysia yang gagal diselesaikan oleh kerajaan Umno/BN http://terbengkalai.blogspot.com/

Warga Felda hidup senang lenang, rumah macam istanaUntung sungguh warga Felda ketika ini. Banyak nikmat kerajaan BN beri pada mereka. Mereka ada kelab bolasepak Felda United yang berjaya sampai ke suku akhir Piala Malaysia 2011. Tak lama lagi disenaraikan di BSKL. Dah tu, rumah mereka pula macam istana.

Tak percaya tengok sendiri rumah pakcik Ramlan Osman dan makcik Siti Raefah Ishak dari Felda Bukit Jalor di Negeri Sembilan pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/07/felda-tak-bankrap-tak-caya-tanya-makcik.html

Rumah Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad pun tak macam rumah pasangan bahagia di atas.

Kerajaan Malaysia tindas, zalimi saintis MelayuYazid Sufaat seorang saintis Melayu yang begitu bijak adalah merupakan anak jati negeri Johor. Beliau pelajar yang paling cemerlang semasa di RMC atau Maktab Tentera Diraja. Beliau telah berkhidmat dalam tentera dan menjalankan penyelidikan yang menelan belanja yang tinggi untuk kepentingan negara.

Inikah balasannya seorang pejuang bangsa, saintis Islam, saintis Melayu bekas tentera yang bijaksana? Harta beliau yang bernilai RM8 juta ketika ini dibekukan. Malahan beliau TIDAK DIBENARKAN MENUNAIKAN HAJI KERANA HARAM BAGINYA UNTUK ADA PASPOT ANTARABANGSA.

Nampaknya warganegara asing, pendatang asing lebih bertuah di bumi Malaysia !

Kepada yang menyertai Himpunan Sejuta Umat, cuba tengok , cuba baca kisah Yazid Sufaat di bawah ini.

Free from ISA, but still in shackles
S Rutra October 18, 2011

Bio-chemist Yazid Suffat, who was arrested for allegedly harbouring terrorists linked to the Sept 11 attack, believes that he was held for his expertise.

INTERVIEW

KUALA LUMPUR: Former Internal Security Act (ISA) detainee Yazid Suffat may be physically free but he still remains in shackles.

“Mentally, I’m not a free man to do whatever I wish to do with my life like any other ordinary citizen of this country,” he told FMT.

“Even my assets worth more than RM8 million are still frozen and unofficially I am not allowed to travel abroad even if I want to perform my haj,” he added.

Yazid also said he had some reservations regarding the recent announcement by Prime Minister Najib Tun Razak to repeal the ISA.

“We are still in the dark as to what kind of laws will replace the ISA, but as a Muslim, I always believe that all the laws against the syariah law should be repealed.

“Most ISA detainees are still subjected to various forms of unofficial restrictions and our movements are watched by special branch officers and we are not enjoying total freedom,” he added.

Asked if he had made an attempt to secure a passport, Yazid, who hails from Johor, dismissed it as a waste of time.

“They (the Immigration Department) won’t issue the passport to me or de-freeze my assets as I am convinced that I was punished for my ‘expertise’ and not because of my alleged links to terrorists behind the 9/11 attack,” he said.

‘I was shocked when arrested’

The 47-year-old bio-chemist still maintains that he had no knowledge of the terrorists who allegedly stayed in an apartment owned by him.

He was detained on Dec 9, 2001 after returning from Afghanistan. He was accused of harbouring terrorists Khalid Al-Midhar and Nawaf Al-Hazmi.

Speaking about his arrest, Yazid claimed that some of his friends from Johor and Kelantan had approached him to use the apartment.

“I was shocked when special branch officers arrested me for allegedly harbouring terrorists,” he said, adding that he strongly believes that his arrest was related to his research on biological weapons.

“Probably they were worried that some of the Islamic countries which I frequented might seek my expertise,” added Yazid, who is now a businessman.

Yazid said that since his release three years ago, he is still in the process of rebuilding his life and is focused on his children’s education and helping his wife run her catering business.

Asked if he would take legal action over his detention, he replied: “No amount of money would replace the time and suffering I went through.”

Yazid revealed that his wife was also restricted from leaving Kuala Lumpur during his seven-year detention.

“I also stopped lecturing at an international Islamic school after a parent complained to the school administrator about my background,” he said, visibly upset.

“I love this country very much and until today I strongly believe that I can contribute to this nation and its people for spending substantial amount money in supporting my tertiary education in the US,” he added.

Tasked with ‘special project’

Yazid said that he received a Public Service Department (PSD) scholarship after emerging as one of the top students in the Royal Military College (RMC) in 1982.

He graduated from the California State University in 1987 and upon his return, was attached to the Ministry of Defence with the rank of captain.

Yazid said that he was tasked with a “special project” to research biological weapons, but the project was scraped within three years and no reason was given for this.

“The government spent so much money for people like me to acquire the knowledge but within a short period of time they decided to dump me,” he said, refusing to reveal the nature of the project.

Following this, Yazid set up his own laboratories and employed some 100 people prior to his arrest.

“Within six to seven years, the labs showed good progress and even attracted the interest of foreign parties,” he said, adding that he travelled to Iran, Pakistan and Afghanistan to share his expertise.

“I strongly believe that I was detained because of my visits to these countries and my knowledge. Even during my interrogation, they (the police) repeatedly raised this matter.

“But I told them that there is nothing wrong with sharing knowledge with fellow brothers in Muslim countries,” he added.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/10/18/free-from-isa-but-still-in-shackles/

Kolej di N.Sembilan sarang pengganas dari Afrika?Betapa mudahnya pelajar warga asing khususnya dari benua Afrika untuk masuk ke negara ini, seterusnya menjalankan kegiatan berunsur jenayah dan seolah-olah dilindungi pula oleh kolej swasta tempat mereka belajar. Berita terakhir yang kami dengar Kolej …. telah membawa masuk lebih 200 bekas banduan yang juga bekas pengganas yang tahu menggunakan senjata serta tahu untuk membuat senjata api daripada …..

Kolej sarang penjenayah?
Utusan Malaysia 18 Okt 2011

KUALA LUMPUR 17 Okt. – Betapa mudahnya pelajar warga asing khususnya dari benua Afrika untuk masuk ke negara ini, seterusnya menjalankan kegiatan berunsur jenayah dan seolah-olah dilindungi pula oleh kolej swasta tempat mereka belajar.

Modus operandinya, pelajar itu hanya perlu mendaftarkan diri di kolej terbabit tanpa diwajibkan menghadiri kelas. Mereka hanya perlu menduduki peperiksaan apabila tiba waktunya.

Malah, terdapat pelajar asing yang cuba memperbaharui dokumen mereka lebih daripada sekali, meskipun tidak pernah hadir kelas dan disyaki terlibat dalam aktiviti jenayah seperti dadah, pelacuran dan penggubahan wang haram.

Kegiatan lima buah kolej swasta di ibu negara itu yang seolah-olah melindungi pelajar asing tersebut terbongkar apabila ia dikesan Jabatan Imigresen ketika membuat permohonan memperbaharui dokumen pelajar masing-masing.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1018&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

Pelajar Afrika Kolej Legenda Mengganggu Warga Mantin
16 Okt 2011

Lebih 5000 Pelajar Afrika Biadab Kolej Legenda Mengganggu dan Meresahkan Warga Mantin, Negeri Sembilan

Para pelajar ini benar-benar tidak beradab, mereka memandu dengan sangat laju walaupun berada di kawasan perumahan dengan tidak menghiraukan keselamatan penduduk setempat, mabuk dan minum arak sesuka hati mereka, membawa masuk pelacur dan banyak mengacau anak dara tempatan, memasang muzik kuat-kuat pada pukul 2-3 pagi, menyumpah seranah dengan kata-kata kesat,kencing merata-rata dan membuang sampah merata-rata yang menyebabkan bau busuk.

Di Kondo kami sendiri beratus pelajar Afrika yang tinggal di kondo ini telah membawa banyak masalah, berkali- kali aduan sudah kami hantar baik ke Balai Polis Mantin dan pihak pengurusan Kolej Legenda tapi mereka buat tidak endah.

BERITA TERAKHIR YANG KAMI DENGAR KOLEJ LEGENDA TELAH MEMBAWA MASUK LEBIH 200 BEKAS BANDUAN YANG JUGA BEKAS PENGGANAS YANG TAHU MENGGUNAKAN SENJATA SERTA TAHU UNTUK MEMBUAT SENJATA API DARIPADA NIGERIA (YANG KESEMUANYA MEMILIKI MASALAH SOSIAL) KE NEGARA INI DAN MAKNANYA KE KE DAERAH KAMI.

Artikel penuh di http://www.aduanrakyat.com.my/pelajar-afrika-kolej-legenda-mengganggu-warga-mantin

'Mereka bersikap biadab'

SEREMBAN - Disebabkan perangai biadab segelintir pelajar Afrika beberapa pelajar tempatan berasa tidak puas hati sehingga tercetus pergaduhan.

Demikian dakwa seorang pelajar perempuan kolej swasta dekat Mantin, di sini yang mahu dikenali Mira berhubung insiden pergaduhan yang berlaku di luar kediaman kolej tersebut bermula pukul 9.30 malam dan 2.30 pagi kelmarin.

Penuntut Diploma Kejuruteraan Mekanikal dan sudah dua tahun menetap di asrama kolej itu berkata, antara perangai biadab yang kurang disenangi termasuklah suka memandu laju dan mengganggu pelajar lain.

"Tidak semua pelajar negara asing itu berperangai sedemikian kerana terdapat dua kumpulan Afrika di kolej itu, bagi yang beragama Islam mereka lebih beradab dan membuat hal masing-masing dan tidak menganggu pelajar.

"Tetapi kumpulan yang satu lagi, dilihat macam kumpulan samseng berjalan dalam kumpulan yang ramai dan suka kacau pelajar perempuan selepas kuliah, inilah yang membuat pelajar berasa tidak senang.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2008&dt=0601&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

Kecoh pelajar Afrika diserang

SEREMBAN - Huru-hara sebuah flat yang didiami sekumpulan pelajar Afrika dari sebuah kolej swasta di Mantin dekat sini apabila mereka diserang sekumpulan kira-kira 100 pelajar kolej sama dan turut disertai penduduk di taman perumahan berdekatan.

http://kosmo.com.my/kosmo/arkib.asp?y=2008&dt=0530&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm
10/17/11

Pengundi Johor kecewa, terlalu banyak perumahan terbengkalaiSibuk dengan Program Perumahan Rakyat 1Malaysia PR1MA yang berharga RM120,000 sebuah, rupa-rupanya masih banyak lagi para pengundi , pembeli projek perumahan terbengkalai yang nasib mereka masih belum mendapat pembelaan, di negeri Johor pula tu, negeri yang sepatutnya selamat dari jenayah.

Rayu siapkan rumah terbengkalai
KOSMO 17 Okt 2011

JOHOR BAHRU – Pembeli 911 unit rumah pangsa Taman Mount Austin di sini yang terbengkalai sejak 2007 menggesa pihak bertanggungjawab termasuk kerajaan membantu agar pembinaan projek perumahan itu dapat disiapkan.

Ini berikutan, pembeli yang kebanyakan berpendapatan rendah itu bukan sahaja gagal mendiami rumah sendiri malah terpaksa mengeluarkan belanja yang lebih untuk menyewa kediaman sementara menunggu rumah berkenaan siap.

Seorang pembeli, Yong Yon Choy, 21, berkata, dia membeli seunit rumah berharga RM50,000 pada 2003 dan telah membayar sebanyak RM35,000 dengan harapan untuk menduduki rumah tersebut seperti tarikh yang dijanjikan.

“Saya kecewa dan rasa tertipu apabila pemaju sehingga hari ini gagal menyerahkan rumah kami seperti yang dijanjikan.

“Malah saya telah mengeluarkan wang yang banyak untuk memiliki sekali gus berpindah ke rumah ini,” katanya yang bekerja sebagai tukang paip.

Seorang lagi pembeli, Ting Su Ung, 39, pula telah menyelesaikan kesemua bayaran rumah yang berharga RM50,000 itu, namun hampa apabila masih belum boleh diduduki.

“Saya sudah tidak boleh bersabar lagi kerana projek perumahan yang mempunyai 10 blok ini dijangka siap awal 2007.

“Selepas 2007, blok saya iaitu blok 10 telah siap dan pemaju telah menyerahkan kunci dan sijil menduduki (CF) tetapi malangnya bekalan air dan elektrik tidak ada,” katanya yang merupakan seorang guru taman didikan kanak-kanak.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=1017&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm

Beberapa projek perumahan terbengkalai di Johor di bawah ini :

Taman Desa Kempas, Johor Bahru
http://terbengkalai.blogspot.com/2011/07/projek-perumahan-yang-tidak-lengkap.html
http://terbengkalai.blogspot.com/2011/02/pembeli-rumah-derita-10-tahun.html

Bandar Putera Indah, Fasa 2, Batu Pahat
http://terbengkalai.blogspot.com/2011/07/projek-perumahan-terbengkalai-selama-11.html

Taman Mount Austin, Johor Bahru
http://terbengkalai.blogspot.com/2011/07/rumah-terbengkalai-di-taman-mount.html

10/16/11

Menteri kata tak payah bayar yuran PIBG, BODOHHancurlah pendidikan negara macam ni. Bajet 2012 bukan main lagi Najib berbangga yuran sekolah yang hanya RM24.50 dimansuhkan. Najib lupa yuran PIBG ada yang sampai RM300 apa cerita? Yuran PIBG lah selama ini diguna untuk membantu sekolah dan guru dalam pelbagai aktiviti akademik dan kokurikulum di sekolah sebab peruntukan kerajaan BN yang selalu tak ada, lambat, tak cukup.

Akhirnya Menteri dibawah pun kata pelajar miskin wajar dikecuali yuran PIBG. Pelajar miskin bermakna mereka dari keluarga pendapatan RM3,000. Yang bekerja sendiri lepas ni ramailah yang termasuk dalam kategori miskin sebab tiada rekod LHDN.

Hancur, hancur sekolah kita. Cikgu cikgi dah mula garu kepala mana nak cari duit buat program di sekolah, hari sukan, hari anugerah, hari cemerlang, hari sambut menteri dan macam-macam hari lagi. Bukan setakat sambut hari cikgu pening kepala, kertas nak cetak soalan peperiksaan pun nampaknya kena keluar dari poket cikgu lah lepas ni.

Sepatutnya Najib tak payah mansuhkan yuran sekolah. Cuma hadkan yuran PIBG, kemudian pastikan semua aktiviti di sekolah ada bajet dari kementerian. Untuk ibu bapa pelajar yang tidak mampu bayar yuran sekolah dan yuran PIBG, apa guna tabung KWAPM (Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin) yang setiap kakitangan kerajaan sekarang ini tolak RM1 secara otomatik setiap bulan ke tabung KWAPM.

MANA PERGI DUIT TABUNG KWAPM?

Jangan hancurkan sekolah kita. Biar UMNO BN yang hancur sepatutnya.

PELAJAR MISKIN WAJAR DIKECUALI YURAN PIBG
Berita Harian
16 Okt 2011

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata keputusan menetapkan sejumlah bayaran oleh PIBG kepada ibu bapa pelajar sekolah perlulah dilakukan secara muafakat dan mengikut keutamaan. “Bukan mudah untuk menetapkannya (bayaran PIBG di sekolah) kerana ada ibu bapa di Kuala Lumpur dan Damansara Utama sanggup membayar lebih, jadi susah nak hadkan.

“Bagi saya, biarlah PIBG buat keputusan secara muafakat dengan ahlinya untuk menentukan sesuatu yuran tambahan, saya sudah sebut banyak kali supaya tumpukan kepada yang utama, jika ibu bapa tak mampu sepatutnya dikecualikan,” katanya selepas Majlis Perasmian Smart Remaja di Sekolah Kebangsaan (SK) Berangan 2 di sini, semalam.

Sebelum ini, akhbar melaporkan PIBG diminta berunding dengan ibu bapa mengenai yuran yang mahu dikenakan kepada pelajar bagi mengelak timbul kekeliruan berikutan pemansuhan yuran sekolah seperti diumumkan dalam Bajet 2012.

Berikutan itu, Kementerian Pelajaran mengeluarkan pekeliling kepada semua sekolah supaya setiap keputusan yang mahu dijalankan PIBG mesti mendapat persetujuan ibu bapa dan guru besar atau pengetua bagi mengelak berlaku sebarang masalah.

Mengulas mengenai peruntukan tambahan RM1 bilion melalui Tabung Khas Pembinaan, Penambahbaikan dan Penyelenggaraan Sekolah dalam Bajet 2012, Dr Mohd Puad berkata, pihaknya menjangkakan masalah membabitkan bangunan 2,209 sekolah di seluruh negara yang rosak teruk dapat diselesaikan tahun depan.

“Apabila dapat peruntukan tambahan menerusi tabung yang diumum Perdana Menteri, kita yakin boleh selesaikan tahun depan. Kebanyakan sekolah yang mengalami masalah berkenaan ialah di Sabah dan Sarawak, oleh itu, kita berharap dapat selesaikan secepat mungkin,” katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PelajarmiskinwajardikecualiyuranPIBG/Article

Timbalan Ketua Polis Negara tak terjaga warga Mantin DERITABukankah Timbalan Ketua Polis Negara berasal dari Mantin, Negeri Sembilan? Sepatutnya kes pelajar asing yang mengganggu ketenteraman penduduk awam terutama di kampung Timbalan Ketua Polis Negara ini tidak sepatutnya berlaku.

Pelajar Afrika Kolej Legenda Mengganggu Warga Mantin
16 Okt 2011

Lebih 5000 Pelajar Afrika Biadab Kolej Legenda Mengganggu dan Meresahkan Warga Mantin, Negeri Sembilan

Saya menulis aduan ini dengan penuh rasa geram dan marah, kerana sehingga hari ini tiada apa-apa tindakan diambil, baik daripada pengurusan Kolej Legenda, Polis mahupun pihak imigresen Negeri Sembilan.

Saya tinggal di sebuah kondo di Mantin. Daerah ini pada awalnya aman dan damai sehinggakan 3-4 tahun lepas ketika Kolej Legenda mula membawa masuk pelajar Afrika terutamanya daripada Nigeria. Pada awalnya hanya beberapa orang, kemudian berpuluh pelajar, hingga ke ratusan dan saat ini dari maklumat pengurusan kolej saya mengetahui bahawa telah lebih 5000 orang pelajar daripada Afrika terutamanya Nigeria menuntut pengajian di Kolej Legenda.

Para pelajar ini benar-benar tidak beradab, mereka memandu dengan sangat laju walaupun berada di kawasan perumahan dengan tidak menghiraukan keselamatan penduduk setempat, mabuk dan minum arak sesuka hati mereka, membawa masuk pelacur dan banyak mengacau anak dara tempatan (banyak yang sudah tertipu dan berpasangan bahkan mengandung kerana terbuai dengan duit dan mulut manis), memasang muzik kuat-kuat pada pukul 2-3 pagi, menyumpah seranah dengan kata-kata kesat,kencing merata-rata dan membuang sampah merata-rata yang menyebabkan bau busuk.

Di Kondo kami sendiri beratus pelajar Afrika yang tinggal di kondo ini telah membawa banyak masalah, berkali- kali aduan sudah kami hantar baik ke Balai Polis Mantin dan pihak pengurusan Kolej Legenda tapi mereka buat tidak endah.

Ada beberapa kali rondaan polis dibuat tapi kesemuanya hanya ‘hangat-hangat tahi ayam’ sahaja.

Kami berusaha dan dapat memahami keterbatasan kemampuan polis dan pengurusan Sri Palma Villa (kondo tempat kami tinggal), tapi kami betul-betul tidak memahami sikap tidak peduli pengurusan Kolej Legenda yang tidak berhati perut dan membiarkan pelajarnya berkeliaran, mabuk dan berbuat sesuka hati di kawasan ini.

Tidak ada pengawalan jam malam seperti institut pengajian tinggi awam tempatan ataupun pengawasan daripada Kolej. Saya percaya masyarakat disini mahu menerima dan bertimbang rasa dengan imigran negro ini kerana kami adalah warganegara yang taat peraturan dan beradab, tapi mereka betul-betul tidak bertimbang rasa dan menghormati peraturan dan adab di Negara kita.

Kami menjemput Aduan Rakyat untuk melihat sendiri bagaimana penderitaan warga disini. Berita terakhir yang kami dengar Kolej Legenda telah membawa masuk lebih 200 bekas banduan yang juga bekas pengganas yang tahu menggunakan senjata serta tahu untuk membuat senjata api daripada Nigeria (yang kesemuanya memiliki masalah sosial) ke Negara ini dan maknanya ke ke daerah kami.

Kesemua kami bertanya-tanya bagaimana pihak imigresen Negeri Sembilan dapat begitu mudah memberikan visa bagi mereka (MUNGKIN KERANA PEMILIK KOLEJ LEGENDA MERUPAKAN DATO’ DARIPADA NEGERI SEMBILAN). Kami harap semua pihak bersungguh-sungguh mendengar aduan kami ini sebelum konflik sosial yang sebenarnya terjadi.

Beberapa waktu yang lalu telah berlaku kerusuhan yang meragut nyawa beberapa pelajar Afrika ini dan penduduk tempatan disini. Pihak pengurusan kolej seperti tidak belajar dan dengan santai terus mengambil keuntungan dari pelajar-pelajar ini tanpa sedikit pun ambil peduli dengan keluhan, dan rungutan kami.

Saya rasa ‘bom waktu’ ini tidak lama lagi akan meletup.

Masyarakat dan Mat Rempit disini pun sudah makin tidak sabar dengan perangai dan tindak tanduk negro-negro besar mulut ini.

Warga Mantin yang prihatin…

http://www.aduanrakyat.com.my/pelajar-afrika-kolej-legenda-mengganggu-warga-mantin