KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

12/28/12

WANG DERMA PALESTIN TIDAK DISERAHKANPesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Adly Zahari mendesak agar dana Palestin sebanyak RM680,747.00 yang dipungut pada tahun 2009 oleh kerajaan Melaka diserahkan sepenuhnya kepada rakyat Palestin dengan segera.

"PAS Melaka kesal dengan tindakan kerajaan Melaka yang sehingga kini masih gagal meyerahkan dana berjumlah RM680,747 yang dipungut pada tahun 2009 kepada Palestin".

"Kita mendesak kerajaan negeri supaya meyerahkan dana tersebut dengan segera, perbuatan mereka menyimpan dana ini selama 3 tahun adalah perbuatan khianat" ujar Adly dalam blog peribadinya,

Adly berkata laporan Ketua Audit Negara mendapati sejumlah RM680,747.00 telah berjaya dikumpulkan hasil dari sumbangan Jabatan/Agensi kerajaan dan orang awam.

"Namun laporan itu mendapati bahawa wang tersebut tidak disalurkan kepada rakyat Palestin sehingga April 2011"

"Saya berharap Ketua Menteri, Datuk Seri Ali Rustam memberi penjelasan terperinci terhadap perkara ini yang dikira amat memalukan negeri dan negara kita.

Menurutnya Ketua Menteri mesti menjelaskan bila wang tersebut diserahkan kepada Rakyat Palestin kerana sehingga kini kita tidak mendapat maklumat sahih tentang perkara itu.

"Sekiranya wang itu telah disalurkan, kenapa ia mengambil masa yang sebegitu lama"? soal Adly.

Adly berkata penjelasan Ketua Menteri adalah dituntut kerana ia melibatkan sumbangan orang ramai.

12/27/12

Jelajah Himpunan Kebangkitan Rakyat


Konvoi Oren desak polis tahan Ketua Pemuda Umno Jempol
27 Dis 2012 FMT

Mohd Nizam secara terbuka mengaku mereka telah merancang mengadakan sekatan jalan sebaik sahaja mengetahui kehadiran Konvoi Oren.

JEMPOL: Timbalan Pengarah Konvoi Oren ‘Selamatkan Felda’ Negeri Sembilan, Karip Mohd Salleh hari ini mendesak polis Jempol menahan segera Ketua Pemuda Umno Jempol, Mohd Nizam Aman kerana didakwa menjadi punca kekecohan Konvoi Oren di Felda Bukit Rokan Utara pada hari Ahad lalu.

Kekecohan itu  mengakibatkan dua peserta cedera dan cermin sebuah kenderaan pacuan empat roda dipecahkan oleh sekumpulan lelaki yang dipercayai penyokong Umno-Barisan Nasional.

“Dalam laporan Sinar Harian edisi Negeri Sembilan semalam, Mohd Nizam secara terbuka mengaku mereka (Pemuda Umno Jempol)  sejak awal lagi merancang mengadakan sekatan jalan di lebih 30 tanah rancangan Felda sebaik sahaja mengetahui kehadiran Konvoi Oren.

“Seperti mana dakwaan saya semalam maka ‘sudah terang lagi bersuluh’; Umno khususnya Mohd Nizam dan Umno Jempol lah yang merupakan punca keganasan berlaku ketika Konvoi Oren di Felda Bukit Rokan Utara.

“Maka saya mendesak pihak polis menahan segera Mohd Nizam dan orang suruhannya yang terlibat dalam mengadakan sekatan jalan ketika Konvoi Oren berlangsung.

“Dia (Mohd Nizam) sendiri dah mengaku, maka pihak polis harus mengambil tindakan segera dan tegas. Jika tindakan tegas tidak diambil, dikhuatiri selepas ini sesiapa sahaja termasuk parti politik atau organisasi lain akan turut mengambil tindakan sendiri dengan mengadakan sekatan jalan.

“Tindakan ini seperti mencabar kuasa pihak polis. Maka polis harus bertindak tegas agar ia menjadi amaran kepada mana-mana pihak yang mengambil kuasa ditangan sendiri  ,” kata Karip.

Mohd Nizam cakap belit-belit

Ketika ditanya FMT berhubung dakwaan Mohd Nizam di dalam akhbar yang sama bahawa insiden kekecohan yang berlaku di Felda Bukit Rokan Utara pada hari Ahad lalu sebenarnya berpunca daripada tindakan provokasi peserta Konvoi Oren; Karip berkata:

“Kenyataan Mohd Nizam memang berbelit-belit. Mereka buat sekatan jalan bukan di jalan persendirian atau jalan di dalam tanah rancangan Felda tetapi di jalan awam.

“Sekatan jalan itu sendiri satu provokasi kerana menghalang pengguna jalanraya termasuk peserta Konvoi Oren ke Felda Jelai, Gemencheh atau Pasir Besar,” katanya.

Manakala, Naib Ketua PKR Jempol, T Kumar yang juga merupakan seorang peguam mengesahkan kepada FMT bahawa adalah menjadi satu kesalahan di bawah Seksyen 339 Kanun Keseksaan  jika seseorang menghalang atau menyekat pergerakan individu lain.

Yang beria-ia membantah Umno bukan peneroka Felda

Karip yang juga merupakan Ketua Cabang PKR Jempol,  dalam nada sinis mengucapkan terima kasih kepada Mohd Nizam dengan pengakuan tersebut secara langsung terbukti bahawa pihak yang beria-ia membantah kehadiran Konvoi Oren ialah Umno dan bukan peneroka Felda terbabit.

“Kenyataan terbuka Mohd Nizam ini dengan jelas membuktikan Umno yang beria-ia membantah Konvoi Oren dan bukannya peneroka Felda.
“Patutlah di setiap lokasi sekatan jalan ramai sangat pemuda dan remaja berbanding mereka yang berumur (peneroka).

“Saya harus berterima kasih kepada Mohd Nizam kerana kenyataan beliau menghantar mesej kepada umum bahawa sebenarnya Umno yang membuat sekatan jalan dan tidak benarkan kami masuk ke tanah rancangan Felda, bukannya peneroka Felda.

“Kenyataan saya semalam dalam FMT selari dengan kenyataan Mohd Nizam di dalam Sinar Harian.

“Saya harap mereka yang berada di luar Felda dan peneroka Felda yang tidak tahu cerita sebenar, kini tahu siapa sebenarnya yang menimbulkan huru hara di Felda Bukit Rokan Utara Ahad lepas,” jelas Karip.EXRONA ENTERPRISE
N0. 139, TINGKAT 1, LORONG 1 TAMAN SRI MAHSAN 72100 BAHAU
06-4540827 06-4540827
ENCIK MOHD NIZAM BIN AMAN

12/24/12

Masalah air rakyat Sabah yang dipinggirkan mediaKami tak tahu kenapa ianya terjadi. Air merupakan keperluan asas tetapi sering berlaku dan amat mengecewakan. Sebelum ini kita sering dihidangkan dengan isu air di Selangor tetapi tempat kami bagaikan diabaikan.

Masalah air di Kg Maraba, Beaufort dalam DUN Lumadan dan Parlimen Sipitang amat membimbangkan.

Kami hanya menerima air pada jam 2.00 pagi (itu pun kadang-kadang) dan akan ditutup sebelum jam 6.00 pagi.

Masalah air ini berpunca apabila dibinanya water pam di Kg Inuman bertujuan untuk menarik air ke Kg Lingkungan, Kg Lubok dan Kg Weston.

Sebelum ini jurutera daerah telah menyatakan masalah air akan diselesaikan jika loji air baharu di Beaufort telah siap.

Hal ini umpama menanam tebu dibibir sahaja. Acapkali kali melaporkan masalah kami ini tetapi tidak diendahkan.

Diharap pihak berwajib mengambil tindakan dengan segera. Apa guna ungkapan janji ditepati jika ianya tidak dikota.

By: rasa terkilan

Aduanrakyat.com 24 Dis 2012.  

Ceramah Anak Tempatan DUN Kota 29 Dis 2012CERAMAH UMUM
Tarikh : 29 Dis 2012, Sabtu
Masa : 9 malam
Tempat : Kg Baru Chengkau Ulu,  Kota, N.Sembilan
Semua penceramah terdiri dari anak tempatan DUN Kota :
- YB Dato Kamarul Baharin Abbas, Ahli Parlimen Telok Kemang, Pengerusi PKR N.Sembilan
- Mohd Nazree Mohd Yunus, Ketua AMK N.Sembilan
- Rozmal Malakan, Timbalan Yang Dipertua PAS Rembau
- Puan Norwani, Ketua Muslimat PAS Rembau

Anjuran : Penyokong Pakatan Rakyat DUN Kota

Maklumat lanjut hubungi Hj Roni 012-2268230

Orang Melayu yang tak solat kafir?Adakah ini bermakna orang Melayu yang tidak menunaikan solat adalah kafir? Islam solat, bukan Islam tak solat?

Solat tonggak pemisah Muslim, kafir
BERITA HARIAN 24 DIS 2012

Solatlah yang dapat membezakan antara orang Islam dengan orang bukan Islam.

Apabila solat fardu telah menjadi wasiat terakhir Nabi SAW, maka kita sebagai seorang Islam yang cintakan Rasulullah SAW sepenuh hati haruslah selalu menjaga dan memeliharanya sepanjang perjalanan hidup yang masih tersisa ini.

Perhatikanlah sabda Baginda yang bermaksud: “Tonggak pemisah antara seorang Muslim dan kafir adalah solat” (H.R. Muslim)

12/21/12

MAJLIS RAMAH MESRA


Majlis Makan Malam 2012 PAS N.SembilanMAJLIS MAKAN MALAM 2012 PAS N.SEMBILAN
Bersama YAB Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat
Tarikh : 28 Dis 2012, Jumaat
Masa : 8 malam
Tempat : City Kingdom Hotel, Taman AST, Seremban (berhampiran Terminal 2)

Kupon RM100/satu kerusi ; RM1000/satu meja

Untuk tempahan atau sumbangan sila hubungi Hakki 013-3840022 , Syukur 017-3627238

12/19/12

Bughak Anak Ghombau 29 Dis 2012BUGHAK ANAK GHOMBAU
Haghi : 29 Dis 2012, Sabtu
Maso : 9 malam
Poghak : Kg Batang Nyamor,  Kota, N.Sembilan
Anak Ghombau :
- YB Dato Kamarul Baharin Abbas, Ahli Parlimen Telok Kemang, Pengerusi PKR N.Sembilan
- Mohd Nazree Mohd Yunus, Ketua AMK N.Sembilan
- Rozmal Malakan, Timbalan Yang Dipertua PAS Rembau
- Puan Norwani, Ketua Muslimat PAS Rembau

Anjuran : Penyokong Pakatan Rakyat DUN Kota

Maklumat lanjut hubungi Izamri 013-2124086

12/12/12

Muzium Negeri Sembilan di saman RM180,000.00?Benarkah Muzium Negeri di Seremban banyak berlaku artifak hilang, buku besar dari Sarawak, kehilangan keris Di Raja, kehilangan barangan peninggalan pendeta Zaaba. Dalam kes buku besar Sarawak kes mahkamah melibatkan RM180,000.00? Jika benar, apa sudah jadi dengan pentadbiran serta pengurusan Muzium Negeri?


Za'ba dipersenda
2011/05/15

Waris kecewa khazanah tinggalan pendeta tidak dihargai

KUALA LUMPUR: "Tok Tai akan menangis dalam kubur jika tahu khazanah warisannya tidak dihargai," kata cucu Pendeta Za'ba, Rozlin Za'ba Mohd Redza, merujuk panggilan mesra Allahyarham datuknya, Tan Sri Dr Zainal Abidin Ahmad yang meninggal dunia 38 tahun lalu.

Beliau kesal kerana Teratak Za'ba yang dibina dengan kos hampir RM2 juta, di kampung asalnya, di Bukit Kerdas, Batu Kikir, Negeri Sembilan 10 tahun lalu, seperti tidak menghargai sumbangan tokoh berkenaan kerana hampir keseluruhan bahan pameran dalam memorial itu bukan milik Allahyarham, sedangkan keluarga mereka sanggup menyerahkan khazanah tinggalan Za'ba secara percuma.

12/8/12

Hotel di Malaysia larang pekerja tutup aurat?


Harap pihak berkaitan terutama JAKIM, Pejabat Buruh, Kementerian Pengajian Tinggi dapat menyiasat dakwaan di bawah ini serta mengambil tindakan susulan yang efektif demi kepentingan umat Islam dan bangsa Melayu terutama wanita Melayu dan wanita Islam

LARANGAN MENUTUP AURAT OLEH PIHAK KOORDINATOR HOTEL

Aduanrakyat.com 7 Dis 2012

Saya sesungguhnya merasa tercabar di negara kita sendiri yang AGAMA ISLAMNYA, agama RASMI negara kita.

Berani sungguh mereka membuat peraturan begitu, untuk menjahanamkan generasi Islam negara kita.

Kejadian ini berlaku semasa saya menghantar anak saya & 3 orang rakannya yang menuntut di PTPL, Shah Alam menjalani Latihan Industri (LI) di Hotel Danna, Langkawi pada 18.11.2012 baru-baru ini.

Pihak Koordinator Hotel Danna, Langkawi tidak membenarkan pelajar Islam menutup aurat semasa menjalani LI di sana. Jika enggan, maka mereka akan gagal.

Berani sungguh mereka melawan perintah Allah SWT. Yang hairan & peliknya, orang Melayu yang beragama Islam bekerja pula di situ? Apa depa buat? Tak nak berjihad ke?

Seperkara lagi, PTPL, Shah Alam tidak peka ke, apakah syarat yang dikenakan oleh pihak Hotel Danna, Langkawi kepada mereka jika pelajar PTPL ingin menjalani LI di sana? Sedangkan Pensyarah PTPL majoritinya bangsa Melayu, agama Islam ke? Ini menunjukkan isu ini telah lama berlaku….!

Saya tidak mahu ini terjadi kepada anak saya & tiga orang rakannya. Biarlah mereka menjadi pelapis utama memperjuangkan aurat mereka, demi AGAMA ISLAM kita. Fisabilillah.

Ini negara kita…! Bukannya luar negara… Macam mana nak merealisasikan Halal Hub yang diuar-uarkan PM kita?
Sekian….

1slam dinafikan hak oleh Koordinator

By: Badariah

12/5/12

Iran tangkap, pintas pesawat risik USKecoh berita dunia sekarang ini Iran telah berjaya menangkap pesawat risik (tanpa pemandu) US (UAV/Drone) jenis ScanEagle dengan memintas alat kawalan jauh US. Apakah Angkatan Tentera Malaysia mempunyai keupayaan yang serupa untuk memintas pesawat-pesawat UAV/Drone? Malaysia telah menandatangani kontrak pembelian pesawat tanpa pemandu ScanEagle yang bernilai RM10 juta.

Iran Tangkap Pesawat Risik AS

IRAN MEMANUPULASI DATA GPS SCANEAGLE

TEHRAN-( MilNas ) :Christian Science Monitor dalam laporanannya menulis, para ahli Iran mendaratkan pesawat tanpa awak Amerika Serikat dengan mengubah data-data GPS pada pesawat tersebut.

FNA (4/12) melaporkan,Christian Science Monitor dalam laporan terbarunya menganalisa metode yang digunakan pasukan angkatan laut Padaran untuk menangkap pesawat tanpa awak ScanEagle di perairan Teluk Persia.

Memperingati satu tahun penangkapan pesawat tanpa awak RQ170 "Sentinel" oleh pasukan Iran, Panglima Angkatan Laut Pasdaran, Laksamana Ali Fadavi, mengkonfirmasikan penangkapan pesawat tanpa awak ScanEagle.

Christian Science Monitor memperkirakan bahwa cara yang digunakan pasukan Iran untuk menjebak ScanEagle adalah dengan memanipulasi data GPS pada pesawat tersebut.

Menurut laporan yang ditulis oleh Peterson itu, jika klaim Iran menangkap pesawat tanpa awak itu benar, maka Republik Islam berhasil menggunakan cara yang sebelumnya digunakan untuk menangkap drone RQ170.

Peterson berpendapat, dengan memanipulasi data-data GPS, pasukan Iran memaksa pesawat itu mendarat di wilayah Iran.

KONTRAK RM4.76 BILION DIMETERAI

KUALA LUMPUR 18 April 2012 - Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) 2012 hari ini menyaksikan majlis menandatangani kontrak perolehan bekalan senjata dan kelengkapan serta memorandum persefahaman (MoU) bernilai RM4.76 bilion.

Perolehan pesawat tanpa pemandu ScanEagle kepada Composites Technology Research Malaysia Sdn. Bhd. dan Insitu Pacific Pty. Ltd. bernilai RM10 juta.


12/4/12

Bekas Ketua Polis Negara kini diekori SBKini bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hasan pula diekori oleh para SB susulan pendedahan beliau dalam sidang media bahawa terdapat unsur penjenayah yang telah meresap dalam PDRM dan pemimpin politik telah menghalang siasatan. Musa Hasan menegaskan adalah bodoh mengekori orang macam dia sedangkan pihak polis sepatutnya menjejaki penjenayah. ( Komen : Apa sudah jadi dengan Malaysia? )

SB tailing me, says Musa
4 Dec 2012

Following his explosive revelations at a press conference last week, the former IGP finds himself on the other side of the police radar.

PETALING JAYA: Ironic as it may sound, former inspector-general of police Musa Hassan has claimed that he is being tailed by special branch officers.

This followed his controversial press conference last week, where he claimed that criminal elements had infiltrated the police force and revealed that politicians interfered with investigations.

Apart from him, Musa said that R Sri Sanjeevan from the NGO My Watch which organised the press conference was also being tailed. Musa is the patron of the newly-formed NGO.

“To me it’s funny lah. Why must you put me under surveillance? As if I am a threat to security.

“I would like to advise them not to follow me lah. I won’t destroy the nation, that’s number one. Number two, I think you have better work to do, like following criminals, who are really jeopardising the safety of the public,” the former IGP told FMT.

“So I think it is stupid of them [to follow us], wasting the rakyat’s money. If you want anything just call me, I’ll tell you everything,” he added.

On how he found out, Musa said:”Of course I know who is following me but I didn’t want to confront them. Don’t want to embarrass them. Of course they ran away when they saw me.”

Asked why he was being tailed, Musa shrugged and replied: “I don’t know, probably instructions from up top. Maybe the IGP himself, I don’t know.”

Musa said that although in the past he had been tracked by syndicates and tontos “plenty of times”, this was his first time being followed by a policeman.

“Never by policemen, but by syndicates and tontos you know, who want to know my movements. I still remember when I was in the drugs unit. That’s why whenever I got out of the house, I would never follow the same route for fear that people might either follow me or ambush me and all that. We must be aware of my environment, being a trained police officer, you know,” he added.

While Musa said he did not feel threatened, Sanjeevan admitted that he was slightly more rattled.

“From the day we held that press conference, we have been followed. The same face, the same cars are around here. The cracking sounds on my phone…,” he added.

Sanjeevan said that there was no reason for the police to resort to these “harassing” tactics as MyWatch was merely an NGO that was concerned about the welfare of the country.

“I feel it is a breach of human rights, this is all abuse of power and is being instructed at the higher level. The thing is, we’ve got nothing to hide. We’re just concerned because crime happens and it is not political, it does not care who we are.

“If you want, just call us up, record our statements. Please don’t plant SBs on the people who are trying to help you reform,” he added.

Sanjeevan reiterated the call for the current IGP Ismail Omar to meet them in person in order for them to work together and share information.

- Free Malaysia Today

Bil elektrik naik lepas TNB tukar meter4 Dis 2012 - Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik Nazmi Nik Ahmad menggesa satu badan bebas diwujudkan untuk menyiasat aduan kenaikan bil elektrik selepas Tenaga Nasional Berhad (TNB) menggantikan meter analog pengguna kepada meter elektronik.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Setia itu, 22 aduan diterima daripada pengguna yang mendakwa bil mereka meningkat antara 20 hingga 50 peratus selepas TNB menjalankan operasi penggantian meter tersebut.

Katanya, badan itu perlu menyiasat aduan berkenaan berikutan TNB mendakwa meter baru itu memberi bacaan lebih baik dan tepat.

Beliau menyarankan agar badan itu diberi kuasa untuk memeriksa meter elektrik yang didakwa memberikan bacaan meragukan.

“Badan ini sepatutnya diberi kuasa untuk menguji meter baru sebagai pengimbangtara dan membuat dapatan bebas yang mengikat TNB dan pengguna,” katanya dipetik Malaysiakini.

Beliau berkata demikian pada sidang media bersama Pengerusi Biro Pelaburan KEADILAN, Wong Chen, di sini hari ini.

- Keadilan Daily


12/3/12

CERAMAH UMUMSempena Kempen "Rakyat Pengayuh Perubahan" 2.0
8 Disember 2012, Sabtu, jam 9 malam
Tempat: Pejabat PAS Johol, N.Sembilan (sebelahan Pejabat Pos Johol)
Bersama : Sdr Aspan Alias, YM Tunku Harmy Tunku Hannan, En. S. Arutchelvan, YB Hj Taufek, Ustaz Nor Azman Mohamad

Konvoi berbasikal Kempen "Rakyat Pengayuh Perubahan" 2.0 akan tiba di pekan Johol sekitar jam 4-5 petang, 8 Disember 2012, Sabtu