JEJAK UKHUWWAH

JEJAK UKHUWWAH

11/28/11

Monorel Melaka hadapi masalah lagiMonorel Melaka hadapi masalah lagi
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 28 Nov 2011 : Baru tiga hari operasi dimulakan semula, perkhidmatan Monorel Melaka sekali lagi terpaksa dihentikan berikutan masalah hujan lebat, lapor Malaysiakini.

Malaysiakini difahamkan, pada kejadian kira-kira jam 3.45 petang semalam, gerabak monorel berkenaan baru bergerak kira-kira 300 meter dari Stesen Hang Jebat di Pengkalan Rama sebelum ia berpatah balik ke stesen.

Akibat kejadian itu juga telah mengecewakan 18 pelancong Hong Kong kerana terpaksa membatalkan hasrat untuk menyaksikan keindahan bandaraya Melaka dengan menaiki perkhidmatan monorel.

Sementara itu, tambang RM10 setiap seorang untuk menaiki monorel berkenaan kemudiannya dikembalikan kepada pelancong terbabit.

Difahamkan juga keputusan membatalkan perkhidmatan berkenaan adalah berikutan ketiadaan sejenis cat thermal khas pada landasan yang membolehkan perkhidmatan dijalankan seperti biasa pada waktu hujan.

Tanpa cat berkenaan, roda monorel dikatakan tidak akan dapat mencengkam landasan dengan baik.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Azhar Ahmad berkata, perkhidmatan monorel berkenaan tidak akan dapat berjalan seperti biasa pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

Menurutnya, keadaan basah yang disebabkan hujan akan mengurangkan cengkaman pada landasan dan roda monorel.

"Sebab itulah kita meminta pihak pengurusan Monorel Melaka supaya tidak mengendalikan perkhidmatan pada waktu hujan," katanya.

Selain itu, katanya, sepasukan jurutera SPAD akan turut dihantar untuk memeriksa monorel berkenaan hari ini.

Jumaat lalu, perkhidmatan Monorel Melaka memulakan semula operasi selepas digantung perkhidmatannya sejak awal bulan ini.

Kebenaran untuk pengendali perkhidmatan itu, Menara Taming Sari Bhd, memulakan semula perkhidmatan dikeluarkan SPAD setelah berpuas hati langkah diambil pengendali perkhidmatan terhadap beberapa isu ditimbulkan sebelum ini.

Bagaimanapun, syarat SPAD mengenai penggunaan cat khas itu masih belum dilaksanakan dan hanya akan dibuat apabila perkhidmatan monorel dihentikan seketika bagi menjalankan penyelenggaraan berjadual Januari depan.

Pada 2 November lalu, dua pelancongan Britain terperangkap selama 20 minit di dalam gerabak gara-gara perkhidmatan terhenti secara tiba-tiba.

Harakahdaily pada 24 November lalu melaporkan, selepas projek monorel Melaka berharga RM15 juta mengudang pembaziran berganda, kini projek bertemakan hiburan, permainan roller coaster pula mengalami nasib yang sama.

Merujuk kepada akhbar Sinar Harian, roller coaster yang bertempat di taman hiburan Sungai Melaka itu tidak pernah berfungsi sejak dua tahun lepas.

“Projek yang bernilai RM10 juta ini sehingga hari ini hanya bertindak sebagai hiasan,” kata Ketua Penerangan Pemuda PAS Melaka, Muhamad Aizat Bahrudin.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/6747-monorel-melaka-hadapi-masalah-lagi

Monday November 28, 2011
Malacca monorail stalls after rain, 18 HK tourists stranded

MALACCA: The problematic Malacca river tourist monorail has been stopped in its tracks again days after it resumed service.

The monorail had just moved from its Taman Rempah station for 300m before it stopped at 3.45pm yesterday, leaving 18 tourists from Hong Kong, their tour leader and guide stranded.

A sudden downpour earlier had affected the tracks, causing the monorail to stall.

It was eventually driven back to its station in Taman Rempah.

“A check with the counter found that the rain earlier had caused the tracks to be slippery and we could not complete the ride,” said the tour guide who only wanted to be known as Low.

Low said the tour members were disappointed although their fares of RM10 per person were refunded.

The monorail service, which was suspended after a breakdown on Sept 30, was given the go-ahead by the Land Public Transport Commission (SPAD) to resume operations starting Thursday.

Describing the monorail as a new and attractive tourism product, Low said the authorities should do their best to ensure the smooth-running of the coach service.

SPAD chief operation officer Azhar Ahmad said the monorail could run smoothly, but on rainy days it required thermal paint to be applied.

“The wet condition reduces traction of the tracks and tyre. Therefore, we do not recommend the monorail to be operated during rainy days,'' he said.

A team of engineers, he added, would be sent to inspect the monorail today.

The RM15.9mil line had experienced 21 service disruptions since starting operations on Oct 20 last year until the suspension on Sept 30. The company suffered losses of more than RM74,180.

The line spans 1.6km from Taman Rempah in Pengkalan Rama to Kampung Bunga Raya Pantai.

http://thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2011%2F11%2F28%2Fnation%2F9987956

Nurul Izzah Anwar 2 Dis 2011 di Rantau, N.Sembilan

CERAMAH PERPADUAN RAKYAT
Tarikh : 2 Dis 2011 , JUMAAT
Masa : 8.45 Malam
Tempat : Bilik Gerakan PKR DUN Rantau, Taman Delima, Pekan Rantau, N.Sembilan (depan Petronas)
PENCERAMAH :
YB Nurul Izzah Anwar ( Naib Presiden PKR )
YB Saifuddin Nasution ( Setiausaha Agung PKR )
Dr. Rafaie Abd. Malek ( MPP PKR )
YB Taufek Abd. Ghani ( ADUN Paroi (PAS) N.Sembilan )
YB Ravi ( ADUN Port Dickson ) CheGUBard (Ketua PKR Rembau )

Dato Mahfuz Omar di Tampin 3 Dis 2011

CERAMAH UMUM
Sabtu 3 Dis 2011
Jam 9 mlm
Di No 11, Pkt4, Felda Bukit Rokan, Gemencheh (rumah YDP PAS Tampin)
Bersama Dato Hj Mahfuz Omar

ETS terkandas 10 jamETS terkandas 10 jam
Kosmo 26 Nov 2011

SEBAHAGIAN penumpang perkhidmatan kereta api elektrik (ETS) yang terkandas di Ipoh, Perak semalam.

IPOH – Lebih 700 penumpang Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) Ipoh-KL Sentral terkandas di Stesen Keretapi Tanah Melayu (KTMB) di sini sejak semalam sehingga pukul 8.45 malam tadi.

Sementara menunggu perkhidmatan dipulihkan malam tadi, kebanyakan penumpang terus menunggu di stesen berkenaan dan membeli makanan serta minuman yang dijual di kantin stesen tersebut.

Kejadian tersebut berlaku apabila kabel dari Stesen Tapah Road sehingga ke Ipoh serta turut melibatkan stesen KTMB Kampar dan Batu Gajah, terputus bekalan elektrik pada pukul 10.14 pagi semalam.

Akibatnya, penumpang yang menaiki ETS bagi perjalanan pukul 2 dan 3 petang masih gagal menaiki tren.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=1126&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

11/26/11

Ceramah YB Khalid Samad 3 Dis 2011 di SerembanCERAMAH UMUM
Tarikh : 3 Dis 2011, SABTU
Masa : 9 mlm
Tempat : PASTI Hasanah, Bandar Seremban Selatan

Penceramah :
YB Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah AlamCik Kumutha Raman, Dewan Himpunan Penyokong PASYB Hj Taufek, ADUN Paroi, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan Ustaz Norazman, Ketua Penerangan PAS N.Sembilan
CheGuBard, Ketua PKR Rembau

Semua dijemput hadir

11/24/11

Remaja Islam diserang di N.Sembilan, biar rosak akhlakSeorang blogger N.Sembilan yang amat membenci Pakatan Rakyat terutama sekali Dato Seri Anwar Ibrahim telah menulis satu artikel yang mendatangkan keraguan kepada ibu bapa untuk menghantar anak-anak mereka ke program motivasi dan perkhemahan yang bercirikan Islam sempena cuti sekolah ini dengan tuduhan liar dan tidak berasas.

Antara kenyataan dalam blog berkenaan ialah : (Ibu bapa disarankan agar sentiasa memantau content program di setiap aktiviti perkhemahan, kem menara gading, kursus motivasi etc. yang melibatkan anak-anak anda terutama di musim cuti persekolahan agar anak-anak ini tidak diindoktrinasi dengan dakyah politik extremist sejak kecil.).

Kalau dah benci sangat progam yang kononnya dikaitkan dengan parti pembangkang, KENAPA Pemuda Umno, Puteri Umno atau Putera Umno tidak menganjurkan lebih banyak program, perkhemahan, motivasi yang bercirikan Islam di Negeri Sembilan ini untuk membentuk jati diri remaja Melayu/Islam yang semakin bermasalah?

Kenapa apabila Kementerian Pelajaran menganjurkan bersama program yang menggalakkan pelajar sekolah perempuan sertai tarian terkangkang-kangkang, blogger yang benci sangat kepada Pakatan Rakyat dan DSAI ini tidak membuat kecoh? Program anjuran bersama Kementerian Pelajaran tersebut di http://amkns.blogspot.com/2011/05/kementerian-pelajaran-lagi-teruk-dari.html

Artikel penuh blogger N.Sembilan tersebut di http://paneh.blogspot.com/2011/11/kegiatan-menghasut-pelajar.html

11/23/11

PTPTN, satu kes yang amat memalukan dan menganiayaAdakah ini merupakan kes terpencil atau ada lagi kes lain yang seumpama ini atau hampir serupa?

Jurutera terkejut diminta bayar hutang PTPTN

GEORGE TOWN 22 Nov. 2011 - Seorang jurutera elektrik terkejut apabila dituntut supaya melunaskan pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sebanyak RM4,320 walaupun beliau tidak pernah membuat pinjaman dari tabung pendidikan itu.

Loo Guay Hong, 33, berkata, beliau tidak pernah meminjam dengan tabung itu kerana mendapat tajaan biasiswa Tun Tan Cheng Lock sepanjang tiga tahun pengajiannya di Universiti Putra Malaysia (UPM) hampir 10 tahun lepas.

"Saya memang pernah membuat permohonan untuk pinjaman PTPTN tetapi membatalkannya setelah mendapat tajaan biasiswa,” katanya kepada pemberita selepas membuat aduan di Pejabat MCA di sini hari ini.

Katanya, beliau telah menghantar surat pembatalan pinjaman PTPTN melalui pengurusan universiti kerana enggan berhutang dengan tabung itu dari semester pertama lagi.

Beliau bagaimanapun hanya menyedari kononnya masih berhutang dengan PTPTN apabila dihalang oleh Jabatan Imigresen ketika ingin berlepas ke New Zealand pada 23 Oktober lepas atas alasan mempunyai rekod senarai hitam kerana berhutang dengan kerajaan.

Guay Hong berkata, apa yang menghairankannya ialah sejak menamatkan pengajian pada tahun 2002, beliau tidak pernah menerima sebarang surat mengenai tunggakan hutang daripada PTPTN yang dihantar ke alamat kolej pengajiannya.

"Sebelum ini, saya sering ke luar negara atas urusan kerja dan tidak pernah mempunyai sebarang masalah,” katanya.

Beliau kemudian menghubungi PTPTN dan terkejut apabila diminta membayar hutang dengan pendahuluan sebanyak RM1,000 untuk membersihkan namanya daripada disenaraihitam oleh kerajaan.

"Saya juga diminta membayar RM100 setiap bulan sehingga jumlah penuh pinjaman diselesaikan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Biro Pengaduan Awam MCA Pulau Pinang, Lim Thoon Deong berkata, pihaknya telah meminta maklum balas dari pihak PTPTN dan UPM berhubung perkara ini.

"Berdasarkan rekod bahagian akaun di unit bendahari UPM, semua yuran pengajian yang dijelaskan oleh Guay Hong tidak pernah dibiayai oleh PTPTN,” katanya. - Bernama

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1122&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_24.htm

11/19/11

Jelajah Anwar Ibrahim di N.Sembilan 21 Nov 2011


MENGOMBAK KEMENANGAN RAKYAT
Tarikh : 21 November 2011, ISNIN
Masa : 8 malam
Tempat : Pekan Seri Menanti, Kuala Pilah
Bersama :
Dato' Seri Anwar Ibrahim
Sdr Ibrahim Yusof , Ketua Penerangan PKR NS
Sdr Nazree Yunus , Ketua AMK NS

SEMINAR ADAT PERPATIH & JAMUAN RAKYAT
Tarikh : 21 November 2011, ISNIN
Masa : 3 ptg - 7 mlm
Tempat : Pekan Seri Menanti, Kuala Pilah

HIMPUNAN WARGA PENEROKA & PELANCARAN MANIFESTO PRU
Tarikh : 21 November 2011, ISNIN
Masa : 8.30 malam
Tempat : Felda Palong 6, Jempol
Bersama :
Dato' Seri Anwar Ibrahim
T.Kumar , Timbalan Setiausaha Agung PKR
YB Dato' Kamarul Baharin Abbas , Pengerusi PKR NS
Sdr Rebin Birham Naib , Ketua PKR Jempol

SEMUA DIJEMPUT HADIR

Sumber : http://pkrn9.blogspot.com/


11/17/11

Gelombang kemarahan rakyat terhadap KTMB, SPADGelombang kemarahan rakyat (bukan gelombang lautan biru) terdapat kedaifan sistem pengangkutan awam di Malaysia ini sudah sampai ke kemuncaknya apabila Utusan Malaysia 17 November 2011 menyiarkan surat keluhan rakyat yang berjela-jela panjangnya.

Jangan sudah terhantuk baru nak terngadah seperti apa yang berlaku kepada Menteri Besar Negeri Sembilan di http://mohdtaufek.blogspot.com/2011/11/sudah-terhantuk-baru-nak-terngadah.html

Juga masalah Pengangkutan Awam makin teruk zaman Kerajaan BN di http://amkns.blogspot.com/2011/11/pengangkutan-awam-makin-teruk-zaman.html

UTUSAN MALAYSIA
17 November 2011

Surat terbuka kepada KTMB, SPAD

“TOLONG! Tolong! Jangan tolak! Ada budak kecil!”

“Jangan tolak! Ada orang tua la! Bahaya la!”

“Kalau ada yang mati terpijak atau terhimpit baru mahu buat sesuatu!”

“Aku tak peduli! Dah dua kali aku miss naik sebab penuh sangat! Kali ini aku akan rempuh, tidak kira apa nak jadi, jadi la.”

“Pasal apa la, sekarang ini dah tidak ada hentian terhad (limited stop)?”

“Pengumuman pun tidak ada? Batal ke apa ni?”

“Mana nak berbaris ini? Hijau ke? Merah atau biru? Tidak ada pengumuman pun?” (seketika kemudian...) “La! Komuter sampai pun tidak ada pengumuman!

“Batal lagi! Tergendala lagi ! Apa cerita ini?”

“Woi! Panasnya! Air-con tidak ada pula! Hisss…”

Dialog-dialog di atas adalah biasa kita dengar khususnya pengguna perkhidmatan komuter dan saya adalah salah seorangnya.

Saya mula menggunakan perkhidmatan KTM Komuter sejak tahun 2008 lagi dari Padang Jawa ke stesen KL Sentral setiap hari. Pada pendapat saya, ada tiga fasa yang berbeza sepanjang saya menggunakan perkhidmatan ini.

FASA 1:

PERKHIDMATAN setiap 20 minit (kalau tidak silap saya). Apa yang saya ingat, perkhidmatannya sentiasa lambat, tidak mengikut masa yang ditetapkan, juga selalu batal sebab yang saya tidak pasti. Saya yang baru berpindah pejabat dari Bandar Sunway ke Plaza Sentral terpaksa menghadapi pengalaman ini dengan sabar. Ramai rakan kembali menggunakan kereta sendiri. Sebabnya seperti yang saya nyatakan seperti di atas tadi. Bila waktu pulang (dari laluan KL ke Pelabuhan Klang), pengguna berebut hanya sebab ingin tempat duduk, waktu itu pengguna tidak terlalu ramai.

FASA 2:

PERKHIDMATAN setiap 30 minit, dengan alasan untuk memastikan tiada perkhidmatan/trip yang lambat dan batal. Ia satu tindakan untuk menaikkan mutu perkhidmatan.

Seingat saya mutu perkhidmatan agak meningkat sedikit dan agak jarang komuter datang lambat cumanya, pengguna mulai ramai, mungkin pekerja dari pejabat-pejabat baru di sekitar KL Sentral. Maka pada waktu balik, pengguna berebut-rebut untuk memastikan dapat masuk dan bukan lagi untuk mendapat tempat duduk.

FASA 3:

PERKHIDMATAN laluan terhad (limited stop) telah diperkenalkan pada waktu puncak yang menjadikan masa selama 15 minit. Agak membantu pada mulanya tetapi kemudiannya tidak konsisten terutamanya laluan Pelabuhan Klang ke Batu Cave. Ini menyebabkan kesesakan yang luar biasa pada waktu puncak. ‘Diburukkan’ lagi dengan pertambahan pengguna selepas SSM, UEM, NSN (Nokia Siemen), Axiata, 1 Sentral (pejabat) dan lain-lain. Sepatutnya apabila ramai pengguna, maka perkhidmatan hendaklah dipertingkatkan. Ini tidak, ia semakin merosot. Pada hari surat ini ditulis (10/11/2011), tiada lagi perkhidmatan laluan terhad (setiap 15 minit). Pada waktu puncak, kadang kala pengguna hanya dapat masuk pada trip yang ke-2 atau ke-3, dan bayangkan setiap trip adalah selama setengah jam (masa menunggu).

Pun begitu saya dapati perkhidmatan dari Rawang ke Seremban agak memuaskan. Selain perkhidmatan laluan terhad yang agak konsisten, ia juga mempunyai perkhidmatan baru enam koc yang menyebabkan tiada kesesakan yang luar biasa berlaku.

Saya berpendapat perkhidmatan enam koc diperkenalkan kepada laluan ini adalah disebabkan jumlah pengguna yang lebih ramai dari laluan Pelabuhan Klang ke Batu Cave, tidak syak ia merupakan sesuatu pilihan yang tepat. Saya mendapati komposisi kaum untuk laluan ini Melayu 35%, Cina 35%, India 10% dan lain-lain 20%.

Sekiranya kita lihat perkhidmatan LRT, kita akan dapati komposisi kaum ialah Melayu 20% India 20% Cina 50% dan lain-lain 10%.

Perkidmatan LRT memang cemerlang, dengan perkhidmatan setiap 3 minit atau 8 minit dan terlalu jarang tergendala, menyebabkan perkhidmatannya merupakan satu mimpi bagi pengguna perkhidmatan komuter.

Sayangnya ia hanya berakhir di Kelana Jaya (tiada bagi penduduk Klang dan Shah Alam) dan juga rancangan LRT extension tidak membantu kerana tidak melalui tempat kami tetapi terus ke Subang Jaya dan Puchong. Bagaimanapun, ia juga kelak dapat offload pengguna majoriti kaum Cina terutama di Subang Jaya dan sedia maklum kaum Cina juga merupakan penduduk nmajoriti di Puchong. Saya akui dari segi pasaran dan kuasa membeli menyebabkan dua tempat ini dipilih untuk LRT extension.

Maka saya ingin cadangkan supaya:

* Untuk jangkamasa terdekat ini, sila pastikan perkhidmatan hentian terhad dijalankan semula seberapa segera di laluan Pelabuhan Klang ke Batu Cave.

* Sila buat pengumuman dengan konsisten terutama waktu puncak, seperti perkhidmatan dibatalkan.

* Laluan Pelabuhan Klang ke Batu Cave diutamakan (priority) untuk permulaan pengurusan koc yang baru tiba (Kereta Api Unit Gandaan Elektrik EMU) iaitu bulan depan dan bulan selanjutnya kerana kami menanggung derita yang paling berat setakat ini.

* Pihak KTM dengan seberapa segera memberi tahu perkembangan mengenai koc baru ini.

* Saya juga ingin menjemput menteri dan pegawai yang berkaitan melawat kami tetapi bukan waktu tengah hari (waktu bukan puncak) tetapi waktu puncak di KL Sentral (pukul 5 petang hingga pukul 7). Boleh melihat sendiri betapa berbahayanya keadaan tersebut.

* Buat rancangan masa panjang, dan gunakan aset KTM yang berharga untuk mengubah perkhidmatan sedia ada kepada perkhidmatan lebih baik seakan-akan LRT dan MRT.

Saya juga berharap agar Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) turut melihat perkara ini.

PENGGUNA TETAP KOMUTER
Jalan Paladium, Shah Alam

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1117&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm

Thursday November 17, 2011
More stage bus services nationwide may be dropped

PETALING JAYA: More stage bus services nationwide will be terminated by month-end, like what has taken place in Seremban, if the government does not bail them out, the Pan Malaysian Bus Operators Association warned.

Its president Datuk Ashfar Ali said stage bus operators have, since December last year, pleaded to the Government to buy over its businesses as it could not cope with “bleeding losses”.

“Last month, we wrote to the heads of six state governments that about 80 bus routes, involving 400 buses, belonging to 17 bus companies will have to cease operation by the end of this month if the Government does not buy over their operations,” said Ashfar, when contacted.

The six states are Negri Sembilan, Kelantan, Kedah, Perak, Penang and Pahang.

“There has not been any response from any of them.

“Today, several stage buses in Seremban had to terminate their services because they cannot cope with the losses,” Ashfar said.

“We apologise to the commuters but the bus operators could no longer handle the situation.”

Ashfar said that a Negri Sembilan bus company serving two routes in Tampin had to close shop.

“They could not even pay their employees compensation,” he said.

Ashfar said the Malacca government, however, had agreed to buy over stage bus companies and will begin operating in 2012.

He added that employees of the bus companies were even given compensation by the state government.

“I hope the other heads of (state) government will follow what the Malacca chief minister (Datuk Seri Mohd Ali Rustam) has done.

“Not only were the bus operators able to sell their buses and pay off their creditors, but commuters were also assured of continued bus services,” Ashfar said.

Ashfar said the association had written to the Prime Minister, the Transport Minister and the Land Public Transport Commission, but received no “encouraging response”.

In May, The Star reported that hundreds of locations nationwide will be without transport as companies which are members of the association had stopped operating.

Stage bus operators have been hit hard by spiralling operations and maintenance costs and the competition from rail transport.

http://thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=/2011/11/17/nation/9923157#13214912780801&if_height=536

Jeti di Pahang semakin uzur, malu kat pelancong asingKedudukan jeti Kampung Bangau Parit bukanlah jauh sangat dengan bandar Temerloh, Jadi apa salahnya kerajaan bantu baik pulih jeti ini? Saya sendiri pernah lihat dua warga emas tergelincir semasa menaiki tebing yang tidak bertangga, mereka terpaksa meredah lumpur dan selut untuk naik ke tebing. Mohd. Sofi berkata, kadang-kadang dia sendiri malu dan tidak tahu untuk memberikan jawapan apabila ditanya oleh pelancong asing.

Beberapa penderitaan rakyat di Pahang yang dilaporkan sebelum ini di http://amkns.blogspot.com/2011/10/alahai-kesian-rakyat-pahang-tak-de.html

TEMERLOH 16 Nov. 2011 - Kecanggihan teknologi masa kini banyak mengubah bentuk pengangkutan masyarakat yang sebelum ini turut bergantung kepada pengangkutan air.

Namun begitu, bagi lebih 300 penduduk di 25 perkampungan tradisional dekat sini, pengangkutan air masih digunakan secara meluas dalam urusan seharian mereka.

Oleh itu, jeti yang semakin dilupakan oleh masyarakat negara ini masih menjadi infrastruktur utama bagi penduduk di kampung-kampung di sekitar Sungai Pahang.

Justeru, mereka berharap kerajaan dapat membaik pulih jeti Kampung Bangau Parit di sini yang digunakan sejak berpuluh-puluh tahun dahulu berikutan keadaannya yang semakin uzur dan boleh mengundang nahas.

Jeti yang digunakan oleh penduduk sebagai laluan utama menyeberangi Sungai Pahang dengan bot penambang itu kali terakhir dinaik taraf kira-kira 15 tahun dahulu.

Keadaan jeti yang semakin uzur dan tidak bertangga sangat berbahaya terutama kepada warga emas dan pelajar sekolah yang masih menggunakannya untuk ke seberang sungai.

Jeti terbabit adalah tapak asal yang mana penduduk dari seberang Sungai Pahang menggunakannya hampir seabad lalu ketika belum wujud jambatan menghubungkan dua kawasan berkenaan.

Seorang penduduk, Mohamad Othman berkata, jeti itu masih digunakan kerana pengangkutan air di kawasan itu menyingkatkan masa perjalanan terutama dari Jengka ke Temerloh.

Menurutnya, selain itu, di jeti itulah juga penduduk, peniaga dan mereka yang ada urusan di seberang sungai berkumpul kerana ia laluan utama untuk ke seberang.

"Kini walaupun sudah ada jambatan, namun masih ramai yang menggunakannya, terutama para peniaga kecil di Pekan Sehari yang jaraknya hanya 300 meter dipisahkan oleh sungai ini.

"Kampung ini yang paling hujung dan paling hampir dengan pekan atau bandar Temerloh dari seberang sini. Penduduk dari Gunung Senyum masih menggunakan perkhidmatan bot penambang dan jeti ini.

"Sebab itu kami merayu kerajaan mempertimbangkan permohonan untuk membaik pulih jeti ini, kerana bukan sahaja digunakan oleh orang kampung malah pelancong luar turut menggunakannya," kata Mohamad.

Seorang lagi penduduk, Zakaria Salleh berkata, dia menggunakan jeti itu sejak kecil namun keadaannya yang uzur tetap tidak berubah seperti 15 tahun dahulu.

Menurutnya, keadaan jeti di Kampung Bangau Parit jauh berbeza jika dibandingkan dengan Taman Esplanade di Seberang Sungai yang bernilai jutaan ringgit sedangkan kedua-dua jeti ini mempunyai kaitan iaitu mengambil dan menurunkan penumpang.

"Apa salahnya kalau kerajaan bantu baik pulih jeti yang sangat uzur ini kerana ia masih menjadi nadi perhubungan penduduk kampung tradisional.

"Dahulu saya ada dengar peruntukan baiki jeti diluluskan namun sehingga sekarang belum ada tanda untuk membaikinya.

"Kerajaan memberi peruntukan sehingga beratus ribu ringgit untuk bina jeti peniaga ikan di tempat lain. Jadi apalah salahnya jika sedikit peruntukan itu diberi kepada kampung ini untuk memperbaiki jeti yang juga digunakan oleh orang ramai," katanya.

Sementara itu, pengusaha bot penambang, Mohd. Sofi Alias, 19, berkata, beberapa pelancong yang berkunjung ke sini beberapa bulan lalu juga pernah mengeluarkan kata-kata sinis melihatkan keadaan jeti bot penambang yang sangat uzur tetapi masih digunakan penduduk.

Menurutnya, beberapa pelancong dari Singapura yang pada mulanya ingin singgah di Kampung Bangau Parit membatalkan hasrat mereka kerana bimbangkan keselamatan keluarga.

Menurutnya, ada pelancong luar yang tidak percaya apabila mendapati jeti di Kampung Bangau Parit sangat daif dan sangat berbeza dengan jeti di Taman Espalanade.

"Sudah banyak kali pelancong tempatan dan luar tegur dengan kedaifan jeti Kampung Bangau Parit, ada yang tergelak melihat kegagalan kerajaan membaik pulih jeti ketika mereka sibuk mempromosikan keindahan sungai dan ikan patin.

"Kedudukan jeti Kampung Bangau Parit bukanlah jauh sangat dengan bandar Temerloh, Jadi apa salahnya kerajaan bantu baik pulih jeti ini?

"Saya sendiri pernah lihat dua warga emas tergelincir semasa menaiki tebing yang tidak bertangga, mereka terpaksa meredah lumpur dan selut untuk naik ke tebing," katanya.

Mohd. Sofi berkata, kadang-kadang dia sendiri malu dan tidak tahu untuk memberikan jawapan apabila ditanya oleh pelancong asing.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1117&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pahang&pg=wp_01.htm

Berita yang amat memalukan warga PDRM, bukti hilangPada bulan September 2011, 3 orang pegawai SPRM telah ditahan berkaitan kes rompakan hampir RM1 juta di Lapangan Terbang KLIA. Kini bukti penting, sebahagian dari wang rompakan tersebut yang disimpan di Ibu Pejabat Polis Selangor pula didapati hilang, walaupun bilik simpanan bahan bukti ini dikawal ketat.

Nampaknya Ketua Polis Negara, Menteri Dalam Negeri sudah hilang kawalan terhadap anggota mereka sendiri. Kes yang amat memalukan bukan sahaja PDRM, tetapi rakyat Malaysia.

Cerita berkaitan rompakan hampir RM1 juta yang dikaitkan dengan pegawai SPRM di http://amkns.blogspot.com/2011/09/sprm-penyamun-polis-pengedar-dadah.html

Part of robbery loot goes missing
17 November 2011

Evidence of KLIA heist stolen from state police headquarters

Part of the loot in the RM930,000 robbery at the Kuala Lumpur International Airport on Sept 15 has gone missing from police custody.

The crucial evidence, said to be RM11,000, was kept in the investigating officer's room at the Selangor police headquarters in Shah Alam.

The money was discovered missing last week and investigators believed it was an inside job as all visitors to the police headquarters are strictly vetted.

It is learnt that although there are closed-circuit television cameras (CCTV) installed at various points in the building, there are no CCTVs at the investigating officers' rooms.

The missing money was part of the loot which comprised foreign currencies which was robbed from a group of moneychangers at KLIA.

The three MACC officers -- S. Vijayarao, Wan Elfie Shafizy Wan Ahmad and Aziz Jaafar -- were slapped with nine charges on Oct 7 at the Sepang Sessions Court.

It was reported that five men, including the three MACC officers, allegedly robbed the moneychangers of the cash at the airport's satellite building.

http://www.nst.com.my/local/general/part-of-robbery-loot-goes-missing-1.6983

11/16/11

Sejak beroperasi , Melaka monorel tergendala 21 kaliMELAKA 15 Nov. 2011 – Monorel pelancongan Sungai Melaka yang perkhidmatannya digantung sejak 10 hari lepas telah tergendala sebanyak 21 kali sejak mula beroperasi pada 20 Oktober 2010 hingga 30 September 2011.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan negeri, Datuk Wira Latiff Tamby Chik berkata, pada masa sama, pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

"Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepanjang tempoh itu ialah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50,” katanya ketika menjawab soalan Betty Chew Gek Cheng (DAP-Kota Laksamana) pada persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini.

Beliau berkata, seramai 16,011 pengunjung menaiki monorel itu sejak dirasmikan hingga 30 September 2011.

"Monorel ini akan terus beroperasi kerana ia merupakan salah satu produk pelancongan Melaka yang menjadi tarikan pengunjung dan dapat memberi pulangan yang lumayan kepada kerajaan negeri dalam jangka masa panjang,” katanya.

Monorel pelancongan berharga RM15.5 juta yang menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya itu dilancar pada 20 Oktober tahun lepas sempena perisytiharan Melaka sebagai Negeri Maju 2010.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1115&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_21.htm

Pelancong Britain terperangkap dalam monorel

2 Nov 2011 - Hasrat dua pelancongan Britain menikmati keindahan bandaraya Melaka dengan menaiki monorel terbantut apabila mereka terperangkap selama 20 minit di dalam gerabak gara-gara perkhidmatan terhenti secara tiba-tiba.

Perkhidmatan monorel berkenaan berhenti hanya setelah 20 meter meninggalkan Stesen Hang Jebat di Melaka dalam kejadian kira-kira jam 1.09 tengahari semalam.

Akibatnya, bekas anggota polis, James Craft, 57 dan isterinya, Anne Craft, terpaksa menghabiskan kira-kira 20 minit di dalam gerabak monorel berkenaan sebelum diselamatkan anggota bomba dan penyelamat.

Menggunakan tangga kecemasan untuk sampai ke gerabak monorel berkenaan, anggota penyelamat kemudiannya membantu mereka turun.

Sambil menyifatkan kejadian itu sebagai suatu yang tidak akan dilupakannya, James berkata, beliau dan isteri membuat keputusan menggunakan monorel berkenaan untuk melihat keindahan panorama Melaka.

Menurutnya, gerabak monorel berkenaan berhenti secara tiba-tiba sejurus selepas meninggalkan stesen.
http://malaysiakini.com/news/180249

11/15/11

Malaysia nak beli lagi 18 jet pejuang SukhoiEwah, ewah, diam tak diam, senyap senyap, tak ada sebut pun dalam Bajet 2012, rupa-rupanya kerajaan Malaysia nak beli lagi 18 buah jet Sukhoi Su-30MKM. Siapa pula rakyat Malaysia yang terpilih untuk menjadi angkasawan kali ini?

Malaysia Borong 18 Su-30MKM Dilengkapi Rudal BrahMos
15 November 2011,

Moskow (Berita HanKam): Kementrian Pertahanan Malaysia berencana membeli 18 jet tempur Sukhoi Su-30MKM ((Modernizirovannyi Kommercheskiy Malaysia), dipersenjatai rudal jelajah supersonik produksi Rusia-India BrahMos, diberitakan harian Rusia Izvestia Daily, Selasa (15/11).

Menteri Pertahanan Malaysia Zahid Hamidi direncanakan mengunjungi pabrik pesawat Irkut yang memproduksi jet tempur Su-30MKI untuk India, Selasa (15/11). Satu unit pesawat ditawarkan ke Malaysia sekitar 50 juta dolar termasuk perawatan, diberitakan Izvestia Daily.

Menhan Hamidi diharapkan meneken kontrak pembelian 18 Su-30MKM saat kunjungan.

Hamidi berencana juga mendiskusikan pemasangan instalasi rudal baru, termasuk BrahMos pada 18 Su-30MKM yang diterima Malaysia pada Agustus 2009 dibawah kontrak senilai 900 juta dolar pada 2003.

Tentera Diraja Udara Malaysia (TUDM) mengoperasikan juga jet tempur buatan Rusia MiG-29N Fulcrum, jet tempur buatan Amerika Serikat F/A-18D Hornet dan F-5.

http://beritahankam.blogspot.com/2011/11/malaysia-borong-18-su-30mkm-dilengkapi.html

Malaysia plans to buy 18 Russian fighter jets
MOSCOW, November 15

The Malaysian defense ministry plans to buy 18 Russian Su-30MKM fighters fit to carry Russian-Indian BrahMos supersonic cruise missiles, the Izvestia daily said on Tuesday.

The paper said, citing military sources, that Malaysian Defense Minister Ahmad Zahid Hamidi plans on Tuesday to visit the Irkut aviation plant, producing Su-30MKI fighters for India. According to Izvestia, one such aircraft would cost Malaysia about $50 million, future maintenance included.

During the visit, the minister "may sign a contract to buy 18 Su-30MKM multirole fighters," the paper said.

The defense minister also plans to discuss installing new missiles, including BrahMos, on the 18 Su-30MKM fighters that Malaysia received in August 2009 under the $900-million contract signed in 2003.

Malaysia's mixed fighter fleet also includes Russian MiG-29N Fulcrum and the U.S.-made F/A-18D Hornet and F-5 Tiger in service.

The Su-30MKM is a multi-role Flanker version based on the Su-30MKI model and features a customized avionics package built to Malaysian specifications. Su-family fighters constitute the bulk of Russia's arms exports.

http://en.rian.ru/mlitary_news/20111115/168701803.html

Pemeriksaan Puspakom Untuk Kenderaan 10 Tahun ke Atas Perlu Rasuah?Pemeriksaan Puspakom Untuk Kenderaan 10 Tahun ke Atas Perlu Rasuah?
Aduan Rakyat , 15 Nov 2011

Salam…

Saya mempunyai sebuah kenderaan persendirian yang berumur lebih daripada 10 tahun. Seperti yang diketahui umum, pemeriksaan Puspakom diperlukan sebelum saya boleh memperbaharui insurans dan cukai jalan kenderaan tersebut.

Setelah mengambil cuti dan menghabiskan sehari suntuk (antara sebabnya adalah perjalanan yang agak jauh ke Puspakom) pada hari ni (14 Nov 2011) untuk tujuan tersebut, akhirnya saya menemui jalan buntu dan tidak tahu lagi apa yang patut saya buat.

Pemeriksaan yang pertama (dengan kos RM50) yang dilakukan pada awal pagi mendapat keputusan Gagal. Kegagalan ini berpunca daripada masalah alignment dan brek tidak sekata yang tidak mencapai tahap memuaskan Puspakom.

Berbekalkan slip keputusan ini, saya kemudian telah pergi ke sebuah bengkel untuk memperbaiki keadaan alignment dan brek kenderaan. Saya sendiri mengawasi proses tersebut dan mendapati pihak bengkel telah melakukannya dengan memuaskan. Kos keseluruhan servis bernilai hampir RM200 (termasuk alignment, balancing, ganti brake pump, flush dan ganti minyak brek, etc.)

Dengan hati yang berbunga-bunga, pada lewat tengahari saya pun sampai sekali lagi di Puspakom Padang Jawa, Shah Alam untuk pemeriksaan kali kedua (RM50).

Keputusannya: Gagal. Sebab gagal: Alignment dan masalah brek. Kedua-dua sebab yang sama seperti pada pemeriksaan kali pertama. Saya menunjukkan resit bengkel. Jawapan pihak Puspakom: Cuba cari bengkel lain!

Soalan saya: Berapa bengkel yang perlu saya masuk sebelum kenderaan saya boleh lulus pemeriksaan Puspakom? Berapa ratus ringgit saya perlu habiskan di 3, 5, atau 10 bengkel, dan berapa ratus ringgit pula perlu saya habiskan untuk mendapatkan keputusan Gagal berulang-ulang kali daripada Puspakom? Dan adakah saya perlu mengambil cuti berhari-hari hanya untuk berulang-alik dari bengkel-bengkel di serata Selangor ke Puspakom?

Saya tidak menyalahkan sistem komputer pemeriksaan di Puspakom, dan saya juga tidak menyalahkan sistem komputer di bengkel-bengkel. Persoalannya sekarang, bagaimana saya hendak pastikan keputusan komputer di bengkel-bengkel sama dengan keputusan komputer di Puspakom?

Saya hanya boleh mencuba dari bengkel ke bengkel dengan harapan salah satu daripadanya akan memberi keputusan yang sama dengan Puspakom. Sekiranya ini sahaja penyelesaian yang ada, berkemungkinan saya akan perlu menghabiskan beribu-ribu ringgit dan berminggu-minggu masa saya hanya untuk mendapatkan keputusan Lulus daripada Puspakom.

Kenapa Puspakom tidak terus saja menyediakan perkhidmatan servis di sebelah pusat pemeriksaan? Dengan penggunaan mesin dan kakitangan yang sama, sudah tentu pengguna tidak perlu lagi bersusah-payah membuat servis trial and error di pelbagai bengkel lain.

Sekarang saya tidak tahu apa yang perlu saya buat. Saya bukannya orang senang (sekiranya saya orang senang, semestinya saya tidak memakai kereta yang berusia lebih dari 10 tahun!) yang boleh menghantar kenderaan ke bengkel berkali-kali sehingga dapat memuaskan pihak Puspakom.

Seorang sahabat kepada kakak saya memberitahu bahawa saya perlu mendapatkan khidmat seorang runner atau ‘orang dalam’ untuk mendapatkan keputusan Lulus (beliau juga merupakan seorang runner), tapi saya rasa berbelah bahagi.

Setahu saya, menggunakan runner biasanya melibatkan rasuah. Pada tiang-tiang di Puspakom tertera poster-poster yang melarang rasuah, tetapi nampaknya seperti hanya rasuah yang dapat menyelesaikan masalah saya ini.

Saya amat benci dengan rasuah tetapi nampaknya undang-undang yang diperkenalkan oleh kerajaan memaksa saya untuk memberi rasuah. Perlukah saya mengorbankan iman saya hanya untuk mendapatkan cukai jalan bagi sebuah kenderaan yang sudah lebih 10 tahun tidak pernah menyusahkan saya atau pengguna-pengguna jalan raya yang lain?

By: Firus

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/pemeriksaan-puspakom-untuk-kenderaan-10-tahun-ke-atas-perlu-rasuah

Indonesia buat kapal selam bergerak macam buaya


Hebat sungguh bangsa serumpun kita di Indonesia ketika ini. Mereka sedang dalam proses membuat kapal selam yang bergerak seperti seekor buaya. Sebenarnya kapal selam yang menyerupai buaya ini pertama kali direka oleh saintis dan jurutera Islam zaman kerajaan Othmaniah di Turki sekitar abad ke 18.

Sebelum ini Indonesia telah membuat dan akan membuat pelbagai persenjataan yang hebat seperti kapalterbang, jet pejuang, kereta perisai, kapal selam dan banyak lagi seperti artikel di http://amkns.blogspot.com/2011/08/orang-melayu-dah-boleh-buat-kapal-selam.html

Kapal Selam dari Surabaya

4 November 2011, Jakarta (Humasristek): Perilaku buaya dalam menyelam, mengapung di permukaan, dan melayang untuk menyergap mangsa diadopsi menjadi Kapal Perang Crocodile-Hydrofoil. Kapal tiga mode ini dirancang Wisnu Wardhana, dosen Institut Teknologi Sepuluh Nopember Surabaya untuk pengamanan perairan.

Ini jenis kapal kombinasi yang pertama kali saya rancang. Sebelumnya, sudah puluhan kali merancang dan membuat kapal normal untuk kapal permukaan,” tutur Wisnu, saat ditemui pada hari Selasa (1/11), di bengkel kerjanya di Jurusan Teknik Kelautan, Fakultas Teknologi Kelautan, Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS) Surabaya.

Kapal Perang Crocodile-Hydrofoil (KPC-H) masih tahap pembuatan di tahun pertama selama tiga tahun berturut-turut. Proses saat ini mencapai 20 persen.

”Tahun ini sudah mendapat dua mesin kembar dan (kami) menyelesaikan tahap moulding atau pembuatan cetakan badan kapal,” kata dia.

Panjang kapal dirancang 12 meter dengan lebar maksimum 2,8 meter, dan tinggi 2 meter. Berat jenis kapal supaya mudah melayang di dalam air harus disesuaikan dengan berat jenis air.

”Cara menghitungnya, berat kapal dibagi volume kapal sama dengan satu. Karena berat jenis air itu satu,” kata Wisnu. Bobot KPC-H direncanakan 14,37 ton.

Perilaku Buaya

Karakter atau perilaku buaya dalam menyelam ditiru dengan maksud untuk mewujudkan kapal pertahanan dan keamanan yang menghindari radar. Oleh karena mesin kapal yang dipilih sebagai mesin diesel tak dilengkapi sistem baterai, kapal ini tak bisa menyelam dalam.

”Kemampuan menyelam dirancang 5 hingga 7 meter dengan cerobong udara tetap di atas permukaan air,” kata Wisnu.

Kapal selam yang mampu menyelam dalam, biasanya menggunakan sumber energi yang pembakarannya tidak membutuhkan udara. Energi yang lazim digunakan berupa sistem baterai, fuel cell (sel bahan bakar), atau nuklir.

”Kecepatan maksimum kapal saat menyelam sampai 20 knot (sekitar 36 kilometer per jam),” kata Wisnu.

Untuk karakter berikutnya, yaitu kemampuan mengapung seperti kapal normal. KPC-H dirancang berkapasitas penumpang 6-8 orang.

Untuk karakter melayang di atas permukaan dirancang sebagai mode berkecepatan tinggi. Sebagai kapal pertahanan dan keamanan, kemampuan kecepatan tinggi tersebut berguna untuk melarikan diri.

”Pada saat mode melayang, hanya bagian sayap kapal yang menyentuh permukaan airnya,” kata Wisnu.

Kecepatan maksimum KPC-H pada saat melayang di atas permukaan mencapai 40 knot atau sekitar 72 kilometer per jam untuk hitungan 1 knot sekitar 1,8 kilometer per jam.

Berbagai Fungsi

Wisnu memaparkan, dengan berbagai karakter buaya tersebut menjadikan KPC-H memiliki berbagai fungsi. Ketika menyelam, memberikan kemampuan kapal ini untuk penyamaran hingga tidak terdeteksi radar.

”Radar tidak akan bisa menembus air,” kata dia.

Kemampuan menyelam itu sekaligus bisa untuk menyusup atau mencegat kapal yang menjadi target. Kapasitas angkut penumpang juga membuat kapal ini bisa untuk melepas pasukan komando secara hening (silent deployment).

Selanjutnya, kapal bisa untuk menempatkan ranjau, menyerang atau menghindar dengan cepat, serta meningkatkan akurasi tembakan dengan karakteristik gerak yang lebih leluasa.

Kapal ini juga bisa digunakan untuk mendukung perekaman data meteorologi, seperti kondisi awan, kecepatan angin, dan gelombang laut. Wisnu mengatakan, KPC-H dirancang untuk meringankan tugas pengamanan wilayah perairan.

”Pengawasan dan penjagaan perbatasan laut secara rutin dapat dilakukan dengan KPC-H ini sehingga dapat mengurangi biaya operasional secara rutin dari kapal-kapal perang besar,” kata dia.

Kondisi geografis Indonesia didominasi kelautan menjadikan kebutuhan akan kapal penjaga perbatasan wilayah kian mendesak.

Penjagaan teritorial dengan KPC-H, di antaranya, bisa mengurangi pencurian ikan atau penyelundupan kapal-kapal asing yang masuk wilayah perairan Indonesia di luar prosedur.

Pemerintah, melalui Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan, mengalokasikan dana Rp 3 miliar untuk pembuatan prototipe kapal selam dengan tiga mode ini. KPC-H direncanakan selesai pada tahun 2013. Rencananya, akan diuji coba di Selat Madura, Jawa Timur.

http://beritahankam.blogspot.com/2011/11/kapal-selam-dari-surabaya.html


Johor sedang dilanda wabak TBDiam tak diam, penyakit TB atau wabak batuk kering sekarang ini sedang menular di Johor. 90 peratus pesakit TB di Johor adalah rakyat tempatan, bukannya warga asing. Adakah TB merupakan satu bala yang melanda Malaysia atau sebahagian dari serangan senjata biologi?

Artikel Malaysia dilanda bala wabak Tibi sekarang di http://amkns.blogspot.com/2011/06/malaysia-dilanda-bala-wabak-tibi.html

Artikel Persiapan Serangan Senjata Biologi di Malaysia di http://amkns.blogspot.com/2011/04/persiapan-serangan-senjata-biologi-di.html

15 November 2011
Vaccination the 'best prevention method'

JOHOR BARU: The resurgence of tuberculosis (TB) in the last 10 years has prompted the authorities to be on a constant watch for the contagious disease.

In Johor, there has been a steady increase of cases: there were 44.3 per 100,000 people in 2000 and 58.7 per 100,000 people last year who had symptoms related to TB or pulmonary tuberculosis.

The spike in TB cases was enough for the authorities to push the alert button, said Johor deputy health director Dr Fatimah Othman.

"It is a concern and most cases involved adults aged 20 and above. In Johor, 90 per cent of the patients are locals."

http://www.nst.com.my/local/general/vaccination-the-best-prevention-method-1.6043
15 November 2011
Tuberculosis situation 'under control'

KUALA LUMPUR: The Health Ministry attributes the increase in tuberculosis (TB) cases in the last three years to the influx of illegal migrant workers.

Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said the department had taken steps to monitor illegal workers.

TB cases had risen from 18,102 in 2009 to 19,337 last year. As of September this year, the figure stood at 14,791.

Besides the influx of illegal migrant workers, another factor is the increase in the number of AIDS patients, because when the body's immune system is low, TB could creep in easily.

He said foreign workers who were confirmed with TB should be treated or sent back to their countries of origin. Yeop said the most common TB symptom was continuous coughing for more than two weeks.

http://www.nst.com.my/local/general/tuberculosis-situation-under-control-1.6047

Kecewa dengan projek perumahan Vista Minintod SPNBKecewa dengan projek perumahan Vista Minintod SPNB
Aduan Rakyat , 15 Nov 2011

Saya adalah salah seorang pembeli perumahan SPNB Vista Minintod, Penampang, Sabah yang kecewa. Indah khabar dari rupa. Cakap tak serupa bikin. Hangat-hangat tahi ayam. itulah yang peribahasa yang sesuai diberi kepada spnb. badan ini di bawah kementerian kewangan sangat tidak bertanggunjawab terhadap pembeli yang menanggung bayaran setiap bulan tapi rumah yang dibeli tidak siap-siap.

Sewaktu saya membeli rumah ini pada tahun 2008. dijanjikan rumah itu akan siap pada awal tahun 2010. tetapi sekarang sudah penghujung 2011. saya datang ke tapak projek rumah itu tidak ada tanda-tanda untuk siap.

Inikah kerajaan yang boleh dipercayai?? rumah rakyat yang dibeli dan dibayar tiap bulan oleh pembeli belum dapat disiapkan. inikah kerajaan yang berkebajikan seperti yang dinyatakan sewaktu belanjawan 2011….

Halalkah pendapatan pegawai-pegawai spnb kerana hampir setiap hari pembeli yang menanggung kesengsaraan membayar balik pinjaman pada pihak bank mengutuk mereka???

Harapan kami agar pihak yang berkenaan ambil tindakan segera…

By: Majunta

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/kecewa-dengan-projek-perumahan-vista-minintod-spnb

11/14/11

Pelancong Amerika kagum dengan bank di MalaysiaSeorang pelancong dari Amerika Syarikat melahirkan rasa kesal terhadap perkhidmatan perbankan ATM CIMB di Malaysia. Dia telah cuba mengeluarkan RM1,500 di sebuah mesin ATM di Kuala Lumpur tetapi hanya menerima resit mesin ATM kehabisan wang. Apabila diperiksa RM1,500 telah pun ditolak dari akaunnya. Apabila menghubungi pegawai bank, dia diberitahu siasatan akan mengambil masa 2 minggu ke satu bulan.

Itu pelancong Amerika yang melawat Malaysia, bagaimana rakyat Malaysia yang mengalami nasib serupa sebelum ini ?

An American in ATM agony
Monday, November 14th, 2011

JOHN UDOVICH, a US national visiting Malaysia, has had a frustrating time here trying to withdraw money with a local bank's automated teller machines (ATM).

He says he tried to take out RM1,500 from his US bank account using a CIMB Bank ATM at a shopping mall in Bukit Bintang, Kuala Lumpur, about 9pm on Oct 17.

"Instead of getting the money, I was issued a receipt saying the ATM was unable to dispense cash. I checked with another ATM from the bank and it appeared the money was already debited. This was confirmed when I logged into my bank account online later that night."

UDOVICH says he was told at the bank's branch office it would take two weeks to a month to investigate and rectify the matter.

"I have already been charged about one per cent-plus in fees and I was told these fees are accessed at my bank in the US end."

He says as he is leaving for Thailand soon, such a thing is very inconvenient to tourists and visitors to Malaysia.

"I need to wait 24 hours to withdraw cash from my account as I am at the US$500 a day limit, thanks to the failed transaction.

"I also need to follow up with CIMB Bank and my bank in the US a few times regarding getting my money back, and it is not clear how I will be reimbursed or how long it will take."

UDOVICH says the ATM did not indicate to him there was no cash in it, yet it debited his foreign bank account.

"I don't see why it needs to take two weeks to one month to sort this matter out as the ATM records everything and the fault is with the CIMB Bank's ATM at this end and not with my bank or the interbank."

http://www.mmail.com.my/content/86132-american-atm-agony

Pengangkutan Awam makin teruk zaman Kerajaan BNRakyat jelata makin derita dengan sistem pengangkutan awam yang semakin teruk dari bas henti-henti , komuter, monorel dan keretapi. Macamana nak kurangkan kesesakan lalu lintas kalau keretapi , komuter manjang lewat, sesak, rosak, terbakar. Hampeh ! Menteri apa kisah , mereka ada polis pengiring, ada helikopter Blackhawk, ada helikopter Sikorsky.

Komuter Pelabuhan Klang-Batu Caves tergendala akibat gerabak terbakar
13 Nov 2011

KUALA LUMPUR: Perkhidmatan komuter KTM Bhd sektor Pelabuhan Klang-Batu Caves tergendala seketika pagi ini akibat kebakaran kecil di bahagian bawah gerabak. Kebakaran gerabak itu dikesan pada kira-kira jam 7.32 pagi ketika tren terbabit menghampiri stesen Sentul di sini. KTM segera menghubungi pasukan Bomba dan Penyelamat Sentul sebaik sahaja menyedari kejadian itu dan kebakaran tersebut dipadamkan sepenuhnya 20 minit kemudian.
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/KomuterPelabuhanKlang-BatuCavestergendalaakibatgerabakterbakar/Article

Beberapa kisah kekecewaan rakyat dan pelancong asing yang menggunakan komuter, keretapi, monorel di bawah ini :

Pelancong Britain kagum pengangkutan awam kita canggih di http://amkns.blogspot.com/2011/11/pelancong-britain-kagum-pengangkutan.html

Pengangkutan awam zaman BN lagi teruk dari zaman Jepun di http://amkns.blogspot.com/2011/10/pengangkutan-awam-zaman-bn-lagi-teruk.html

Najib kalau berani cuba naik keretapi di Malaysia ni di http://amkns.blogspot.com/2011/10/najib-kalau-berani-cuba-naik-keretapi.html

Servis Keretapi Mengecewakan setelah 54 tahun Merdeka di http://amkns.blogspot.com/2011/09/servis-keretapi-mengecewakan-setelah-54.html

Rakyat naik komuter buruk, PM naik jet mewah di http://amkns.blogspot.com/2011/09/rakyat-naik-komuter-buruk-pm-naik-jet.html

Stesen Komuter Senawang, Projek Gajah Putih? Di http://amkns.blogspot.com/2011/09/rakyat-naik-komuter-buruk-pm-naik-jet.html

11/13/11

Bajet 2012, berita baik untuk perompak dan penyamunNampaknya guru sekolah yang bawa duit tunai untuk diagihkan kepada pelajar RM100 setiap seorang kena pastikan ada insuran atau takaful nyawa, ada jaket kalis peluru, ada pengawal keselamatan bersenjata. Sedangkan duit beberapa puluh ringgit pun ada yang mati dek peragut, inikan pula tunai RM 200,000.00. 1Malaysia, Rakyat Didahulukan untuk ….

GURU BESAR BOLEH MINTA POLIS IRINGI WANG BANTUAN

Utusan Malaysia, ALOR SETAR 12 Nov. 2011 - Guru besar dan pengetua sekolah boleh meminta bantuan anggota polis bagi mengiringi mereka membawa wang bantuan khas awal persekolahan yang dikeluarkan dari bank ke sekolah untuk diagihkan kepada pelajar.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong berkata, langkah itu boleh diambil jika jumlah wang bantuan khas itu dibawa dalam kuantiti yang besar memandangkan jumlah pelajar yang ramai di sesebuah sekolah.

"Jika sebuah sekolah ada 2,000 pelajar, maknanya sekolah itu akan membawa pulang wang tunai RM200,000 ke sekolah jadi kementerian telah berbincang dengan pihak polis agar mengiringi mereka ketika wang itu dibawa," katanya.

Ka Siong mengulas langkah kerajaan mengagih wang bantuan khas awal persekolahan sebanyak RM100 seorang kepada 5.5 juta pelajar di seluruh negara seperti diumumkan dalam Bajet 2012 melalui akaun sekolah masing-masing.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1113&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_12.htm


Pengawal baru 3 hari bekerja ditembak mati
Berita Harian 1 Nov 2011

PETALING JAYA: Seorang pengawal keselamatan yang baru tiga hari bekerja ditembak mati dalam rompakan nekad sebuah kenderaan pacuan empat roda, berhampiran Unit Kecemasan & Trauma, Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), di sini pagi semalam.

Dalam kejadian jam 10.30 pagi itu, Mohd Burhanuddin Jamaluddin, 23, bersama dua rakan setugas dalam perjalanan ke sebuah bank di Universiti Malaya (UM) selepas mengutip wang tunai RM173,000 dan puluhan cek dari Unit Kewangan pusat perubatan berkenaan.
http://www.bharian.com.my/articles/Pengawalbaru3haribekerjaditembakmati/Article/

Samun duit RM20,000

SEREMBAN: Seorang wanita hanya mampu melihat dua penjenayah bertopeng melarikan wang tunai lebih RM20,000 yang baru dikeluarkan dari sebuah bank dalam kejadian samun di depan rumahnya di Taman Jasmin, Senawang, dekat sini, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 2 petang itu, dua penjenayah bersenjatakan objek tajam itu menyerbu kereta mangsa sebelum memecahkan cermin kereta itu lalu melarikan wang tunai yang diletakkan di dalam sebuah beg.

Menurutnya, mangsa segera memandu pulang ke rumah dalam usaha untuk menyelamatkan diri dan wang yang baru dikeluarkannya.

“Bagaimanapun, sebaik tiba di depan rumahnya, dia diserbu dua lelaki bertopeng yang bersenjatakan objek tajam memecahkan cermin kereta dipandunya sebelum mengambil wang yang baru dikeluarkan dari bank.
http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/SamunduitRM20_000/Article

Bayangkanlah betapa baiknya kerajaan BN ni, sampaikan kalau ada anak jutawan atau bilionwan yang berada di sekolah rendah atau menengah akan diberi RM100 setiap pelajar. Tapi ada syarat, iaitu terpulang kepada ibu bapa dan penjaga samada hendak menerima atau tidak mengikut kemampuan masing-masing. Apa punya syaratlah macam ni. Nampak sangat Bajet 2012 yang dibentangkan oleh PM separuh masak atau mungkin terlebih masak. Kisah selanjutnya di http://amkns.blogspot.com/2011/10/anak-jutawan-pun-dapat-rm100-dlm-bajet.html

11/11/11

Pesara pesara TUDM terlantar, belum terima pencen, merempatSebagai seorang anak, perasaan kesian dan simpati kepada seorang ayah yang telah pun bersara daripada Perkhidmatan awam TUDM Labuan sejak bulan March 2011 lagi sehingga kini belum lagi menerima pencen termasuk juga rakan-rakan beliau yang lain menerima nasib yang sama, dan salah seorangnya telah pun di masukan ke Hospital akibat mengidap sakit buah pinggang.

Sudah tentunya rakan ayah saya ini mengharapkan wang pencen beliau di laksanakan dengan segera untuk membiayai kos perubatan beliau.

Manakala ayah saya yang menetap di Kampung Tanjung Aru WP Labuan cuma melakukan kerja2 kampung untuk mendapatkan wang bagi menyara diri dan tanggungannya. hampir setiap hari ibu saya bertanya dan meminta saya memeriksa status pencen ayah saya secara online, tapi menghampakan.

Nak dikatakan peralatan tak canggih tak juga, nak dikatakan tak peka pun tak guna…apa masalahpun saya tak tau sehingga begitu lambat dan susah nak menguruskannya. Bila dihubungi mereka saling salah menyalah..

Aduan yang seterusnya, kakak ipar saya berumur 30-an adalah seorang ibu tunggal yang kematian suami sejak 3 tahuan yang lalu iaitu abang saya dan mempunyai seorang anak lelaki berumur 5 tahun dan menetap di Kampung Bukit Kuda WP. Labuan.

Masalahnya, ibu saya telah mencuba untuk mendapatkan pelbagai bantuan di Jabatan kebajikan, perangkaan dan Baitulmaal bagi menyara kehidupan dan bantuan rumah dua beranak ini. Tapi malang pelbagai alasan diberikan, salah satunya, dia masih muda dan ada peluang untuk kahwin baru. begitu singakat sekali pemikiran mereka demi mengelak untuk memberikan bantuan. jodoh dan maut di tangan tuhan, mereka tidak layak untuk membicarakannya.

Menjadi tangungan saya bagi memastikan dua beranak ini tidak terabai dan terbiar tambahan lagi tahun depan si anak akan masuk alam persekolahan di TADIKA.

Mungkin perbelanjaan besar diperlukan sebagai persediaan sekolah si anak. Hati saya menjadi sakit apabila sebuah keluarga yang mempunyai seorang anak dan suami yang hanya tau goyang kaki , minum kopi sambil merokok layak mendapatkan bantuan Rumah PPRT.

Dimana keadilannya.. kalau betul2 nak membantu jangan la berat sebelah.. membantu biarlah ikhlas.

Disappointed….

By: Anidah - Pencen dan Bantuan Ibu tunggal

http://www.aduanrakyat.com.my/pencen-dan-bantuan-ibu-tunggal

Hospital di Johor hebat, canggih, WOW Rakyat DidahulukanAduan Rakyat 11 Nov 2011 - Pada 29hb Oktober 2011 jam 7.30mlm saya bersama isteri saya yang masih dalam pantang telah membawa bayi saya yang berumur 2 hari ke hospital HSI Johor Bahru dibahagian Kecemasan kerana Jaundis ( Sakit Kuning), setelah mendaftar, 1/2 jam kemudian iaitu jam 8.00mlm bayi kami telah di ambil darah oleh pegawai perubatan untuk di uji

Kami di suruh menunggu sehingga di panggil semula, setelah 2 jam 45 minit menunggu iaitu jam 10.45 mlm akhirnya keputusan darah menunjukkan anak kami dalam keadaan yang hampir kritikal, pegawai yang bertugas adalah seorang doktor yang agak muda.

Setelah berjumpa doktor tersebut kami bertanya kan keadaan bayi kami, doktor tersebut menyatakan bayi saya perlu rawatan segera namun alatan (Photo) telah penuh tiada kekosongan untuk bayi kami, dia menyarankan kami ke Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru namun setelah di hubungi tiada kekosongan juga, akhirnya doktor tersebut menyatakan dia tidak boleh berbuat apa-apa selain merujukkan kami ke hospital swasta.

Disini apa yang membuat kami agak terkilan ialah apabila kami merujuk kepada hospital kerajaan maknanya kami tidak mampu untuk ke hopital swasta.

Kami menyatakan masalah kewangan kami kepada doktor tersebut dan jawapan nya ialah “saya tidak tahu nak buat apa” sedangkan dia tahu keadaan bayi kami agak kritikal.

Kami berharap TV3 dapat menyiarkan masalah ini supaya kerajaan sedar apa saja yang kerajaan rencanakan tidak semuanya dijalankan dengan sempurna oleh pegawai-pegawainya, sedangkan masalah ini berkaitan dengan nyawa. setelah berjam-jam menunggu akhir nye jawapan tidak tahu nak buat apa yang kami terima.

Adakah nilai nyawa bayi kami amat murah bagi hospital tersebut….

By: Norazlee - ‘Saya tidak tahu nak buat apa’ – Doktor

http://www.aduanrakyat.com.my/saya-tidak-tahu-nak-buat-apa-doktor

Rumah PPRT Barisan Nasional tak ada kualitiAduan Rakyat 11 Nov 2011 - Merujuk perkara di atas, saya merupakan salah seorang penerima bantuan rumah PPRT kawasan Kemabong, Tenom bagi Tahun 2011. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan syukur dan berbanyak terima kasih kepada Kerajaan Barisan Nasional khususnya Barisan Nasional kawasan N.36 Kemabong, Tenom kerana telah meluluskan permohonan bantuan rumah PPRT saya.

Terasa sangat gembira kerana saya dan keluarga saya bakal mempunyai rumah sendiri.

Namun tujuan saya menulis surat aduan ini adalah untuk menyatakan rasa tidak puas hati saya dan keluarga tentang keadaan rumah bantuan PPRT yang telah siap dibina tetapi tidak mematuhi kualiti spesifikasi yang ditetapkan.

Rasa tidak puas hati juga dilemparkan terhadap kontraktor yang telah diluluskan kerana membuat kerja sambil lewa. Disebabkan tarikh siap yang ditetapkan telah tamat, pihak kontraktor telah mengarahkan pekerja-pekerjanya bekerja lebih masa hingga lewat malam sehingga rumah PPRT yang dibina sangat tidak teratur atau ‘Cincai’.

Kekukuhan rumah yang dibina juga sangat diragui dan kualitinya amat rendah.

Saya difahamkan pihak kontraktor mendapat kontrak 3 buah rumah PPRT untuk disiapkan iaitu 2 buah rumah di Kampung Masanoi dan sebuah lagi saya sendiri (Kampung Mailo).

Pada mulanya, barang-barang bagi menyiapkan rumah saya telah dihantar ke tempat saya tetapi pihak kontraktor mengambil balik barang-barang yang ada untuk dibawa ke tempat lain pula. Apabila dikembalikan barang tersebut, barang itu telah ditukar.

Contohnya seperti mangkuk tandas yang mulanya mangkuk tandas duduk telah ditukarkan kepada mangkuk tandas mencangkung. Saya juga ada beberapa kali melaporkan kepada juruteknik daerah yang bertanggungjawab memeriksa spesifikasi dan kualiti rumah PPRT yang dibina.

Mereka (Juruteknik) ada datang memantau rumah saya dan mengesahkan ukuran rumah yang sepatutnya untuk PPRT adalah tidak tepat. Mereka (Juruteknik) telah membuat pemantauan sebanyak 5 kali.

Pihak kontraktor telah dimaklumkan oleh juruteknik berkenaan spesifikasi yang tidak tepat tetapi pihak kontraktor ‘Seperti mencurah air didaun keladi’. Tidak mendengar nasihat yang diberikan oleh pihak juruteknik. Bersama ini saya lampirkan gambar-gambar sebelum dan selepas rumah bantuan PPRT saya siap dibina.

Saya juga memohon agar pihak bertanggungjawab seperti Kementerian Pembangunan Luar Bandar Sabah, Pegawai Kemajuan Negeri Sabah, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Pegawai Daerah Tenom turun padang bagi melihat sendiri keadaan rumah bantuan PPRT saya yang dibina dan menyiasat lesen kontraktor serta kontraktor yang terlibat kerana saya khuatiri berlakunya penyelewengan untuk mengaut keuntungan yang banyak sehinggakan golongan malang seperti saya mendapat padahnya.

Bagi mengelakkan perkara sama berlaku kepada penerima bantuan rumah PPRT yang lain, saya mohon agar penyiasatan segera dilakukan dalam masa terdekat ini.

Rumah bantuan PPRT yang saya terima bukanlah untuk tempat tinggal sementara tetapi untuk selama-lamanya bersama keluarga.

Namun sekiranya kualiti dan kekukuhan rumah tidak terjamin, saya bimbang akan keselamatan ahli keluarga saya sekiranya berlaku bencana alam seperti angin kencang dan hujan lebat.

Pihak SPRM juga perlu terlibat sama dalam membanteras kontraktor yang hanya mahu mengaut keuntungan lebih berbanding membina rumah mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan oleh kerajaan. Rasuah mungkin ada kaitannya dengan kontraktor yang terlibat. Harap disiasat oleh pihak SPRM.

Segala kerjasama daripada semua pihak yang terlibat amatlah diharapkan.

Sekian, terima kasih.

“BERSAMA MEMBANTERAS RASUAH”

By: RICHARD - Aduan Tentang Bantuan Rumah PPRT 2011

http://www.aduanrakyat.com.my/aduan-tentang-bantuan-rumah-pprt-2011

11/10/11

1Malaysia, Guru Amerika Diutamakan, Guru Tempatan DipinggirkanInilah nasib 1Malaysia pada ketika ini. Dikala ramai graduan , bakal guru lepasan KPLI, TESL, UPSI sedang menganggur, kerajaan mengambil 300 orang guru Bahasa Inggeris dari Amerika Syarikat, secara tidak langsung menunjukkan guru Bahasa Inggeris rakyat 1Malaysia tiada kelas, termasuk universiti dan institut perguruan yang mengajar semua bakal guru ini.

MELAKA 6 Mei 2011 : Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata KERAJAAN AKAN MEMBAWA MASUK KIRA-KIRA 300 PENUTUR JATI BAHASA INGGERIS DARI AMERIKA SYARIKAT BAGI MEMBIMBING PARA PELAJAR TEMPATAN DALAM MATA PELAJARAN BAHASA ITU MULAI TAHUN DEPAN. "Program itu akan mula dilaksanakan pada 2012 dengan kos hampir RM18 juta," katanya ketika berucap merasmikan Karnival Pendidikan Melaka 2011, di sini, hari ini.

GURU KECEWA MENANTI ‘POSTING’
Aduan Rakyat , Oktober 2011
Saya mewakili mereka-mereka yang seangkatan dengan saya, merupakan graduan lepasan sebuah universiti tempatan dalam bidang Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL). Aduan dan ketidakpuasan hati saya ialah tentang penempatan kami di sekolah. Walaupun telah hampir 4 bulan kami menamatkan pengajian kami, tetapi sehingga hari ini, kami masih belum di beri apa-apa maklumat berkaitan penempatan kami di sekolah. Kami ternyata amat kecewa dengan apa yang berlaku kepada kami ini – PENGANGGURAN BERAMAI-RAMAI.

Berita sebelum ini :

Ribuan bakal guru lepasan KPLI, TESL, UPSI yang masih lagi menganggur di http://amkns.blogspot.com/2011/10/hanya-mat-sabu-boleh-selamat-ramai.html

Berita sedih ribuan bakal guru dalam Bajet 2012 di http://amkns.blogspot.com/2011/10/berita-sedih-ribuan-bakal-guru-dalam.html

Kisah ramai para guru graduan TESL menganggur di http://amkns.blogspot.com/2011/10/guru-amerika-diagungkan-guru-malaysia.html

Kisah ramai para guru graduan KPLI menganggur di http://amkns.blogspot.com/2011/10/kerajaan-tak-de-duit-ke-bakal-guru.html

Kisah beratus bakal guru Bahasa Inggeris TESL masih menganggur di http://amkns.blogspot.com/2011/10/ramainya-bakal-guru-menganggur.html

Kisah begitu ramai bakal guru KPLI 2010 menganggur di http://amkns.blogspot.com/2011/10/kerajaan-tak-de-duit-ke-bakal-guru.html

Kisah Muhyiddin nak ambil 370 guru negara asing ajar Bahasa Inggeris di http://amkns.blogspot.com/2010/10/370-guru-pengajar-asing-muhyiddin.html

Guru Amerika diagungkan, guru Malaysia bangsat ke wahai TPM? Di http://amkns.blogspot.com/2011/10/guru-amerika-diagungkan-guru-malaysia.html

11/9/11

Beginilah nasib Masjid di Johor yang hampir roboh9 Okt 2011, PONTIAN: Kira-kira 300 jemaah Masjid Jamek Kampung Tenggayun, di sini bimbang keselamatan mereka terancam berikutan beberapa tiang masjid berkenaan kelihatan semakin condong hingga ada tapaknya yang terbenam, sekali gus mencetuskan kebimbangan struktur bangunannya yang tidak lagi selamat digunakan.

Bangunan masjid yang dibina sejak 41 tahun lalu atas tanah gambut seluas satu hektar bertiang konkrit, itu kini kelihatan condong dengan beberapa kesan retak pada tembok yang berfungsi sebagai penutup ruang bawahnya semakin ketara.

Tiang konkrit condong sudah berlaku sejak sembilan tahun lalu dan beberapa tiang kayu diletakkan sebagai sokongan mengelakkan keadaan lebih serius, namun ia tidak bertahan lama.

Mohd Khodri Sudir, Ahli JKKK Kampung Tenggayun Ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Mohd Khodri Sudir, berkata keadaan beberapa tiang konkrit penyokong struktur masjid terbabit yang semakin condong, sekali gus menimbulkan kerisauan jemaah terutama ketika mengadakan majlis membabitkan ramai penduduk seperti solat Jumaat.

Katanya, pelbagai usaha dilakukan setakat ini bagi mengurangkan risiko termasuk memasang beberapa tiang tambahan dari kayu sebagai penahan, namun usaha itu tidak berhasil, sebaliknya tiang kayu itu lama kelamaan terbenam ke dalam tanah serta condong.

Beliau berkata, penduduk hanya mampu menggunakan bahan binaan seperti tiang kayu terpakai kerana harganya lebih murah dan ia dikumpul daripada wang kutipan tabung masjid.

“Kejadian beberapa tiang konkrit condong sudah berlaku sejak sembilan tahun lalu dan beberapa tiang kayu diletakkan sebagai sokongan mengelakkan keadaan lebih serius, namun ia tidak bertahan lama dan terpaksa diganti kayu lain dalam tempoh singkat,” katanya.

Mohd Khodri berkata, masjid berkenaan bukan setakat condong, malah sebahagian dinding turut dinaiki anai-anai.

Ketua Kampung Tenggayun Kawasan 9, Ismail Ramlan berkata, berikutan masjid yang semakin uzur itu, jemaah yang hadir terpaksa berhati-hati ketika berada dalam masjid kerana bimbang ia runtuh pada bila-bila masa.

“Saya terharu ada kalangan penduduk sanggup meluangkan masa bergotong-royong untuk membina tiang tambahan dari kayu, namun ia tidak mampu bertahan lama,” katanya.

Beberapa masalah lain yang membelenggu umat Islam di Johor di bawah ini :

11/8/11

Tujuh Anggota Polis Johor Peras Ugut RakyatApa sudah jadi ni, Johor patutnya negeri paling selamat, paling kurang kes jenayah, tapi polisnya ada banyak kes. Terbaru kes peras ugut pula. Sebelum ini kes belasah orang awam. Tolonglah semua rakyat 1Malaysia percaya, Johor negeri paling selamat , kerana polisnya cekap, mesra dan betul

Laporan Polis belasah orang awam di Johor di http://amkns.blogspot.com/2011/10/polis-belasah-orang-awam-di-johor.html

Kisah pegawai Polis jadi pengedar dadah, pegawai SPRM jadi penyamun, anggota Tentera jadi perompak yang dilaporkan sebelum ini di http://amkns.blogspot.com/2011/09/polis-malaysia-jadi-perompak-pengedar.html dan http://amkns.blogspot.com/2011/09/sprm-penyamun-polis-pengedar-dadah.html

Peras Ugut, Tujuh Anggota Polis Johor Ditahan

JOHOR BAHARU, 8 Nov 2011 : Tujuh anggota polis ditahan selepas disyaki terlibat dalam satu kes pemerasan di sini dua hari lepas.

Ketua Polis Johor Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata kesemua mereka ditahan pada 3 pagi di kawasan Plentong di sini oleh sepasukan pegawai dan anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Baharu Utara yang diketuai ASP Tan Yang Siong selepas bertindak dari satu aduan.

"Mereka terdiri daripada anggota sekatan jalan raya yang beroperasi di lokasi sekatan jalan di kawasan pentadbiran Balai Polis Plentong," katanya dalam satu kenyataan di sini, Selasa.

Mohd Mokhtar berkata kesemua anggota polis berumur 20 hingga 35 tahun itu kini direman semalam empat hari. -BERNAMA

http://www.mstar.com.my/berita/jenayah/cerita.asp?file=/2011/11/8/mstar_jenayah/20111108121401&sec=mstar_jenayah

11/5/11

Huru hara betul Muhyiddin, Guru dan KementerianMacamanalah Muhyiddin nak mentadbir negara ni. Sedangkan Kementerian Pelajaran pun huru hara sekarang ni. Dengan isu PPSMInya. Dengan isu ribuan bakal guru menganggur yang lepasan TESL, KPLI dan UPSI. Apa nak buat, Melayu Mudah Lupa.

Kisah Ramai Bakal Guru Mengamuk kat Muhyiddin di http://amkns.blogspot.com/2011/11/ramai-bakal-guru-mengamuk-kat-muhyiddin.html
Kisah ramai para guru graduan TESL menganggur di http://amkns.blogspot.com/2011/10/guru-amerika-diagungkan-guru-malaysia.html
Kisah ramai para guru graduan KPLI menganggur di http://amkns.blogspot.com/2011/10/kerajaan-tak-de-duit-ke-bakal-guru.html

Lepasan TESL dakwa dianaktirikan
Berita Harian 5 Nov 2011

SAYA terpanggil untuk mengulas pengumuman dibuat Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong, mengenai penempatan guru Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL) pada tahun depan di saluran televisyen berbayar.

Anak saya bukan pelajar Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) atau Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) sebaliknya memasuki bidang pendidikan selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia dan menamatkan pengajian enam tahun untuk menjadi guru.

Malangnya, beliau dianaktirikan kerana penempatan diberi kepada KPLI dan GSTT terlebih dulu dan anak saya terpaksa menunggu giliran untuk ditempatkan di sekolah pada tahun depan.

Saya berharap Kementerian Pelajaran dapat menempatkan kumpulan guru TESL pada tahun ini juga kerana mereka akan hilang satu tahun perkhidmatan.

Usah jadikan cuti persekolahan satu alasan kerana pernah berlaku sebelum ini, ada penempatan pada musim cuti sekolah yang panjang.

Setahu saya, sudah berkali-kali mesyuarat pertukaran guru diadakan dan sepatutnya kali ini penempatan guru perlu dibuat dengan segera dan bukannya dilewatkan.

Untung pengetahuan pihak berwajib, saya juga seorang guru dan saya juga telah ditempatkan di sekolah pada cuti sekolah akhir tahun.

Diharap pihak bertanggungjawab dapat melakukan sesuatu dengan menempatkan pelajar TESL pada tahun ini dengan kadar yang segera, demi kepentingan semua pihak dan mengelakkan lepasan TESL menjadi penganggur berijazah.

BAPA PRIHATIN,
Kuala Lumpur.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/LepasanTESLdakwadianaktirikan/Article

11/3/11

Ramai Bakal Guru Mengamuk kat MuhyiddinKUALA LUMPUR, 3 Nov 2011 : Kenyataan yang dikeluarkan oleh Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) ‘cari kerja lain’ sebelum ini telah menimbulkan kemarahan sekaligus mengguris hati ribuan graduan dan bakal graduan ISMP di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dan kampus-kampus lain.

Susulan dari ketidakpuashatian itu, hampir seribu mahasiswa UPSI telah mengadakan piket di perkarangan Sudut Pidato Universiti tersebut semalam sebagai tanda protes.

Setiausaha Legasi Mahasiswa Progresif (LMP), Yuyu Luna ketika dihubungi Harakahdaily menjelaskan piket yang berlangsung selama empat jam itu telah menyaksikan ucapan-ucapan menuntut hak penempatan guru untuk graduan ISMP yang dikatakan telah dinafikan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.

"Piket tengah hari semalam telah dianjurkan oleh Gabungan Bertindak Mahasiswa yang dicetus oleh wakil LMP sebuah 'front' Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Adam Adli dan wakil Gabungan Graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan, Wan Ahmad Fathi.

"Gabungan mahasiswa ini turut digerakkan bersama wakil Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS), dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), serta 'front' mahasiswa UPSI yg lain," jelasnya.

Tambah Yuyu lagi, piket itu kemudian diakhiri dengan penyerahan memorandum Tujuh Tuntutan Mahasiswa ISMP oleh YDP Majlis Perwakilan Pelajar UPSI kepada TNC Penyelidikan dan Inovasi, Datuk Noraini.

"Tujuh tuntutan itu termasuklah menuntut Timbalan Perdana Menteri menyediakan penempatan yang mencukupi kepada graduan ISMP, mengurangkan pengambilan Guru Sandaran Tidak Tetap serta Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah dan memperincikan bajet pendidikan yang lebih telus dalam menyediakan penempatan guru.

"Tuntutan lain termasuklah menuntut agar unjuran pengambilan guru yang tepat dan telus dikeluarkan agar universiti boleh membuat unjuran pengambilan pelajar yang tidak merugikan,” ujarnya lagi.

Yuyu juga memberitahu gabungan itu berhasrat untuk menyerahkan 10,000 tanda tangan mahasiswa kepada Timbalan Perdana Menteri dalam masa terdekat.

"Petisyen tersebut telah diedarkan disekitar kampus dan kolej-kolej kediaman dan sehingga kini tandatangan yang kita perolehi menjangkau angka sepuluh ribu.

"Ia bakal diserahkan sendiri oleh wakil-wakil mahasiswa kepada Timbalan Perdana Menteri pada masa dan tarikh yang akan ditetapkan nanti," tambahnya lagi.

Sebelum itu, Muhyiddin telah mengeluarkan kenyataan yang disiarkan Buletin Utama pada 30 Oktober lalu bahawa tiada lagi jaminan penempatan bagi graduan ISMP yang tidak ditaja KPM.

Selain itu, beliau turut menyebut bahawa graduan pendidikan perlu mencari kerja di tempat lain yang sesuai dengan ijazah mereka.

Muhyiddin turut menyifatkan keutamaan penempatan turut diberikan kepada Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) dan Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) manakala penempatan graduan ISMP akan dibuat setelah selesai penempatan GSTT dan KPLI.

Yuyu berkata, Muhyiddin sekarang berdepan dengan kemarahan mahasiswa di UPSI jika isu tersebut tidak diselesai segera selain memenuhi tujuh tuntutan memorandum tersebut.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/6332-kerja-lain-graduan-ismp-bantah-muhyiddin-

Jangan lupa baca kisah sebelum ini , aduan, keluhan, rintihan ribuan bakal guru KPLI, TESL, UPSI yang menganggur ketika ini, bukan sebulan dua, tapi bertahun, bukan seorang dua tapi beribu di http://amkns.blogspot.com/2011/10/hanya-mat-sabu-boleh-selamat-ramai.html

TNB dah jadi Pembuli Rakyat Berlesen BNPresiden Persatuan Pengurusan Bangunan Malaysia berkata ramai pengguna telah menerima kenaikan bil elektrik yang terlalu tinggi setelah menukar meter elektrik di premis mereka. Tenaga Nasional Berhad tidak sepatutnya MEMBULI pengguna untuk memotong bekalan elektrik yang tidak membayar kenaikan bil elektrik yang terlalu tinggi tersebut.

Pesanan Penaja : Pilihanraya Umum ke 13 ini , Undilah lagi BN

Dibawah pentadbiran kerajaan BN ni bil elektrik TNB naik mendadak . Ada yang bil elektrik mereka naik 40 kali ganda, seperti laporan TNB Perompak Rakyat di http://amkns.blogspot.com/2011/09/bil-elektrik-naik-40-kali-ganda-tnb.html

Jangan lupa baca artikel sebelum ini , Gaji CEO TNB RM1.8 juta, ketika rakyat tanggung beban di http://amkns.blogspot.com/2011/06/gaji-ceo-tnb-rm18-juta-ketika-rakyat.html

TENAGA NASIONAL SHOULD NOT BULLY CONSUMERS
The Sun Daily
3 November 2011

KUALA LUMPUR (Nov 2, 2011): National electric supply company Tenaga Nasional Bhd (TNB) should not bully consumers to pay hefty electricty bills by threatening to cut their supply.

Building Management Association of Malaysia president Datuk Teo Chiang Kok said that a large number of consumers had received hefty electricy bill after changing metres at their premises.

"And when the consumers refused to pay the bills, TNB threaten to cut their electricity supply," he said at a joint press conference with the Associated Chinese Chambers of Commerce and Industry Malaysia and the Kuala Lumpur Selangor Chinese Chambers of Commerce and Industry, today.

Also present were several consumers who claimed they received hefty electricity bills after TNB replaced their metre with new digital ones.

S Venkateswaran said it was unfair for TNB to threaten to disrupt supply when the bills were under dispute.

“It is a very inconvenient situation, not only for us but also the building management corporations,” he said.

theSun had, on June 10 and 26, highlighted the case of Chong Sook Tak, 51, who received a nasty shock when he received a text message from TNB informing him of arrears amounting to RM31,819.25.

http://www.thesundaily.my/news/196931

11/2/11

Pelancong Britain kagum pengangkutan awam kita canggih2 Nov 2011 - Hasrat dua pelancongan Britain menikmati keindahan bandaraya Melaka dengan menaiki monorel terbantut apabila mereka terperangkap selama 20 minit di dalam gerabak gara-gara perkhidmatan terhenti secara tiba-tiba.

Perkhidmatan monorel berkenaan berhenti hanya setelah 20 meter meninggalkan Stesen Hang Jebat di Melaka dalam kejadian kira-kira jam 1.09 tengahari semalam.

Akibatnya, bekas anggota polis, James Craft, 57 dan isterinya, Anne Craft, terpaksa menghabiskan kira-kira 20 minit di dalam gerabak monorel berkenaan sebelum diselamatkan anggota bomba dan penyelamat.

Menggunakan tangga kecemasan untuk sampai ke gerabak monorel berkenaan, anggota penyelamat kemudiannya membantu mereka turun.

Sambil menyifatkan kejadian itu sebagai suatu yang tidak akan dilupakannya, James berkata, beliau dan isteri membuat keputusan menggunakan monorel berkenaan untuk melihat keindahan panorama Melaka.

Menurutnya, gerabak monorel berkenaan berhenti secara tiba-tiba sejurus selepas meninggalkan stesen.

Kali kedua


"Walaupun terperangkap di dalam gerabak selama 20 minit, kami sama sekali tidak panik. Malahan, saya dapati anggota penyelamat begitu ramah dan profesional dalam menjalankan tugas mereka," katanya.

Ini merupakan kali kedua sistem monorel bernilai hampir RM15.9 juta di sepanjang Sungai Melaka ini terhenti perkhidmatan.

Tahun lalu, seramai 20 penumpang turut terperangkap di dalam gerabak monorel berkenaan apabila ia terhenti kira-kira 100 meter dari Stesen Hang Jebat.

Sistem monorel sepanjang 1.6km itu dilancarkan Oktober tahun lalu.

Bagaimana, sejurus pelancaran, perkhidmatannya digantung sementara berikutan beberapa masalah teknikal.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Menara Taming Sari, iaitu pengendali perkhidmatan itu, Nazry Ahmad berkata, kejadian semalam disebabkan masalah pam pada salah satu pintu gerabak.

Menurutnya, sistem monorel berkenaan secara automatik akan menghentikan operasi apabila pintu gerabak tidak ditutup.

"Kita mengganggap ini satu masalah kecil sahaja. Perkhidmatan telah bersambung semula jam 3.30 petang selepas kerosakan berkenaan diperbaiki," katanya.

Difahamkan, tambang kedua pelancong Britain berkenaan juga telah dikembalikan kepada mereka, selain mereka turut ditawarkan tiket percuma untuk menaiki Menara Taming Sari.

Difahamkan juga pihak pengendali perkhidmatan monorel itu turut menghantar notis memohon maaf serta cenderamata kepada pasangan berkenaan.

Sumber : http://malaysiakini.com/news/180249

Lagi kes polis tertembak diri sendiriSEREMBAN, 1 Nov 2011 (Bernama) -- Seorang anggota polis cedera setelah dipercayai tertembak diri sendiri dengan sepucuk pistol di Ibu Pejabat Polis Daerah Seremban di Seremban 2 di sini, petang Isnin.

Kejadian itu dikatakan berlaku pada kira-kira pukul 3.30 petang ketika anggota berpangkat koperal dari cawangan trafik itu berada seorang diri di situ.

Beliau dikejarkan ke Hospital Tuanku Jaafar di sini untut mendapat rawatan dan keadaannya dilaporkan stabil.

Ketua Polis Negeri Datuk Osman Salleh ketika dihubungi Bernama mengesahkan kejadian tetapi enggan mengulas.

http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=624005


Dalam perkembangan lain , satu laporan pakar mendedahkan polis adalah mereka yang paling ramai mengalami stres di tempat kerja di Malaysia. Kisahnya di http://amkns.blogspot.com/2011/09/polis-paling-ramai-stres-kes-polis.html

Tragedi cuci revolver
Harian Metro 28 Sep 2011
KUALA LUMPUR: Malang tidak berbau bagi seorang anggota polis berpangkat konstabel yang bertugas di bahagian rondaan tugas am apabila peluru terakhir dalam revolver .38 miliknya menyebabkan dia parah di kepala.

Polis mati kesan tembakan di kuarters polis Petaling Jaya
Malay Mail 10 April 2011
Seorang anggota polis telah dijumpai mati dengan kesan satu das tembakan di kepala di bilik kuarters polis Salak South Baru menurut laporan akhbarPada Februari 2011 seorang anggota polis berpangkat sarjan ditemui mati dengan kesan tembakan di kepala di Jalan Mahang, Puncak Alam 2, Selangor.

Pada Disember 2009 pula seorang anggota polis berpangkat sub inspektor juga telah ditemui mati dengan kesan tembakan di pejabat cawangan Trafik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jelebu.

Pada Disember 2004 seorang anggota polis berpangkat Sjn Mejar juga telah ditemui mati dengan kesan tembakan di pejabatnya di Balai Polis Paroi, Seremban.

Pada Oktober 2007 seorang anggota polis berpangkat koperal telah ditemui mati dengan kepala berlumuran darah di lorong belakang bangunan kedai di pusat perniagaan Lavender Heights, Senawang.

Policeman accidentally shoots himself
SEREMBAN (Nov 1, 2011): A policeman sustained injuries after he was believed to have accidentally shot himself with a pistol at the Seremban District Police Headquarters in Seremban 2, here this afternoon.

The incident was said to have occurred at about 3.30pm when the police corporal, from the Traffic Branch, was alone.

He was rushed to the Hospital Tuanku Jaafar, to seek treatment and his condition was reported to be stable.

State Police Chief, Datuk Osman Salleh, when contacted by Bernama, confirmed the incident but declined to elaborate. – Bernama

http://www.thesundaily.my/news/195251